Οι ''ασχημούλες'' της λογοτεχνίας

Να αρχίσω από την Τζευν Ευρ της Μπροντέ που όμως την λατρέψαμε αυτην την ασχημούλα και μεις και δυο ανδρες, ο ενας ο κύριος Ροτσεστερ και ο άλλος ο πολύ όμορφος εφημέριος που ηθελε να την παρει μαζί του στις ινδίες! Την λάτρεψε και η λογοτεχνια η παγκόσμια και μάθαμε πως η καλή ψυχη και το κουράγιο είναι ότι πιο ωραιο διαθέτει ο άνθρωπος/
Η ηρωιδα της αννας μαριας σελιγκο στο ''ημουν ένα ασχημο κορίτσι'' το ειχα λιωσει το βιβλίο στην εφηβεία οπου το ασχημοπαπο αγαπα έναν ωραιο και διάσημο ηθοποιο που ΄χει τις ομορφότερες ερωμένες και κεινη δουλευει για να αφησει τις πενιχρες της οικονομίες στους αισθητικούς, ώστε να κερδισει την αστατη καρδια του ηθοποιου. Κάτι καταφέρνει αλλά δεν κρατά για πολύ! όμως στο τελος κερδιζει χωρις να γινεται ο κύκνος που θα'θελε!
Η Πολυαγαπημενη Πολυαννα, δεν είναι ωραια και καλλονη τουλάχιστον με την κλασσικη εννοια αλλά κερδιζει την συμπάθεια όλων και η ιδια κάπου το λεει ''είμαι ευχαριστημένη που δεν γεννήθηκα καλλονή'' εχει παντα ένα εσωτερικό φως και αυτό είναι που την κάνει χαριτωμενη στα μάτια των αλλων...και φυσικα το ύπεροχο χαμογελο της...
Η σαρρα στην μικρη πριγκηπισσα δεν ειναι καθολου ωραιο κοριτσακι και μαλλον η ιδια το ξερει, θα θελε να ναι ομορφη παρα πλουσια. Ειναι ομως πονοψυχη και δοτικη.
Η φρανσις νοουλαν στο "" ενα δεντρο μεγαλωνει στο μπρουκλιν"" παλι πολυ μετρια σε εμφανιση και αδυνατη που ομως θελει να την δουνε οι αλλοι ομορφη οπως ειναι η μητερα της. Στο τελος του βιβλιου περιπου στα 17 της δεν καλυτερευει και πολυ! Ουτε ο ιδιος ο αδελφος της δεν την βρισκει ομορφη.
Η τζο απο τις μικρες κυριες,αγοροκοριτσο ψηλη με ακανονιστα ποδια και ατιμελητη παντα.
Περηφάνεια και προκατάληψη: Ο Κυριος Νταρσι βρισκει την Λίζυ απλά υποφερτη όμως τον κερδιζει τελικά το ταμπεραμέντο της και το θαρρος της γνωμης της. Και μας εμαθε πως δεν χρειαζεται πια να χεις μυθική ομορφια για να αγαπηθείς σφοδρα.
άλλες θυμόμαστε;
Α αλλη μια η μπελλα του λυκοφως δεν ειναι ασχημη δεν ειναι και καλλονη μια απλη κοπελα 1,63 υψος εχει αλλα ομως αυτο δεν λεει τιποτα καθως γινεται το μηλον της εριδος για τζεικ και εντουαρντ!
Καλα σημερα όλες οι λογοτεχνικες ηρωιδες μοιαζουν τουλάχιστον με την Ορνέλα Μούτι, την Μπάρμπαρα Μπουσε και την Σαρλιζ Θερον μαζι και λίγα λέω, ε, λεω και γω να κανω ένα θέμα με τις άλλες που δεν γεννήθηκαν τόσο τυχερες, όμως αυτό δεν τις σταμάτησε από το να αγαπηθούν από χιλιάδες αναγνωστες!

Last edited:
Iσως αυτή που είναι πιο κοντα σε ότι περιγράφεται πάνω είναι η Μπριτζετ Τζοουνς
http://www.solarnavigator.net/films_movies_actors/actors_films_images/renee_zellwegger_brigette_jones_diary.jpg
είναι λιχουδα ισως λόγω ανιας, καπνιζει , πίνει, τραγουδα φαλτσα, είναι γλωσσου και ενιοτε αθυρόστομη, τρωει σοκολάτες και είναι τελείως το κοριτσι της διπλανης και παραδιπλανής πόρτας:))συν πως περιμένει έναν ανδρα να την αγαπησει γι'αυτο που είναι ακριβως όπως όλα τα κορίτσια εδώ που τα λέμε:)))πάντως δεν είναι αρλεκιν-girl αν και τολμα να ντυθεί μεχρι και κουνελάκι και να τραγουδα το ''like a virgin'' της μαντονα και να εχει φυσικα και την καλύτερη συλλογη μεγάλων εσωρούχων:)ευγε ακομπλεξάριστη Μπριτζετ! υπέροχη και αξεπέραστη η γοητεια σου!!

