Τελείωσα «Τα 1000 φθινόπωρα του Γιάκομπ ντε Ζουτ», σχεδόν με τα χιλια ζόρια (959 για να ακριβολογώ). Τι λέει το βιβλίο: Ιαπωνία του 18-19ου αιώνα η οποία έχει επιλέξει τον απομονωτισμό και έχει πάρε δώσε μονάχα με την Ολλανδική Εταιρία Ανατολικών Ινδιών.
Οι Ολλανδοί, λοιπόν, κατοικοεδρεύουν σε ένα μικρό νησάκι απέναντι από το Ναγκασάκι (ώπα!), την Ντετζίμα, η οποία Ντετζίμα επικοινωνεί με το Ναγκασάκι μέσω μιας γεφυρούλας. Φυσικά, οι ξένοι δεν επιτρέπεται να πατήσουν ιαπωνικό έδαφος. Οι όποιες επικοινωνίες και όλες οι εμπορικές συναλλαγές διεκπεραιώνονται με τη βοήθεια διερμηνέων (τι άλλο..). Ο ντε Ζουτ έχει πάει εκεί (για μια πενταετία πάνω κάτω) ως γραμματέας κάποιου, με σκοπό να μαζέψει κανα φράγκο, μπας και ο μπαμπάς της εκλεκτής της καρδιάς του (και άλλων ζωτικών οργάνων του, εν πάση περιπτώσει) τον δει με καλό μάτι και του επιτρέψει να παντρευτεί την εκλεκτή της καρδιάς του (δάκρυσα). Φυσικά, ο ντε Ζουτ είναι άξιο και καλό παλικάρι καταφέρνει και ψιλοαπομονώνεται, γιατί ήταν πολύ ειλικρινής με τους προϊσταμένους του και αποκάλυψε πόσο βαθιά είναι η διαφθορά στη Ντετζίμα. Α! Ψιλοερωτεύεται και μια κοπελίτσα.
Τέλος πάντων, γίνονται και διάφορα άλλα, κάποια ενδιαφέροντα, κάποια βαρετότατα, όμως το συμπέρασμα στο οποίο άργησα να φτασω αλλά θα καταλήξω είναι ότι πρόκειται για ένα αρκετά φλύαρο βιβλίο, που όμως, λίγο προτού αποφασίσεις να το παρατήσεις, τσουυυπ! αναζωπυρώνει κάπως το ενδιαφέρον σου. Αρκετά προβλέψιμο, ακατάλληλο για να να φτιάξει το κέφι του αναγνώστη του και με θεματακια στη μετάφραση, ειδικά στο α’ μισό.