Ποιο βιβλίο τελείωσες σήμερα;

Έλλη Μ

Συντονιστής
Διάβασα τον πρώτο από τους τρεις τόμους του «Παρασάγγες» του Δημήτρη Καλοκύρη. Το βιβλίο θα φανεί εξαιρετικό και θα κάνει να χαμογελάσει υπομειδιώντως όποιος αγαπά τη γραφή του ή αναγνωρίζει το παιγνιώδες και ειρωνικό του ύφος.

Συνέχισα με το «Γλυκό Πεπρωμένο» του Russell Banks, ένα εξαιρετικά κινηματογραφικό βιβλίο (δεν έχω δει την ταινία), το οποίο διαθέτει ωραία γραφή και πολλούς αφηγητές· χαρακτηριστικά που έχω συναντήσει σε μεγάλα ευρωπαϊκά αριστουργήματα.

Έπειτα, διάβασα δύο νουβέλες του Αχιλλέα Κυριακίδη, το «Σώμα» και το «360». Ο Κυριακίδης είναι μια μάλλον παραγνωρισμένη μορφή για το ευρύ αναγνωστικό κοινό, καθώς είναι περισσότερο γνωστός ως ένας (ίσως ο) κορυφαίος μεταφραστής. Πάνω από όλα, όμως, είναι αναγνώστης, μετά συγγραφέας και ταυτόχρονα μεταφραστής. Οι επιρροές και οι εμμονές του είναι φανερές, χωρίς όμως να γίνεται αντιγραφέας. Είναι δημιουργός της μικρής φόρμας στην οποία, όπως ο Μπόρχες, εγκολπώνει με δεξιοτεχνία το βαθύτερο νόημά του.
Όσο για τη «Δεσποινίς Τζιν Μπρόντι στην Ακμή της» της Muriel Spark, αν το είχα διαβάσει πριν από είκοσι χρόνια, σίγουρα θα το είχα εκτιμήσει περισσότερο. Τώρα, τα ελαττώματά του βγάζουν μάτι. Στο ίδιο μήκος κύματος, η «Σεβερίνα» του Rodrigo Rey Rosa ήταν μεν καλογραμμένη, αλλά ως σύνολο, μάλλον αδιάφορη.
Τέλος, διάβασα ένα από τα καλύτερα βιβλία για φέτος, τα «Αξόδευτα Πάθη» του George Steiner. Πρόκειται για κείμενα με τεράστιο εύρος ενδιαφέροντος: από τη μετάφραση και τον Όμηρο, μέχρι τη μετοίκηση της Αμερικής και τον ιδεώδη αναγνώστη του 18ου και 19ου αιώνα. Ο Στάινερ είναι για ακόμα μια φορά φοβερός, οξυδερκής και δίκαιος, τοποθετώντας πάνω και πριν από όλα τον ίδιο τον άνθρωπο – όχι τις τέχνες, τη διάνοια, τη φιλοσοφία ή κάποιο υπερβατικό στοιχείο.

Last edited:
Τις προηγούμενες ημέρες τελείωσα τον άνθρωπο μηχανή του La Mettrie, τον οποίον δεν θυμάμαι που τον συνάντησα (προφανώς σε κάποια ανάγνωση), έψαξα, βρήκα ότι το βιβλίο του έχει μεταφραστεί στα ελληνικά και το πήρα (σιγά μην χάσω). Ιατροφιλόσοφος ο La Mettrie, που έζησε τον 18ο αι., έγραψε (μεταξύ άλλων) και αυτό το βιβλιαράκι, το οποίο υποτίθεται ότι παρουσιάζει τον άνθρωπο σαν μια τέλεια μηχανή (υλιστική θεώρηση), αλλά στην πραγματικότητα τα χώνει σε διαφόρους της εποχής του φλυαρώντας ακατάπαυστα και χρησιμοποιώντας επιχειρήματα και παραδείγματα που προφανώς στην εποχή του είχαν ισχύ, σήμερα είναι πεπερασμένα.
Δεν.

Ξαναδιάβασα και ξανατελείωσα τον κλέφτη του πάντοτε του Barker, ένα τρομακτικό παραμύθι με εικονογράφηση του ιδίου που είχα αγοράσει τον Δεκέμβρη του '97 (όταν ήμουν 6 χρονών δηλαδή :τρέλα:) και μου είχε αρέσει υπερβολικά πολύ -τόσο που νομίζω ότι το δώριζα κιόλας δεξιά-αριστερά. Είναι ωραιότατο βιβλιαράκι, χωρίς τα πολλά κουλά του Barker που συναντά κανείς στα άλλα του βιβλία, με όμορφο και κομματάκι συγκινητικό τέλος (όπως άλλωστε συμβαίνει με τα περισσότερα παραμύθια).

Τελείωσα, τέλος, το καλαντάρι του Duncan, το οποίο μοιάζει ενδιαφέρον αλλά δεν είναι όσο ενδιαφέρον θα νόμιζε ή θα περίμενε κανείς. Πρόκειται για την απόπειρα του συγγραφέα να παρουσιάσει την ιστορία και την εξέλιξη των ημερολογίων, κάτι που πετυχαίνει μέχρι ένα σημείο, αλλά αρκετά επιπόλαια και ξερά. Βασικά, μου έδωσε την εντύπωση ότι απλά έκανε μια σύνθεση της πολύ βασικής βιβλιογραφίας που διάβασε, χωρίς να κάνει δική του πρωτότυπη έρευνα, χωρίς να εμβαθύνει περισσότερο και χωρίς να δώσει ζωντάνια στο κείμενό του, το οποίο είναι περισσότερο δημοσιογραφικό, αποκαλύπτει ότι ο συγγραφέας του λειτουργεί διεκπεραιωτικά και δεν ξέρει το θέμα του παρά ελάχιστα (αν όχι καθόλου), ενώ βρίθει πολλών ιστορικών πληροφοριών, οι οποίες είναι μεν ενδιαφέρουσες, αλλά δεν είναι σχετικές με το θέμα. Ξέρουμε, π.χ. ότι του τα΄κοψε του Αβελάρδου ο θείος της Ελοϊζας, αλλά δεν έχει σχέση, ούτε επίσης έχει σχέση ο αρειανισμός και η β΄ Οικουμενική Σύνοδος..
Επιπλέον, οφείλω να βγάλω το χρυσό μου φτυάρι και να πω κάτι τις για τη μετάφραση: όχι ότι δεν είναι καλή, απλά όταν μεταφράζονται βιβλία επιστημονικού περιεχομένου, όσο εκλαϊκευμένο ή μη κι αν είναι αυτό, είναι καλό τη μετάφραση να την αναλαμβάνει κάποιος που ξέρει. Αν κάποιος δεν ξέρει, ας ψάξει. Δεν αναφέρομαι σε ορολογίες κλπ, αλλά σε (κατά τη γνώμη μου) πολύ πολύ βασικά πράγματα. Λόγου χάρη, το έργο του Κοπέρνικου De Revolutionibus Orbium Coelestium, που στα αγγλικά είναι Revolutions of Heavenly Spheres, ο έλλην μεταφραστής στη σ. 32 το μεταφράζει ως Επανάσταση των Ουράνιων Σφαιρών. Επίσης, στη σελίδα 203 η Χίλντεγκαρντ του Μπίνγκεν (Hildegard von Bingen) για κάποιο λόγο έγινε άντρας -δεν είναι λάθος στο άρθρο, γράφει: ο αξιόλογος θεολόγος και ποιητής Χίλντεγκαρντ φον Μπίνγκενς.
Έλεος. Ντροπή. :οργή:

Κοίτα τώρα τι έχεις κάνει: κάπου είχα διαβάσει για τον Αβελάρδο και την Ελοΐζα, αρκετά αναλυτικά μάλιστα για το ειδύλλιο και με αποσπάσματα των επιστολών που είχες την προθυμία να παραθέσεις στο σύνδεσμο, υποχθόνια φίλη μου, αλλά δεν μπορώ να θυμηθώ που (και θα σκάσω!!!). Να'τανε σε τούτο δω του Λε Γκόφ; Δεν θυμάμαι! Θα το ελέγξω αύριο (αν δεν έχω σκάσει μέχρι τότε).

edit: είδα τώρα την τιμή. Θα με καταστρέψεις...:πανικός:

Έλλη Μ

Συντονιστής
Ο Λε Γκοφ εχει πολλα βιβλια που θελω να διαβασω κι αυτο που παραθετεις ειναι πολυ ενδιαφερον, τω οντι!

