Πυθαγόρας

Σε ποια αρχαία κείμενα υπάρχουν στοιχεία για τον βίο και την φιλοσοφία του Πυθαγόρα και το κίνημα των Πυθαγόρειων;
 
Ο νεοπλατωνικός φιλόσοφος Ιάμβλιχος έχει ένα έργο που ονομάζεται "Περί του πυθαγορικού βίου". Ο επίσης νεοπλατωνικός φιλόσφος Πορφύριος έχει γράψει το "Πυθαγόρου βιος". Και σίγουρα θα βρεις κάτι στους βίους φιλοσόφων του Διογένη Λαέρτιου. Όλοι τους είναι στους πρώτους αιώνες μ.Χ.
Από ένα σύγχρονο βιβλίο που είχα διαβάσει για τον Πυθαγόρα είχε βιβλιογραφικές αναφορές σε Μάρκο Αυρήλιο, Αριστοτέλη, Ηρόδοτο, Πλάτωνα, Πλούταρχο, Πολύβιο, Στράβων, Λουκιανό, αλλά προφανώς εννοεί σε συγκεκριμένα σημεία, όχι ολόκληρα βιβλία. Ο Ράσσελ επίσης κάνει αναφορές σε Αριστοτέλη. Καλύτερα να διαβάσεις κάποια μελέτη με πολλές τέτοιες αναφορές παρά να ψάχνεις έναν έναν. Εκτός κι αν κάνεις τέτοια έρευνα.
 
Last edited:
Eγώ, έχω να σου προσφέρω τους Νικόμαχο και Αέτιο -1ος μ.Χ. αιώνας - και Αντικλείδη και Αθήναιο 2-3ος μ.Χ. αιώνας.
 
Eγώ, έχω να σου προσφέρω τους Νικόμαχο και Αέτιο -1ος μ.Χ. αιώνας - και Αντικλείδη και Αθήναιο 2-3ος μ.Χ. αιώνας.
Ευχαριστώ για την προσφορά σου αλλά αναζητώ πιο πολύ πληροφορίες. Για τα υπόλοιπα ξηγιέται το κατέβασμα αρχείων από το διαδίκτυο. Άλλωστε μένω επαρχία κι η οποιαδήποτε συναλλαγή/ανταλλαγή καθίσταται δύσκολη. Το εκτιμώ πάντως.

Υ.Γ: Θα μπορούσες να μου πεις τους τίτλους των συγγραμμάτων κι εκδόσεις;
 
Last edited:
Απ'ότι κατάλαβα δε θέλεις να διαβάσεις για το βίο του μόνο αλλά και για το κίνημα του πυθαγορισμού, οπότε σου προτείνω αυτό: Ο Πυθαγόρας και οι Πυθαγόρειοι του Τσαρλς Χ. Καν εκδόσεις Ενάλιος.
 
Top