Πόσα βιβλία χωράει ένα μυαλό;

Για μένα μετά τα 5 χρόνια είναι σαν να μην το διάβασα ποτέ. Έτσι, αντιλαμβάνεσαι ότι τα λίγα βιβλία μου είναι τελικά πάρα πολλά. Φέρνω νέους δαίμονες: θα συνομιλείς για βιβλία που δεν είχες ούτε καν ακουστά και θα τα πηγαίνεις περίφημα. Κάποιοι τόλμησαν ακόμα και κριτικές να γράψουν για βιβλία που ούτε καν ξεφύλλισαν. Κι αν το μπόρεσε αυτό το κάτι έστω και ένας.......
Χοχο χο
Το έχω κάνει, από μικρός. Ψέματα δε θέλω να λέω...
Άκου ιστορία:
Στο σχολείο είχαμε Χημεία, τούβλο τρελό ο Στράτης. Λοιπόν, σε κρίσιμο διαγώνισμα, βάζει κάτι καραγκιοζάκια για ερωτήσεις· δεν ήξερα Χριστό. Γράφω 3, 4 σελίδες, ό,τι τρελό μου ήρθε στο μυαλό.
Στ' αποτελέσματα, φώναξε ο καθηγητάς τον πατέρα: – Κύριε τάδε, το παιδί έχει πρόβλημα, δεν είναι η πρώτη φορά... Να δείτε ειδικό.

Χοχο χο ακόμη πέφτουν πατερικές φάπες.
Αμήν

Για μένα μετά τα 5 χρόνια είναι σαν να μην το διάβασα ποτέ. Έτσι, αντιλαμβάνεσαι ότι τα λίγα βιβλία μου είναι τελικά πάρα πολλά. Φέρνω νέους δαίμονες: θα συνομιλείς για βιβλία που δεν είχες ούτε καν ακουστά και θα τα πηγαίνεις περίφημα. Κάποιοι τόλμησαν ακόμα και κριτικές να γράψουν για βιβλία που ούτε καν ξεφύλλισαν. Κι αν το μπόρεσε αυτό το κάτι έστω και ένας.......
Θου, Κύριε! Όταν λείπει ο Δάσκαλος, που είναι μεγάλη γάτα, χορεύουν τα ποντίκια...έτσι είναι!
Αμετροέπεια και παρακίνηση σε αλαζονικές και θρασύτατες πράξεις...αίσχος! :ααργκ:

Moυ είπε ότι θα λείψει ένα ταξίδι στη βιβλιοθήκη για δουλειές. Πριν φύγει μου είπε πως θα έρθει η στιγμή που θα ξέρει τόσα για το άγνωστο βιβλίο του Φιλοσόφου όσα και αυτοί που μπορεί να έτυχε να το διαβάσουν, ακόμα κι αν τελικά δεν τα καταφέρει να το πιάσει στα χέρια του. Με κοίταξε κάπως παράξενα τονίζοντας ιδιαίτερα τις λέξεις "στα χέρια του".

Λίγο πριν φύγει μου ανέφερε πως κάποια φορά συμμετείχε σε μια λόγια συζήτηση με άλλους αδελφούς για κάποιο βιβλίο νομίζοντας ο ίδιος ότι ο συγγραφέας είναι Άραβας ενώ αποδείχτηκε αργότερα ότι ήταν Ιρλανδός. Μάλιστα, είχε λογομαχήσει με κάποιον αδελφό του που υποστήριζε με σθένος τις απόψεις του συγγραφέα. Όταν τον ρώτησα αν θυμόταν σε ποια γλώσσα ήταν το βιβλίο γραμμένο, μου απάντησε με πολύ σοβαρό ύφος ότι δεν το είχε δει ποτέ.

