Πράγματα που έμαθα σήμερα (ή και χθεςπροχθές)

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
@Βιστέρια λογική η λάθος προφορά.

Το έχω πάθει με πάρα πολλές Αγγλικές λέξεις, στην ζωή μου, όπου πρώτα την βλέπεις την λέξη γραπτώς και την προφέρεις με κάποιον λογικό τρόπο, και αργότερα διαπιστώνεις πως, όχι όχι...

Το ado το πρωτοδιάβασα άντοου και μου βγήκε αντού
το wilderness το πρωτοδιάβασα ουάλιντερνες (αφού λέμε ουάιλντ) και μου βγήκε ουίλντερνες
το aknowledge το πρωτοδιάβασα ανοούλετζ και μου βγήκε ακνόουλετζ
κτλ.

Ω μα ειναι τοσο θηλυκα και σεξι... 😒

ποιος ψυχοπαθης σκεφτηκε να πλασαρει αντρικα καπελα σαν "τελευταια μοδα για γυναικες στην ευρωπη" ?
Το διάβαζα και γελούσα μόνος μου, σ' ένα αεροδρόμιο. :))))

Πάντως, δεν είναι ψυχοπαθής αλλά τέρας μάρκετινγκ. Του βγάζω την γραβάτα. Σκέψου: του ήρθε ένα λάθος φορτίο που σε άλλον θα έμενε στο ράφι, κι αυτός άλλαξε ολάκερη μόδα και παράδοση με βάθος εποχών κι όχι απλά το ξεφορτώθηκε, αλλά δημιούργησε νέα ανάγκη και υποθέτω πως θα χρειάστηκε να παραγγείλει έπειτα κι άλλα τέτοια φορτία.

Πάντως σκέψου το σοκ μιας Βολιβιανής τότε, που ξεκινά για ταξίδι στην Ευρώπη και φορτώνεται τα πιο κομψά... καπέλα της, για να βρεθεί μέσα σε κόσμο, ξέρω 'γω στο Λονδίνο, όπου τα καπέλα της τα φορούν μονάχα μουστακαλήδες.

Last edited:

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Έμαθα πώς προφέρεται το Counterfeiters... δεν είναι counterfighters τελικά.. :κατάρα: Αυτό με αφορμή το βιβλίο του André Gide..
Ετσι οπως βλεπεις τη λεξη σου κανει με μια πρωτη ματια για γερμανικη, οπου ei=αϊ (πχ. gesundheit που λενε οι Αμερικανοι) οποτε λογικο στο αυτι του μυαλου σου να ακους "αϊ" 😕

το aknowledge το πρωτοδιάβασα ανοούλετζ και μου βγήκε ακνόουλετζ
κτλ.
Στη μοντερνα ορθογραφια γραφεται acknowledge. Υποθετω βαλανε το c ακριβως γι' αυτο το λογο

Το διάβαζα και γελούσα μόνος μου, σ' ένα αεροδρόμιο. :))))
Τιμη μου! 🤡

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Νομιζα οτι το RE:... που εμφανιζεται στα e-mail, ειναι συντομια του reply (οπως το FW:... ειναι συντομια του forward)

Μετα, νομιζω, παρατηρωντας οτι δεν υπηρχε καποιο αρχικο μηνυμα στο οποιο απαντουσαν, αρχισα να αντιλαμβανομαι το RE: σαν συντομια του regarding...

Αμ δε.

Σημερα εμαθα οτι το re: των e-mail ειναι απο τη λατινικη νομικιστικη εκφραση in re... (=στο αντικειμενο..., οσον αφορα το..., περι του...) δηλαδη αφαιρετικη του λατινικου res (=αντικειμενο)

Last edited:

Φαροφύλακας

Προσωπικό λέσχης
Μόλις το έμαθα κι εγώ από εσένα. Έλεγξα και τις πηγές, και υπάρχουν, τουλάχιστον σε πρώτο βαθμό.

Μου φαίνεται παράξενο. Θα έπρεπε να κάνω μια ενδελεχή αναζήτηση μονάχος για να πεισθώ. Για δες λοιπόν...

