Περίεργες συνήθειες στην ανάγνωση βιβλίων

Αυτή που έχει όντως περίεργη συνήθεια, είναι η μητέρα μου, η οποία (σε περιοδικά μόνο) ξεφυλλίζει ΠΑΝΤΑ από το τέλος προς την αρχή! :αργκ:
με τον ίδιο τρόπο βλέπω κι εγώ τα περιοδικά.:)))Στα βιβλία όμως ποτέ δε διαβάζω το τέλος.περίεργες συνήθειες,οχι,δεν έχω εκτός αν θεωρήσουμε τέτοια το να κρατάω σημειώσεις πάνω στο βιβλίο:ένοχος:

Κι εγώ μετράω πόσες σελίδες μου έχουν μείνει, αλλά είναι περισσότερο ψυχαναγκασμός νομίζω :p Δεν ξέρω αν πιάνεται για παραξενιά, αλλά στο μετρό ή το λεωφορείο δε θέλω να βλέπουν οι άλλοι τι διαβάζω και πάντα το κρύβω. Κατα τ' άλλα δε μπορώ να τσακίζω σελίδες, να λερώνονται και γενικά να χαλάνε. Γι' αυτό δεν αγοράζω και μεταχειρισμένα κι όποτε κουβαλάω κάποιο το έχω σε ξεχωριστή σακούλα κι ας είναι μέσα στην τσάντα μου.

Εγώ προσωπικά δεν έχω καμία παράξενη συνήθεια. Εκτός αν θεωρείται παράξενο το ότι διαβάζω κάθε αράδα που είναι γραμμένη από τη αρχή, και εννοώ στο εξώφυλλο, εσώφυλλο, εκεί όπου παρατίθενται τα ονόματα των μεταφραστών, η έκδοση, οι αφιερώσεις κτλ.. Τα παίρνω όλα με τη σειρά, χωρίς να παραλείψω ούτε τόνο...

Αυτή που έχει όντως περίεργη συνήθεια, είναι η μητέρα μου, η οποία (σε περιοδικά μόνο) ξεφυλλίζει ΠΑΝΤΑ από το τέλος προς την αρχή! :αργκ: Αφού δει το εξώφυλλο, πάει στην τελευταία σελίδα και πηγαίνει προς τα πίσω! Ήμαρτον... :ωιμέ:
και εγώ το ίδιο απο τότε που ανακάλυψα τα βιβλία

Για να δούμε....
Με το που πάρω το βιβλίο στα χέρια μου αν το έχω αγοράσει θα γράψω στην πρώτη σελίδα "Δικό Μου!" και την ημερομηνία. Αν είναι δώρο απαιτώ αφιέρωση.
Ξεφυλλίζω το βιβλίο στα γρήγορα και παρατηρώ τις εικόνες, αν έχει.
Διαβάζω πρώτα την τελευταία σελίδα του βιβλίου (τελικά υπάρχουν και άλλοι με αυτή την παραξενιά :P)

Συχνά, την στιγμή που διαβάζω την αριστερή σελίδα ξεφυλλίζω με το δεξί χέρι τις επόμενες σελίδες και ενώ συνεχίζω να διαβάζω, παράλληλα κοιτάζω κι εκεί ώστε να δω πόσες σελίδες έχω ακόμα για να τελειώσω το κεφάλαιο.
Κάνω και γω το ίδιο :D

Όταν διαβάζω προσέχω να μην γίνεται "τσάκα" στην πλάτη του βιβλίου! Με τρελαίνει.

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Με το που πάρω το βιβλίο στα χέρια μου αν το έχω αγοράσει θα γράψω στην πρώτη σελίδα "Δικό Μου!"
Αυτό βολεύει και τον καθένα που θα πιάσει έπειτα το βιβλίο στα χέρια του καθώς θα είναι... "δικό του" !! :ρ

Αυτό βολεύει και τον καθένα που θα πιάσει έπειτα το βιβλίο στα χέρια του καθώς θα είναι... "δικό του" !! :ρ
Εμένα αυτό μου φαίνεται λιγάκι...εγωιστικό. Κι αν το χαρίσεις σε κανέναν κάποτε;Γιατί να βάλεις σώνει και καλά τη σφραγίδα σου, προς τι η πρεμούρα;:ωιμέ:

Διαβαζω παντουυυυυ!Ετσι ''γενναω'' και πιο ευκολα τις ιδεες μου για τα ποιηματα μου.Μπορω να πω οτι εχω την ιδιαιτεροτητα του εξωφυλλου,δηλαδη εαν δεν μου αρεσει το εξωφυλλο δεν μπαινω καν στον κοπο να το δω ουτε να το ξεφυλλησω.λατρευω να διαβαζω στο τρενο,το λατρευω πραγματικα,και διαβαζω παντα μια ''σκορπια'' ποτε με την σειρα :)
Χρειαζομαι γιατρο? χαχαχαχα!

