Τελείωσα τη βιογραφία του Νίτσε " I Am Dynamite" της Sue Prideaux και είμαι κατενθουσιασμένος γιατί είναι από τα καλύτερα βιβλία που διάβασα φέτος. Δεν έχω διαβάσει κανένα βιβλίο του Νίτσε εκτός από κάποια αποσπάσματα από δω κι από κει, και είχα μόνο μια πολύ γενική-και λανθασμένη όπως αποδείχθηκε - ιδέα για την προσωπικότητα και το έργο του. Στο μυαλό μου το όνομα Νίτσε έφερνε κατάθλιψη, μεγαλομανία και μια άρρωστη σύνδεση με τον ναζισμό. Για το τελευταίο όπως αποδείχθηκε, φταίει πολύ η αδερφή του Νίτσε, η Ελισάβετ, η οποία με τον ακραίο αντισημιτισμό της κατάφερε στα τελευταία χρόνια του αδερφού της, αλλά και μετά τον θάνατό του, να βιάσει ολόκληρη την φιλοσοφία του Νίτσε και να την φέρει στα μέτρα της δικής της νοσηρής κοσμοθεωρίας- εννοείται ότι τα Ναζάκια χάρηκαν μ'αυτό και συνέβαλαν ακόμα περισσότερο στη διαστρέβλωση της πνευματικής κληρονομιάς του μεγάλου φιλοσόφου. Οι τελευταίες εκατό περίπου σελίδες του βιβλίου όπου η Prideaux περιγράφει τη νοητική πτώση του Νίτσε, τη ζωή στο άσυλο, τα τραγικά τελευταία χρόνια που έζησε υπό την "φροντίδα" της αδερφής του και ο μετέπειτα εξευτελισμός του έργου του μου έφεραν μεγάλη θλίψη. Κλείνοντας το βιβλίο παρηγοριέμαι μόνο με τη σκέψη ότι ως μεγάλο βαθμό το όνομα και το έργο του Νίτσε έχουν αποκατασταθεί και λίγοι πλέον τον συνδέουν με τον Ναζισμό. Επίσης, μου έκανε τεράστια - και αρνητική- εντύπωση ως χαρακτήρας ο Βάγκνερ, αυτός κι αν ήταν μεγαλομανής και κοντόφθαλμος αντισημίτης!
Συνεχίζω με την ίδια συγγραφέα και το βιβλίο της "Strindberg, A Life".
Συνεχίζω με την ίδια συγγραφέα και το βιβλίο της "Strindberg, A Life".