Ομοιότητες λογοτεχνικών χαρακτήρων σε διάφορα βιβλία

Καμμιά φορά, παρατηρείται πολύ μεγάλη ομοιότητα, σχεδόν αντιστοιχία του ενός με τον άλλον ήρωα λογοτεχνικών βιβλίων. Πρόσφατα, διάβασα δύο συγγενικά, ας πούμε, βιβλία την κα Νταλογουέι της Γουλφ και τις Ώρες του Michael Cunningam. Σε αυτά τα δύο βιβλία σχεδόν όλοι οι χαρακτήρες είναι αντιστοιχίζονται μεταξύ τους, κάτι που δεν είναι βέβαια παράξενο, καθώς οι Ώρες είναι εμπνευσμένες από την Νταλογουέι της Γουλφ. Πιο συγκεκριμένα, οι αντιστοιχίες που παρατήρησα είναι οι εξής:
Η Κλαρίσα Βων από τις Ώρες είναι η κα Νταλογουέι της Γουλφ.
Η Σάλι από τις Ώρες αντιστοιχεί λίγο με τη Σάλι της Βιρτζίνια Γουλφ και λίγο με τον Ρίτσαρντ, το σύζυγο της κας Νταλογουέι στο βιβλίο της Γουλφ.
Ο Ρίτσαρντ από τις Ώρες έχει το όνομα του συζύγου της κας Νταλογουέι στο βιβλίο της Γουλφ. Αντιστοιχεί όμως περισσότερο στον Πέτερ, τον κολλητό της Νταλογουέι της Γουλφ και ,βέβαια, στον άγνωστο σχιζοφρενή της κας Νταλογουέι.
Ο Γουόλτερ Χάρντι από τις Ώρες αντιστοιχεί στον βασιλικό θαλαμηπόλο του βιβλίου της Γουλφ.
Η Τζούλια από τις Ώρες είναι η Ελίζαμπεθ, η κόρη της κας Νταλογουέι της Γουλφ.
Η Μαίρη Κρουλ από τις Ώρες αντιστοιχεί στη θρησκομανή φτωχή δασκάλα της ιστορίας, που ήταν κολλητή της Ελίζαμπεθ στο βιβλίο της Γουλφ.
Ο Όλιβερ Σεντ Άιβς από τις Ώρες, ο ακτιβιστής-ηθοποιός, αντιστοιχεί στη λαίδη με την πολιτική δράση από την κα Νταλογουέι της Γουλφ.
Ο Λίους από τις Ώρες αντιστοιχεί στον Πίτερ, τον κολλητό της κας Νταλογουέι της Γουλφ.

Εσείς έχετε παρατηρήσει ποτέ ομοιότητες/αντιστοιχίες των χαρακτήρων σε διαφορετικά λογοτεχνικά βιβλία; Αν ναι σας διασκεδάζουν; Στη συγκεκριμένη περίπτωση που περιγράφω παραπάνω εμένα μου φάνηκαν τόσο διασκεδαστικές που κάθησα και τις κατέγραψα.
 
Ο Ζιγκυ απο τον Μαρφαν του Νικου Παναγιωτόπουλου, είναι ο Χολντεν στον Φυλακα του Σαλιντζερ.
Επίσης, ο "άγιος" της Αγιογραφίας του ιδιου συγγραφέα, ειναι ο Ελισσαίος του Ματεση, στον Παλαιό των ημερων.
:)
 
Ο υπηρέτης Φομά στο Πατέρες και γιοί του Τουργκένιεφ είναι ο υπηρέτης Φομά Φομά που εγκαθίσταται στο αρχοντικό ,στο βιβλίο του Ντοστογιέφσκι ,το χωριό Στεπαντσίκοβο .
 
Top