Τελείωσα σήμερα το βιβλίο της Άντζης Σαλταμπάση, Μπερλίν. Πρόκειται για ένα προσωπικό (και άρα υποκειμενικό) οδοιπορικό στην πόλη του Βερολινου μέσα από τη μνήμη (στο δρόμο που έγραψε ο Ζεμπάλντ για τη Μνήμη) και φυσικά την ιστορία που κουβαλά αυτό το έθνος, τις ενοχές, τη μελαγχολια. Κάποιες φορες γινεται ημερολόγιο, άλλες δοκίμιο, πολύ συχνά εξομολόγηση. Χαρακτηριζει τους Γερμανούς "δυστυχισμενους δράκους". Τελικά, μπορεί να μην έχει πολύ αδικο. Βρήκα το βιβλίο εξαιρετικό κι αν αναρωτιέστε (όπως κι εγώ, μέχρι που μου έσκασε στα ξαφνικά) ποια ειναι η Αντζη Σαλταμπάση, παραπέμπω στη μεταφραση του βιβλιου του Χανς Φαλλάντα - Μόνος στο Βερολίνο αλλά και στη Σκακιστική νουβελα (εκδ. Μινωας) του Τσβάιχ.
Διαβάζω και τη Συνάντηση του Κούντερα με τον οποίο η σχέση μου μετράει 18-19 χρόνια κι έντεκα βιβλία. Απο τον Κούντερα έμαθα για συγγραφεις που μέχρι τότε αγνοούσα και εξαιτίας του διάβασα αυτό που λένε "κεντροευρωπαϊκό" μυθιστόρημα από τη μία και λογοτεχνία της Λατινικής Αμερικής από την άλλη. Τα δοκίμιά του ειναι ισάξια (αν όχι και -κάποια- καλύτερα) με τα λογοτεχνικά του έργα. Στη Συνάντηση, βγάζει μια σοφία απλή, λιτή, ξεκάθαρη, χωρίς περικοκλάδες και πολύ μπλα μπλα. Εγω ευχαριστιέμαι πάρα πάρα πολύ να τον διαβάζω.