Περί αγοράς βιβλίων από εφημερίδες ο λόγος

Status
Κλειστό για αναρτήσεις.

Λορένα

Πολεμίστρια του Φωτός
Στο περιοδικο "συμβουλος υγειας" έχει μια συνεντευξη του Θεοδωρου Παντουλα (φιλολογου και εκδοτη), όπου μεταξυ αλλων σχολιασε και την ταση διαφορων εφημεριδων να δινουν σε προσφορα βιβλια.

Διαφωνει καθετα με αυτη την κινηση, και θεωρει πως ετσι απαξιωνεται το προιον. Οτι οι εφημεριδες και οσοι αλλοι υπαρχουν πισω απο αυτο, δεν ενδιαφερονται πραγματικα για το βιβλιο κτλ κτλ

(ειπε και αλλα πραγματα, οπως για το διαδικτυο, τα πνευματικα δικαιωματα εκει κτλ, αλλα θα ηθελα να σταθουμε σε αυτο)

Εσεις συμφωνειτε με την αποψη αυτη;

Προσωπικα οχι. Θεωρω πως ειναι μια καλη ευκαιρια, να αποκτησουν αρκετοι σε αρκετα χαμηλη τιμη (επιμενω σε αυτο) βιβλια (και πολλα μαλιστα) που σε αλλες συνθηκες θα τους ηταν αδυνατο.
Ενα καλο βιβλιο σημερα (απο αποψη ποιοτητας χαρτιου, εξωφυλλων και εικονογραφησης) και καποιου αριθμου σελιδων, ξεπερνα τα εικοσι ευρω. Δεν ξερω αν ισχυει και κατι που ακουσα πως στο εξωτερικο ειναι κατα πολυ χαμηλοτερες οι τιμες σε συγκριση.

Βεβαια μιλω απο την πλευρα του αναγνωστη και οχι των εκδοτων η των συγγραφεων, αλλα ειδικα για τους συγγραφεις δεν μιλαμε για νεους (τουλαχιστον στο Βημα και στους Ρωσους του).

Επιπλεον, αν μια τετοια κινηση ειναι λανθασμενη και κανει ζημια στο βιβλιο, τι να πει κανεις για τις δανειστικες βιβλιοθηκες;

Last edited by a moderator:
Πάντα θα υπάρχει και η άλλη άποψη για ενέργειες που έχουν ευρύτερη αποδοχή.

Δε νομίζω ότι το βιβλίο απαξιώνεται όταν προσφέρεται από εφημερίδες, ακόμα και αν θεωρήσουμε σίγουρο ότι δεν ενδιαφέρονται καθόλου για αυτό, αλλά αποσκοπούν μόνο στην αύξηση της κυκλοφορίας τους. Ακόμα και έτσι, μάλλον τιμούν το βιβλίο αφού το θεωρούν τόσο καλή διαφήμιση.

Θα περίμενα, μάλιστα, αυτή η διαδικασία προσφορών από τις εφημερίδες να προκαλέσει σχόλια για τις ίδιες τις εφημερίδες και την ενδεχόμενη αδυναμία τους να προσελκύσουν αναγνώστες βασιζόμενες μόνο στο περιεχόμενό τους.

Οποιαδήποτε ενέργεια προωθεί το βιβλίο και κάνει ευκολότερη την απόκτησή του, έχει τη δική μου ψήφο.

(επειδή αυτό το "οποιαδήποτε" προσφέρεται ιδιαίτερα για σχολιασμό, ας προσθέσουμε δίπλα του "νόμιμη και ηθική" :ρ )

Last edited:

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Άκου λέει...! Πολύ καλά κάνουν οι εφημερίδες και προσφέρουν βιβλία. Ας τα προσφέρανε κι οι μανάβηδες με ένα κιλό μήλα, ας τα πρόσφερε και ο κρεοπώλης με 5 κιλά σουτζουκάκια, ας γέμιζε ο τόπος βιβλία!

Πολλα μπραβο σε οποια εφημεριδα δινει-εδωσε-θα δωσει βιβλια οπως (ποντικι,βημα,ελευθεροτυπια)οτι εδωσαν τα πηρα ολα και με αυτη την κινηση βοηθαει τον κοσμο στο να αγορασει βιβλια πολλες φορες στο 1/5 της αξιας τους.Για παραδειγμα εγω εχω 300 βιβλια συνολικα γυρω στα 100 ειναι απο εφημεριδες....

