Η αισθητική του βιβλίου αποτελεί για μένα εξαιρετικά σημαντικό κριτήριο για την επιλογή του, ωστόσο από μία πολυτελή έκδοση, έχω την απαίτηση να συνοδεύεται από εξίσου προσεγμένη μετάφραση, απευθείας από το πρωτότυπο κείμενο, διαφορετικά μου φαίνεται μάλλον δήθεν. Η μετάφραση λοιπόν αποτελεί τον καθοριστικό παράγοντα, που θα με οδηγήσει να επιλέξω μία λιγότερο πολυτελή έκδοση, που όμως υπερτερεί ως προς αυτό το στοιχείο, από μία πιο φανταχτερή, της οποίας η μετάφραση προέρχεται από μετάφραση (!)
Από την άλλη, επειδή όπως είπα δίνω μεγάλη σημασία στην αισθητική, όσο ποιοτική και αν είναι η απόδοση του κειμένου, αρνούμαι πεισματικά να αγοράσω ένα ακαλαίσθητο βιβλίο, με φθηνό ανακυκλωμένο χαρτί (χαρτοπολτό). Όταν λοιπόν οι διαθέσιμες επιλογές βρίσκονται στους αντίποδες, δεν υπάρχει δηλαδή εκδοχή του βιβλίου, που να πληροί ικανοποιητικά τις δύο βασικές προϋποθέσεις, θα τις απορρίψω όλες και θα προτιμήσω μία αγγλική σκληρόδετη έκδοση του βιβλίου, που θα εγγυάται άρτια μετάφραση (για την περίπτωση φυσικά που η γλώσσα του πρωτοτύπου είναι διαφορετική) σε συνδυασμό με υψηλή αισθητική.
Όσον αφορά σε αυτή την πολυτελή καλαισθησία, δίνω μεγάλη προσοχή στην ποιότητα του χαρτιού (Λατρεμένη "Άγρα"!!!). Στο εξώφυλλο - όπως έχω ήδη πει σε άλλο νήμα, απεχθάνομαι τις αυθαίρετες επιλογές άσχετων προς το θέμα του βιβλίου εξωφύλλων - το οποίο, εάν δεν φιλοτεχνείται αποκλειστικά για το συγκεκριμένο βιβλίο -που είναι το ιδανικό, αλλά πρόκειται για πίνακα ή φωτογραφία, θέλω να είναι όσο το δυνατό πιο ταιριαστό στο περιεχόμενο του. Σε αυτό οι εκδόσεις "Οξύ" ήταν κάποτε άφθαστες, υπέροχα, μοναδικά εξώφυλλα. Δεν ξέρω τι συνέβη τα τελευταία χρόνια και έχουν χάσει τον αρχικό ζήλο τους.
Ως προς τις γραμματοσειρές, έχω αδυναμία στις αιχμηρές και γωνιώδεις, ενώ οι στρογγυλοί χαρακτήρες με απωθούν. Αυτός είναι ένας λόγος που δεν συμπαθώ τις εκδόσεις ψυχογιός, παρά τις καλές επιλογές τίτλων. Αγαπημένη μου γραμματοσειρά είναι η "Mistral", που θεωρώ φυσικά απίθανο να τη δω ποτέ σε βιβλίο, αν και θα το ήθελα πολύ.
Τέλος, σχετικά με το δέσιμο, εάν πρόκειται για δερματόδετα, απαιτώ να είναι εξολοκλήρου από γνήσιο δέρμα και όχι μερικώς. Όσο καλό ποιοτικά ( ; ) και αν είναι το πλαστικό ενός 'δερματόδετου' βιβλίου, δεν θα το επιλέξω. Μου αρέσουν όμως πάρα πολύ τα πανόδετα, ιδίως αν κοσμούνται επιπρόσθετα από ανάγλυφο χαρακτικό.