Ονόματα ηρώων που σας αρέσουν και άλλα όχι!

Παιδιά ότι λέει το θέμα:). Υπάρχει κάποιο όνομα λογοτεχνικού ήρωα που θα θέλατε να είχατε και σεις έστω και σαν παρωνύμιο:) και άλλα που δεν σας άρεσαν καθόλου!
Θα' θελα να με λέγανε Λίζυ( περηφάνεια και προκατάληψη) ή και Φάνυ( από το παρκ) πχ ή και Λισμπετ( τι κορίτσι με το τατουάζ) η Μαργαρίτα ( ο μαιτρ και η μαργαρίτα)! επίσης Αλίκη από το ( η Αλίκη στην χώρα των θαυμάτων)! Και αυτά τα παρωνύμια, μερικά υπαρχουν από μέλη εδώ μέσα:))! Επίσης φρανσις από το ένα δέντρο μεγαλώνει στο μπρούκλιν! Μαργκαρετ από Βορράς και Νότος, μεγκ από μικρές κυρίες:)Λορένα ή Λούνα , υπέροχο, από μαγκα και αυτό! Mυρτώ από το ομώνυμο βιβλίο της Μπουκουβάλας! μέλια της Ζεη η Μελισσα από το καπλάνι, σπάνιο όνομα! Λωρα από το μικρό σπίτι. Χρυσιηδα από την Ομήρου Ιλιάδα, άλλο ωραιο όνομα! Πεντάμορφη από το ''Λούμπεν της Αλεξίου'', Πολυάννα επίσης από το ομώνυμο παιδικό βιβλίο..Μπέλλα από το λυκόφως:))))
Από ανδρικά μου αρεσει το εντουαρντ του λυκόφως αλλά και Τζεικομπ:)! Ισως το Τζεικομπ, πιο πολύ σαν όνομα, Ιάκωβος, εχει ένα μυστήριο:φρύδια:και είναι ασυνηθιστο! ε, και Νταρσυ, φυσικά ! Τερρυ , επίσης από το ομώνυμο μαγκα..Καλ, Κάλεμπ δηλ. από τα ανατολικά της εδεμ! Εντμοντ, από Παρκ! Αυτά μεχρι στιγμής..

Last edited:
Γενικά το όνομα είναι μεγάλη υπόθεση σε ένα βιβλίο, αφού είναι κάτι που θα το διαβάζεις συνέχεια και πρέπει να ταιριάζει στον ήρωά σου. Είναι, για μένα, από τα πιο δύσκολα όταν γράφω κάτι δικό μου να βρω το κατάλληλο όνομα. Έχω παρατηρήσει επίσης ότι θυμάμαι κάποια ονόματα από βιβλία που είναι κάπως πιο παράξενα... Δηλώνω φαν και τον ονομάτων της σειράς του Χάρι Πότερ (Ερμιόνη, Ρόναλντ, Μινέρβα, Σέβερους, Σείριος, Άλμπους, Ρέμους κλπ) όχι μόνο γιατί τα θεωρώ εύηχα, αλλά και γιατί δηλώνουν κάτι τις περισσότερες φορές για τον χαρακτήρα του ήρωα. Μου αρέσει που είναι και λατινικές λέξεις τα περισσότερα και που μεταγράφονται τόσο φυσιολογικά στη γλώσσα μας.

Θυμάμαι επίσης το όνομα της ηρωίδας από το Τριανταφυλλάκι, Φιόνα, που μου φαινόταν αρκετά περίεργο σαν όνομα.

Αν δεν έβαζα το όνομά μου σαν παρωνύμιο θα μου άρεζε το "Άννα" που γενικά μου αρέσει σαν όνομα πολύ, είναι τόσο απλό και τόσο εντυπωσιακό για μένα (και λένε όλο μου το σόι έτσι), ή αλλιώς "Ερμιόνη" γιατί πιστεύω ότι μοιράζομαι την αγάπη της για τα βιβλία, όσο και την αγάπη της για το διάβασμα γενικότερα (και για τη σχολή δλδ) και φυσικά, γιατί είναι από τα αγαπημένα μου βιβλία και την αγαπώ.

( πάντως έχω σκεφτεί αν κάποια στιγμή πάρω μαύρο σκύλο να τον πω Σείριο Μπλακ, ακόμα κι αν μου λένε ότι όλοι θα νομίζουν ότι τον φωνάζω Σύριο :ρ )

Από αυτά που αναφέρθηκαν πρώτα:

Δεν μπορώ να πω ότι δεν μου αρέσει το Χρυσηίδα της Ιλιάδας :)
Μου αρέσουν επίσης πολύ τα Ερμιόνη της Ρόουλινγκ και Κ. του Κάφκα.

Βρήκα επίσης πολύ όμορφο και ιδιαίτερο το Σκάρλετ του Όσα Παίρνει ο Άνεμος και το Λολίτα του Ναμπόκοφ. Είναι και οι δυο τους μοναδικές :)

Αγαπημένα μου είναι:

• ο Κοτκοτίνος στη Λωξάντρα της Μ. Ιορδανίδου, μολονότι παίζει εντελώς ασήμαντο ρόλο, χώρια που είναι και παρατσούκλι. Είναι πάντως από τα πιο αστεία που έχω δει.
  • o Γουλιέλμος της Μπάσκερβιλ (έξυπνη αναφορά στον Σέρλοκ Χολμς) και ο Βερεγγάριος στο Όνομα του Ρόδου του Ουμπέρτο Έκο.
  • ο Βέρθερος (Werther) στα Πάθη του νεαρού Βέρθερου του Γκέτε, που δεν πρόκειται για πραγματικό όνομα αλλά για μια λέξη που στα Γερμανικά σημαίνει «πολυτιμότερος» και «προσφιλέστερος» (απολύτως αντίστοιχη του αγγλ. worthier).
  • ο Ζίγκφριντ (Siegfried) στο Έπος των Νίμπελουνγκ*, ήρωας που αποτελεί το τευτονικό αντίστοιχο του ομηρικού Αχιλλέα.
  • ο αστυνόμος Μπέκας, ένας έλληνας Πουαρό που βρίσκει τη λύση για τα μυστήρια των εγκλημάτων στα αστυνομικά μυθιστορήματα του Γιάννη Μαρή.
  • ο αξέχαστος Ακάκιος Ακακίεβιτς στο Παλτό του Γκόγκολ.
  • ο Νταβίλ (Daville) στο Χρονικό του Τράβνικ του Ίβο Άντριτς, πρόξενος της ναπολεόντειας Γαλλίας σε μια βοσνιακή πόλη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
  • ο ασύδοτος Νικόλας Στάρκος στο Αγαίο στις φλόγες του Ι. Βερν.
  • ο φλεγματικός αλλά και τολμηρός Φιλέας Φογκ (Phileas Fogg) στον Γύρο του κόσμου σε 80 ημέρες, αγαπημένος ήρωας από τα παιδικά μου χρόνια.
* ευρύτερα γνωστό με την (λανθασμένη) απόδοση Το τραγούδι των Νιμπελούνγκεν.

Last edited:
Γλωσσολάγνε, με τρομάζεις λίγο. :/
Μ' αρέσει το Ντόριαν, από το Πορτραίτο του Ντόριαν Γκρέι. Μ' αρέσει και το μυθολογικό Νάρκισσος ( δε μετράει για λογοτεχνικό; ) που είναι σχεδόν συνώνυμο του Ντόριαν, αν με πιάνετε. Γενικά μ' αρέσουν τα λογοτεχνικά ονόματα και ιδιαίτερα τα ονόματα πολύ όμορφων αγοριών. (Γεια σου Αλκιβιάδη!) :))) Αλλά πάντα σκεφτόμουν πως θα 'ταν να 'χεις ένα τέτοιο όνομα και να μην μπορείς να το υποστηρίξεις... εμφανισιακά.
Γι' αυτό και πάντα θα κατουριέμαι στα γέλια με τον Άδωνι Γεωργιάδη.

Από γυναικεία ονόματα μ' αρέσει πολύ το "Μαγιού Κασαχάρα" απ' το "Κουρδιστό πουλί" του Μουρακάμι, όπου το "Μαγιού", φυσικά σημαίνει ότι έχει γεννηθεί Μάιο μήνα. Μου άρεσε πολύ και σαν ηρωίδα, βέβαια...

Τα μοναδικά ονόματα ηρώων που με είχαν γοητεύσει και μπορώ να πω ότι τα ζήλεψα, ήταν από το κόμικ του Νιλ Γκέιμαν "The Sandman" το οποίο στα ελληνικά κυκλοφόρησε με τον τίτλο "Ο Μορφέας" κάπου στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Τόσο το όνομα του ομώνυμου ήρωα, όσο και η ελληνική απόδοση του ονόματος της αδελφής του, ως "Θανή" (αντί του Θάνατος), εξακολουθούν να είναι τα αγαπημένα μου.

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Στο αγγλικό πρωτότυπο ονοματίζεται με διάφορα ονόματα πέρα από το "Sandman", μεταξύ αυτών Oneiros, από όσο θυμάμαι.

Μου αρέσει πολύ το αγγλικό sandman.. τα όνειρα έχουν κάτι από sandbox.. εκεί που παίζεις, γράφεις, κι έπειτα κάνεις έτσι μια με το χέρι πάνω στην άμμο κι όλα ξεγίνονται...

Τον έχω δει να αναφέρεται και ως "Dream", αλλά προτιμώ μακράν το "Sandman", εμένα μου φέρνει στο νου τη λέξη Sandglass.. (έχω μια αδυναμία άλλωστε στα όνειρα αλλά και στις κλεψύδρες).

Μου αρεσε το

Επονινη
Αζελμα
απο τους ΑΘΛΙΟΥΣ.

Γκρουσενκα (Αγπριππινα)απο τους Αδερφους Καραμαζοφ

Απο το Χαρι Ποτερ μου εκανε εντυπωση το Νυμφαδωρα Τονκς και το Σεβερους Σνειπ.Επισης βρηκα στιβαρο το Βολντεμορτ (αν κ εμπεριεχει τη λατινικη ριζα "θανατος"=mort)κ με μαγεψε ο αναγραμματισμος,που κινηματογραφικα αποδοθηκε φοβερα στη δευτερη ταινια.(Κουκλος κ ο Coulson ως μαθητης Riddle)

Το Αλεξης Νοιγκερ απο τη σειρα της Λοτης Πετροβιτς μου ειχε εντυπωθει εντονα.

Επισης μου αρεσε σαν ονομα αυτο το απεχθους γαιοκτημονα Σάιμον Λεγκρί απο την ΚΑΛΥΒΑ ΤΟΥ ΜΠΑΡΜΠΑ -ΘΩΜΑ.

Κ το Στάνλει στο θεατρικο ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΝ Ο ΠΟΘΟΣ σαν ονομα μου ακουγεται πολυ ευχαριστα αν κ πολυ... αμερικανικο!!!

Το ονομα του Έρικ απο το Φαντασμα της Οπερας μου αρεσει πολυ με τον τονο στο "Ε",ομως κι οχι στη γαλλικη εκδοχη του,αν κ ο Ερικ ηταν γαλλικης ,εχω την αισθηση ,καταγωγης αρα μαλλον ισχυει η εκδοχη που δεν προτιμω...

Θα επανελθω κ με αλλα -γενικα μου αρεσουν παρα πολυ τα παραξενα ονοματα.

Ρουπέρτα Τσίρπινγκτον-Γκρόϊν (!), Σκαρσντέϊλ Βάϊμπ, Τσικ Κάουντερφλάϊ, Ράντολφ Σεντ Κόσμο, Σλόουτ Φρέσνο (Ενάντια στη μέρα, Τ. Πίντσον)
Χιου Μπόνγκο-Σάφτσμπουρι ( !! :) ) (Κάτω απο το ρόδο, Τ. Πίντσον)
Τρίλιουμ Φορτνάϊτ, Τζαπόνικα (!) Φενγουέι, Χιούγκο Μπόρντερλάϊν (Έμφυτο ελάττωμα, Τ. Πίντσον)

Μου αρεσουν τα ονοματα που χρησιμοποιει ο μουρακαμι
φουκαερι, μαγιου, μιντορι, ερικο

Επισης αγαπημενο η γλαυκη απο την αιθουσα του θρονου κ ο ερνεστο απο τον ερωτευμενο της ντοτρεμερ

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Μου αρεσουν κάποια απο τα (γερμανίζοντα και κελτίζοντα) ονοματα των Ξωτικων στα έργα του Τόλκιν αλλά και αλλων εργων φαντασιας. Αλλωστε δημιουργηθηκαν με γνωμωνα να ακουγονται μελωδικά και κελαρυστά. Έτσι έχουμε Γκαλάντριελ, Κελεμπρίμπορ, Γκάλαθιλ, Γιαβάννα, Αλμάριαν, Ελνταλότε, Ελεμμίρε, Λαουρέντιλ και δε συμμαζέυεται

Σμαραγδή από την ''παναγιά την γοργόνα'' μα υπέροχο,υπέροχο όνομα

Τι περιεργα ονόματα και αυτά των ηρωιδων της ''μικράς Αγγλίας'', το όρσα δεν το έχω ξανακούσει

Last edited by a moderator:
Αγαπημένα και απίστευτα εύχα, χαριτωμένα και πανεύκολα να τα διαβάσεις, ονοματάκια από τον Lovecraft...
Κθούλου, Νυαρλαθοτέπ, Γιογκ Σοθόθ, Αζαθώθ κι άλλα τόσα... που τα βρίσκαμε ενώ προσπαθούσαμε να γαργαλίσουμε τον ουρανίσκο προφέροντας το όνομα της πόλης Ρ'λιέθ...
Πως τα έβρισκε αυτά τα ονόματα, ακόμα αναρωτιέμαι. Λες κι έπαιρνε τα γράμματα από το Scramble και τα έριχνε στον αέρα!

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
μαζί σου, Ναμάριε.. έχει καταπληκτικά ονόματα ο Λάβκραφτ... :ναι:

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Το ονομα Cthulhu μου θυμιζει εκλατινισμενες ελληνικες λεξεις που αναγκαστικα φαινονται καπως "εξωγήινες", οπως chthonians = χθόνιοι θεοί. Τα ονοματα σε -οθ μου θυμιζουν Εβραικα. Το -οτεπ, προσωπικα μου θυμιζει καποια Αιγυπτιακα ονοματα οπως το Ιμχοτέπ :)

Αντέρωτα... είσαι τρομερός! :προσκυνώ:

Το Ρ'λιέθ όμως; Η Καντάθ; (αφού τις βρεις, τις σημειώνεις στον χάρτη; Πολύ θα ήθελα να πάω ένα ταξιδάκι προς τα εκεί!) :τρέλα: