Οδηγός για επιλογή ηλεκτρονικού αναγνώστη

Στη σημερινή εποχή που η τεχνολογία έχει διεισδύσει σε κάθε μικρή και μεγάλη πτυχή της ζωής μας, για πολλούς φανατικούς αναγνώστες αναπόφευκτα έρχεται η στιγμή που θα αναρωτηθούν «Μήπως ήρθε η ώρα να αγοράσω και εγώ έναν ηλεκτρονικό αναγνώστη;». Σκοπός αυτού του κειμένου είναι να ρίξει λίγο φως στο θέμα, ώστε να βοηθήσει στη λήψη αυτής της απόφασης.

Αρχικά ας δούμε πώς συγκρίνονται μεταξύ τους το τυπωμένο και το ηλεκτρονικό βιβλίο, και τι πλεονεκτήματα έχει το καθένα από αυτά.


ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ
ΤΥΠΩΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟ
Προσφέρει ανά πάσα στιγμή πληθώρα βιβλίων, χωρίς το βάρος του τυπωμένου βιβλίου, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό στα ταξίδια.Μερικές φορές αποτελεί μοναδικό έργο τέχνης από μόνο του (όπως ένα παλιό ή σπάνιο ή εξαιρετικά ποιοτικά τυπωμένο βιβλίο). Το ίδιο ισχύει άλλωστε και για τους σελιδοδείκτες.
Μπορείς εύκολα να επιλέξεις τι θέλεις να διαβάσεις ανάλογα τη διάθεση της στιγμής, και να αλλάξεις γνώμη χωρίς ιδιαίτερη ταλαιπωρία.Προσφέρει απόλαυση σε όλες τις αισθήσεις – με τη μυρωδιά του μελανιού, την αίσθηση του χαρτιού, την ομορφιά της εικονογράφησης κλπ.
Πολύ εύκολη αναζήτηση και αγορά κάθε τίτλου που θα ήθελες.Δεν απαιτεί ρεύμα, ούτε είναι ευπαθές όπως μια ηλεκτρονική συσκευή.
Φτηνότερα βιβλία (κατά κανόνα), ιδιαίτερα σημαντικό όταν πρόκειται για σειρές ή πολύτομα έργα.Το δανείζεσαι και το δανείζεις εύκολα από και σε φίλους ή από βιβλιοθήκες, αποκτώντας έτσι πιο ενεργή αλληλεπίδραση με άλλους ανθρώπους.
Δυνατότητα να κρατάς σημειώσεις που μπορούν να εξαχθούν σε ξεχωριστό αρχείο στον υπολογιστή, να υπογραμμίζεις σημεία που σε ενδιαφέρουν (αναστρέψιμη ενέργεια που δεν αφήνει ανεξίτηλο σημάδι, εν αντιθέσει με το τυπωμένο βιβλίο), και να κάνεις αναζήτηση στο κείμενοΑποτελεί υπέροχο δώρο, και διατηρεί την αξία του στον χρόνο, ενώ μια συλλογή μπορεί να αποτελέσει κληρονομιά που θα αφήσεις πίσω σου στα παιδιά, στους φίλους ή στη βιβλιοθήκη.
Εύκολη (και αθόρυβη) ανάγνωση το βράδυ, χάρη στον ενσωματωμένο φωτισμό.Μπορείς να ζητήσεις από τον αγαπημένο σου συγγραφέα να υπογράψει το αντίτυπό σου.
Δυνατότητα αναπροσαρμογής της γραμματοσειράς σε μέγεθος, μεσοδιαστήματα, κατεύθυνση.Στηρίζει την προσπάθεια να μην κλείσουν βιβλιοπωλεία και δημόσιες βιβλιοθήκες.
Ελαφρύ, ειδικά όταν συγκρίνεται με πολυσέλιδα βιβλία. Σημαντικό προτέρημα για μαθητές που κουβαλάνε βιβλία, ή στα ταξίδια.Μπορείς να το εκτοξεύσεις στον τοίχο χωρίς φριχτές επιπτώσεις αν το περιεχόμενο σε απογοητεύσει τρομερά.
Πρόσβαση σε τεράστιο όγκο δωρεάν βιβλίων μέσω ιστοσελίδων όπως το Project Gutenberg, καθώς και σε αποσπάσματα από βιβλία που σκέφτεσαι να αγοράσεις.Συχνά έχει συναισθηματική αξία, αποτελώντας κειμήλιο μιας ευτυχισμένης (ή και μη; ) περιόδου της ζωής σου, δημιουργεί δεσμούς με τα παιδιά στα οποία διαβάζεις, ή με τους ανθρώπους με τους οποίους σε συνδέει για τον α’ ή β΄ λόγο.
Ενσωματωμένο ερμηνευτικό λεξικό και μετάφραση άγνωστων λέξεων, που βοηθάνε στον εμπλουτισμό του λεξιλογίου.Πρόσβαση σε πολύ μεγαλύτερο όγκο βιβλίων, καθώς αρκετοί τίτλοι κυκλοφορούν μόνο τυπωμένοι (και για αρκετό καιρό ακόμα – βιβλία σπάνια ή/και με μικρή απήχηση αργούν να ψηφιοποιηθούν)
Διευκολύνει τους συγγραφείς να δημοσιεύουν τα έργα τους.Η αίσθηση των γεμάτων ραφιών στη βιβλιοθήκη του σπιτιού σου δεν συγκρίνεται με τίποτα.

Στην περίπτωση που τα πλεονεκτήματα των ηλεκτρονικών βιβλίων καταφέρουν να μας πείσουν για τη σκοπιμότητα απόκτησης μιας συσκευής ανάγνωσης ηλεκτρονικών βιβλίων, τίθεται το αμέσως επόμενο ερώτημα: τάμπλετ ή e-reader; Δεδομένου ότι οι τιμές είναι παραπλήσιες, πρέπει να ληφθούν υπόψιν άλλοι παράγοντες ώστε να αποφασίσει κανείς τι θα τον βολέψει μακροπρόθεσμα.

Οι ακόλουθες ερωτήσεις θα φανούν χρήσιμες για τη λήψη αυτής μιας τέτοιας απόφασης:


E-READER
ΤΑΜΠΛΕΤ
Πόσο συχνά διαβάζω;Ένας τακτικός αναγνώστης που ξοδεύει σημαντικά ποσά για αγορά βιβλίων κάθε χρόνο θα κάνει γρήγορα απόσβεση της επένδυσής του.Προτιμότερο αν διαβάζουμε μόνο περιστασιακά.

Έχει για μένα μεγάλη σημασία να διαβάζω σε έγχρωμη οθόνη;
Αν και πλέον κυκλοφορούν έγχρωμα, τα e-reader είναι κατ’ εξοχήν ασπρόμαυρα.Αν η απάντηση είναι ναι, το τάμπλετ είναι η μόνη ενδεδειγμένη λύση.

Τι βιβλία διαβάζω περισσότερο;
Τα e-reader έχουν καλή απόδοση προπαντός σε βιβλία με σκέτο κείμενο. Επίσης, μερικά e-reader αναγνωρίζουν μόνο συγκεκριμένες μορφές (φορμάτ) βιβλίων.Σε βιβλία με εικόνες, γραφικά, χάρτες, συνταγές μαγειρικής κλπ, το τάμπλετ είναι προτιμότερο.
Αναγνωρίζει όλες τις μορφές, αυτόματα ή μέσω εφαρμογών.

Με ενδιαφέρουν τα βιβλία με διαδραστικό περιεχόμενο;
Προβάλλει μόνο σκέτο κείμενο.Μονόδρομος όταν διαβάζουμε βιβλία που περιλαμβάνουν και ήχους, βίντεο, χάρτες και άλλα διαδραστικά στοιχεία.

Πόση ώρα διαβάζω ένα βιβλίο χωρίς διάλειμμα;
Προτιμότερο για όσους διαβάζουν για πολλή ώρα, καθώς έχει πολύ μεγάλη διάρκεια μπαταρίας και δεν ενθαρρύνει την απόσπαση της προσοχής.Η επιλογή για όσους προτιμάνε να σπάνε την ανάγνωσή τους με διάφορες άλλες εφαρμογές (ίντερνετ, παιχνίδια κλπ)

Με απασχολεί το θέμα της κούρασης των ματιών από οθόνες LCD;
Η οθόνη του e-reader δεν έχει καμιά διαφορά από ένα τυπωμένο βιβλίο, δεν κουράζει περισσότερο από αυτό, ούτε έχει αντανάκλαση στον ήλιο.Η κούραση που προκαλεί μια LCD οθόνη είναι δεδομένη.

Η συσκευή θα χρησιμοποιείται και από άλλα μέλη της οικογένειάς μου;
Έχει μια κοινή βιβλιοθήκη για όλους, που μπορεί να αποτελέσει μειονέκτημα. Από την άλλη, δίνει τη δυνατότητα να παρακολουθείται η πρόοδος των παιδιών που διαβάζουν.Τα παιδιά και άλλα μέλη της οικογένειας μπορεί να έχουν διαφορετικές προτιμήσεις, και να επιθυμούν πρόσβαση περισσότερες εφαρμογές από την απλή ανάγνωση.

Θα χρησιμοποιώ τη συσκευή για να διαβάζω βιβλία σε μικρά παιδιά;
Μόνο αν θα διαβάζουμε σκέτο κείμενο.Προτιμότερο, καθώς τα παιδιά προτιμάνε τα έγχρωμα βιβλία, και επιπλέον με το τάμπλετ αποκτάνε πρόσβαση σε βιβλία με διαδραστικό περιεχόμενο.

Θέλω να έχω συνεχή πρόσβαση στο διαδίκτυο;
Δίνουν τη δυνατότητα μιας στοιχειώδους μόνο πρόσβασης στο διαδίκτυο.Προτιμότερο για όσους επιθυμούν να είναι συνεχώς συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο.

Περιμένω η συσκευή να με βοηθήσει να συγκεντρωθώ στο διάβασμα;
Η πιο σωστή επιλογή για όσους θέλουν να αφοσιωθούν σοβαρά στο διάβασμα.Προτιμότερο για όσους προτιμάνε να ξεσκάνε κάθε τόσο με άλλα πράγματα από την ανάγνωση.

Τι άλλες δυνατότητες θέλω να έχει η συσκευή;
Το e-reader μπορεί να παίζει μουσική και να αναπαράγει φωναχτά το γραπτό κείμενο (text-to-speech).Όσα κάνει το e-reader, συν παιχνίδια, ίντερνετ, ηλ. ταχυδρομείο, βίντεο και πολλές άλλες εφαρμογές.

Στην περίπτωση που οι ανάγκες μας τείνουν περισσότερο προς την απόκτηση ενός τάμπλετ, ο καθένας μπορεί να κάνει μόνος του την επιλογή του – η ποικιλία σε χαρακτηριστικά και τιμές είναι τεράστια, και όποια σύσταση θα ήταν περιττή.

Αν όμως καταλήξουμε στον e-reader, τα ελληνικά δεδομένα στην παρούσα φάση είναι αρκετά πιο απλά. Στην αγορά υπάρχουν ουσιαστικά τρεις επιλογές: ένα σχετικά φτηνό (από 45 έως 75 ευρώ περίπου), ανώνυμο e-reader, και δυο αρκετά πιο ακριβές, επώνυμες συσκευές (Amazon Kindle Paperwhite και Kobo Glo). Η άλλη επιλογή διαθέσιμη στην Αμερική, το Nook από το Barnes & Noble, δεν αποστέλλεται στην Ελλάδα για την ώρα, οπότε θα μείνει απ’ έξω από αυτή την παρουσίαση. Για την πρώτη (ανώνυμη) επιλογή που αναφέρθηκε δεν υπάρχει ιδιαίτερη πληροφόρηση, οπότε θα εστιάσουμε στις άλλες δυο.

