Προτάσεις βιβλίων αστυνομικής λογοτεχνίας

Καλησπερα ειμαι καινουριος στο φορουμ και θελω να μου προτεινεται μερικα καλα αστυνομικα βιβλια καθως πηγαινω στο λυκειο και πρεπει να διαβασουμε 2 βιβλια για φετος.Στην αρχη εψαξα και βρηκα το "Η πρηνης θεση του σκοπευτη" του Ζαν-Πατρικ Μανσετ και μου αρεσε αρκετα απο το θεμα του αλλα δυστυχως δεν το εχει η δημοτικη βιβλιοθηκη και θελω να μου πειτε αν ειναι καλο οποιος το εχει διαβασει για να δω μηπως το αγορασω αλλα και να μου προτεινετε και μερικα αλλα...

Last edited by a moderator:
Μάλλον θα έπρεπε να το προσδιορίσεις περισσότερο. Τι στυλ θα σου άρεσε να διαβάσεις; Αν δεν έχεις εμπειρία στην ανάγνωση αστυνομικού τι στυλ αστυνομικά έργα σου αρέσει να βλέπεις και τι στυλ λογοτεχνία σου αρέσει να διαβάζεις; Αν το ερώτημά σου μείνει έτσι γενικό κατά πάσα πιθανότητα περισσότερο θα μπερδευτείς από τις προτάσεις μας παρά θα βοηθηθείς :) (πάντως νομίζω ότι για την ηλικία σου καλύτερα να στραφείς σε κλασικούς του στυλ Ντόιλ, Κρίστι, Λεμπλάν, βαν Γκούλικ που έχουν πιο απλή γραφή και το μυστήριο είναι περισσότερο σε στυλ γρίφου)

Για καλο αστυνομικο προτεινεται παντα η Αγκαθα Κριστι (οποιοδηποτε της Αγκαθα Κριστι), αλλα αν σ'αρέσει η τριλογια του ''Αρχοντα των δαχτυλιδιων'' σου προτεινω το ''Σκιες στον παγο'' του Michael Ridpath! Ιδιαιτερο αστυνομικο βιβλιο με καποιες δωσεις μεταφυσικου, καθως περικλειει στοιχεια του κοσμου του Τολκιν επιτυχημενα και χωρις υπερβολες!:)

Αν θέλεις κλασικό αστυνομικό μυθιστόρημα προτείνω τους κλασσικούς στο είδος, Αγκάθα Κρίστι, Άρθουρ Κόναν Ντόυλ από την αγγλική σχολή Ντάσιελ Χάμετ και Ρέημοντ Τσάντλερ από την αμερικάνικη και φυσικά τον δικό μας Γιάννη Μαρή. Τα τελευταία χρόνια "ανθίζει" και το σκανδιναβικό αστυνομικό και οτι έχω διαβάσει μέχρι τώρα από Μανκέλ και Άρνε Νταλ μου άρεσε πολύ.
Θα βρεις τα νήματα της Λέσχης για την αστυνομικοί λογοτεχνία εδώ :)

Last edited:
η τριλογια μιλενιουμ του Στιγκ Λαρσον (δεν θυμαμαι τα βιβλια παει καιρος που τα εχω διαβασει)και τα φαντασματα του Μπελφαστ του Στιουαρτ Νεβιλ!εξισου καλα και τα τεσσερα!

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Το συγκεκριμένο, πάντως, παρότι έχει καλή λογοτεχνική γλώσσα αλλά καί πλοκή, για κάποιον ακαθόριστο λόγο το βαρέθηκα. Δεν μπήκα καν στον κόπο να το τελειώσω. :ανέκφραστος:

Ο άνθρωπος που αγαπούσε τα σκυλιά του Λεονάρδο Παδούρα.

Κούβα, 1977. Ο Ιβάν παλεύει να βγάλει τα προς το ζην και όποτε βρίσκει ευκαιρία περιπλανιέται στην αγαπημένη του παραλία, έξω από την Αβάνα. Εκεί γνωρίζει έναν παράξενο άνθρωπο που του διηγείται μια ιστορία: την ιστορία του Ραμόν Μερκαντέρ, του δολοφόνου του Τρότσκι, από τότε που, νεαρός κομμουνιστής, αγωνιζόταν στον Ισπανικό Εμφύλιο μέχρι την εποχή που βγαίνει από τις φυλακές του Μεξικού και καταφεύγει στη Μόσχα. Πώς όμως είναι δυνατόν ένας άνθρωπος να γνωρίζει πράγματα που μόνο κάποιος που ήταν παρών στα γεγονότα μπορεί να γνωρίζει;