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Ποσα ευρώ έχεις διαβασει ως τώρα; :)))))

Θυμήθηκα οτι είμαι πολύ προσεκτικός στο γύρισμα των σελίδων και στο άνοιγμα του βιβλίου. Αποφεύγω όσο γίνεται να σπάσει ή και να τσαλακωθεί η πλάτη. Σε κάποια δεσίματα συνήθως το σπάσιμο της πλάτης σημαίνει και απώλεια σελίδας. Αυτή την παραξενιά την έχω ακούσει και απο αλλους.

Αντίθετα, μια γνωστή μου έλεγε οτι της αρέσει να 'παλιώνει' ένα βιβλίο με τσαλακώματα όπως το διαβάζει, γιατί νιώθει πιο άνετα μαζί του.

Συμφωνω με τη γνωστη σου. Αν τυχον δεν εχει ιχνη χρησης το βιβλιο -και δεν εννοω τσακισμενες σελιδες ή φαγωμενες γωνιες κλπ,εννοω τσακιση στην πλατη και 'ανοιγμα' του βιβλιου- τοτε φαινεται οτι δεν υπηρχε τριβη με αυτο και επαφη. Να φαινεται ρε παιδι μου οτι διαβαστηκε και χρησιμοποιηθηκε. Δεν εμεινε στο ραφι ανεγγιχτο.Δεν μαρτυρα επαφη ενα βιβλιο που δεν εχει ανοιξει και εχει παραμεινει σφιχτο και δεμενο οπως οταν πρωτοαγοραστηκε..

Οκτάνα

Ανάστροφη Ταξιδεύτρια
Πραγματικά, έχω εντυπωσιαστεί με τις περίεργες συνήθειές με τα βιβλία! :))))
Νιώθω, μπορώ να πω, κάπως περίεργα που δεν έχω καμία. Το γεγονός οτι τα προσέχω, γενικά και όχι ιδιότροπα, δε νομίζω οτι σημαίνει κάτι. Παίρνω το βιβλίο και το διαβάζω, τελεία. Τώρα βέβαια, μου βάλατε ιδέες και ίσως αρχίζω να το μυρίζω πρώτα και να κρατάω τιμές και να γράφω το όνομά μου. Θα δείξει! :χαχαχα:

Όχι τιμές βρε παιδιά! Πάρε όλες τις παραξενιές μαζί, εκτός από αυτήν, Οκτάνα :p Βάλε τις αποδείξεις μαζί με όλες τις άλλες για την εφορία ξερωγώ. Δε σας θυμίζει την -αναγκαστική βέβαια- υλική υπόσταση του βιβλίου, δεν έχετε συνδεδεμένα τα λεφτά με οτιδήποτε καθαρά υλικό; Κάθε φορά που κοιτάω τα λεφτά μου για να δω αν μπορώ πάρω ένα βιβλίο, τσαντίζομαι.

Τι ακριβώς εννοώ....Στα περισσότερα βιβλία που έχω διαβάσει, μόλις τα παίρνω στα χέρια μου διαβάζω την τελευταία παράγραφο και μετά συνεχίζω απ'την αρχή..Δεν έχω ιδέα πως καθιερώθηκε αυτή η συνηθεια...Ισως φοβάμαι πως θα αυτοκαταστραφεί το βιβλίο, θα πεθάνω ή θα με απαγάγουν εξωγήινοι και δεν θα μάθω τι γίνεται στο τέλος.....:ωιμέ::ωιμέ::αργκ:
Εχει κάποιος άλλος περίεργες συνήθειες ή τελικά είμαι μόνο εγώ;
καλα αν ησουν αγοράκι , θα ησουν το ετρον μου ημισυ:)) τετοια ομοιοτητα, τετοια ταυτιση απόψεων, πρεπει να συναντηθούμε:)))

Διαβάζω κυρίως ξαπλωμένος, καθιστός με δυσκολεύει.

Επίσης παραξενιά μου είναι όταν διαβάζω λογοτεχνία, να κρατάω σημειώσεις στον υπολογιστη :Ρ
α, αυτο θέλει ενέργεια..και δεν διαθέτω τόση, μπράβο πάντως αντέρωτα!

καλα αν ησουν αγοράκι , θα ησουν το ετρον μου ημισυ:)) τετοια ομοιοτητα, τετοια ταυτιση απόψεων, πρεπει να συναντηθούμε:)))
χαχαχα όποτε θέλεις Αριάδνη!!!!!!Πάντως βλέπω ότι πράγματα που έκανα και δεν τα θεωρούσα παραξενιές εσείς τα θεωρείται...Πλάκα έχει!!!! :)))

Μία δική μου παράξενη συνήθεια, που όμως ξέρω ότι την έχουν και πολλοί άλλοι, είναι να ανοίγω ένα νέο βιβλίο σε μια τυχαία σελίδα, να το φέρνω πολύ κοντά στο πρόσωπό μου και να το μυρίζω.
εγω ειμαι λάγνε, με ξέχασες:))..