Να σου πω, δεν είχα κανενα ενδιαφέρον να διαβασω τον αβελαρδο και την απαυτουλα του (ή, ετσι νομιζα) μεχρι που ειδα μια θεατρικη μεταφορα καπου κι ειπα να διαβασω και τις επιστολές. Πολυ μου ειχε αρέσει

Last edited:
Διάβασα την τριλογία His Dark Materials του Philip Pulman.
Αρκετά καλό βιβλίο/τριλογία!
Μου άρεσε πολύ ότι, αν και πολύ φαντασίας (αρκούδες που μιλάνε, οι οποίες παραδόξως δεν είναι κωμικές, αλλά είναι ένας περήφανος πολεμικός λαός, αποδίδοντας καλά την επιθετικότητα των πραγματικών πολικών αρκούδων, μάγισσες) το κόνσεπτ του έχει να κάνει με επιστημονική φαντασία.
Μου άρεσε επίσης πολύ ότι, αν και χρησιμοποιεί το μοτίβο του Εκλεκτού, η πρωταγωνίστρια δεν είναι το τέλειο παιδάκι, όπως ο Χάρι στον Χάρι Πότερ, αντίθετα έχει αρκετά ελλατώματα, κυρίως την αλαζονεία της.
Οι εικόνες και οι περιγραφές είναι υπέροχες!
Όμως, οι ιδέες στριμώχνονται άβολα και κάποιες φορές δεν δίνεται χώρος για την ανάπτυξή τους. Για παράδειγμα,
σε έναν από τους παράλληλους κόσμους υπάρχουν τα spectres (πνεύματα? φαντάσματα? δεν έχω ιδέα πώς το μετέφρασαν στα ελληνικά) και έχουν μείνει μόνο τα παιδιά. Ε, δεν μαθαίνουμε ποτέ τι απέγινε εκεί.
Θα μπορούσε να αφιερωθεί ολόκληρη τριλογία σε αυτά.
Ολόκληρη τριλογία θα μπορούσε να αφιερωθεί και στην ανάπτυξη του πολιτισμού των φανταστικών και πολύ περιέργων πλασμάτων στον κόσμο των οποίων καταλήγει μια από τους χαρακτήρες της ιστορίας.
Αυτή η γυναίκα υποτίθεται ότι είναι αυτή που θα βάλει σε πειρασμό την πρωταγωνίστρια, όπου δεν είδα κάτι τέτοιο, αν και στον κόσμο όπου καταλήγει αυτή γίνεται γνωστή η έλξη ανάμεσα στον μικρό πρωταγωνιστή και στην μικρή πρωταγωνίστρια. Αλλά δεν συντελεί αυτή η γυναίκα σε κάτι τέτοιο.
Επίσης, άλλο μεγάλο ελλάτωμα είναι ότι οι χαρακτήρες είναι χάρτινοι. Για αυτό το λόγο, οι συνεχείς ανατροπές και οι αλλαγές πλευράς που συμβαίνουν σε έναν σημαντικό για την πλοκή γυναικείο χαρακτήρα φαίνονται αρκετά βεβιασμένες.
Αυτά....
Τώρα διαβάζω κάτι τελείως διαφορετικό, κάτι διηγήματα του Ταχτσή.

Τελείωσα σήμερα τις βιβλιοθήκες γεμάτες φαντάσματα του Μπονέ, το οποίο τελικά δεν ήταν αυτό που νόμιζα -μια περιήγηση δηλαδή σε διάφορες βιβλιοθήκες, γνωστές ή λιγότερο γνωστές, παρά μια εντελώς επιδερμική και κατά περιπτώσεις αρκετά βαρετή αναφορά στα διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσοι έχουν εκτενείς βιβλιοθήκες. Μου τη σπάνε αυτά τα βιβλία με εντυπωσιακούς και πολλά υποσχόμενους τίτλους, αλλά γενικότατο και φτωχό περιεχόμενο. Είναι, νομίζω, ίδιον των Γάλλων να γράφουν κάτι τέτοια, όπως μπορεί να συμπεράνει κανείς από μια άλλη έκδοση της Άγρας, που είχα διαβάσει τέτοια εποχή περίπου πέρυσι, και που με είχε απογοητεύσει τα μάλα, κι όπως γενικότερα έχω συμπεράνει από τη μικρή μου περιπέτεια στη Φραγκιά.
Ντομάζ.

