Προέλευση επωνύμων

Το ονομα μας, το ξερουμε, το δινουμε για να ξεχωριζουμε σαν ατομα. Συνηθως μπορει και να συμβολιζει (συνηθως εκτος Ελλαδας) κατι γενικο ή ειδικο η να είναι από ονομα αγιου (συνηθως εντος Ελλαδας). Το επιθετο όμως, που ξεχωριζει τις οικογενειες, από πού προερχεται; Πως πχ κατεληξε καποιος να τον λενε Παπαναστασιου; (ειχε παπα Ανασταση; ). Και αντε και με τον παπα το λυνουμε το θεμα, με τα υπολοιπα επιθετα;

Μου βρηκε το ερωτημα από παρατηρηση, πως σε πολλους κολλανε μια συγκεκριμενη (και ενιοτε κοροιδευτικη) ιδιοτητα την οποια και κουβαλουν καιρο. Συχνα παει και στα παιδια τους. Και με τα χρονια, δεν ξεχωριζεις αν είναι ονομα η κατι που του κολλησαν.

Είναι δυνατον τα επιθετα να είναι.. παρατσουκλια; Ιδιοτητες δηλ που μας κολλησαν και τις κουβαλαμε σαν επωνυμο(και σε επισημο χαρτι κιολας);

Καλατζής πχ είναι ο γανωματής. Υπαρχει ως επιθετο
 
Μου κάνει εντύπωση που αναρωτιέσαι,γιατί για μένα είναι προφανές! Εξάλλου, είναι γνωστό: σχεδόν όλα τα επίθετα έτσι βγαίνουν, από τοπικές λέξεις και ιδιώματα. Το δικό μου, π.χ, έχει μια ωραια ιστορία από πίσω, αλλά και πολλών φίλων μου επίσης. Γενικά, κάθε επίθετο στο χωριό μου έχει ιστορία, ενώ πολλά είναι εκείνα που μπαίνουν τώρα στην άκρη για να καθιερωθούν καινούργια,real time!
 

Λορένα

Πολεμίστρια του Φωτός
Και εγω αυτο πιστευω Αμοντιλιαδο, ωστοσο η παραπανω (ευλογη κατα την γνωμη μου) απορια, ειναι πως κατεληξε μια ιδιοτητα κοροιδευτικη να ειναι σε επισημο εγγραφο και το δευτερο συνοδευτικο του ονοματος μας
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Πολλά επώνυμα τα οποία είναι σημασιολογικά αδιαφανή, έχουν συχνά τούρκικη προέλευση κι είτε ήταν κάποτε παρατσούκλια όπως π.χ. ο Αλτιμαρμάκης (ή Αλτιπαρμακίδης) που σημαίνει εξαδάχτυλος, είτε προσδιοριστικά επαγγέλματος κι έτσι Μπακιρτζής (bakircı) σημαίνει χαλκιάς, δηλ. αυτός που πουλάει χαλκό (το μπακίρι) και Ρακιτζής (rakicı) είναι αυτός που φτιάχνει ρακί.

Σε κάποιες περιπτώσεις τα επίθετα αυτά αποδόθηκαν στα Ελληνικά κι έτσι έχουμε καί Μπακιρτζή καί Χαλκιά.

Έχω έναν φίλο Τούρκο που παρότι δεν καταλαβαίνει καθόλου Ελληνικά, κάθισε κι έμαθε πώς προφέρεται το αλφάβητό μας. Μια μέρα, περπατώντας στον δρόμο μαζί, στην Θεσσαλονίκη, εξασκούσε την στοιχειώδη αυτή γνώση διαβάζοντας τις διάφορες πινακίδες καταστημάτων και συνεχώς ξεχώριζε στα επίθετα μια τούρκικη λέξη κι έτσι π.χ. διάβαζε Σισμανίδης και μου έλεγε: "Έι, σισμάν (şişman) σημαίνει χοντρός!" και παραπέρα: "Ουζούνης! Σημαίνει ψηλός!" κτλ.

:))))
 
Έχω και εγώ απορία με το επώνυμό μου. Στα λατινικά υπάρχει ακριβώς σαν λέξη και είναι βαθμός στη παπική εκκλησία. Λογικό θα έλεγε κάποιος, αφού προέρχεται από τα Επτάνησα. Έλα όμως που με τα ελάχιστα έστω διαθέσιμα στοιχεία (λόγω του καταστρεπτικού σεισμού στη Κεφαλονιά και της καταστροφής των αρχείων της Ζακύνθου), δεν υπάρχει Ιταλική ρίζα στην οικογένεια, και μάλιστα φαίνεται ότι το όνομα προϋπάρχει της άφιξης των Ενετών…
 
Top