Last edited:

Ίζι

Κυρά των Σκιών
Νομίζω ότι η Φράνση Νόλαν, το "Δέντρο που Μεγαλώνει στο Μπρούκλιν" δηλαδή, περιγράφεται ως όχι ιδιαίτερα όμορφο κορίτσι. Δεν θυμάμαι και καλά βέβαια (πρέπει να ξαναδιαβάσω αυτό το τόσο αγαπημένο μου βιβλίο). Πάντως τη θυμάμαι για την προσωπικότητα και τον δυναμισμό της.

Αν και πρόκειται για βιβλίο τρόμου, δεν μπορώ να μην αναφέρω την "Κάρι" του Κινγκ που δεν είναι απλά ασχημούλα, αλλά πάρα πολύ άσχημη, σχεδόν αποκρουστική (ασχέτως που στην ταινία την υποδύθηκε μια πολύ όμορφη ηθοποιός). Ένα τόσο άσχημο κορίτσι, με μια τόσο φρικτή ανατροφή, δεν θα μπορούσε να περάσει καλά στο σκληρό σχολικό περιβάλλον. Την Κάρι την κατάλαβα και τη συμπάθησα. Ένας ιδιαίτερος χαρακτήρας στη λογοτεχνία και τον κινηματογράφο.

Πάντως, αντίθετα με σένα Αριάδνη, παρατηρώ ότι οι ηρωίδες της σύγχρονης λογοτεχνίας είναι μάλλον συνηθισμένες στην εμφάνιση γυναίκες, παρά καλλονές. Τις σπάνιες ομορφιές νομίζω τις συναντάμε συχνότερα σε κλασικά ή, τέλος πάντων, παλιότερα έργα.

Last edited:
Ναι ιζι μου για την φρανσις εχεις απολυτο δικιο το γραφω και εγω πανω: Η μητερα της ηταν μια πολυ ωραια γυναικα αυτη οχι και το πρωτο της αμορε το παρατηρει και ο αδελφος της/ μαλιστα ακουγε για τις ερωμενες των διευθυντων των εφημεριδων που δουλευε πως ηταν πολυ ομορφες και τις συντηρουσαν και ηταν πανεμορφες και γι αυτην ηταν μυθικα πλασματα που ποτε δεν θα μπορουσε να φτασει!
Εγω διαβαζω μαντα αυτην την στιγμη και ειναι ολες μα ολες πενταμορφες' ποια θες και δεν ειναι' δες πχ με λενε νταντα
Η το διπλα στο ποταμι και τα πεντε κοριτσια εχουν ξεχωριστη ομορφια που μαγευει.

Last edited:

Ίζι

Κυρά των Σκιών
A, έχεις δίκιο, είδα το κείμενό σου πριν το επεξεργαστείς και προσθέσεις τη Φράνση :))) Μάλιστα θυμήθηκα κι εγώ ότι η μαμά της περιγράφεται σαν καλλονή. Και η Τζο μου πέρασε απ' το μυαλό. Συμπαθέστατη ηρωίδα! Μαντά δεν έχω διαβάσει :)

Η τζο ηταν ατιμελητη και το ""γουσταρε"" να με συγχωρησετε για την λεξη πως ηταν η ειμι και η μεγκ καμια σχεση πηγαινε σε επισημο χορο και με σαρακοφαγωμενα γαντια με παλιο καπελο δεν χαμπαριαζε τιποτα μα τιποτα!
Καλα στην μαντα υπαρχουν παραγραφοι ολοκληροι που τονιζετε η ομορφια των γυναικων του βιβλιου και στην δημουλιδου και στην κραλλη οι ηρωιδες ειναι πιο ομορφες απο το κανονικο! Κακο δεν ειναι αυτο αλλα πως να το κανουμε εξιταρει περισσοτερο η μπριτζετ που κερδιζει με την προσωπικοτητα της πολλα περισσοτερα...

Αν και πρόκειται για βιβλίο τρόμου, δεν μπορώ να μην αναφέρω την "Κάρι" του Κινγκ που δεν είναι απλά ασχημούλα, αλλά πάρα πολύ άσχημη, σχεδόν αποκρουστική (ασχέτως που στην ταινία την υποδύθηκε μια πολύ όμορφη ηθοποιός). Ένα τόσο άσχημο κορίτσι, με μια τόσο φρικτή ανατροφή, δεν θα μπορούσε να περάσει καλά στο σκληρό σχολικό περιβάλλον.
Δεν την περιγράφει τόσο μπάζο βρε συ! Ισα-ίσα, σε κάποια φάση λέει ότι τελικά, δεν έχει άσχημα χαρακτηριστικά και θα μπορούσε να εξελιχθεί σε όμορφη κοπέλα σε μεγαλύτερη ηλικία. Νομίζω όμως ότι η Σίσι Σπέισικ, που είχε ένα ιδιαίτερο και περίεργο πρόσωπο, ήταν πολύ ταιριαστή για τον ρόλο παρόλο που δεν ήταν παχουλή όπως αναφέρεται στο βιβλίο. Εν αντιθέσει με αυτή του ριμέικ, που δεν έπειθε με τίποτα σαν άσχημη του σχολείου.

Ίζι

Κυρά των Σκιών
Χαχα, μπορεί να μην το θυμάμαι καλά, παρότι το έχω διαβάσει 2-3 φορές. Εγώ θυμάμαι μια κοπέλα κοντή και παχουλή, με χάλια δέρμα, μαλλιά, ρούχα κ.λπ. Η Σίσι Σπέισικ κατά τη γνώμη μου ήταν κούκλα!

Μια ελληνιδα ολιγον οχι και τοσοοο ομορφη η αννα της βουλας μαστορη: Μαυριδερουλα,μελαχροινη πολυ με αδυνατα κανια και τριχωτουλα. Ετσι περιγραφεται οταν ερχεται η κακομοιρα στην αθηνα για την εμφανιση της την ομιλια της αυτη και τα ρουχα της , την αποκαλουν οι συμμαθητριες της στο γυμνασιο "" βλαχαδερο"" κατι που ηταν αληθεια πικρη για πολλα επαρχιωτοπουλα που μεταναστευσαν αθηνα το 60 και το 70!ειδικα οταν βαζει η αννα την παλαιομοδιτικη φορμα γυμναστικης την κραζουν...η οταν φορα την σχολικη ποδια και τα ποδια της ειναι αξυριστα, εκει πεφτει παλι θυμα σχολιων ασχημων/ οι αλλες ειναι ολες ξεσκολισμενες και περιποιημενες! Γενικα τις φερονται ασχημα πολυ

Αννα ελιοτ της ωστεν στο πειθω/ ηταν μια ομορφη κοπελα στα 19 στα 27 της ομως το καλλος της παρηλθε λογω ερωτικης απογοητευσης και οικογενειακου βαρους/ η θλιψη δεν βοηθα ποτε και η αννα ειναι πια πολυ αδυνατη σχεδον ξερακιανη οπως περιγραφεται στο βιβλιο!

Αυτο που οι ηρωιδες της συγχρονης μυθιστοριογραφιας προβαλλουν κατι μεταξυ ...
φιναλιστ του Μις Υφηλιος και υποψηφιων για Νομπελ με τα πνευματικα κ ηθικα τους προσοντα με εκνευριζει αφανταστα...
Με ενοχλει επισης που αυτες εμπνεουν τον ερωτα ολων των γυρω τους...

Γενικα θεωρω πως ετσι η Λογοτεχνια συντηρει το νοσηρο στερεοτυπο της αισθητικης αρτιοτητας κι αποθεωνει το φαινεσθαι , πραγμα κατ εμε ακρως ρατσιστικο!
Η εκθαμβωτικη ομορφια στις πρωταγωνιστριες αποτελει μια ευκολη λυση διοτι ενεχει πολυ μεγαλυτερες δυσκολιες για εναν συγγραφεα να συνθεσει μια γυναικεια προσωπικοτητα που θα λαμπει με αληθοφανεια- σε πεισμα μιας ασχημης εξωτερικης εμφανισης.

Αλλα με απωθουν πολυ ηρωιδες σαν τη Τζο που εχουν αποδιωξει τη θηλυκοτητα τους.

Λατρευω τις "γηινες",(αλλα οχι αχαρες) ηρωιδες με γλυκυτητα,αλλα και αδυναμιες...

Παραδειγμα αυτου που λεω η Μοντ Μπρουστερ απο τον Θαλασσολυκο του Τζακ Λοντον-εργο το οποιο εχω εκθειασει.
Ηταν μια γλυκυτατη και οξυδερκης παρουσια, χωρις ομως εκθαμβωτικη ομορφια ή υπερτονισμενες αρετες.
Ηταν γλυκια,αλλα οχι καλλονη,ηταν τρυφερη αλλα οχι "αγία", ηταν οξυδερκης αλλα οχι "παντοδυναμη, ηταν ευελικτη αλλα κι ευθραυστη.

Επισης η Αθηνα του Καρακαση(Ευτυχως Που Δε Γεννηθηκα Ομορφη) δεν ηταν καλλονη- αν και δεν ηταν ουτε κι "ασχημη", οπως προδιαθετει ο ελκυστικος τιτλος...Μικρο spoiler
H Αθηνα οντως χωρις να ειανι καλλονη, διεθετε μια φινετσα κ μια προσωπικοτητα πολυ δυναμικη και πρωτιστως πειστικη.Η υπεροχη της κι ο δυναμισμος της τη σκληρυναν τοσο που τελικα αποδειχθηκε πιο αδυναμη σε πιο απτους τομεις της γυναικειας τρυφεροτητας.
Οποιος το διαβασει θα καταλαβει τι εννοω...

@@@@@@@Η ΑΝΝΑ της Μαστορη ,Αριαδνη μου, ηταν οντως ενα κοριτσι χωρις αφυπνισμενη θηλυκοτητα αλλα οταν ενηλικιωθηκε νομιζω εγινε μια γοητευτικη γυναικα.Δεν μπορουμε να κρινουμε ακριβως ενα κοριτσι 14 ετων που ηταν η ΑΝΝΑ "Στο Γυμνασιο".
Αλλωστε κι αυτη εξισου εκνευριστικα γοητευε τους αντρες ολους οπως θα διαπιστωσεις στα 2 επομενη βιβλια της σειρας
(1-1-4, Κατω Απο την Καρδια Της).Εξαισια τετραλογια παντως και με ιχνη πολιτικοποιησης ιδανικα για εφηβες-μπορει κι εφηβους...

Το Ημουν Ενα Ασχημο κοριτσι ειναι η πεμπτουσια του γυναικειου ρομαντζου .Ποσες δεν ονειροπολησαμε μαζι του !!!!Παρηγορια σε εφηβικες ανασφαλειες...
Το διαβασα απο ενα αντιτυπο που η μητερα μου ειχε κι εκεινη στην εφηβεια της κ μου ειχε αρεσει πολυ.
Τι καλα που μας τα θυμισες ολα αυτα,Αριαδνη μου!!
Γενικα με γυριζεις πισω σε μερες κοριτσιστικες με μια γλυκια αισθηση αθωοτητας.
Τι καλα που επεστρεψες,Αριαδνη μου!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:γιούπι::γιούπι:
..

Last edited:
Την αννα μαρια σελιγκο την διαβαζε η γεννια του 60 μανιωδως 5 βιβλια της εχουν εκδοθει σιγουρα στα ελληνικα και κοσμουσαν τις τοτε βιβλιοθηκες και ολα ηταν πολυ καλα. Ηταν η ωστεν της εποχης! Βρηκα ενα δικο της σε παλαιοβιβλιοπωλειο, σπανιο απο τοτε εξαντλημενη εκδοση "" παντρευτηκα ξανα τον ιδιο ανδρα"" καπως ετσι λεγεται! Και φαντι παλι η ηρωιδα δεν ειναι καμια κουκλα και ενω ο πρωην ανδρας της τα φτιαχνει με καλλονη ξαναεπιστρεφει σε αυτην γιατι απλα δεν καλυπτεται ψυχικα με την καλλονη! Τις αλλες που λες δεν της θυμαμαι αλλα σου δινω δικιο χιλια τα εκατο αν η γυναικα δεν εχει την αυθεντικη γοητεια πως να μαγεψει; αν ειναι ψυχρη σαν κολονα! Καλη η ομορφια αλλα δεν καλυπτει τα παντα ουτε φερνει την ευτυχια σε ενα ζευγαρι
Χιλια ευχαριστω για τα καλα λογια! Πραγματικα! Υποχρεη.
Εχεις διαβασει τον κιτρινο φακελο; και κει εμφανιζεται μια γυναικα γοητευτικοτατη οχι ομως ομορφη με την κλασσικη εννοια αλλα πολυ, πολυ ερωτικη η μαρια.
Η ομορφια δεν φερνει την ευτυχια και στην προσωπικη ζωη εγω επαθα πλακα με αυτο που χει δηλωσει η μπε- μπε: 'υπηρξα πολυ ομορφη, πολυ πλουσια, πολυ διασημη και πολυ δυστυχισμενη' . Και μενα δεν μ'αρεσει αυτο που κανουν οι συγχρονοι συγγραφεις,μια κοπελα αγαπιεται γιατι ειναι πανεμορφη και οι αλλες αρετες πανε περιπατο...δινεις μια εικονα περιεργη στα νεα κοριτσια

Last edited:
Αυτό το νήμα μου θυμίζει τη Σόνια, από το Θείο Βάνια του Τσέχοφ. Λίγο σαν τη χιονάτη κι αυτή, ασχημούλα, ερωτευμένη με έναν άντρα που όμως θέλει την πανέμορφη μητριά της, την Ελένα. Η Σόνια λέει χαρακτηριστικά: "Θεέ μου, γιατί να είμαι άσχημη; Είναι τόσο φρικτό. Το ξέρω πως είμαι άσχημη, το ξέρω πολύ καλά. Την Κυριακή, την ώρα που βγαίναμε από την εκκλησία, άκουσα που μιλούσαν για 'μενα:
"Τόσο καλή κοπέλα, τόσο γενναιόδωρη και να είναι έτσι άσχημη" Άσχημη!"
Πιο μετά, μιλώντας με την Ελένα, λέει:
"Όταν μια γυναίκα είναι άσχημη της λένε: έχετε υπέροχα μαλλιά, έχετε υπέροχα μάτια" (μετάφραση: Αλέξανδρος Κοέν)

Ιωαννα μος ωραιο ποστ. Σονια λοιπον, δεν την ξερω το παραδεχομαι!

Ε, φαντι η αννα δεν ειναι ιδιαιτερα ομορφο κοριτσι, ειναι κοντο για την ηλικια του και αδυνατο πολυ και οταν ερχεται αθηνα πεφτει θυμα κακοβολων σχολιων απο συμμαθητριες και καθηγητριες γιατι ειναι για αυτες και κακοντυμενη και αχτενιστη! Και με αβγαλτο φρυδι:)))) ετσι την κστηγορουν και στις παρελασεις τελευταια λογω υψους! Γενικα η αννα παθαινει πολιτισμικο σοκ στην αθηνα, μια φιλια που πιανει η πρωτη πρωτη ειναι με μια υπηρετριουλα και παθαινει πλακα οταν ακουει να την φωναζουν δουλικο/ την υπηρετριουλα!
Ναι αργοτερα γινεται γοητευτικη μιας και αρχιζει να περιποιειται τον ευατο της, εξαιρετικη σειρα βιβλιων σου αφηνουν γλυκοπικρη γευση! Η αννα οντως κανει γκελ στους ανδρες λογω του δυναμικου της χαρακτηρα περισσοτερο.

Last edited:
Και η μιλου της δευτερης πραξης εχει μανα καλλονη και ενω μεσηλικη δεν το βαζει κατω και τρεχει ακομα με τεκνα ενω η κορη ασθμαινει να κανει μια σχεση της προκοπης...η μιλου δεν ειναι ασχημη αλλα δεν εχει και την χτυπητη ομορφια της μανα της που περπατα και ολα τα βλεμματα μενουν πανω της.

Η Σόνια λέει χαρακτηριστικά: "Θεέ μου, γιατί να είμαι άσχημη; Είναι τόσο φρικτό. Το ξέρω πως είμαι άσχημη, το ξέρω πολύ καλά. Την Κυριακή, την ώρα που βγαίναμε από την εκκλησία, άκουσα που μιλούσαν για 'μενα:
"Τόσο καλή κοπέλα, τόσο γενναιόδωρη και να είναι έτσι άσχημη" Άσχημη!"
Πιο μετά, μιλώντας με την Ελένα, λέει:
"Όταν μια γυναίκα είναι άσχημη της λένε: έχετε υπέροχα μαλλιά, έχετε υπέροχα μάτια" (μετάφραση: Αλέξανδρος Κοέν)
Τωρα καταλαβαινω γιατι όλοι μου λένε από παιδί εχεις υπέροχα μάτια χα χα:))
βρε παιδι μου, ψαχνω στον Γιάννη Μαρη μια άσχημη γυναικα ή το λιγότερο μετρίας εμφάνισης και να μην βρίσκω, όλες μα όλες καλλονές