Πάτρικ Ρέντμοντ (Patrick Redmond): "Το παιχνίδι των κρυφών ευχών"Τίτλος: Το παιχνίδι των κρυφών ευχών
Πρωτότυπος τίτλος: The Wishing Game
Συγγραφέας: Πάτρικ Ρέντμοντ (Patrick Redmond)
Γλώσσα: Ελληνικά
Μετάφραση: Καίτη Οικονόμου
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Έτος έκδοσης: 2000
Έτος πρώτης έκδοσης: 1999 (Αγγλικά)
Αριθμός σελίδων: 401


Περιγραφή
Το Αβαείο Κέρκστον, σχολείο και οικοτροφείο αρρένων στο Νόρφοκ της Αγγλίας, δεν είναι τόπος για αδύναμους. Κλειστό και απομονωμένο, με κανόνες αυστηρούς, ξεχωρίζει με το αδρό περίγραμμά του πάνω στο γεμάτο ομίχλη τοπίο. Η παράδοση, το βάρος των χρόνων, το μυστήριο βαραίνουν την ήδη παγωμένη ατμόσφαιρα.

Για τον Τζόναθαν Πάλμερ δεν είναι τίποτε άλλο από μιά φυλακή όπου νιώθει τρομαγμένος και αδύναμος. Και όταν του προσφέρεται η ευκαιρία να αποδράσει, την αρπάζει με μεγάλη του ευχαρίστηση. Όμως τα πράγματα δεν είναι καθόλου όπως φαίνονται. Οδηγείται σε καταστάσεις που δεν μπορεί να κατανοήσει, έρχεται αντιμέτωπος με δυνάμεις ανεξέλεγκτες... Τι συμβαίνει λοιπόν; Χρόνια πριν, τον παγωμένο χειμώνα του 1954, κάτι φοβερό είχε συμβεί στο Αβαείο Κέρκστον. Τώρα, σαράντα χρόνια αργότερα, ο δημοσιογράφος Τιμ Γουέμπερ έχει το κλειδί για να αποκαλύψει την ανομολόγητη αλήθεια. Είναι όμως, έτοιμος να αντιμετωπίσει τις συνέπειες;


Ένταση,Ταχυπαλμία,έξαψη,Αδρεναλίνη.
Θλίψη,συγκίνηση.
Φόβος,οργή,αγανάκτηση.

Η διαδοχική εναλλαγή όλων των παραπάνω συναισθημάτων δεν μου άφησαν περιθώρια.Πρόκειται για το καλύτερο,το πιο δυνατό βιβλίο που έχω διαβάσει την τελευταία χρονιά.Υποβάλλει τον αναγνώστη,κολλάει στα χέρια,μαγνητίζει στον κόσμο του όποιον αρέσκεται στα ψυχολογικά θρίλερ.

Δεν θα αναφερθώ στην πλοκή,πέραν από τα παραπάνω του οπισθόφυλλου.
Αντ'αυτού παραθέτω κάποια επιλεγμένα αποσπάσματα από τον πρόλογο της μεταφράστριας Καίτης Οικονόμου:

"...Το Παιχνίδι των κρυφών ευχών είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με συναρπαστική πλοκή,το οποίο μας εισάγει στο μικρόκοσμο ενός παραδοσιακού αγγλικού οικοτροφείου και υφαίνει μιαν ατμόσφαιρα αγωνίας και μυστηρίου που κρατάει καθηλωμένο τον αναγνώστη μέχρι την τελευταία σελίδα.Το παλιό,επιβλητικό κτίριο,ο μουντός καιρός της Βρετανίας,η αυστηρή δόμηση της μικρής κοινωνίας του παραδοσιακού εκπαιδευτηρίου και οι απαράβατοι άγραφοι νόμοι του,όλα αυτά δημιουργούν μια ενδιαφέρουσα αντίθεση με τις νεανικές-αλλά όχι πάντοτε αθώες- ψυχές των μαθητών,στις οποίες εστιάζει το ενδιαφέρον του ο συγγραφέας.

...το Αβαείο Κέρκστον,που δημιουργεί την απαραίτητη ζοφερή,γοτθική ατμόσφαιρα.Και γύρω από τους δύο βασικούς ήρωες κινούνται μια σειρά από άλλα πρόσωπα(τα αναφέρει)...το καθένα με τις προσωπικές του ιδιομορφίες,τα προβλήματα και τα μυστικά του,δημιουργώντας το γαλαξία της κλειστής κοινωνίας του αυστηρού,παραδοσιακού εκπαιδευτηρίου.

...Ασκεί στους γύρω του μια σκοτεινή γοητεία που τους καθυποτάσσει,τους υποδουλώνει...

...πλέκει γύρω του έναν ιστό που απλώνεται σιγά σιγά σαν καρκίνωμα στην κλειστή κοινωνία του σχολείου,μιαίνοντας ότι αγγίζει και προξενώντας ασφυξία.

Στη μυθοπλασία εισάγεται και το στοιχείο του μεταφυσικού,το οποίο όμως,αν και υπαρκτό,παραμένει υφέρπον και ...

...την πάλη μεταξύ δύο ισχυρών προσωπικοτήτων με μήλο της έριδος μια τρίτη...

...δημιουργεί μια κλειστοφοβική,γοτθική ατμόσφαιρα που υποβάλλει τον αναγνώστη από τις πρώτες σελίδες.Αποφεύγοντας τις παγίδες της ευκολίας και της ανούσιας φλυαρίας,διεισδύει στη σχέση αιτίου και αποτελέσματος,ψυχογραφεί τους χαρακτήρες με μια ωριμότητα σπάνια για πρωτοεμφανιζόμενο συγγραφέα και διακρίνεται από μια αφαιρετικότητα που προσδίδει ουσία και συνοχή στο λόγο του..."

Παραλίγο να το ξεχάσω μα είναι πολύ σημαντικό.
Ένα άλλο χαρακτηριστικό του βιβλίου είναι η πολυφωνία του: διατηρώντας την τριτοπρόσωπη αφήγηση, ο συγγραφέας μπαίνει στο ρόλο πότε του ενός και πότε του άλλου ήρωα, προσεγγίζοντας την ιστορία από τη δική του σκοπιά. Αυτή η τεχνική διευρύνει την αντίληψη & αυξάνει τη δραματικότητα και το ενδιαφέρον του κειμένου.

Αντίθετα η αφήγηση πρώτου προσώπου μπορεί να κάνει τον αναγνώστη αυτόπτη μάρτυρα,φέρνοντας τον σε σημείο αναπνοής από τα γεγονότα,δυστυχώς όμως με το υψηλό αντίτιμο της προβλεψιμότητας αφού αυτός που διηγείται είναι στο απυρόβλητο (εξαιρούνται τα βιβλία του Τζαίημς Τσαίηζ).
 
Last edited:
Μαρτίνε, εξαιρετική παρουσίαση! Με κάνεις να θέλω να σπεύσω να προμηθευτώ το βιβλίο.
 
Τελείωσα πρόσφατο το βιβλίο αυτό που έψαξα πολύ για να το αγοράσω (είναι εξαντλημένο και εγώ δεν ήθελα να το δανειστώ από τη βιβλιοθήκη) . Ο Ιαβέρης μου είχε πεί πως είναι page-turner και πράγματι είναι! Χτίζει γρήγορα το κλειστοφοβικό του κλίμα, δεν σ΄αφήνει στιγμή σε ησυχία καθώς οι πράξεις των ηρώων και οι σκέψεις τους εναλλάσσονται στα κεφάλαια . Κανείς στο βιβλίο δεν είναι άμεμπτος -εκτός ίσως από τη γυναίκα του διευθυντή- όλοι έχουν τα μυστικά τους και τα ψέματά τους αποκαλύπτονται σταδιακά . Για μένα στα θετικά του βιβλίου το ότι δεν υπάρχει εύκολη λύση και εξιλέωση , ούτε βέβαια happy end.
 
Top