Εγώ θα έθετα την ερώτηση με διαφορετική διατύπωση. Όχι πόσα βιβλία χωράνε αλλά πόσα βιβλία μπορεί πραγματικά να αφομοιώσει το μυαλό μας. Πόσα θα κάνουν τις σωστές συνάψεις να ανάψουν και πόσα θα μας δημιουργούν συναισθήματα κάθε φορά που τα διαβάζουμε ή μας τα αναφέρουν. Τέλος, δεν θεωρώ ότι ένα βιβλίο που μας μένει είναι απαραίτητα καλό ενώ ένα άλλο κακό. Πιστεύω είναι σαν το φαγητό, χρειάζεται καθημερινά σε σωστές ποσότητες και υπάρχουν μεν συνταγές που ξεχωρίζουν αλλά υπάρχουν και σταθερές αξίες που πάντα τις απολαμβάνεις, ακόμα κι αν έχεις ξεχάσει τη γεύση τους. Αυτή τη σχέση έχω πχ με τα βιβλία του Albert Camus ή του Μαν. Τα διαβάζω τα ξεχνάω και στις διακοπές τα ξαναβρίσκω. Δεν μπορώ να πω το ίδιο ωστόσο για τον Καζαντζάκη πχ. Ίσως φταίνε οι παραστάσεις. Όπως και να χει δε θα τους κρίνω εγώ και σίγουρα δε θα ήθελα να κρίνουν τα γραπτά μου αυτοί.

Ωχ, απλή ερώτηση με πολύπλοκη απάντηση..

Καταρχάς έχω αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο διαβάζω σε σχέση με πριν μερικά χρόνια..Παλιά διάβαζα πολύ γρήγορα (όπως με το φαΐ, έτρωγα σε χρόνο dt) σε σημείο, όχι μόνο να "πηδάω" λέξεις, αλλά στο τέλος να καταλαβαίνω μια γενική εικόνα του βιβλίου και όχι την ακριβή και αν για τα μυθιστορήματα αυτό δεν αποτελούσε πρόβλημα στα μαθήματα του σχολείου..αποτελούσε !! Πλέον δίνω μεγαλύτερη προσοχή, διαβάζω πιο αργά, συχνά οδηγούμε σε μελέτη και όχι απλό διάβασμα..

Επειδή 1ον δεν είμαι 100% σίγουρος για το πεπερασμένο ή μη αποθηκευτικό χώρο του μυαλού, 2ον έχω παρατηρήσει αλλαγή στη μνήμη μου (προς το χειρότερο) και 3ον από τη λαχτάρα μου για διάβασμα έβαζα ότι "σκουπίδι-πληροφορία" κυκλοφορούσε στο κεφάλι μου, πήρα την απόφαση να διαβάζω προς το παρόν μόνο βιβλία ή άρθρα τα οποία είναι εποικοδομητικά, από άποψη πληροφοριών, τα οποία είναι ικανά να προσφέρουν γόνιμη γνώση !!!! Σωστό ή λάθος ο χρόνος θα δείξει..

Τέλος έχω παρατηρήσει ότι έχω επιλεκτική μνήμη, γεγονός που πιστεύω ισχύει με όλους, δηλαδή μπορεί να ξεχάσω που έχω αφήσει τα κλειδιά του αυτοκινήτου, μπορεί από τα 4 πράγματα στο σούπερ-μάρκετ να ξεχάσω το 1, την ίδια ώρα που θυμάμαι απέξω ένα σωρό τραγούδια στην κιθάρα και πολλές λεπτομέρειες από βιβλία που έχω μελετήσει..Το άλλο κομμάτι της μνήμης μου που έχει ασθενήσει είναι αυτό που συνδέεται με τις μνήμες του παρελθόντος μου, αλλά αυτό πιστεύω ότι έχει τη λογική του εξήγηση !!!!

Εμένα το μυαλό μου δεν χωράει ούτε ένα βιβλίο. Το μόνο που χωράει είναι ένα σύστημα (μια μεθοδολογία) για το πως να χρησιμοποιώ και να απολαμβάνω, την επιστημονική και "υπόλοιπη" βιβλιοθήκη μου, αλλά και άλλες βιβλιοθήκες.

Last edited: