ΟΥΝΕΣΚΟ (UNESCO)

Το 1972 στην Γενική Συνδιάσκεψη της ΟΥΝΕΣΚΟ, 150 κράτη (169 σήμερα) επικύρωσαν την πρόταση για την προστασία, της παγκόσμιας φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του πλανήτη μας. Η σύμβαση αυτή σήμερα, αποτελεί την πιο σημαντική νομική πράξη για την προστασία και διατήρηση σημαντικών μνημείων του παρελθόντος, αλλά και στην διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος που βρίσκεται σε κίνδυνο. Με αφορμή τον εορτασμό της επιτυχίας του προγράμματος εκδόθηκαν σε 3 πολυτελείς τόμοι, με διαφορετικές θεματικές ομάδες, οι πιο ενδιαφέροντες προστατευόμενες περιοχές.

Με εκπληκτικό φωτογραφικό υλικό και με εκτενή ανάλυση στην ιστορία των μνημείων, δεν μπορώ παρά να αισθάνομαι περήφανη που κοσμούν την βιβλιοθήκη μου (αν και για να είμαι ειλικρινής, είναι ακόμη στο γραφείο μου, για να τους έχω κοντά και να "ταξιδεύω" όποτε βρίσκω ευκαιρία).

Παρακάτω τους παραθέτω αναλυτικά :

1ος τόμος «Οι θησαυροί της τέχνης»

Το πρώτο βιβλίο, περιγράφει τοποθεσίες εξαιρετικού πολιτιστικού και αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος, όπως η Βενετία, η Αβινιόν, το ιστορικό κέντρο της Φλωρεντίας κ.α. Τόπους λατρείας, όπως το Βατικανό και κτίρια όπως τα παλάτια των Αψβούργων, Βερσαλλίες, Ντρότνινχολμ (Σουηδία), Ταζ Μαχαλ κτλ Επίσης μνημεία που αποδείχθηκαν σπουδαία για την βιομηχανική πρόοδο, όπως η γέφυρα του Αϊρονμπριτζ στην Βρετανία και τα χαλυβουργεία του Σάαρ στην Γερμανία. Αξίζει να αναφέρω επίσης, τα έργα του Γκαοντί (Ισπανία), αλλά και μνημεία από τον υπόλοιπο κόσμο που λιγότερο γνωστά όπως η πόλη Σαμαρκάνδη, στο Ουζμπεκιστάν, το κτίριο Χιμέτζι Τζο ή Σιροσαγκίτζο (λευκός ερωδιός), στην Ιαπωνία, και η πέτρινη πόλη της Ζανζιβάρης

2ος τομος «Φυσικές περιοχές»
Ο δεύτερος τόμος είναι αφιερωμένος στο φυσικό περιβάλλον. Περιλαμβάνει δηλαδή περιοχές, με μοναδική φυσική ομορφιά, και ελάχιστη επέμβαση από τον άνθρωπο, Ξεκινά από την Ευρώπη, με το Δέλτα του Δούναβη, το Εθνικό Πάρκο Ντονιάνα στην Ισπανία, οι Νήσοι του Αιόλου, το Μονοπάτι του Γίγαντα και οι φυσικές ομορφιές της Ομοσπονδίας της Ρωσίας. Η Ασία, με τα υπέροχα πάρκα της Άπω Ανατολής και τους βιότοπους μεγάλου υψομέτρου του Νεπάλ. Η Αφρική, από τα όρη Βιρούνγκα ως την Ζιμπάμπουε. Η Αμερική, με την χερσόνησο Βαλντές στην Αργεντινή, το Εθνικό Πάρκο Γέλοουστόουν, τα κοράλλια της Καραιβικής και την ιδιαίτερη φύση του Γκραν Κάνυον. Και η Ωκεανία, με την αγριότητα της Αυστραλίας και τα χιλιάδες νησιά του Ειρηνικού Ωκεανού.

3ος τόμος «Προστατευόμενοι αρχαιολογικοί χώροι»
Ο τρίτος τόμος παρουσιάζει αρχαιολογικούς χώρους επίσης από κάθε γωνιά του πλανήτη. Δίνεται αναπόφευκτα έμφαση στην αρχαία Ελλάδα, στην Ρώμη, στην Αίγυπτο, καθώς και στους μεγάλους προκολομβιανούς πολιτισμούς. Περιέχει το Στόουνχεντζ και το Εϊβμπέρι της Μ. Βρετανίας, τα ζωγραφιστά σπήλαια στη Βαλέ Ντε Λα Βεζέρ, στην Γαλλία, τις πόλεις Σαμπράθα και Κυρήνη της Λιβύης, τη Μασάντα στο Ισραήλ, την Περσέπολις στο Ιράν, τον τάφο του πρώτου αυτοκράτορα (Κίνα), όπου βρέθηκαν 8.000 αγάλματα σε φυσικό μέγεθος από τερακότα, που τοποθετήθηκαν εκεί για να φυλάνε τον αυτοκράτορα, το Μάτσου Πίτσου, στο Περού (τελετουργικό κέντρο, αφιερωμένο στον Ήλιο), και το νησί Πάσχα.

Last edited:
Το καθε τομος κοστιζε 145 ευρω. Υπηρχε καλυτερη τιμη αν τα επαιρνες ολα μαζι, αλλα δεν την γνωριζω, γιατι δεν θελησα να δωσω ολα τα χρηματα μονομιας (τα πηρα ενα - ενα)

Υ.Γ. 1 Ειδα πως δεν περασα φωτογραφια τον δευτερο τομο..

Υ.Γ. 2 Οι δυο πρωτοι τομοι ειναι οι αγαπημενοι μου. Μπουχτισα λιγο με τις αρχαιοτητες :)))) και ειπα να το γυρισω στην φυση και στα πιο προσφατα μνημεια. Περα απο το αστειο οι εικονες που εχουν ειναι απλα μαγικες !!

Έχουν και ανάλυση για το κάθε μνημείο (είτε φυσικό ,είτε αρχαιολογικό , είτε καλλιτεχνικό )?
Ξέρεις αν υπάρχει κάποια φοιτητική έκπτωση σε κάποιο σημείο πώλησής τους?
Πάντως φαίνεται αρκετά αξιόλογο έργο...
Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση !:))

Εννοειται πως υπαρχει ικανοποιητικη επεξηγηση της καθε φωτογραφιας, και επιπλεον κειμενο σχετικο με αυτα που παρουσιαζει : Ιστορια του μνημειου κτλ κτλ

Δεν ξερω αν μπορω να περασω εστω καποια σελιδα του βιβλιου, παντως η βιβλιοθηκη των Τρικαλων εχει δυο απο τους τομους αυτους προς αναγνωση (ελπιζω να τους εχουν και αλλες βιβλιοθηκες :) )

Οσο για εκπτωση τιμης : http://books.vres.gr/book.php?book_id=104785 (να παρηγορηθω πως εγω τα πηρα κατι χρονια πριν, και τωρα ειναι πιο φθηνα). Γενικα ψαξτο.

Last edited: