Πάνος Μακρίδης: "Η ιστορία της ΑΕΚ"Εκδότης: Αθλητική Ηχώ
Επιμέλεια/συγγραφή: Πάνος Μακρίδης
Εξώφυλλο : Χαρτόδετο
Αριθμός Σελίδων: 75
Γλώσσα: Ελληνικά
Έτος Έκδοσης: 1955
Τόμοι: 1
Διαστάσεις: 17x11
Τόπος Έκδοσης: Αθήνα
ISBN: -


Ένα δυσεύρετο συλλεκτικό θα τολμούσα να πω βιβλιαράκι, το οποίο μέσα από αρχεία της ΑΕΚ και από την Αθλητική Ηχώ, παρουσιάζει την απαρχή της ιστορίας της Αθλητικής Ένωσης Κωνσταντινουπόλεως, μιας από της μεγαλύτερες και παλαιότερες ομάδες της Ελλάδος! Ένα μικρό χαρτόδετο βιβλιαράκι που είχα την τύχη να βρω σε ένα παλαιοπωλείο παραπεταμένο, σου βγάζει το συναίσθημα μιας "παλαιάς" εποχής, όπου το ποδόσφαιρο και γενικά τα αθλήματα ήταν απλά διασκέδαση, δίχως βία, μιζέρια, έχθρα κλπ! Ένα βιβλίο με σπάνια φωτογραφικά ντοκουμέντα από τα ρόστερ της ομάδας! Δένεσαι συναισθηματικά με αυτό το "φτωχό" σε φύλλα και εξώφυλλο βιβλίο, μα "πλούσιο" σε ιστορία! Είτε κάποιος είναι φίλαθλος της ΑΕΚ, είτε φίλαθλος άλλης ομάδας ή γενικά του ποδοσφαίρου, θα το βρει εξαιρετικά ωραίο αυτό το παλιό αφιέρωμα!
 
Καλημέρα αγαπητέ Δασοφύλακα.
Μας αφήνεις στα σκοτάδια, θα ήθελα να δω περισσότερα (όταν μπορέσεις). Μεγάλη και σπουδαία ιστορία.
 
Ναι όντως έχεις δίκιο φίλε Στράτη, ήταν πολύ συνοπτική η αρχική παρουσίαση! :)
Λοιπόν το βιβλιαράκι αυτό ξεκινά με πρόλογο του Πάνου Μακρίδη, όπου κάνει μια γενική παρουσίαση της ομάδος! Ο συγγραφέας Πάνος Μακρίδης ήταν φανατικός φίλος της ΑΕΚ, όπου όμως το 1949 παρουσίασε την ιστορία και των τριών μεγάλων συλλόγων (ΑΕΚ, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός)!

Στην συνέχεια το βιβλίο πραγματεύεται τον ερχομό των προσφύγων στην Αθήνα και τις γύρω περιοχές και τον βίαιο ξεριζωμό από τα παράλια και την Κωνσταντινούπολη και την ίδρυση σταδιακά του συλλόγου ΑΕΚ από τους πρόσφυγες συλλόγους που εκδιώχθηκαν μαζί με τους Έλληνες όπως το "Πέρα Κλουμπ" (στην καρδιά της Πόλης), η "Ένωση Ταταούλων" μα και άλλοι σύλλογοι!
Ύστερα ξεκινά η εξιστόρηση των πρώτων βημάτων της ομάδας, από την πρώτη ομάδα, το πρώτο ρόστερ, τις δυσκολίες της εποχής, μέχρι το 1929 που απέκτησε το γήπεδο στην Νέα Φιλαδέλφεια και την πορεία της ομάδος στην συνέχεια, τα πρόσωπα που συνέβαλαν στην ιστορία του συλλόγου, τα μεταπολεμικά γεγονότα στον σύλλογο, οι τίτλοι, τους μεγάλους αγώνες σε Ελλάδα μα και εξωτερικό! Μετά υπάρχει ένα σύντομο αφιέρωμα στην έναρξη και άλλων τμημάτων, όπως τα γυναικεία τμήματα αθλητισμού, το ποδηλατικό τμήμα, το τμήμα μπάσκετ κ.α! Τα γεγονότα φτάνουν περίπου μέχρι το 1952-55!

Έριξα προ ολίγου μια ματιά στο net να δω αν είναι εύκολο να το βρει κανείς και πόσο στοιχίζει! Δύσκολα θα το βρει κάποιος σε βιβλιοπωλείο πλέον, ουσιαστικά μέσω παραγγελίας από το διαδίκτυο θα το αποκτήσει σίγουρα και η ενδεικτική τιμή που είδα είναι 25,00 ευρώ (στο παλαιοπωλείο το χα πάρει 3 ευρώ μόλις, οπότε κάποιος Indiana Jones, μπορεί να ψάξει στα παλαιοβιβλιοπωλεία)! Όμως βρήκα και μια άκρη για να το κατεβάσει κανείς με λινκ σε μορφή "pdf" δωρεάν! Δεν ξέρω αν κάνει να βάλω το λινκ για να το κατεβάσει ο κάθε ενδιαφερόμενος!
 
Φίλε Δασοφύλακα πολύ σημαντική η ανακάλυψη σου! Αν και παναθηναικός, έχω μία ευαισθησία στις προσφυγικές ομάδες λόγω καταγωγής!! Τα ιστορικά στοιχεία φαίνονται δυσεύρετα κι άκρως ενδιαφέροντα!!

Η τιμή είναι όντως απαγορευτική. Θα κοιτάω πάντως στα διάφορα παζάρια, έχω κάνει τρομερές ανακαλύψεις κατά καιρούς.....
 
Για όποιον ενδιαφερόμενο, υπάρχουν διαθέσιμα 15 γνήσια αντίτυπα, εκ των οποίων τα 14 προς πώληση. 15,00 ευρώ έκαστο.
 
Top