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Μικρόθεν, οποτε ακουγα αυτο το πασίγνωστο κλασσικό κομμάτι, το συσχετιζα με τον Τζέμης Μποντ . Χτες εμαθα οτι δεν εχει καμια σχεση με τον 00 τον 7, αλλά ειναι απο τη σειρα μυστηριου Peter Gunn που δεν την ηξερα ποτε. Καθως και οτι ειναι του Henry Mancini (Ροζ Πάνθηρας)

Έλλη Μ

Συντονιστής
Τι ειναι το Potlatch, συντροφοι και συντρόφισσες καταναλωτες;
Μην ειναι τάχα καποια σουπα ουγγρικής προελευσεως;
Μην ειναι τάχα κάποιο κομμάτι αγονης, κρύας γης, στα βαθη της Σιβηρίας; Εγώ, κατι τετοιο θα υποπτευόμουν.

Κι ομως, χθες, διαβάζοντας το Δωρο του Mauss, ανατράπησαν οι πλάνες.

Στο στάδιο της φυσικής οικονομίας, οι κοινωνίες που ειθισται να ονομάζουμε πρωτόγονες, πέραν της ανταλλαγης αγαθών και τον αντιπραγματισμο, οργανωννα τελετουργιες., συμπόσια, γιορτες και λοιπα στις οποίες οι ανταλλαγές πλούτου και αγαθων αποτελούσε μονάχα μια εκφανση της διαδικασίας. Αυτό το σύστημα ολικων παροχών, όπως ονομάζεται, ανάμεσα σε φατρίες, στην πραγματικότητα, ηταν ολότελα υποχρεωτικό (αν και εθελοντικό), υπο την εννοια ότι ελλοχευε ο κινδυνος συγκρουσης και πολέμου, αν οι συμμετέχοντες αρνούνταν να προσφερουν δώρα, δειχνοντας ετσι τον σεβασμο τους (ή, την ελλειψη αυτου, σε περιπτωση που δεν συμμετειχαν) η μια φατρία προς την άλλη.

Αυτή η πρακτική, ανταλλαγης κι αναδιανομής πλουτου, από τον οικοδεσπότη στον επισκέπτη (δεν επροκειτο, για αμοιβαια διαδικασία, δηλαδη) εντελώς διαφορετική από τις απλές προσφορες δώρων, απαντά στους αυτοχθονες της βοδειοδυτικης ακτής στη Βορεια Αμερική (Καναδα και ΗΠΑ), και ονομάζεται potlatch. Ουσιαστικά επιβεβαιώνει την κοινωνική θεση κάθε ομάδας. Οσα περισσότερα δώρα προσφέρονταν στους επισκέπτες, τόσο μεγαλύτερη η κοινωνικη θεση και εξουσία του οικοδεσπότη.
Τελουνταν με αφορμη διαφορα γεγονότα (γαμοι, γεννησεις,θανατοι), διαρκούσαν μέρες, καθιέρωνε εξουσιες σε ομαδες ατόμων και δικαιώματα κυνηγιου κι αλιειας και, απο τα συμφραζόμενα, αποτελεί δομικό στοιχείο διοικησης αυτών των πολιτισμων.

Ποτλατς. Who would have known...

Φαροφύλακας

Προσωπικό λέσχης
Ποτέ δεν άκουσα για το Potlatch (ωιμέ!)
Όσο για το θέμα του Πίτερ Γκαν, το είχα υπόψιν! :))))

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Εντωμεταξυ το ριζογαλο στα Τουρκικα ειναι σουτλατς (sütlaç). Αν ειχα ορεξη μπορει να εφτιαχνα κανα λογοπαιγνιο ή meme με αυτες τις δυο λεξεις.

Έλλη Μ

Συντονιστής
Διαβαζοντας την ανάρτηση σου, @Αντέρωτας , προσανατολισα την ορεξη σου στο να φτιαξεις ριζογαλο. :)))):)))):))))
Οχι, δεν μ αρεσει το ριζογολο.