υπάρχουν και βιβλία που μυριζουν ασχημα, από την βιβλιοθηκη , μου εχει συμβει αρκετες φορες:ωιμέ:!!

σοφκι, καινουριο μελος , καλως ηρθες και από μενα!!

μια αλλη περιεργη συνηθεια, ειναι να αναμοχλεύω από τις εμπειριες του ηρωα και να τις συσχετίζω με τις δικές μου:τρέλα: ώσπου τρελαινομαι να ψαχνω και ενα ντεπόν αναβραζον το πίνω σιγουρα!! το εχει κανείς αυτο;:))))

Στο ντεπόν δεν έχω φτάσει σίγουρα...Αλλά συγκρίνω και εγώ εμπειρίες...Νομίζω αυτό όλοι το κάνουν...:))

Μία δική μου παράξενη συνήθεια, που όμως ξέρω ότι την έχουν και πολλοί άλλοι, είναι να ανοίγω ένα νέο βιβλίο σε μια τυχαία σελίδα, να το φέρνω πολύ κοντά στο πρόσωπό μου και να το μυρίζω. Όχι ότι θα αλλάξει η γνώμη μου για κάποιο βιβλίο αν μυρίζει δυσάρεστα - απλώς είναι σαν ένα μέρος τής όλης τελετουργίας (από την πρώτη ματιά μέχρι το τέλος τής ανάγνωσης). Φυσικά αυτό δεν το κάνω σε παμπάλαια, κιτρινισμένα και σκοροφαγωμένα βιβλία...
Είναι μια συνήθεια που την έχω κι εγώ... Κι ας είναι κιτρινισμένα και σαρακοφαγωμένα. Έτυχε να πάω σε ένα (συγγενικό) σπίτι με ένα σωρό (σε στήλες) παλιά βιβλία, περιοδικά και εφημερίδες. Δεν ξέρω τι συμμετοχή στη μυρωδιά είχε η σκόνη, αλλά ήταν κάτι το πολύ ξεχωριστό (αν και όχι τόσο ηδονικό όπως σε άλλες περιπτώσεις). Κάποια από τα περιοδικά (δεκαετίας '60) τα έχω κρατήσει.

Την πρόοδο της ανάγνωσης την τσεκάρω κι εγώ. Και μάλιστα πιο συστηματικά σε μερικά βιβλία. Βλέπω πόσο χρόνο έκανα για τις x σελίδες και υπολογίζω πότε θα το τελειώσω.
Αυτό δε συμβαίνει όταν ξαναδιαβάζω το ίδιο βιβλίο.

Μου αρέσει να βρέχει κατά τη διάρκεια του διαβάσματος, όλα τα άλλα πολύ πιο νορμάλ από σας :ρ :))))
Α και τα περιοδικά (δε διαβάζω, αλλά άμα διαβάσω, άμα...) τα διαβάζω όπως όλος ο κόσμος ανάποδα (από το τέλος προς την αρχή)

Συχνά, την στιγμή που διαβάζω την αριστερή σελίδα ξεφυλλίζω με το δεξί χέρι τις επόμενες σελίδες και ενώ συνεχίζω να διαβάζω, παράλληλα κοιτάζω κι εκεί ώστε να δω πόσες σελίδες έχω ακόμα για να τελειώσω το κεφάλαιο.
:ανέκφραστος:
Πλάκα κάνεις...Το κάνω κι εγώ αυτό.Πολύ χαίρομαι!

Εγώ, επίσης, διαβάζω διακοπτόμενα: 5 σελίδες τώρα, διάλειμμα λίγα λεπτά, άλλες 10 μετά, και πάει λέγοντας.
:αργκ:
Το επίπεδο της λέσχης είναι πολύ ψηλό!

Last edited:
Προσωπικά ακολουθώ όλη την ιεροτελεστία που αναφέρθηκε προηγουμένως - ξεφύλλισμα του βιβλίου, έλεγχος στη στάχωση και την ποιότητα ή τη μυρωδιά του χαρτιού... περίεργες συνήθειες δεν μπορώ να πω ότι έχω... εκτός από την προτιμησή μου σε ήσυχα μουσικά ακούσματα jazz και κλασικής μουσικής και να προσπαθώ να γράψω κριτικές πάνω στα αναγνωσματά μου σε μια προσπάθεια περαιτέρω κατανόησης τους.:μαναι:

εχει τυχει να δω σε βιβλία της βιβλιοθήκης πάντα, αφιερώσεις, μικρές ιστορίες, αποφθέγματα, μακάβρια στιχάκια και άλλα δεινά που διηγούνται την ιστορια του πρωην αναγνώστη! όντως περίεργη συνήθεια, ένα που θυμάμαι τωρα πρόσφατα στην Χ. με μίσος και ειχε ενα μακάβριο στιχάκι γραμμένο..