Τίτλος: Υπερίων
Πρωτότυπος τίτλος: Hyperion
Συγγραφέας: Dan Simmons
Μετάφραση: Βασίλης Αθανασιάδης
Επιμέλεια: Δώρα Γιακουμή
Εκδόσεις: Anubis
Χρονολογία έκδοσης: 2005
Πρώτη έκδοση: 1989 (Αγγλικά)
Αριθμός σελίδων: 479
ISBN: 978-960-306-629-3
Ευχαριστίες:
Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον @Χανκ Μουντυ για την πρόταση, τον @Αλανον που μου το διέθεσε και τον @Νικόλας Δε Κιντ που διαβάζοντας τις παρουσιάσεις του, με κινητοποιεί να προσπαθώ να κάνω καλύτερες (spoiler: δεν το κατάφερα).
Υπόθεση:
Αφήνοντας εκτός τα όσα γράφονται στο οπισθόφυλλο (γιατί το βιβλίο αδικείται από την περίληψη), θα σταθώ στα εξής: Στο μέλλον και στον πλανήτη Υπερίωνα υπάρχει μία οντότητα που λέγεται Αρπακτικό, η οποία αψηφά τον χωροχρόνο (κακό νέο 1). Επίσης, υπάρχουν οι παρίες του διαστήματος, οι Εκτοπισμένοι, που θέλουν να τα βάλουν με την ανθρωπότητα του μέλλοντος, την Ηγεμονία (κακό νέο 2). Η ηγεμονία στέλνει μία ομάδα Επτά ''Προσκυνητών'' για να δει τι μπορεί να κάνει: Έναν Ιερέα, έναν Ποιητή, έναν Ναΐτη, ένα λόγιο Ιουδαίο με το βρέφος του, μία ιδιωτική Ντετέκτιβ, έναν Συνταγματάρχη και έναν Ύπατο. Ένας από αυτούς (όπως μαθαίνουμε στο πρώτο κεφάλαιο, δεν σας σποϊλεριάζω) είναι προδότης (κακό νέο 3).
Σχόλιο:
Το βιβλίο παρουσιάζεται μέσα από την ιστορία του καθενός (εκπληκτικές). Και ενώ οι ιστορίες αρχικά φαίνονται άσχετες μεταξύ τους, μαντέψτε, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ! Το βιβλίο δεν είναι ανεξάρτητο, είναι το πρώτο ημίχρονο, διότι ακολουθεί και ''Η Πτώση του Υπερίωνα'', το οποίο θα ξεκινήσω με το που τελειώσω την παρουσίαση που τώρα διαβάζετε. Τρομερά ευφυές βιβλίο, απίστευτη σύλληψη και εξαιρετικά δομημένο σύμπαν. Δεν είναι ένα από τα βιβλία τύπου Κλαρκ (), δεν νομίζω ότι στόχευε σε κάτι τέτοιο ο συγγραφέας, αλλά θυμίζει περισσότερο την Συντροφιά του Δαχτυλιδιού. Περιπέτεια φαντασίας, αλλά διάολε, τι περιπέτεια... Τα έχει όλα, στρες, αγωνία, ίντριγκα, σεξ, μάχες, συνωμοσία. Σύμφωνοι, δεν είναι το βιβλίο που θα σε κάνει να σκεφτείς την αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι, είναι όμως μπλοκμπαστεριά (προσθέστε και τα βραβεία Hugo και Locus).
Η γραφή εξαιρετική, αρκετά καλή και η μετάφραση, όπως και η επιμέλεια. Όποιος το έχει το διαβάζει, αν είναι φαν του είδους. Το βιβλίο έχει σασπένς και φεύγει γρήγορα. Ίσως ένα μείον είναι η μη επαρκής ανάπτυξη όλων των χαρακτήρων, αλλά οκ δεν δίνεις ιδιαίτερη σημασία σε αυτό. Όποιος δεν το έχει, θα δυσκολευτεί να το βρει (όπως και εγώ, αλλά ας όψεται ο @Αλανον). Βέβαια, μίλησα με τον εκδοτικό οίκο και μου είπαν ότι σκέφτονται πολύ σοβαρά να το επανεκδώσουν σύντομα. Στην διάθεσή σας για περαιτέρω λεπτομέρειες.
Βαθμολογία:
Πλοκή 5/5 και γραφή 4/5 = 9/10.
Last edited: