Πράγματα που έμαθα σήμερα (ή και χθεςπροχθές)

Έλλη Μ

Συντονιστής
Αυτό που έμαθα πρόσφατα και εντυπωσιάστηκα (από την ογκώδη μου άγνοια) είναι οτι ο κυκεώνας, κατα την αρχαιότητα, ηταν ποτό που επιναν οι μύστες των Ελευσινίων Μυστηρίων, ενα μειγμα νερου, κριθαριου, αρωματικών κλπ, μετά τη λήξη της αποχής (απο το ποτό και το φαγητο) και της νηστείας, προκειμένου να επανέλθουν σταδιακά και ομαλα στις διατροφικές τους συνηθειες.

Νομιζω μπορουμε να πουμε οτι ειναι το σημερινο αντίστοιχο της μαγειριτσας που καταναλωνεται το βραδυ του Σαββάτου, πριν απο την καταστροφαγία της επομένης. :)))):)))):))))

Last edited:

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Μπορω να πω "το ξερα" με ξυπνακιστικο υφος;

Λοιπον δε θυμαμαι που το ακουσα πρωτη φορα, ειχα ακουσει χρονια πριν, μαλλον στην τηλεοραση οτι ειναι ενα αρχαιο δυναμωτικο ροφημα αλλα δε θυμαμαι με τι περιεχομενο. Στη μνημη μου το ειχα συνδυασει πιο πολυ με Σπαρτιατες ή τιποτα γυμνασια παρα με Ελευσινια.

Και μαλιστα εκεινη ή καποια αλλη φορα ειχα δει στην τηλεοραση εναν μπαρμαν που εκανε μια συγχρονη εκδοχη του κυκεωνα σε μορφη κοκτειλ (ναι, κοκτειλ με σιταρι)

Έλλη Μ

Συντονιστής
Μπορω να πω "το ξερα" με ξυπνακιστικο υφος;
Ανυπερθετως και μπορεις να το συνοδεψεις με το πενταηχο "νια νια νια νια νια"!

Ακου και το άλλο που -επισης- αγνοούσα.
Εκτος απο την Καρυατιδα του Ερεχθείου, ένας αλλος αγγλος μετεφερε στη χωρα του μια Καρυάτιδα απο τα μικρα προπυλαια της Ελευσινας. Αγαλμα, νομιζω, της ρωμαϊκής περιοδου but still

Έλλη Μ

Συντονιστής
Με αφορμή το Dance me to the end of love, σκεφτόμουν το αλλο εξαιρετικο και πιο αγαπημένο τραγούδι του, ενα επιστολικό ποίημα, το famous blue raincoat που...
...έχει διασκευαστεί στα ελληνικά! Μεταγραφή απο Νικολακοπούλου (respect) και φωνή Γαλάνη.

Κι αυτό, το έμαθα μόλις χθες!! Πόσο πολύ πανάσχετη. :))))

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Ναι, το είχα τύχει όταν έγινε και σκεφτόμουν, πόσο ταλαντούχοι μερικοί άνθρωποι, ρε παιδί μου.

Έλλη Μ

Συντονιστής
Σημερα εμαθα οτι ο ορος Pilates προερχεται απο το επωνυμο του Γερμανού Joseph Pilates, ενος γυμναστή ο οποιος ανέπτυξε αυτο το σύστημα ασκησεων!!
Τι μαθαινει κανεις, while rocking on the mat, παίζοντας ταυτοχρονα καποιον μονολογο (γκρινιας) απο αρχαιο δραμα!:))))

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Πριν το μαθω αυτο, νομιζα, οπως πολλοι αλλοι φανταζομαι, οτι ειναι "οι πιλάτες".

Δηλαδη ο πληθυντικος καποιου ουσιαστικου του οποιου ο μη χρησιμοποιουμενος ενικος ηταν "η πιλάτα".

Άκυρο κάπως αλλά.προσφατα σκέφτηκα out of the blue την φραση μεθυσμένη ρεγγα. Δεν γνωρίζω για ποιο λόγο υπάρχει στο νου μου αλλά αισθάνομαι ότι θέλει να αξιοποιηθεί, περίεργο. Ταβέρνα πάντως δεν ανοίγω.