Με βάση κάποιων πρακτικών κριτηρίων (τεχνολογία οθόνης, βάρος, διάρκεια ζωής της μπαταρίας, αξιολόγηση από εγκεκριμένα έντυπα τεχνικού προσανατολισμού, τιμή, απαιτούμενος χρόνος πλήρους φόρτισης της μπαταρίας, μέγεθος μνήμης και δυνατότητα επέκτασής της, είσοδος για ακουστικά, μέγεθος οθόνης, ακουστικά χαρακτηριστικά) γίνονται συχνά αξιολογήσεις αυτών των συσκευών, και οι δυο διαθέσιμες στην Ελλάδα λαμβάνουν ουσιαστικά τους ίδιους βαθμούς (με ένα ελάχιστο προβάδισμα του Kindle). Συνεπώς είναι στο χέρι του κάθε χρήστη να κρίνει μόνος του ποια προτιμά (ακολουθούν μερικές πληροφορίες που θα φανούν χρήσιμες ώστε να επιλέξει):


Amazon Kindle Paperwhite
Kobo Glo
Μέση Τιμή150 ευρώ130 ευρώ

Μέγεθος Οθόνης
6,7 ίντσες (169 mm x 117 mm x 9.1 mm)6 ίντσες (114 x 157 x 10 mm)

Βάρος
207 γραμμάρια187 γραμμάρια

Διάρκεια Μπαταρίας
28 ώρες70 ώρες

Υποστηριζόμενα Φορμάτ
Άμεσα: Kindle Format 8 (AZW3), Kindle (AZW), TXT, PDF, MOBI χωρίς προστασία, PRC.
Μέσω μετατροπής: HTML, DOC, DOCX, JPEG, GIF, PNG, BMP
EPUB, PDF, JPEG, GIF, PNG, TIFF, TXT, (X)HTML, RTF, CBZ, CBR

Υπάρχουν μερικά επιπλέον χαρακτηριστικά για τις δυο συσκευές που παρέχονται στις αντίστοιχες ιστοσελίδες των κατασκευαστών τους (οι πληροφορίες για το Kindle είναι περισσότερες καθώς η παρουσίασή του στο Amazon είναι πολύ αναλυτικότερη):

Amazon Kindle Paperwhite: Οθόνη αφής με ανάλυση 212 ppi, δυνατότητα ξεφυλλίσματος χωρίς να χάνεται το σημείο όπου έχει φτάσει ο αναγνώστης, σημειώσεις (που μπορούν να εξαχθούν ανεξάρτητα στον υπολογιστή του χρήστη), υπογράμμιση του κειμένου, σελιδοδείκτες, αναζήτηση, δυνατότητα δημοσίευσης υπογραμμισμένων αποσπασμάτων στο Facebook, ενσωματωμένο ερμηνευτικό λεξικό (αγγλικό: The New Oxford American Dictionary το οποίο συνδυάζει τις ερμηνείες με πληροφορίες από το X-Ray και τη Wikipedia). Το X-Ray παρουσιάζει όλα τα σημεία στο βιβλίο όπου αναφέρονται ένας χαρακτήρας, μια σχετική ιδέα, ιστορικά πρόσωπα, τόποι ή θέματα ενδιαφέροντος. Αρχείο άγνωστων λέξεων που αναζήτησε ο αναγνώστης και που χρησιμοποιείται στη συνέχεια για βελτίωση του λεξιλογίου με τη βοήθεια κουίζ και καρτών. Υπολογισμός ταχύτητας ανάγνωσης, που συμβουλεύει αν ο αναγνώστης προλαβαίνει να τελειώσει ακόμα ένα κεφάλαιο ή είναι προτιμότερο να μην το ξεκινήσει. Αποθήκευση, οργάνωση και αντίγραφο ασφαλείας της βιβλιοθήκης σε cloud, απ’ όπου συγχρονίζεται με όλες τις άλλες συσκευές του ιδιοκτήτη. Προσωποποιημένο πρόγραμμα ανάγνωσης για παιδιά, που τα επιβραβεύει με πόντους προόδου και από το οποίο οι γονείς λαμβάνουν ενημέρωση για το χρόνο που αφιέρωσαν στο διάβασμα, την πρόοδό τους, λέξεις που κοίταξαν κλπ. Ενσωματωμένη μετάφραση μέσω του Bing. Συνδεδεμένο με το Goodreads.

Πληθώρα δωρεάν και φτηνών βιβλίων : οι τιμές ξεκινάνε από 99 σεντς, πρωτίστως για βιβλία στα αγγλικά, ενώ και στα ελληνικά υπάρχουν αρκετοί τίτλοι που διανέμονται δωρεάν, βλ. λίστα παρακάτω. Αποκλειστικό περιεχόμενο διαθέσιμο μόνο για Kindle από συγγραφείς όπως οι Kurt Vonnegut, Ian Fleming, Oliver Poetzsch, και Clive Barker. Δυνατότητα δανεισμού συγκεκριμένων (δικών μας) βιβλίων σε φίλους, μέχρι και 14 μέρες. Δυνατότητα ανάγνωσης δωρεάν των πρώτων κεφαλαίων από βιβλία προ της αγοράς τους ώστε να αποφασίσει ο αναγνώστης αν του αρέσουν. Η συσκευή αναγνωρίζει μη λατινικούς χαρακτήρες για ανάγνωση σε άλλες γλώσσες (ιαπωνικούς, κινέζικούς, κορεάτικούς, κυριλλικούς και ελληνικούς). Πλήρως αυτάρκες (με το ενσωματωμένο wi-fi μπορεί κανείς να κατεβάζει βιβλία στη συσκευή του χωρίς μεσολάβηση υπολογιστή, καλωδίου ή ο,τιδήποτε άλλο). Περιλαμβάνει έναν υποτυπώδη περιηγητή για το διαδίκτυο.

Πρέπει να σημειωθεί και το σοβαρότερο μειονέκτημα αυτής της συσκευής, και δη, την προσκόλληση που έχει στο αποκλειστικό φορμάτ του Amazon για τα βιβλία (είτε είναι AZW, είτε MOBI, είτε PRC), που σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζει το δημοφιλέστερο EPUB. Η μετατροπή είναι εύκολη, αλλά όπως και να έχει, απαιτείται μια διαδικασία, αν κάποιος αποφασίσει να προμηθευτεί βιβλία από αλλού, και όχι από το Amazon.

Επιπλέον, το Kindle αντιμετωπίζει τα σκαναρισμένα pdf σαν εικόνες, που δημιουργεί μια δυσκολία στην ανάγνωσή τους ανάλογα με την ποιότητα της σάρωσης. Παρόμοια έγγραφα επιδέχονται μετατροπή είτε μέσω του προγράμματος Calibre (που ως επί το πλείστον δεν έχει τέλεια αποτελέσματα), είτε μέσω OCR που όμως είναι αρκετά δύσχρηστη εφαρμογή και σπάνια αξίζει να κάνει κανείς όλο τον απαιτούμενο κόπο.