Συμφωνώ με όσα λέτε, μακάρι να έδιναν βιβλία με περιοδικά μόδας:)) στη εποχή που ζούμε είναι πολύ δύσκολο να διαθέσει κάποιος έστω και 15 ευρώ για ένα βιβλίο, που να δώσεις και 20. Αν και δεν αγοράζω βιβλία με το τσουβάλι, τον τελευταίο καιρό είμαι αρκετά φειδωλή και προσεκτική στις αγορές βιβλίων. Κοιτάω πρώτα την τιμή και ύστερα την υπόθεση.:ωιμέ:

Ναι είναι πολύ καλή κίνηση να δίνουν οι εφήμεριδες βιβλία εκτος αυτού είναι και μια όμορφη συνήθεια η διαδικάσια καθε κυριακή να αγοράζεις την εφημερίδα με τις προσφορές και το καφεδάκι σου το πρωινό❤γεμίζεις το κυριακατικο πρωι! Και ερχεται ενας θησαυρός στα χερια σου. Και βιβλία για τα οποια δεν εχεις ξανακούσει. Εμεις δε στην επαρχία που δεν έχουμε μπαζααρ βιβλίου συχνα κατι τετοιο είναι ευπροσδεκτο από κάθε άποψη και καθε στιγμή και φυσικα ειναι καλή και η τιμή των προσφορών. Τωρα δε αν θα εχουμε λεφτα για αυτην την μικρη κυριακατικη πολυτελεια σε λιγο καιρό ειναι ένα άλλο ζήτημα γιατι πλέον το σκέφτεσαι και αυτό αλλοτε πηγαινες πιο χαλαρά στο περίπτερο

Last edited:
νομίζω ότι ο άνθρωπος που θέλει να αγοράσει ένα βιβλίο, θα το αγοράσει, έστω και με αιματηρές θυσίες. Αυτή είναι η δική μου εμπειρία, καθώς και, όσο ξέρω, των παλαιοτέρων γενιών, όταν τα βιβλία ήταν αναλογικά ακόμα ακριβότερα.
φυσικά και είναι πολύ θετικό το να (δια)δίνονται βιβλία σε χαμηλή τιμή. Ωστόσο, πόσο διαβάζονται τα βιβλία αυτά ; ο συνειδητός αναγνώστης ΕΠΙΛΕΓΕΙ αυτό που επιθυμεί και χρειάζεται, δέν περιμένει να του το δώσει η εφημερίδα !
άλλωστε, τα βιβλία που δίνονται απο τις εφημερίδες, με εξαίρεση σπάνια μιά έγκριτη και συγκεκριμένη της οποίας το όνομα δέν θα αναφέρω φυσικά, είναι παλιά και κλασσικά, και σίγουρα μπορεί κανείς να τα βρεί σε εξ ίσου χαμηλές τιμές στα βιβλιοπωλεία της Ιπποκράτους ή στα μεταχειρισμένα !
εν ολίγοις, ο πραγματικός βιβλιόφιλος δέν έχει κανένα λόγο να περιμένει την εφημερίδα. Φτηνό βιβλίο υπάρχει παντού ! η πραγματική φιλαναγνωστική διάθεση, αναζητείται !

Είναι προφανώς πολύ θετικό να υπάρχει αυτή η εναλλακτική για δύο κυρίως λόγους: αφ'ενός αυξάνεται η προσφορά, κάτι που βοηθάει στη συγκράτηση των τιμών, αφ'ετέρου ένα ευρύτερο αναγνωστικό κοινό έρχεται σ'επαφή με κάποια βιβλία, που αλλιώτικα δε θα τα γνώριζε ποτέ.

Οι περισσότεροι εκδοτικοί οίκοι είναι στυγνοί καπιταλιστές, δε θα είχαν τις ίδιες τιμές αν δεν υπήρχε η "απειλή" των εφημερίδων (αλλά και των δύο γνωστών βιβλιοπωλείων). Ούτε μπορούμε δυστυχώς από το μέσο Έλληνα να περιμένουμε να πηγαίνει σ'εκθέσεις, παζάρια κλπ. (άντε μέχρι το βιβλιοπωλείο της γειτονιάς). Τουλάχιστον με την εφημερίδα θ'αποκτήσει πρόσβαση σ'αξιόλογα ενίοτε κείμενα. Ίσως έτσι και τα παιδιά του έχουν την πρώτη εμπειρία του "μαγικού" μας εικονικού κόσμου.

