Πινιάτα: ετυμολογία

Φαροφύλακας

Υποθετικός Σοφέρ
Προσωπικό λέσχης
Η πινιάτα είναι ένα παιχνίδι που γίνεται όλο και πιο δημοφιλές τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας, μαζί με λοιπές εισαγωγές όπως είναι το Χέλοουγιν.

Η πινιάτα έχει λατινοαμερικάνικο χαρακτήρα κι είναι στην πραγματικότητα μια κατασκευή σε οτιδήποτε σχήμα, στολισμένη και συχνά συμπαθητικά κιτσάτη, παραγεμισμένη με μικροδωράκια. Οι παραβρισκόμενοι, συνήθως τα παιδάκια σε κάποια γιορτή, παίρνουν ένα ξύλο, ενίοτε με δεμένα τα μάτια, και χτυπούν την πινιάτα στην σειρά με δύναμη και με σκοπό να την σπάσουν και να γεμίσει ο τόπος δωράκια.


παιδάκι που μόλις έχει καταφέρει να σπάσει την πινιάτα

Σήμερα μπορείς να βρεις πινιάτα έτοιμη στο ίντερνετ σε μεγάλη ποικιλία και π.χ. η πινιάτα μονόκερως φαίνεται πως έχει μεγάλη επιτυχία στα κοριτσάκι, αλλά πινιάτα μπορείς να φτιάξεις και μόνος σου, αν έχεις κέφι και πιάνουν λίγο και τα χέρια σου.

Κατά τα λεξικά η λέξη πινιάτα προέρχεται είτε από το Ιταλικό pignatta, είτε από το Ισπανικό piña, τα οποία με την σειρά τους προέρχονται από το Λατινικό pinea το οποίο σημαίνει κουκουνάρι, καθώς φαίνεται πως παραδοσιακά το εξωτερικό τους στόλισμα θύμιζε κουκουνάρι.
 
Last edited:
Top