Kobo Glo: Οθόνη αφής με ανάλυση 212 ppi, δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε 10 γραμματοσειρές και 24 μεγέθη γραμματοσειράς, καθώς και αναπροσαρμογής των περιθωρίων της σελίδας, σημειώσεις, υπογράμμιση του κειμένου, σελιδοδείκτες, αναζήτηση, ενσωματωμένο ερμηνευτικό λεξικό (τουτέστιν αγγλικό: Merriam-Webster Collegiate® Dictionary), ζουμ, αλλαγή προσανατολισμού της σελίδας, οργάνωση της βιβλιοθήκης ανά συγγραφέα, τίτλο ή αλφαβητικά, αλλαγή σελίδας με το δάχτυλο, ενσωματωμένη μετάφραση από και στις εξής γλώσσες: αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ολλανδικά και πορτογαλικά (με προοπτική να προστεθούν και άλλες), με 2 GB αρχική μνήμη χωράει περίπου 1000 βιβλία, ενώ με επέκταση (με Micro SD-card έως 32 GB) μπορεί να δεχτεί έως 30 000 βιβλία. Δυνατότητα δανεισμού βιβλίων από βιβλιοθήκη (του εξωτερικού, προφανώς). Πλήρως αυτάρκες (με το ενσωματωμένο wi-fi μπορεί κανείς να κατεβάζει βιβλία στη συσκευή του χωρίς μεσολάβηση υπολογιστή, καλωδίου ή ο,τιδήποτε άλλο). Εφαρμογές συγχρονισμού του περιεχομένου και σε άλλες συσκευές (κινητό, υπολογιστή κλπ), μέσω υπηρεσίας cloud, ώστε να μη χάνει κανείς μέχρι ποιο σημείο έχει φτάσει.

Ο καλύτερος τρόπος διαχείρισης της ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης είναι το πρόγραμμα Calibre, που διατίθεται δωρεάν στο διαδίκτυο (όποιος επιθυμεί, μπορεί να κάνει μια δωρεά στους προγραμματιστές που το δημιούργησαν). Παρέχει μια μεγάλη πληθώρα εργαλείων: ταξινομεί τα βιβλία μας ανάλογα με συγγραφέα, τίτλο, συλλογή κλπ, κάνει μετατροπές ανάμεσα στις διάφορες μορφές, βρίσκει πληροφορίες για κάθε τίτλο που θέλουμε (από Amazon, Google, Open Library, ISBNDB και άλλα), παρέχει αξιολόγηση, βάζει διάφορες ετικέτες που διευκολύνουν την αναζήτηση, συνδέεται με το λογαριασμό του χρήστη στο Goodreads, δίνει την δυνατότητα διόρθωσης του κειμένου των βιβλίων (παλιότερα ηλεκτρονικά βιβλία έχουν συχνά προβλήματα με λανθασμένα σημεία στίξης, παραγραφοποίηση κ.α.), επικοινωνεί με όλες τις συσκευές όπου διαβάζει κανείς, και αποστέλλει τα επιλεγμένα βιβλία στην εκάστοτε συσκευή, μετατρέποντάς τα εν ανάγκη στο απαραίτητη μορφή (mobi, epub κλπ).

Στους ακόλουθους συνδέσμους μπορείτε να βρείτε πολλές σελίδες που προσφέρουν δωρεάν ηλεκτρονικά βιβλία, στα ελληνικά και στα αγγλικά και ξεκινάμε με τους κλασικούς τίτλους στις προσεγμένες εκδόσεις που προσφέρει η Λέσχη του Βιβλίου:


  • Λέσχη του Βιβλίου - Κλασικοί τίτλοι σε καλοεπιμελημένες εκδόσεις.
  • http://www.gutenberg.org/browse/languages/el - Πολλές κατηγορίες (μεταξύ τον οποίων και ηχητικά βιβλία). Πολλές γλώσσες (εδώ ο σύνδεσμος για τα Ελληνικά).
  • www.OpenCulture.com - Συλλογή από κλασικά και άλλα έργα. Μόνο Αγγλικά.
  • http://e-vivlia.blogspot.com/
  • OPENBOOK - Ανοικτή Βιβλιοθήκη με ελληνικά ηλεκτρονικά δωρεάν βιβλία που διανέμονται ελεύθερα και νόμιμα. Ψηφιακή βιβλιοθήκη, Λογοτεχνικά περιοδικά και ιστολόγια, Ψηφιακά βιβλία.
  • http://ebooks-gr.blogspot.com/
  • Free-eBooks.gr - Πολλές κατηγορίες. Πολλές γλώσσες (κυρίως Ελληνικά και Αγγλικά).
  • http://ellinikibibliothiki.blogspot.com
  • http://www.ebooks4greeks.gr - Πολλές κατηγορίες. Κυρίως στα Ελλήνικά. Δυνατότητα online ανάγνωσης.
  • http://taexeiola.blogspot.gr - ΨΗΦΙΑΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ – Σχολικά βιβλία – Βοηθήματα – Λυσάρια. Ψηφιακό σχολείο - Δωρεάν ηλεκτρονικά βοηθήματα, λυσάρια, σχολικά βιβλία δημοτικού, γυμνασίου, λυκείου, εκπαιδευτικό υλικό, βιντεομαθήματα.
  • Snhell.gr - Ανθολόγιο κειμένων από την Νέα Ελληνική Λογοτεχνία, Ανθολόγιο Αναγνώσεων (σε μορφή αρχείων mp3), Ανθολόγιο Μαρτυριών και Ανθολόγιο Παιδικής Παράδοσης, ένα Χρονολόγιο (1801-1981), Έργα Αναφοράς και χρήσιμες διαδικτυακές Συνδέσεις. Επίσης η έκδοση περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, βιογραφικά στοιχεία και εργογραφίες των Κ.Π. Καβάφη, Κ.Θ. Δημαρά και Γ.Π. Σαββίδη.
Περισσότερες πηγές μπορείτε να βρείτε σ' αυτό το νήμα της Λέσχης

Και δυο πηγές για δωρεάν ακουστικά βιβλία, με έργα της κλασικής λογοτεχνίας


Εν κατακλείδι, ας μου επιτραπεί μια προσωπική γνώμη, που συνοψίζει απλά και λιτά όλες τις πληροφορίες μέχρι τώρα, συνδυάζοντάς τες με την εμπειρία πολλών που αντιμετώπισαν αυτό το ζήτημα. Αν αποφασίσατε πως ήρθε η ώρα να ξεκινήσετε την ανάγνωση από οθόνη, και σκοπεύετε να διαβάζετε πολλά και συχνά, και αν από την άλλη διαθέτετε έξυπνο τηλέφωνο, προτιμήστε το e-reader. Ακόμα και αν δε μοιάζει τόσο συνετό να πληρώσει κανείς τα ίδια και περισσότερα λεφτά για μια συσκευή που έχει πολύ λιγότερες δυνατότητες από ένα τάμπλετ, στην πραγματικότητα για έναν φανατικό αναγνώστη αξίζει απόλυτα, και δεν πρόκειται να μετανιώσει την επιλογή αυτή.

Πιστεύω ειλικρινά ότι πολύ σπάνια θα βρεθεί άνθρωπος που πραγματικά αγαπά το διάβασμα και που αποφάσισε να αποκτήσει e-reader, ο οποίος θα απαρνηθεί δια παντός τα τυπωμένα βιβλία. Μια συσκευή προσφέρει τρομερή ευκολία στο διάβασμα, αλλά το συναισθηματικό δέσιμο με τα φυσικά αντίτυπα των βιβλίων μας θα το διατηρήσουμε ανεξάρτητα απ’ όλα. Συνεπώς μην επιτρέψετε το ψευτο-δίλημμα «τυπωμένο ή ηλεκτρονικό βιβλίο» να σας στερήσει την ευχαρίστηση της ατελείωτης ξέγνοιαστης ανάγνωσης που θα έχετε αν εν τέλει αποφασίσετε να κάνετε αυτό το βήμα προς το μέλλον. Καλό διάβασμα!
 
Last edited by a moderator:

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Ένα πολύ χρήσιμο άρθρο από την Καστάλια, που νομίζω πως απαντά σε πολλές απορίες και προσφέρει μια μέθοδο για να βρει ο καθένας τί του ταιριάζει καλύτερα: να παραμείνει στο κλασικό βιβλίο; να δοκιμάσει κάποιον ηλεκτρονικό αναγνώστη; και ποιον;

Επίσης πιστεύω πως θα βοηθήσει να αποδαιμονοποιηθεί λίγο η νέα τεχνολογία στα μάτια του συντηρητικού βιβλιόφιλου.

Μπράβο, Καστάλια!

 
Καλησπέρα υπέροχη Καστάλια.
Πραγματικά, ένα πολύ όμορφο και κατατοπιστικό άρθρο για το ηλεκτρονικό βιβλίο ή όπως λέει ο αγαπητός Φαροφύλακας: ηλεκτρονικό αναγνώστη. Προσωπικά είμαι τραγικά πίσω, πάντα τα προσπερνούσα. Από τα ελάχιστα που έχω δει για το θέμα θα έλεγα πως δεν χωράει σύγκριση μεταξύ ηλεκτρονικού βιβλίου και τάμπλετ, σαφώς και το ηλεκτρονικό βιβλίο υπερισχύει, πρώτ' απ' όλα, προορίζεται για συγκεκριμένη χρήση και από την άλλη ένα τάμπλετ έχει και αυτή τη δυνατότητα, η οθόνη είναι συνήθως πρόβλημα για τα μάτια, άσε που η αυτονομία ενός τάμπλετ είναι αστεία.

Αν και τεχνολογικά πρωτόγονος, ευχαριστώ για τις πληροφορίες (ίσως στο μέλλον ξεστραβωθώ περισσότερο).
 
Υπέροχο άρθρο!
Αν κι έχω ταμπλετ κάθε φορά που το χρησιμοποιώ αναγνωρίζω κάποια προβλήματα που αναφέρεις, ειδικά ο φωτισμός και τα ματια μεγάλο πλην.
Κι εχω ταμπλετ και τα καταφέρνω λίγο με τα ηλ. βιβλία μου, με την πρώτη ευκαιρία θα αγοράσω e reader!
 
Αν και μου αρέσει πολύ περισσότερο το να έχω το ίδιο το βιβλίο στη βιβλιοθήκη μου, το eBook μου έλυσε τα χέρια.
Αρχικά, διαβάζω σε μετρό, και εκεί διαβάζω στο κινητό. Πολύ μεγάλη διευκόλυνση να μην χρειάζεται να κουβαλάω, ειδικά όταν στο τσαντάκι που έχω δεν χοράει κάτι μεγαλύτερο από τσέπης, και λόγω του ότι περπατάω και πολύ μετά τη στάση μου. Το ίδιο ισχύει και για άλλες μορφές ταξιδιού.
Το κινητό επίσης βολεύει όταν βρεθώ κάπου που πρέπει να περιμένω, π.χ. μία τράπεζα, ταχυδρομείο κλπ. Το βιβλίο το έχω πάντα μαζί μου.
Στο σπίτι τώρα, πολλές φορές διαβάζω από το PC που είναι συνδεδεμένο στην τηλεόραση (ναι, διαβάζω στην τηλεόραση, και σε όσους το λέω με κοιτάνε σαν μόλις να κατέβηκα απ' το Άλφα Κενταύρου). Αυτό είναι ιδιαίτερα ξεκούραστο, ειδικά όταν δεν χρειάζεται να κρατάω ένα βαρύ βιβλίο 4-5 ώρες σερί. Επίσης, χρησιμοποιώ το Nook των Barnes & Noble για διάβασμα στο κρεβάτι. Βολεύει λόγω μεγέθους/βάρους (άσε που αν σε πάρει ο ύπνος, άλλο να σου ρθει το Πόλεμος & Ειρήνη στο κεφάλι και άλλο ένα λεπτό eBookάκι)

Πάντως διαβάζω και κανονικά βιβλία. Σε γενικές γραμμές, διαβάζω ταυτόχρονα 2 βιβλία, ένα το eBook και ένα το κανονικό, αλλά το κανονικό μόνο στο σπίτι.
 
Πολύ χρήσιμο άρθρο Καστάλια :)
Για εμάς που χρησιμοποιούμε τάμπλετ, έχετε να προτείνετε κάποια καλή εφαρμογή να διαβάζουμε τα βιβλία μας;
Προσωπικά, χρησιμοποιώ το ebook reader και είμαι αρκετά ευχαριστημένη αλλά όλες οι προτάσεις δεκτές!
 
Κόμη την ειχα στο κινητό αυτη την εφαρμογή για λιγο καιρό αλλά κολλουσε και την απεγκατεστησα. Θα τη δοκιμάσω ομως και στο ταμπλετ γιατι μπορει να εφταιγε το κινητο!
 
Κόμη την ειχα στο κινητό αυτη την εφαρμογή για λιγο καιρό αλλά κολλουσε και την απεγκατεστησα. Θα τη δοκιμάσω ομως και στο ταμπλετ γιατι μπορει να εφταιγε το κινητο!
Χμμμμ, τι να πω. Ίσως έφταιγε το κινητό, ή ήταν κάποια πολύ παλιά έκδοση. Το Aldiko το χρησιμοποιώ 3 χρόνια τουλάχιστον, και το έχω χρησιμοποιήσει σε 3 διαφορετικά κινητά χωρία κανένα πρόβλημα. Οπότε προτείνω κάνε μία νέα δοκιμή.
 
Πολύ όμορφα γραμμένο άρθρο! Ειδικά το πινακάκι με τις ερωτήσεις και σύγκριση μεταξύ ereader vs tablet.
Αποφάσισα και γω την αγορά ηλεκτρονικού αναγνώστη για λόγους ευκολίας αλλά και οικονομίας. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια οτι θα αποχωριστώ τα "κανονικά" βιβλία.
Βρίσκομαι ανάμεσα στο kindle pw2 και το kobo aura. Τα βρίσκω και τα δυο σε σκρουτζομάγαζα στα 150 και 120ευρώ αντίστοιχα. Τα κυρια χαρακτηριστικα τους ειναι ίδια και οι όποιες διαφορές τους δεν μου φαίνεται οτι επηρεαζουν την αναγνωστική εμπειρία. Οποιος θέλει να μοιραστεί την εμπειρία του με κάποια απο τις συσκευές ή οποιαδήποτε συμβουλή ευπρόσδεκτη!
 

Επανέρχομαι στο θέμα με κάποιες επιπλέον πληροφορίες για όσους έκαναν το βήμα προς τα ηλεκτρονικά βιβλία, και σιγά σιγά έχουν αρχίσει να συσσωρεύουν έναν όγκο από τίτλους, τους οποίους πρέπει να τακτοποιήσουν με κάποιο τρόπο. Όσο η ηλεκτρονική βιβλιοθήκη μας είναι σχετικά μικρή, η πλοήγηση μέσα της είναι σχετικά εύκολη, ακόμα και με την απλή εξερεύνηση των φακέλων στον υπολογιστή μας. Όταν όμως ξεπεραστεί ένα (αδιευκρίνιστο) όριο, χρειαζόμαστε εργαλεία που να μας διευκολύνουν, έτσι ώστε να απολαμβάνουμε τη βιβλιοθήκη μας και να την χρησιμοποιούμε με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο.


Έτσι θα ήθελα να ρίξω λίγο παραπάνω φως στο πρόγραμμα Calibre, το οποίο για μένα προσωπικά έχει φανεί ανεκτίμητης αξίας. Πιο συγκεκριμένα, μας δίνει τη δυνατότητα:

  • να τακτοποιούμε τα βιβλία μας αλφαβητικά ανά συγγραφέα, ανά τίτλο, ανά ημερομηνία προσθήκης στη βιβλιοθήκη κλπ, κάτι πολύ χρήσιμο αν δε θυμόμαστε τον ακριβή τίτλο ή το όνομα του συγγραφέα όταν ψάχνουμε κάποιο βιβλίο.
  • να συμπληρώνουμε (είτε αυτόματα, είτε ιδίαις χερσί) τα λεγόμενα metadata, δηλαδή πληροφορίες σχετικά με την υπόθεση, το συγγραφέα, τον αριθμό των σελίδων, και φυσικά κάποια πιο εξειδικευμένα βιβλιογραφικά στοιχεία όπως ISBN κλπ.
  • να οργανώσουμε βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες, κόμιξ και ο,τιδήποτε άλλο θέλουμε
  • να επιλέξουμε το βιβλίο που θέλουμε να διαβάσουμε κοιτώντας μόνο τα εξώφυλλα των βιβλίων που έχουμε (ποιος είπε ότι είναι κακό να κρίνουμε ένα βιβλίο αό το εξώφυλλο; )
  • να προσθέτουμε ετικέτες για το βιβλίο - κάποιες συμπληρώνονται αυτόματα με τα metadata, ενώ μπορούμε και εμείς να προσθέσουμε δικές μας, όπως για παράδειγμα "προς ανάγνωση" - πολύ χρήσιμο εργαλείο για όσους προμηθεύονται νέα βιβλία με περισσότερο ζήλο απ' όσα προλαβαίνουν να διαβάσουν, και θέλουν να κρατήσουν μια σχετική ιεραρχία στις πρωτεραιότητές τους. Προσωπικά εγώ έχω ετικέτα "προς ανάγνωση" (γενικώς και αορίστως για όσα βιβλία μου τραβάνε την προσοχή), ετικέτα "προς ανάγνωση - σοβαρά θέματα" (για βιογραφίες, μαθηματικά, εκλαϊκευμένη επιστήμη κλπ), ετικέτα "προς ανάγνωση - ιστορία" (τόσο για μελέτες, όσο και για λίγο πιο σοβαρά μυθοπλαστικά έργα), ετικέτα "προς ανάγνωση - αστεία" (γιατί μερικές φορές απλά χρειαζόμαστε κάτι ανάλαφρο για διάβασμα), και ετικέτα "προς ανάγνωση - παιδικά" (είπα - και καλά - ότι είναι για να ελέγχω τι διαβάζουν τα παιδιά μου, αλλά στην πραγματικότητα απλά παραμένω κατά βάθος παιδί η ίδια, και ευχαριστιέμαι πολύ την παιδική λογοτεχνία).
  • να προσθέτουμε βαθμολογία (ή να βλέπουμε τη βαθμολογία απο τα metadata) για όσα διαβάσαμε ή θέλουμε να διαβάσουμε, ώστε να κρίνουμε πιο εύκολα το ποιον ενός βιβλίου
  • να καταγράφουμε ποια βιβλία ανήκουν σε σειρές, και να τα βάζουμε με τον αντίστοιχο αριθμό ώστε να ξέρουμε με ποιο θα συνεχίσουμε
  • να διαβάζουμε ουσιαστικά όλα τα φορμάτ που υπάρχουν αυτή τη στιγμή με τον ενσωματωμένο αναγνώστη, και να κάνουμε μετατροπές μεταξύ των φορμάτ, αν χρειαζόμαστε κάποιο άλλο από αυτό που διαθέτουμε (συχνότερα epub - mobi, και το αντίστροφο). Επίσης, μπορούμε να αλλάξουμε το είδος και το μέγεθος της γραμματοσειράς, καθώς και να κάνουμε αναζήτηση μέσα στο κείμενο του βιβλίου
  • να συνδεόμαστε με το λογαριασμό μας στο Goodreads, ώστε να συντονίζουμε αυτόματα τα "ράφια" που έχουμε στην προσωπική μας βιβλιοθήκη με τα ράφια που διατηρούμε εκεί
  • να αγοράσουμε όποιο νέο βιβλίο θέλουμε, καθώς το πρόγραμμα συνδέεται με το διαδίκτυο και κάνει αναζήτηση και σύγκριση τιμών ανάμεσα σε όλους τους πωλητές που το προσφέρουν
  • φυσικά αναγνωρίζει όλες τις γλώσσες και αλφάβητα, οπότε η βιβλιοθήκη μας υφίσταται με έναν ομοιόμορφο τρόπο ασχέτως της γλώσσας γραφής
  • αρχικά δηλώνουμε τι συσκευή ανάγνωσης διαθέτουμε, οπότε το πρόγραμμα δίνει προτίμηση στο φορμάτ που εκείνη αναγνωρίζει, και μετατρέπει αυτόματα όσα βιβλία θέλουμε να αποστείλουμε στη συσκευή, αν το φορμάτ τους δεν υποστηρίζεται. Δίνει με μια ματιά εικόνα ποια βιβλία της βιβλιοθήκης μας υπάρχουν σ' αυτή, προσθέτει εύκολα όσα άλλα θέλουμε, διατηρώντας όλες τις πληροφορίες των metadata, καθώς επίσης προσθέτει βιβλία από τη συσκευή στη βιβλιοθήκη
  • αν και μάλλον απίθανο να χρειαστεί στον απλό αναγνώστη, δίνει τη δυνατότητα να γίνει επεξεργασία στο κείμενο του ηλεκτρονικού βιβλίου, σε περιπτώσεις που διαθέτουμε ένα αντίτυπο με ατέλειες γραμματικής, στίξης κ.α. (όπως είναι πολλά από τα παλιότερα βιβλία που κυκλοφορούν δωρεάν).
  • συνδέεται με το διαδίκτυο και περισυλλέγει ειδήσεις (από το New York Times, Wall Street Journal κλπ, αλλά και από 13 ελληνικούς ιστότοπους όπως Καθημερινή, Το Βημα, ΣΚΑΪ, Protagon, in.gr κ.α.), τις οποίες στη συνέχεια μπορούμε να διαβάσουμε ως ηλεκτρονικό βιβλίο.

Εν ολίγοις, αυτό το πρόγραμμα μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα για το κάθε ηλεκτρονικό βιβλίο που έχουμε στην κατοχή μας, με το εξώφυλλό του, τις πληροφορίες που το συνοδεύουν, τις πληροφορίες που εμείς θέλουμε να συμπληρώσουμε σχετικά μ' αυτό, και έτσι να είμαστε σε θέση να το διαχειριστούμε με τον καλύτερο εφικτό τρόπο. Πιστεύω ότι θα φανεί εξαιρετικά χρήσιμο σε όλους όσοι βλέπουν με σοβαρό μάτι την ηλεκτρονική βιβλιοθήκη τους.



Ευχαριστώ από καρδιάς όλους σας για τα καλά σας λόγια, και πραγματικά ελπίζω αυτό το άρθρο να σας έχει προσφέρει τη βοήθεια που χρειάζεστε ώστε να ανακαλύψετε ένα θαυμαστό νέο κόσμο ανάγνωσης.

(Η εικόνα φαίνεται πιο ξεκάθαρα, αν κάνετε δεξί κλικ πάνω της και επιλέξετε προβολή)
 
Last edited:
Α, εξαιρετική η συνέχεια Κασταλία το Calibre το χρησιμοποιώ αρκετό καιρό αν και όχι τόσο συστηματικά όσο θα έπρεπε. Είναι όντως πολύτιμο για όποιον έχει ηλεκτρονική συλλογή βιβλίων!

Ένα επιπλέον θετικό του ότι είναι ανοιχτού κώδικα και δωρεάν και είναι διαθέσιμο και για τα τρία κυριότερα λειτουργικά (Linux, Windows, MacOS).
 
Ύστερα από περίπου δέκα μέρες συμβίωσης και 1.000+ σελίδες στο kobo aura θα γράψω και γω κάποιες σκέψεις μου.
Καταρχάς να πω ότι είναι το πρώτο μου e-reader οπότε δεν έχω μέτρο σύγκρισης αλλά θα προσπαθήσω να μην επηρεαστώ από την χαρά του καινούριου gadget.
To μέγεθος του είναι πολύ μικρό (μικρότερο από ένα kindle pw2 το οποίο έχω πιάσει, παρόλο που η οθόνη τους είναι ίδιου μεγέθους 6") και πολύ βολικό στο κράτημα με τα 250 περίπου γραμμάρια του, χωράει άνετα σε τσέπη μπουφάν, ποδιάς κλπ. Εξωτερικά η πλάτη του είναι πολύ όμορφη από ένα υλικό σαν καοτσούκ που δίνει ωραία σταθερή αίσθηση στο πιάσιμο.
Όσον αφορά την απεικόνιση είμαι πολύ ευχαριστημένος. Την μέρα υπάρχουν κάποιες αντανακλάσεις αλλά αν παίξεις λίγο με τη φωτεινότητα (έχει ξεχωριστό κουμπί για να ανάβει το φως) μειώνονται αισθητά και δεν ενοχλούν. Το βράδυ δε το φως του το θεωρώ άψογο! Καμία σχέση με κουρασμένα μάτια από προβλήματα χαμηλού φωτισμού στο κρεβάτι κλπ Διαβάζω με τελείως κλειστά τα φώτα και όσο κουράζομαι μπορώ να μειώνω την ένταση της φωτεινότητας χωρίς να με ενοχλεί καθόλου η οθόνη. Πολύ πιο ξεκούραστη από το τάμπλετ μου (LCD retina οθόνη). Οπότε ειδικά για νυχτερινούς αναγνώστες σαν εμένα το θεωρώ το ιδανικό gadget, ευχαριστιέσαι το διάβασμα πραγματικα! Σε συνθήκες έντονης ηλιοφάνειας δεν το δοκίμασα να δω πως ανταποκρίνεται, αλλά πιστεύω και στην παραλία το καλοκαίρι δεν θα υπάρχει πρόβλημα.
Δοκίμασα κάποια pdf σκαναρισμένα μεγέθους Α4 αλλά τα έσβησα απευθείας μιας και δε βολέβει καθόλου. Σε αντίθεση κάποια από μικρότερες σελίδες διαβάζονται άνετα και μάλιστα σου βγάζει πάνω αριστερά στην οθόνη και ένα μικρό παραθυράκι-πλοηγό για να ξέρεις αν κανεις ζουμ σε ποια περιοχή του εγγράφου βρίσκεσαι. Κανένα κόλημα ή κάτι άλλο. Για τα συνηθισμένα pdf πάντως που κυκλοφορούν, από σχολές κλπ δεν προτείνεται! Εκεί χρειάζεται μεγαλύτερη οθόνη.
Τα κυρίως αρχεία του kobo είναι τα epub τα οποία χειρίζεται άψογα, προσφέροντας διάφορα καλούδια όπως ποσοστά ανάγνωσης, χρόνους κλπ (Διάβασα το Κοράκι του Στέφεν και δεν κατάλαβα πότε πέρασα όλες αυτές τις σελίδες, οπότε για όσους τρέμουν τα μεγαλούτσικα βιβλία, χάνεται η αίσθηση του όγκου). Τα υπόλοιπα θετικά που έχουν τα ereader περιγράφηκαν ωραίοτατα στο άρθρο.
Το πήρα 110 ευρώ και πιστεύω ότι ήταν μια από τις καλύτερες αγορές που έκανα τελευταία. Εννοείται ότι θα συνεχίσω να διαβάζω και χάρτινα βιβλία αλλά ταυτόχρονα δεν μπορώ να αγνοήσω τις πάμπολες ευκολίες που προσφέρει ένα ereader.
 
Γεια σας , πολύ ενδιαφέρον άρθρο πραγματικά , το σκέπτομαι εδώ και κανα 2 μήνες για το e-reader , αλλά δεν έχω αποφασίσει ακόμη ποιο -οπότε θα ήθελα να διαβάσω και άλλες απόψεις)- το χρειάζομαι για να διαβάζω αποσπάσματα από συγγράμματα ή άρθρα για τη σχολή (δεν μπορώ να τα αγοράζω , ούτε να τα εκτυπώνω όλα δυστυχώς) . Επίσης ποια καταστήματα , εκτός από τον κατερέλο και το buy-more στο περιστέρι έχετε βρει που να τα πουλούν;;
 
Αγαπητέ Λεξίθηρ (Λεξίθηρα; ), αναλόγως με το είδος της σχολής σου και των συγγραμάτων που θέλεις να διαβάζεις, σκέψου καλά αν όντως θέλεις e-reader ή τάμπλετ. Όπως έχει αναφερθεί πιο πάνω, έγγραφα με σχεδιαγράμματα ή έγχρωμες εικόνες δεν ενδείκνυνται για ηλεκτρονικό αναγνώστη. Όσο για την αγορά, δυστυχώς δεν μπορώ να σε βοηθήσω και πολύ, εγώ πάντως θα ξεκινούσα με μια απλή έρευνα στο http://www.skroutz.gr ή στο http://www.e-shop.gr. Οι τιμές κυμαίνονται περίπου στα ίδια επίπεδα, γίνεται αποστολή με κούριερ, και δίνεται και εγγύηση (όσοι προμηθεύονται τη συσκευή τους από το εξωτερικό, λίγο πολύ δεν μπορούν να εκμεταλλευτούν αυτό το τελευταίο για πρακτικούς λόγους). Όσο για το ποιο, πλέον η ποιότητα όλων είναι αρκετά καλή (τουλάχιστον όσον αφορά τις γνωστές μάρκες), και ο καθένας παινεύει αυτό που διάλεξε ο ίδιος - οπότε υποψιάζομαι πως οποιοδήποτε και να επιλέξεις βάσει των χαρακτηριστικών που έχουν παρατεθεί, θα μείνεις ευχαριστημένος. Θα χαρούμε να μάθουμε τις εντυπώσεις σου αν και όταν καταλήξεις και εσύ.
 
Last edited:
Πολυ ωραίο άρθρο χρήσιμο και πολύ ενημερωτικό!Σκέφτομαι να αγοράσω ένα e-reader αλλα δεν είμαι σίγουρος για την ακτινοβολία και το κλασσικό βιβλίο έχει αλλη χάρη.
 
Μια πολύ ενδιαφέρουσα εικόνα σχετικά με τα προτερήματα και τα μειονεκτήματα των τυπωμένων έναντι των ηλεκτρονικών βιβλίων. Το ωραιότερο συμπέρασμα όλων:

Το περπάτημα μέχρι τη βιβλιοθήκη παραμένει ο πιο οικολογικός τρόπος να διαβάζουμε - τα οφέλη για την υγεία από το διάβασμα είναι πραγματικά ανεξάντλητα, τώρα που το σκέφτομαι...

 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Έχω την περιέργεια, εάν χαθεί ο αναγνώστης σου ή χαλάσει, τί γίνεται με τα βιβλία; Συνεχίζεις να έχεις δικαίωμα να τα ξανακατεβάσεις σε νέα συσκευή;
 
Για το Kindle, ειμαι σχεδόν σίγουρη οτι έχω διαβάσει πως έχεις πρόσβαση στα βιβλία που έχεις αγοράσει απο το kindle store, μέσω του λογαριασμου σου.
 
Top