Με αφορμή ένα πραγματικό γεγονός, ο Λεονάρδο Παδούρα χτίζει μια ιστορία στην οποία συναντιούνται οι ζωές τριών ανθρώπων: του Τρότσκι, από τότε που φεύγει στην εξορία μέχρι τη στιγμή που δολοφονείται στο Κογιοακάν του Μεξικού, του Ραμόν Μερκαντέρ, που εκπαιδεύτηκε από τις σοβιετικές μυστικές υπηρεσίες για να δολοφονήσει τον Τρότσκι, και του νεαρού Κουβανού Ιβάν, που θα γίνει ο θεματοφύλακας αυτής της μυστικής και επικίνδυνης ιστορίας.
Πάνω απ' όλα όμως, το βιβλίο είναι ένα ερωτηματικό γεμάτο θλίψη για τη μεγάλη ουτοπία του 20ού αιώνα -την ουτοπία μιας πιο δίκαιης κοινωνίας- που όμως διαστρεβλώθηκε και χάθηκε.

Διάβαζα σήμερα στο μπλογκ της Ε.Λ.Σ.Α.Λ πως βρέθηκε ίσως το πρώτο ελληνικό αστυνομικό μυθιστόρημα. Πρόκειται για το αφήγημα "Ο Σέρλοκ Χολμς σώζων τον κ. Βενιζέλον", ανωνυμου συγγραφέα, που δημοσιευτηκε σε συνέχειες στο εβδομαδιαίο περιοδικό "Ελλάς" από τις 19.12.1913 και ολοκληρώθηκε σε 25 συνέχειες στις 13.3.1914. Οι εκδόσεις Άγρα, εκατό χρόνια αργότερα, μας δίνουν την ευκαιρία να το διαβάσουμε και να μεταφερθούμε στο Λονδίνο του 1913 για να παρακολουθήσουμε μια συνωμοσία που σκοπευει στη δολοφονία του Βενιζέλου από μια βουλγάρικη οργάνωση και την προσπάθεια του Σέρλοκ Χολμς να σώσει τον Έλληνα πρωθυπουργό. Είμαι περίεργη να διαβάσω την περιγραφή του Σέρλοκ από έναν Έλληνα συγγραφέα της εποχής εκείνης.
Περισσότερα όταν αγοράσω το βιβλίο.:)

Ρίξετε και μια ματιά σε αυτό. Ο τίτλος παραπέμπει σε κάτι διαφορετικό, όμως οι ιστορίες έχουν και αστυνομική πλοκή.
Κλασσικές ιστορίες φαντασμάτων και τις ιστορίες τις υπογράφουν Πούσκιν, Ντίκενς, Αλ. Δουμάς, Σερ Ουώλτερ Σκοττ κλπ

να προτεινω και εγω τα βιβλια του γκουναρ στολεσεν
σε οσους αρεσουν τα βιβλια που περιεχουν μια κοινωνικη κριτικη με λιγοστη ειναι αληθεια δραση
με ενα εξαιρετικο ντετεκτιβ σαν χαρακτηρα

να προτεινω και εγω τα βιβλια του γκουναρ στολεσεν
σε οσους αρεσουν τα βιβλια που περιεχουν μια κοινωνικη κριτικη με λιγοστη ειναι αληθεια δραση
με ενα εξαιρετικο ντετεκτιβ σαν χαρακτηρα

Πολύ ενδιαφέρον Φρανκ. Θα τον έχω υπόψιν μου.

Διάβασα ένα πολύ καλό : Κάριν Σλότερ "Τρόμος σε 3 πράξεις", ξένος τίτλος "Τρίπτυχο".

Αυτο που διαβαζω τωρα: "Τα σκοτεινα ονειρα του Ντεξτερ" απο την Anubis. Εχει βγει και σε σειρα!

Τον Τζέιμς Ελλρόυ τον γνωρίζει κανείς;Γιατί μιλάμε για έναν πραγματικό γίγαντα του είδους και από τους ελαχιστους με απόλυτα προσωπικό ύφος και στυλ.
Πάντως δεν ενδείκνεται για όλες τις ηλικίες και χρειάζεται γερό στομάχι και καλή ψυχολογική κατάσταση γιατί μπορει να σε ρίξει στα τάρταρα!

Τον Τζέιμς Ελλρόυ τον γνωρίζει κανείς;Γιατί μιλάμε για έναν πραγματικό γίγαντα του είδους και από τους ελαχιστους με απόλυτα προσωπικό ύφος και στυλ.
Πάντως δεν ενδείκνεται για όλες τις ηλικίες και χρειάζεται γερό στομάχι και καλή ψυχολογική κατάσταση γιατί μπορει να σε ρίξει στα τάρταρα!
Φυσικά και είναι γνωστός ο Έλροϋ στην Λέσχη. Υπάρχει και παρουσίαση βιβλίου. :)