Τι άλλο διάβασα παρτ 2:
Ηθικές Επιστήμες, Μαρτιν Κοάν: Ένα μυθιστόρημα που διαδραματιζεται στην Αργεντινή, λίγο πριν τον πόλεμο στα Φωκλαντ και λιγο πριν από την πτώση της δικτατορίας. Η πολιτική καταπίεση σε συνδυασμό με τη σεξουαλική καταπίεση της πρωταγωνίστριας, μέσα στο Εθνικό Κολλέγιο του Μπουένος Άιρες όπου αυτή, προσπαθώντας να ενυπωσιάσει έναν προϊστάμενό της, κλεινεται μεσα στις τουαλέττες των αγοριών ώστε να τσακωσει στα πράσα τους καπνιστες. Πολύ καλογραμμένο, αλλά, περασε και δεν άγγιξε, βρε παιδί μου.
Η χρησιμότητα του αχρηστου, Νουτσιο Όρντινε: Αυτό το βιβλιο, όμως, μου μιλησε! Μου είπε τα καλυτερα! ΜΕσω σταχυολόγησης κειμένων διαφόρων συγγρα΄φεων και φιλοσόφων, ο Όρντινε ανοιγει μια συζητηση για τη χρησιμότητα ή μη της τέχνης, της λογοτεχνίας, των μη τεχνοκρατικών σπουδών κλπ κλπ. Εξαιρετικό και καθολου διδακτικό. Περασα πολύ ωραία διαβάζοντάς το.
Η λεοπάρδαλη του χιονιου, Σιλβεν Τεσόν. Κάποιοι κάνουν birdwatching, κάποιοι παίζουν γκολφ. Ο Τεσον ακολουθει έναν φιλο του φωτογράφο σε ταξιδι στο Θιβετ ώστε να εντοπίσουν κα να φωτογραφίσουν τη λεοπάρδαλη του χιουνιου, όταν είναι η εποχή του οιστρου της. Είναι ταξιδιωτική μυθιστορία, σίγουρα, είναι ένα ειδος που αποκαλουν τελευταια (?) nature writing πλαισιωμένο από πληθώρα άλλων στοιχείων μιας και ο Τεσόν φαινεται τυπος πολυδιαστατος γνωσιακά. Θα μπορουσε να γινει ένα μανιφέστο κατά της καταστροφής του περιβάλλοντος, της εξαφανισης ειδων κλπ. Το απέφυγε. Θα μπορούσε να γινει τιγκα κουραστικό στις περιγραφές. Επισης, το απέφυγε. Πολύ κρύο, όμως, ρε παιδια, κει πάνω..
Δεν είμαι ο νέγρος σου, Τζέημς Μπαλντγουιν. Ο Ραούλ Πεκ διασώζει και ανασυνθετει κάποιες από τις τελευταίες σκέψεις και καταγραφες του Μπαλντουιν που αποτέλεσαν, τελικά, το υλικό για την ομότιτλη ταινία του. Νομίω ότι κι ο ίδιος ο Μπαλντγουιν ειχε ξεκινησει να γράφει ένα βιβλιο για τους 3 φιλους του (Μεντγκαρ Εβερς, Μάλκολμ Χ και Μ.Λ. Κινγκ) οι οποίοι δολοφονηθηκαν μέσα σε μια πενταετία, αλλά εμεινε ανολοκήρωτο. Το διάβασα ένα πρωινό Σαββάτου, αντι να μαγειρέψω (ενισχύω την τοπική αγορά). Ναι, είναι ένα θέμα που επαναλαμβάνεται. Καλώς κάνει. Να επαναλαμβανεται, έως ότου να εκλειψει η αναγκη επανάληψης. Από τα βιβλια που θα διαβασω ξανα.
Ο άνθρωπος που φυτευε δέντρα, Ζαν Τζιονο. Συμπαθες ψιλοοικολογικο ψιλο_ενα_ταξίδι_εντός βιβλίο του οποίου η ιστορία ισως είναι καλυτερη απότ ο ίδιο το βιβλιο. Δηλαδή, ειχε ζητηθεί από τον Τζιονο να γράψει μια ιστορία (από το Reader’s Digest, συγκεκριμένα) και τελικά το κειμενο απορριφθηκε, επειδη ηταν μυθοπλασία κι όχι πραγματική ιστορία.
Ο πωλητης παρελθόντων του Αγκουαλουζα, για έναν τύπο, αλμπινο μαύρο, που κατασκευάζει μνημες και παρελθόντα (sic) κάπου στην Ανγκόλα, για όσους θελουν να ξεφυγουν από τον εαυτο τους . Το όχι και τόσο καινοφανές ευρημα είναι ο πανόπτη αφηγητης-σαύρα. Από τα καλύτερα που διάβασα το 2020.
Wolf Hall, Γεράκια και το μισό απο το τριτο (The Mirror and The Light) της τριλογίας των 4 βιβλίων της Hilary Mantel. Τιδώρ, Κρόμγουελ, Μορ κ.δσ. Ενα απο τα πράγματα που με εντυπωσιασαν ήταν η διαπίστωση πως τα Γεράκια ειναι μεταφρασμένα από την κόρη του Μαρωνίτη. Ταυτόχρονα, όταν κατάλαβα ποια ειναι η κόρη του Μαρωνίτη.