Last edited by a moderator:
Καντο τιτλο ποιητικης συλλογης
Πέρα από την πλάκα πέρασε κάτι τέτοιο από το μυαλό μου. Εδώ και χρόνια θέλω να γράψω βιβλίο. Αλλά επειδή δεν έχω τις κατάλληλες γνώσεις φοβάμαι ότι θα βγει" λαϊκό" ή γραφικό. Έχω ποιήματα από την μετα-εφηβεια μου , κάποια απο αυτα για μένα έχουν potential, αλλά είναι υποκειμενική οπτική. Μου αρέσουν γιατί έχουν κάποια ειλικρίνεια αλλά και αρκετές γραφικές φράσεις από ό,τι διάβαζα τότε. Για να αποφύγω αυτό το κιτς ύφος που φοβάμαι, έχω σκεφτεί ότι η μόνη λύση είναι να γράψω απόλυτα ειλικρινά, εννοώ να μην γράψω απλώς για να γραψω. Την ματαιοδοξια για να εκδοσω βιβλίο την εχω, αλλά δεν έχω βρει ακόμα το ύφος που θα μου άρεσε. Ίσως δεν το βρω ποτέ. Αν έβγαζα πάντως ποιητικη συλλογή σίγουρα θα συνοδευόταν με εικόνες, επειδη το εκτιμούσα πάντα όταν έβρισκα σε βιβλία εικόνες/ζωγραφιες ή έστω απλές φωτογραφίες.

Last edited:

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Μόλις έμαθα πώς καθιερώθηκαν αυτά τα καπέλα που φοράνε οι γυναίκες στην Βολιβία και τριγύρω:

Κάπου στις αρχές του 20 αι. έφτασε μια παραλαβή τέτοιων καπέλων για Βρετανούς εργάτες, μόνο που ήταν μικρά. Ε, και τα πλάσαραν σαν τελευταία μόδα για γυναίκες, κι έπιασε.

Τουλάχιστον σύμφωνα με αυτήν την ανάρτηση στο instagram που βαριέμαι τώρα να διασταυρώσω. :))))

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Ω μα ειναι τοσο θηλυκα και σεξι... 😒

ποιος ψυχοπαθης σκεφτηκε να πλασαρει αντρικα καπελα σαν "τελευταια μοδα για γυναικες στην ευρωπη" ?

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Άκυρο κάπως αλλά.προσφατα σκέφτηκα out of the blue την φραση μεθυσμένη ρεγγα. Δεν γνωρίζω για ποιο λόγο υπάρχει στο νου μου αλλά αισθάνομαι ότι θέλει να αξιοποιηθεί, περίεργο. Ταβέρνα πάντως δεν ανοίγω.
Σε καποια φαση μου ηρθε στο μυαλο η λεξη "πιτσιφρίγκος" και ειπα να τη γκουγκλαρω και βρηκα αυτη τη σελιδα, που δεν εχω ιδεα τι ειναι, ακυρη οπως η ιδια η λεξη.

Πιο παλια μου ηρθε και ελεγα "ζμπονγκ!" σαν ηχητικο εφε (ναι, διαβαζα πολλα κομικς και εβλεπα πολλα καρτουν απο μικρος). Το γκουγκλαρα, και βρηκα οτι zbong ειναι ενα γαλλικο μουσικο γκρουπακι (πολυ θα θελα να γνωρισω το Γαλλο ψυχοπαθη που το "βαφτισε" ετσι). Το προτεινα σε ενα φιλο μου που ψαχνεται με τη μουσικη και το γουσταρε (αλλα ηδη θα το εχει ξεχασει πλεον, φανταζομαι)

Έλλη Μ

Συντονιστής
ποιος ψυχοπαθης σκεφτηκε να πλασαρει αντρικα καπελα σαν "τελευταια μοδα για γυναικες στην ευρωπη" ?
Πισω απο σχεδον οτιδηποτε πλασαρεται ως μοδα, must have etc etc, συνηθως κρυβεταi καποιο αρσενικο ceo.
Μπορεις να μου πεις τι γινεται κι ακομη, οι πιο ευφυεις / αδιαφοροι / εναλλακτικοι απο εμας, τσιμπαμε;! :))))

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Σημερα συνειδητοποιησα οτι η Ηγουμενίτσα και η Γουμένισσα είναι δυο διαφορετικες πολεις!! 😱

Και τα δυο ονοματα σημαινουν "ηγουμένη μοναστηριού", αλλα οποτε ακουγα Γουμένισσα νομιζα οτι προκειται για διαλεκτικό τύπο της Ηγουμενίτσας, οπως πιθανόν τη λένε οι ντόπιοι. Πρβ. την Ικαρία που λέγεται και Νικαριά.

(Ελλη, σε πέρασα!)