Να πω την αμαρτία μου, μέχρι τώρα δεν έχω ασχοληθεί να δω τί λέει ο κάθε μακρινός συγγραφέας κτλ., όσο κι αν είναι ειδήμονας, γιατί μου φαίνεται πως ακόμα κι οι επιστήμονες ψιλοκάνουν ό,τι κι εμείς: λέν το μακρύ τους και το κοντό τους! Παρότι, βέβαια, ίσως έχει κι αυτό το ενδιαφέρον του.
Αυτό που προσωπικά με ενδιαφέρει αποκλειστικά, για την ώρα, είναι τί λεν οι άνθρωποι της ανασκαφής. Και σήμερα είχαμε ενημέρωση από την επικεφαλής της ανασκαφικής ομάδας, Κατερίνα Περιστέρη!
Η αρχαιολόγος είπε πως η ανασκαφή ξεκίνησε το 2012 βασισμένη σε μια τοπική φήμη, πως στον Τύμβο Καστά υπήρχε ο "Τάφος της Βασίλισσας" και πρόσθεσε πως «τον 3ο μ.Χ. αιώνα έγινε η καταστροφή του περιβόλου του Τύμβου Καστά από τους Ρωμαίους». Είπε ακόμα πως «βρέθηκαν ίχνη ακόμη και από έναν αρχαίο γερανό, με τον οποίον αφαιρέθηκαν κομμάτια του περιβόλου για διάφορες άλλες εργασίες, οδοποιίας κλπ.» και διευκρίνισε πως από τα 497 της συνολικής περιμέτρου, έχει βρεθεί ανέπαφο ένα τμήμα γύρω στα 80 μέτρα.
Για τον Λέοντα, είπε πως είναι βέβαιη ότι αυτός βρισκόταν στην κορυφή του Τύμβου και για το κατεστραμμένο πρόσωπο της μιας Καρυάτιδας, εξήγησε πως αυτό καταστράφηκε από την πτώση μιας μαρμάρινης δοκού και άρα δεν πρόκειται για κάποιον βανδαλισμό. Για τον νεκρό είπε πως δεν είναι ακόμα γνωστό για ποιον πρόκειται.
Πολύ ενδιαφέροντα είναι όσα είπε έπειτα ο ο αρχιτέκτονας κ. Λεφαντζής, ο οποίος ανέφερε μια ιστορική μαρτυρία, πως το 1916 μια βρετανική ταξιαρχία ετοιμαζόταν να μεταφέρει 1000 κομμάτια από τον περίβολο, μαζί με τον Λέοντα, στη Βρετανία. Όμως οι φορτηγίδες δέχτηκαν επίθεση, από Αυστριακούς και Βούλγαρους, και βυθίστηκαν. Έτσι, αυτά που κουβαλούσαν σώθηκαν όμως στον βυθό του Στρυμόνα.
Είπε επίσης, πως οι κάτοικοι της περιοχής άρχισαν να επιστρέφουν στα κρυφά κομμάτια από τον περίβολο, τα οποία κρατούσαν στα σπίτι τους! «Ξαφνικά αυξάνεται ο αριθμός των αρχαιολογικών ευρημάτων, ως δια μαγείας!»