Τι μας λες βρε Τοστογευσκυ ; δηλαδή όλοι εμείς εδώ μέσα που αγοράζουμε βιβλία από προσφορές, δεν είμαστε συνειδητοί αναγνώστες και βιβλιόφιλοι;;:ε;:

Φαροφύλακας

Προσωπικό λέσχης
εν ολίγοις, ο πραγματικός βιβλιόφιλος δέν έχει κανένα λόγο να περιμένει την εφημερίδα. Φτηνό βιβλίο υπάρχει παντού ! η πραγματική φιλαναγνωστική διάθεση, αναζητείται !
Ορίζοντας έτσι τον "πραγματικό βιβλιόφιλο" μόλις έχεις εξαιρέσει ένα σωρό πραγματικούς βιβλίοφιλους από την πραγματική βιβλιοφιλία.

Τοστογιεφκυ, η άποψή σου, την οποια δεν συμμεριζομαι, (μου) καθεται αρκετα ελιτιστικη και δυσκολοχωνευτη, ιδιως για βραδυ. Δοκιμασε φρουτα εποχης, γιαουρτακι με χαμηλα λιπαρα, ισως την αποφυγη τσουβαλιασματος και γενικευσεων...

Ειναι κριμα πραγματικα Τοστογευσκυ να τσουβαλιαζεις ετσι τον κοσμο, κρινοντας το πως αποκταει τα βιβλια του. Τις προαλλες ολοκληρωσα την προσφορα που ειχε το βημα για τον Σαιξπηρ και ειμαι πολυ χαρουμενη γιατι απεκτησα σημαντικα εργα του με ελαχιστο κοστος.

Πονεμενη ιστορια αυτες οι προσφορες. Εαν με ρωτουσαν πριν 1-2 χρονια θα απαντουσα πως ναι, φυσικα και θα αγοραζα βιβλιο απο εφημεριδα, ομως τωρα εχω εντελως αντιθετη αποψη. Ξεκινησα να μαζευω βιβλια απο προσφορες εφημεριδων πριν απο δεκα χρονια, αν θυμαμαι τα πρωτα που πηρα ηταν της Κυριακατικη Ελευθεροτυπιας που εδινε κλασσικα εργα ( Ντικενς, Ντοστογιεβσκι, Καφκα κλπ) κι εκτοτε κολλουσα με την καθε σειρα που κυκλοφορουσε. Το αποτελεσμα ηταν να εχω βιβλιοθηκη γεματη με βιβλια σε χαλια κατασταση, τα περισσοτερα εκ των οποιων τελειως αδιαφορα, κι εχω μετανιωσει που εχω ριξει τα λεφτα μου σ' αυτα. Με τα χρηματα που εδινα για πεντε βιβλια απο εφημεριδα, για παραδειγμα, θα μπορουσα να παρω ενα και καλο που πραγματικα θα το ηθελα και θα το διαβαζα καποια στιγμη. Πλεον προσεχω πολυ και δεν παρασερνομαι ευκολα απο διαφορες '' προσφορες''. Εξαιρεση εκανα προσφατα με τη σειρα του Βηματος με τα εργα του Σαιξπηρ και πηρα τον πρωτο τομο,ετσι για να εχω μια ιδεα περι τινος προκεται κι αν μου αρεσει τελικα θα παρω καποια εργα του σε καλυτερη εκδοση.
Και για να μην τα βαζουμε ολα στο ιδιο τσουβαλι, κατα καιρους εχουν βγει πολυ καλες σειρες, οπως αυτες με τους ρωσους και γαλλους συγγραφεις απο το βημα, η παγκοσμια κλασσικη λογοτεχνια απο τις εκδοσεις 4π οπως και η σειρα της Καθημερινης με τα κομιξ της Disney ( η οποια παρεπιπτοντως ξαναβγαινει απ' αυτη την Κυριακη :) )
Παντως δεν μειωνω τους υπολοιπους που διαλεγουν αυτον τον τροπο αποκτησης βιβλιων γιατι κι εγω ημουν καποτε ενας απ' αυτους. Απλα θα τους συμβουλευα να μην παρασερνονται γιατι με λιγο ψαξιμο μπορουν να παρουν κατι πολυ καλυτερο που θα αντεξει στο χρονο και θα τους αρεσει πραγματικα. :)

επισης με αυτον τον τροπο μπορει να μαθει ενας αναγνωστης βιβλια τα οποια αγνοουσε και μαλιστα να αποδειχτουν πολυ καλες επιλογες για αυτον. Αλ

Εγω πάντως παιδια συμφωνώ με αυτο που είχε πει ο Φάρος. Ας γεμίσει ο τόπος βιβλία κι ας τα δίνουν κι απο τα γαριδάκια. Απο κει και πέρα το τί θα επιλέξει ο καθένας να αγοράσει είναι δικό του θέμα και δεν είναι ανάγκη να παρασυρθείς. Κι όσο για την ποιότητα του χαρτιού προσωπικά είναι δευτερεύουσας σημασίας για μένα. Σημασία έχει να είναι κάτι το οποίο θα μου αρέσει. Ούτως ή άλλως με τα λίγα ευρω που δίνουμε δε γίνεται να έχουμε τις τρελές απαιτήσεις.

Τζό : δέν γενίκευσα, δέν αναφέρθηκα σε κάποιον συγκεκριμένα, Είσαι αρκετά ικανός / ικανή να ταξινομήσεις τον εαυτό σου ό,που νομίζεις ! Βιβλία απο προσφορές αγοράζω κι εγώ άλλωστε.

φρφλκ : δέν προέβην σε ορισμό, ούτε σε αποκλεισμό, φίλτατε ! βιβλιόφιλος είναι χοντρά χοντρά καθένας που αγοράζει βιβλία ! φιλαναγνώστης είναι αυτός που ΕΠΙΛΕΓΕΙ τί θα διαβάσει και που αγοράζει ανάλογα !
δέν υπάρχει αμφιβολία ότι πολλά απο τα βιβλία που παρέχονται σε χαμηλές τιμές απο τις εφημερίδες είναι πολύτιμα (αν και μερικές μοιράζουν έντυπα σκοταδισμού υπο μορφήν βιβλίου, ή βιβλία που και μιά στοιχειώδης βιβλιοθήκη ήδη διαθέτει, άν υπάρχει). Δέν υπάρχει αμφιβολία ότι, με αυτό τον τρόπο, πολλά βιβλία μπαίνουν σε σπίτια όπου, υπο ΚΣ, δέν θα είχαν μπεί ποτέ. Το άν και κατα πόσον διαβάζονται, είναι μιά άλλη ιστορία.
τέλος, υπάρχει το θέμα των τιμών : φυσικά, άν κανείς ψάχνει ένα τίτλο καινούργιο, δεμένο, και απο σίκ βιβλιοπωλείο, θα πρέπει να το πληρώσει. Άν όμως θέλει κανείς να περιπλανηθεί σε βιβλιοπωλεία εκτός της πεπατημένης, με προσφορές, απο τα οποία είναι γεμάτο το κέντρο κάθε πόλης, ΚΑΙ των Αθηνών, σίγουρα θα ανακαλύψει θησαυρούς, και μάλιστα στην κυριολεξία μπίρ παρά.

άν αμφισβητώ την πραγματική φιλαναγνωστική διάθεση των αγοραστών βιβλίων απο τις εφημερίδες ; στις περισσότερες περιπτώσεις, ναί. Άλλωστε, κανείς δέν ισχυρίσθηκε ότι οι έλληνες διαβάζουν πολύ.

εν συνεχεία της προηγουμένης, και διότι δέν είχα διαβάσει κάποιες απο τις απόψεις που σχολίαζαν τη δική μου : καλή μου Έλλη, άν η άποψή μου ΣΟΥ κάθεται δυσκολοχώνευτη, γιατί θα πρέπει να υποστώ ΕΓΏ το γιαούρτι και τα φρούτα ; θα μου πείς τώρα, ''καλύτερα γιαούρτι, παρά γιαούρτωμα'' ...

ελιστίστικη - ξελιτίστικη πάντως, η άποψή μου είναι συγκεκριμένη, και, φυσικά, δέν διαπνέεται απο κάποιου είδους ιδεολογία, αλλά απο την ενοχλητική κοινή λογική και εμπειρία : κανένας πραγματικά φιλαναγνώστης δέν μπορεί να πεί ''δέν ήξερα το Σαίξπηρ κι ευτυχώς που τον έβγαλε το βήμα και τον έμαθα'' ή ''έψαξα παντού για Σαίξπηρ, πανάκριβος'', ή ''Ντοστογιέφσκυ ; απλησίαστος ! γκρίζο χαβιάρι !'' ! Απλώς, δέν είχε ενδιαφερθεί μέχρι τώρα. Ποτέ βέβαια δέν είναι αργά !

:))

Last edited by a moderator:
Ξέρεις Τόστο, στα βιβλία εκτός της εμφάνισης παίζει σημαντικό ρόλο και η μετάφραση... Και καλώς ή κακώς ένας καλός μεταφραστής πρέπει να πληρωθεί!! :))))

Επίσης δεν συμφωνώ με αυτό που γράφεις πιο πάνω... Φίλος μου έμαθε τον Καζαντζάκη από τις προσφορές εφημερίδας!

Last edited:

Φαροφύλακας

Προσωπικό λέσχης
@Τοστογεύσκυ, η διάκριση ανάμεσα σε βιβλιόφιλο και φιλαναγνώστη είναι, βέβαια, καθαρά προσωπική σου κι εξού και μάλλον οι υπόλοιποι δεν μπορούμε να σε παρακολουθήσουμε κι αρπαζόμαστε.

Από εκεί και πέρα, ούτε αυτό είναι αλήθεια:

ελιστίστικη - ξελιτίστικη πάντως, η άποψή μου είναι συγκεκριμένη, και, φυσικά, δέν διαπνέεται απο κάποιου είδους ιδεολογία, αλλά απο την ενοχλητική κοινή λογική και εμπειρία : κανένας πραγματικά φιλαναγνώστης δέν μπορεί να πεί ''δέν ήξερα το Σαίξπηρ κι ευτυχώς που τον έβγαλε το βήμα και τον έμαθα'' ή ''έψαξα παντού για Σαίξπηρ, πανάκριβος'', ή ''Ντοστογιέφσκυ ; απλησίαστος ! γκρίζο χαβιάρι !'' ! Απλώς, δέν είχε ενδιαφερθεί μέχρι τώρα. Ποτέ βέβαια δέν είναι αργά !
Προσωπικά μέσα από προσφορές εφημερίδων γνώρισα πρώτη φορά καταξιωμένους συγγραφείς οπως τον Σωλ Μπέλλοου, τον Καμίλο Χοσέ Θέλα και τον Περ Λάγκερκβιστ. Και μήτε θα είχα διαβάσει κλασικά έργα όπως "Ο Άρχοντας των Μυγών" του Γουίλιαμ Γκόλντινγκ αν δεν μου το έφερνε "στην πόρτα μου" μια εφημερίδα.

Συμμερίζομαι την άποψη της Έλλης. Δεν μπορώ να καταλάβω όλην αυτήν την ελιτιστική δηκτικότητα. Κάποιοι εδώ μέσα αγαπάμε πολύ το βιβλίο κι από εκεί και πέρα είμαστε απλοί άνθρωποι. Εξού βέβαια και προσωπικά, παρότι πάντα θεωρούσα τον εαυτό μου βιβλιόφιλο, φιλαναγνώστη κτλ., στην τελική χάρισμά σου οι τίτλοι, Τοστογιεύσκυ.

Είχαμε εδώ ένα μέλος που όταν ήταν μικρή διάβαζε ένα βιβλίο την ημέρα, τον καιρό που τα ΒΙΠΕΡ βγαίνανε ένα κάθε ημέρα. Τα ρουφούσε μαγεμένη. Βέβαια, δεν επέλεγε αφού η επιλογή γινόταν από την σειρά. Και άρα κατά τους ορισμούς σου δεν ήταν φιλαναγνώστρια.
:μαναι:

Καλικάντζαρος

Δαγεροτύπης
Εχω περασει και γω φασεις που δεν ειχα λεφτα να διαθεσω για βιβλιο (αλλα ειχα προνοησει να παρω καποιες προσφορες απο εφημεριδες για τις ''δυσκολες ωρες) διαβαζα Γιαννη Μαρη σε ποιοτητα RIZLA+ silver και το ευχαριστηθηκα!!

Ομως προτιμω να εχω μια καλη εκδοση στη βιβλιοθηκη μου,απο κατι που σε 5χρονια μπορει να εχει εξαυλωθει..:P
Διαβαζοντας κατι απο προσφορα μπορεις να το λαβεις και σα preview! Αν σου αρεσει,μπορεις να το αγορασεις μετα ή κατα τι διαρκεια της αναγνωσης και να παιζεις μπαλιτσα εκ του ασφαλους!

Ενας ''υγειης'' βιβλιοφιλος θα επρεπε να λεει βιβλιο να 'ναι και απ οπου να ναι (και οπως να ναι)!

Τωρα αν καποιος το θελει σε σκληροδετη εκδοση..με βελουδινο εξωφυλλο,νεον λαμπακια και αυτοσελιδογυριζομενο* ειναι κολλημα που απλα βαραινει τη τσεπη του!
Kαι προφανως για να κανουμε τετοιες συζητησεις σε μια λεσχη του βιβλιου ειμαστε ολοι βιβλιοφιλοι

*
Kαλικάντζαρος © All rights reserved 1/6/2016

Last edited:
Status
Κλειστό για αναρτήσεις.