Τέλειωσα, τις προηγούμενες ημέρες, τη μηχανή που ταξιδεύει στο χρόνο του Γουέλς, το οποίο δεν μου άρεσε, να πω την αμαρτία μου, γιατί τέτοια παλιακά βιβλία ΕΦ, όπου ο χρονοταξιδιώτης φοράει σμόκιν και καβαλάει τη χρονομηχανή του με λεπτομέρειες από φίλντισι, ενώ στη συνέχεια διηγείται τις απίθανες εμπειρίες του στο καπνιστήριο, παρέα με τους άλλους τζέντλεμαν δεν με ελκύουν (κάτι σαν το ταξίδι στον Αρκτούρο ένα πράγμα ή σαν μια γκραβούρα που είχα δει σε μια παμπάλαια έκδοση του από τη γη στη σελήνη του Βερν, όπου το εσωτερικό του πυραύλου είναι σαν πολυτελές δωμάτιο βικτωριανού σπιτιού) αλλά συνάντησα τους Μόρλοκς και τους Ελόϊ (έχουν σχέση άραγε με το γνωστό, λατρεμένο γερμανικό prog συγκρότημα;), που αμφότερους τους είχα συναντήσει, ως αναφορά, σε κάποιο άλλο βιβλίο, αλλά δεν θυμάμαι ποιο...

Επίσης τις προηγούμενες ημέρες τελείωσα τους νεκρούς της ζωής του Παρορίτη, βιβλίο που πήρα κυρίως επειδή στην οδό Παρορίτη στα Πατήσια έμενε μια θεία μου. Πρόκειται για ένα μικρό βιβλιαράκι με σύντομα διηγήματα βουτηγμένα μες στη μαύρη μαυρίλα την απελπισία και την απόγνωση, για το οποίο μάλιστα ο Παρορίτης υπέστη έλεγχο από το Υπουργείο Παιδείας και τιμωρήθηκε με αργία από τα καθήκοντά του ως εκπαιδευτικός!!!

Ξαναδιάβασα, τέλος, την τελευταία σκάλα του Τράμπ Στήμερ και θυμήθηκα πόσο πολύ αγαπώ αυτό το βιβλίο και πόσο, μα πόσο, πολύ μου αρέσει. Δεν είναι τόσο η ιστορία, όσο η γραφή του Μούτις που έχει μια κομψότητα, μια ευγένεια, μια καλλιέπεια που με συναρπάζει και με καθηλώνει και βάζει ένα τεράστιο χαμόγελο στη φάτσα μου (αυτό σημαίνει πως θα να ξαναδιαβάσω και τον Αμπντούλ Μπασούρ σχετικά σύντομα για να το εμπεδώσω....).

Μετά από ένα αναγκαστικό διάλλειμμα λόγω βαψίματος, καθαρίσματος, μετακόμισης κλπ, κατάφερα να ξαναδιαβάσω και να τελειώσω χθές τα εκατό χρόνια μοναξιά. Προφανώς είναι φοβερό βιβλίο, δεν χωρά αμφιβολία. Η δεύτερη ανάγνωση όμως αποκάλυψε μερικά πραγματάκια που δεν τα είχα εντοπίσει την πρώτη φορά. Δεν πρόκειται για καμιά συγκλονιστική αποκάλυψη ή βαρύγδουπο συμπέρασμα, απλά δεν ήταν όπως την επανανάγνωση του έρωτα στα χρόνια της χολέρας.

Ξαναδιάβασα επίσης τη γη των ανθρώπων του Εξιπερύ, που το είχα αγοράσει και διαβάσει ως φοιτητής και δεν μου είχε αρέσει. Ούτε τώρα μου άρεσε, να πω την αλήθεια, αν και υπήρχαν ορισμένες πολύ πολύ ωραίες στιγμές.

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Από περιέργεια, τί σε ώθησε να ξαναδιαβάσεις ένα βιβλίο που δεν σου άρεσε;

Από περιέργεια, τί σε ώθησε να ξαναδιαβάσεις ένα βιβλίο που δεν σου άρεσε;
Πολύ ωραία ερώτηση!
Πρόκειται για βιβλίο που είχα αγοράσει κάπου μεταξύ του 02-06, όταν οι αναγνωστικές μου παραστάσεις ήταν πολύ περιορισμένες. Επειδή λοιπόν είναι του Εξιπερύ και επειδή νόμιζα ότι ίσως μια δεύτερη ανάγνωση έπειτα από χρόνια, κατά τα οποία ωρίμασα αναγνωστικά (μόνο αναγνωστικά όμως) θα με έκανε να το εκτιμήσω περισσότερο. Το ίδιο ισχύει και για άλλα βιβλία που πέφτω πάνω τους κάπου-κάπου.

