Ντάσιελ Χάμετ (Dashiell Hammett): "Το Γυάλινο Κλειδί" (The Glass Key)

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Ο Χάμετ έγραψε τα πέντε μυθιστορήματά του μέσα σε μια πολύ σύντομη περίοδο μεγάλης δημιουργικής έμπνευσης: από το 1929 μέχρι το 1934. Μυθιστορήματα τόσο καλοφτιαγμένα που μείναν κλασικά και αποτελούν σημείο αναφοράς στην αστυνομική λογοτεχνία.

Οι ήρωες στον Χάμετ παρότι διακριτοί, έχουν την ίδια ραχοκοκαλιά: σκληροτράχηλοι άντρες, μετρημένοι στα λόγια, που ρίχνονται στην δράση δίχως φόβο και ενίοτε δίχως περίσκεψη.

Στο "Γυάλινο Κλειδί" πρωταγωνιστής είναι ο Νεντ Μπόμποντ (Ned Beaumont), καρδιακός φίλος τού πολιτικού Πολ Μάντβιγκ που τον βοηθάει στον εκλογικό του αγώνα καθώς οι εκλογές πλησιάζουν. Ένας φόνος τον κάνει να υποψιαστεί τον φίλο του Πολ δίχως όμως να τον κατηγορήσει. Οι εκλογές, ο φόνος, οι δικές του υποθέσεις, οι εκλογικοί αντίπαλοι, όλα μπλέκουν σε μια ιστορία ακατάπαυστης πλοκής απαλλαγμένης από λυρισμούς που διαβάζεται εύκολα κι ευχάριστα.

Ο Μπόμποντ είναι ένας ταγμένος φίλος, εύστροφος άνθρωπος και σκληρό καρύδι. Στέκει στο χαμετικό πάνθεο δίπλα σε Σαμ Σπέιντ, Νικ Τσαρλς και Κοντινένταλ Οπ.

Το διάβασα στα Αγγλικά από την καλή έκδοση τής "The Library of America". Χάμετ πρωτοδιάβασα πριν πολλά χρόνια στα Ελληνικά. Αυτό που ανακαλύπτω τώρα στα Αγγλικά, και δεν θυμάμαι να το είχα προσέξει τότε, είναι η σταράτη γλώσσα των ηρώων που δένει τόσο ταιριαστά με τους χαρακτήρες και δίνει αυτό το ιδιαίτερο χρώμα στις ιστορίες.

Άλλη μια πολύ καλή ιστορία από τον μαιτρ. :πάνω:

Από το ίδιο βιβλίο Ο Αδύνατος Άντρας
Τίτλος: Complete Novels
Συγγραφέας: Dashiell Hammett
Γλώσσα: Αγγλικά
Εκδόσεις: The Library of America
ISBN: 9781883011673
 
Last edited:
Φαροφύλακα, τι σύμπτωση! Μόλις σήμερα αγόρασα τα υπόλοιπα τέσσερα μυθιστορήματά του! Θα είναι η πρώτη φορά που καταπιάνομαι με έργα του συγκεκριμένου συγγραφέα. Η ανάρτησή σου με κάνει να πιστεύω ότι έκανα καλή επιλογή.
 
Ήταν το μοναδικό απ'τα μόλις 5 μυθιστορήματα του Χάμετ που μου είχε ξεφύγει, κι αυτό γιατί ήταν χρόνια εξαντλημένο. Πάω λοιπόν τις προάλλες στην Πρωτοπορία και τι να δω; Το Γυάλινο κλειδί! Επανακυκλοφόρησε απ'το Μεταίχμιο. Όμορφη έκδοση, προσεγμένη, με χοντρό, μυρωδάτο χαρτί.

Εννοείται πως το τσίμπησα αμέσως ενώ λίγες μέρες μετά το διάβασα και το ευχαριστήθηκα πολύ. Λιτή αφήγηση, άφθονοι και κοφτοί διάλογοι, γρήγορος ρυθμός, μυστήριο κι ένας πανέξυπνος και σκληροτράχηλος ήρωας. Όπως λέει παραπάνω κι ο Φάρος, άλλη μια κλασική ιστορία απ'τον μαιτρ.

Υ.Γ. Πριν λίγες μέρες είδα ξανά το Πέρασμα του Μίλερ των Κοέν (τι ταινιάρα!) και διαβάζοντας σχεδόν αμέσως μετά, τυχαία, το Γυάλινο κλειδί, είδα πολλές ομοιότητες, σε σημείο που μου φάνηκε περίεργο. Τελικά είδα ότι η ταινία έχει βασιστεί στο βιβλίο αυτό όπως και στον Κόκκινο θερισμό που είναι επίσης του Χάμετ.
 
Last edited:
Top