Προγενέστερα μυθιστορηματα τυπου "Κωδικα ντα Βίντσι"

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Ο Κωδικας ανηκει στην κατηγορια "conspiracy thriller". Ο ντόρος που ειχε γινει πριν λιγα χρονια για αυτο το βιβλιο, πιστευω δεν ηταν μονο για το ανατρεπτικο του θεμα, αλλα για την αληθοφανεια του. Το βιβλιο δεν το διαβασα ποτε, αλλα οταν το ξεφυλισσα, κολλησα στην πρωτη σελιδα, με μια βεβαιωση οτι ολες οι περιγραφες πινακων και κτηριων ειναι ακριβεις. Πανω σε αυτες τις περιγραφες, που παρουσιαζονται ως στοιχεια βασιζεται ολη η μυθολογια που χτιζει ο Νταν Μπραουν, και αποτελουν κλειδια της συνωμοσιας.

Ως εκ τουτου, παροτι ο Κωδικας δεν ειναι το πρωτο conspiracy thriller, αναμφιβολα ειναι το πρωτο που εγινε ευρεως γνωστο, το οποιο μπλεκει τοσο τολμηρα πραγματικοτητα (δηλ. υπαρκτες τοποθεσιες και κτηρια, πραγματικα στοιχεια που βρισκονται στις τοποθεσιες και σε εργα τεχνης) και ψευδοιστορια για να χτισει μια μυθολογια.

Θα ηθελα λοιπον να ρωτησω, ξερετε κανενα προγενεστερο μυθιστορημα μυστηριου αυτου του τυπου; Δηλαδη να περιεχει αληθοφανη στοιχεια (ακριβεις περιγραφες καποιας πραγματικης τοποθεσιας ή αντικειμένου) που χρησιμοποιουνται ως ενδειξεις μιας (φανταστικης) συνωμοσιας.


Και θα σας πω γιατι ρωταω: το μοναδικο βιβλιο αυτου του τυπου που εχω διαβασει, ειναι το Gabriel Knight, το οποιο βασιζεται σε ενα βιντεοπαιχνιδι (και του ειχα γραψει και παρουσιαση). Μπορει να ειναι πιο πολυ μεταφυσικο θριλερ, αλλα περιεχει και στοιχεια conspiracy thriller. Μιλαει για ενα καρτελ βουντού στη Ν. Ορλεάνη (που δεν ξερω αν υπάρχει), και σημαντικο ρολο παιζει η πραγματικη πλατεια Jackson's Square, το σχημα της οποιας, συμφωνα με το σεναριο, παραπεμπει σε συμβολισμο βουντου. Οταν διαβαζα ολες αυτες τις ιστορικες λεπτομερειες και αληθινες περιγραφες, μου θυμιζε ο,τι έχω ακουσει για τον Κωδικα. :χμχμ:

Δεδομενου οτι ειμαι ημιμαθής και δεν εχω υποψη μου αλλα βιβλια που να παιζουν ετσι τολμηρα με την πραγματικοτητα και τη μυθοπλασια, θα ειχε ενδιαφερον αν το Gabriel Knight (ενα σχεδον ερασιτεχνικο μυθιστορημα βασισμενο σε εφηβικο βιντεοπαιχνιδι), αποτελει προδρομο των βιβλιων του Νταν Μπράουν.
:μήπως;:

Αμα ξερετε λοιπον παρομοια αληθοφανη μυθιστορηματα προ του Κωδικα (οχι συνωμοσιολογικα βιβλια, στα οποια σιγουρα βασιστηκε ο Νταν Μπραουν) θα με ενδιεφερε να τα μαθω
 
Last edited:

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Ο "Κώδικας ΝταΒίντσι" βασίστηκε κυρίως στο βιβλίο "Holy Blood Holy Grail" (1982) των Michael Baigent, Richard Leigh, και Henry Lincoln. Εξού και οι συγγραφείς κάνανε δικαστήριο στον ΒανΜπράουν, το οποίο όμως και (δικαίως νομίζω) χάσανε.

Καμιά δεκαετία πριν βγει ο "κώδικας" είχα πετύχει στο discovery ένα ντοκιμαντέρ σχετικό με το βιβλίο και μου κίνησε έντονα το ενδιαφέρον κι έτσι πήρα και διάβασα και το βιβλίο το οποίο μου είχε αρέσει πολύ. Αργότερα πήρα και διάβασα και το "The Messianic Legacy" (1986) όπου κι εκεί υπάρχουν κάποιες ενδιαφέρουσες ιδέες.

( Να πω όμως πως δεν έχω διαβάσει ακόμα τον κώδικα. Έχοντας απολαύσει την ίδια κεντρική ιδέα στο Holy Blood Holy Grail δεν με τράβηξε. )
 
Αμα ξερετε λοιπον παρομοια αληθοφανη μυθιστορηματα προ του Κωδικα (οχι συνωμοσιολογικα βιβλια, στα οποια σιγουρα βασιστηκε ο Νταν Μπραουν) θα με ενδιεφερε να τα μαθω

Αν και λόγω διακοπών το είδα καθυστερημένα, φαντάζομαι ότι δεν μιλάμε για προγενέστερα του ιδίου. Σωστά;
 

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Οπωσδηποτε δε ζηταω εργα του ιδιου :) ουτε ζηταω προγενεστερα συνωμοσιολογικα μη-μυθιστορηματικα βιβλια οπως το "Holy Blood".

Αν και δεν εχω διαβασει το Εκκρεμες του Φουκω που αναφερθηκε πριν, εχω την εντυπωση οτι και αυτο χρησιμοποιει ιστορικα και υπαρκτα στοιχεια ως στοιχεια της μυθοπλασιας του
 
Το εκκρεμές του Φουκώ χρησιμοποιεί υπαρκτά ιστορικά στοιχεία, βασικά όμως δείχνει με ποιο τρόπο ο συγγραφέας-δημιουργός μιας συνωμοσιολογικής θεωρίας-βιβλίου τα διαστρέφει ή τα αλλάζει ώστε να ταιριάζουν με την θεωρία. Η ειδοποιός διαφορά του κώδικα με το εκκρεμές είναι ότι ο κώδικας θεωρεί δεδομένο ότι όλες αυτές οι θεωρίες είναι αληθινές ενώ στο εκκρεμές ξεκινά από το γεγονός ότι βασικά οι θεωρίες συνωμοσίας είναι ψεύτικες, ίσως υπάρχει κάποια αλήθεια πίσω από αυτές, κατά βάση όμως είναι αποτέλεσμα παρερμηνείας και ελλιπούς γνώσης των γεγονότων. Προσωπικά θεωρώ το εκκρεμές του Φουκό ένα βιβλίο-μνημείο (όπως και το όνομα του ρόδου βέβαια) ενώ τον κώδικα ντα Βίντσι ένα καλογραμμένο και διασκεδαστικό θριλεράκι. Εξίσου καλό (ίσως και καλύτερο του κώδικα είναι το προηγούμενο βιβλίο της σειράς του Νταν Μπράουν με ήρωα τον καθηγητή Λάνγκτον. Το βιβλίο αυτό εκδόθηκε με τον τίτλο Ιλουμινάτι από τον Λιβάνη και Άγγελοι και δαίμονες (ο αυθεντικός του τίτλος) από τον Ψυχογιό.

Το οκτώ της Κάθριν Νέβιλ (γραμμένο κατά την δεκαετία του 1980, ίσως πριν και από το εκκρεμές) ξεκινά σαν συνωμοσιολογικό θρίλερ σε δυο χωροχρόνους (Γαλλία της εποχής της επανάστασης και Αλγερία του σήμερα -της δεκαετίας του 1980 φυσικά-) αλλά τελικά μπλέκει πολλά και καταλήγει τόσο αναληθοφανές ώστε να μην έχει ούτε το βάθος του εκκρεμούς, ούτε το ενδιαφέρον του κώδικα.
 
Με πρόλαβε ο Κόρτο, ήθελα κι εγώ να πω το Οχτω. Του είχε και παρουσίαση η Νουρμπανού

Εμένα μ' άρεσε πάντως, βέβαια έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που το διάβασα. Σίγουρα επηρεάστηκε πολύ από αυτό ο Μπράουν, το ύφος των βιβλίων του θυμίζει πολύ το Οχτώ.
 
Last edited by a moderator:
Μία πολύ παράξενη ιστορία συνωμοσίας έχουμε στο "Σιδηρούν Προσωπείον" του Αλέξανδρου Δουμά πατέρα. Η υπόθεση του βιβλίου είναι πως ο βασιλιάς της Γαλλίας Λουδοβίκος ΙΔ' είχε έναν άγνωστο δίδυμο αδελφό το Φίλιππο, ο οποίος κάποια στιγμή τον "αντικατέστησε" τοποθετημένος από σκοτεινούς συνωμότες, με σκοπό τον έλεγχο του κράτους!!

"Ο Άνθρωπος με τη Σιδερένια Μάσκα" ήταν ένα πραγματικά υπαρκτό πρόσωπο, όμως η αληθινή του ταυτότητα παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της γαλλικής ιστορίας!!!
 
Κατά τη γνώμη μου η επίδραση του Έκο είναι προφανέστατη. Αυτό δεν σημαίνει ότι το βιβλίο δεν είναι καλό. Το ίδιο και τα υπόλοιπα βιβλία του Μπράουν (ψηφιακό οχυρό, πεφωτισμένοι, αρκτικός κύκλος, Inferno).
 
Top