Ο έρωτας στα χρόνια της χολέρας.
Μια θεωρητικά κοινότυπη ιστορία και τραβηγμένη στα άκρα, αλλά γραμμένη με εκπληκτικό τρόπο. Υπέροχο ποιητικό τέλος. Δεν χρειάζεται να πω κάτι επιπλέον για την πλοκή, παρά μόνο για τον τρόπο γραφής. Είχα διαβάσει από Μάρκες το ''100 χρόνια μοναξιάς'', το ''Οι δύστυχες πουτάνες της ζωής μου'' και μια συλλογή διηγημάτων ''Δώδεκα διηγήματα περιπλανόμενα''. Ο τρόπος όμως γραφής εδώ είναι τέλειος, δεν υπάρχει τίποτα στην τύχη και η συχνή χρήση αντιθέτων μέσα στην ίδια πρόταση, προκαλεί σε εμένα τουλάχιστον αναγνωστική ευφορία. Ένα άλλο ιδιαίτερο στοιχείο που υπάρχει διάχυτο είναι οι ανατροπές, που καθιστούν την ιστορία, παρά την απλότητά της, ελκυστική και αγωνιώδης. Επίσης υπέροχη είναι και η μεταφορά στην ατμόσφαιρα της εποχής και του τόπου, καθώς και στο ιστορικό πλαίσιο.

Τέλειωσα το πανόραμα της Λιλιά Χασείν. Μια πολύ δυνατή φωνή από μια νεαρή συγγραφέα με ώριμη γραφή, απλή και στρωτή. Απολαυστικό αστυνομικό σε ατμόσφαιρα ελαφρού sci-fi, που θίγει πολλά ζητήματα της εποχής μας και της εξέλιξής τους. Πλούσια τροφή για σκέψη πέρα του ότι διαβάζεται μονορούφι.
Το συστήνω ανεπιφύλακτα.

Τέλειωσα το πανόραμα της Λιλιά Χασείν. Μια πολύ δυνατή φωνή από μια νεαρή συγγραφέα με ώριμη γραφή, απλή και στρωτή. Απολαυστικό αστυνομικό σε ατμόσφαιρα ελαφρού sci-fi, που θίγει πολλά ζητήματα της εποχής μας και της εξέλιξής τους. Πλούσια τροφή για σκέψη πέρα του ότι διαβάζεται μονορούφι.
Το συστήνω ανεπιφύλακτα.
Μμμ, ωραίο φαίνεται το βάζω στα επιθυμητά . Το προτείνεις και σε άτομα τα οποία δεν πολυσυμπαθούν την επιστημονική φαντασία; Ανατριχιαστικό το εξώφυλλο....
Ατέλειωτη λίστα βρε παιδιά, θα πάω να κάνω παρέα με τον ΜιΛάμπρο στο τέλος!
Εγώ πρόσφατα τέλειωσα ένα βιβλίο με διηγήματα του Ταχτσή, το οποίο το είχα ξαναδιαβάσει και παλιότερα. Όλα τα διηγήματα έχουν ψυχαναλυτική χροιά και αφορούν την διαμόρφωση της σεξουαλικότητας του κεντρικού χαρακτήρα σε διάφορες ηλικίες. Αυτός ο κεντρικός χαρακτήρας μπορεί να είναι ή να μην είναι ο συγγραφέας (προφανώς είναι) καθώς γίνεται ένα παιχνίδι ανάμεσα σε αυτοβιογραφικά και μυθοπλαστικά στοιχεία, τα οποία διαφέρουν σε κάθε διήγημα. Ενδιαφέροντα διηγήματα, κάπως κυνικά. Το αγαπημένο μου είναι και το διήγημα που δίνει τον τίτλο σε όλη την συλλογή "Τα ρέστα", επειδή είναι το πιο συναισθηματικό. Τα άλλα είναι κάπως επιφανειακά, κάπως απόμακρα, επίτηδες προφανώς.
Ένα στοιχείο που δεν μ' άρεσε καθόλου είναι ένας μισογυνισμός ο οποίος είναι πολύ έντονος στο διήγημα "Η πρώτη εικόνα".

Last edited: