Αναφορά Σεπτεμβρίου:
Διάβασα:
1. Σαλμάν Ρουσντί: Η γητεύτρα της Φλωρεντίας. Μίξη πραγματικότητας και φαντασίας σε ένα μυθιστόρημα που δεν με ικανοποίησε απόλυτα.
2. Γκίντερ Γκρας: Ένα ευρύ πεδίο. Με βασάνισε για καιρό, είχε τις καλές στιγμές του αλλά δεν μπορώ να πω ότι μου άρεσε
3. Γκουστάβ Μέιρινκ: Γκόλεμ. Πολύ καλή ατμόσφαιρα και σχετικά ικανοποιητική ιστορία σε ένα ύστερο γοτθικό μυθιστόρημα
4. Ντίνο Μπουζάτι: Η έρημος των Ταρτάρων. Πραγματικά ευχάριστη έκπληξη, ένα πολύ δυνατό βιβλίο.
5. Αγκάθα Κρίστι: Δέκα μικροί νέγροι. Είχα 6-7 χρόνια να διαβάσω βιβλίο της Κρίστι και το συγκεκριμένο παρόλο που όλοι λένε μόνο καλά λόγια γι'αυτό δεν μου άρεσε ιδιαίτερα.
6. Τσινούα Ατσέμπε: Μυρμηγκοφωλιές στη σαβάνα. Έντονα πολιτικό μυθιστόρημα σχετικά με την κατάσταση στην μετάαποικιακή Αφρική.
7. Ε. Λ. Ντοκτόροου: Ράγκταϊμ. Προσπάθεια (ατυχής κατά την γνώμη μου) μυθιστορηματικής ανάπλασης της Νέας Υόρκης της δεκαετίας (περίπου) 1906-1917.
8. Ζόρζε Αμάντο: Οι παλιοί ναυτικοί ή Ολόκληρη η αλήθεια για τις αμφιλεγόμενες περιπέτειες του καπετάν Βάσκο Μοσκόζο ντε Αραγκάο πλοιάρχου του εμπορικού ναυτικού. Με τίτλο που λειτουργεί και σαν περίληψη του βιβλίου, αυτό ήταν ένα πολύ εύθυμο κείμενο που δεν στερείται κοινωνικού προβληματισμού. Μου άρεσε πάρα πολύ.
9. Μπέρτολντ Μπρεχτ: Οι ιστορίες του κ. Κόινερ. Συλλογή αποφθεγμάτων του Μπρεχτ υπό μορφή σύντομων παραβολών. Οκ δεν ήταν κακό, δεν με ενθουσιάζουν τα αποφθέγματα όμως.
10. Αδόλφο Μπιόι Κασάρες: Σχέδιο διαφυγής. Γραμμένο 5 χρόνια μετά την Εφεύρεση του Μορέλ, κινείται στο ίδιο πνεύμα. Μου άρεσε αρκετά.
Ξεκίνησα:
1. Ζ.Μ.Γκ λε Κλεζιό: Έρημος
2. Γουίλιαμ Φόκνερ: Αβεσσαλώμ, Αβεσσαλώμ!
3. Τάσος Αθανασιάδης: Ιουλιανός ο Παραβάτης, Ο γιος του Ήλιου