ναί, είναι μερικά σημαντικά προελεύσεως πραγματικά πολύ ενδιαφέροντα, ιδιαίτερα όπου τα τοπωνύμια είχαν κάποια μεσαιωνική μορφή που φροντίσαμε κατά το 19ο αιώνα να καταχωνιάσουμε στο πατάρι της ιστορίας. Για παράδειγμα, το αρχαίο ''Ναύπακτος'' γίνεται στο μεσαίωνα ''Επ-ακτος'', κι εν συνεχεία '''Επαχτος'' (απο εκεί και το δυτικό ''Λεπάντο'', < l' Epahto, l' Epanto''), απο το οποίο το σημαντικό προελεύσεως (και τώρα μόνον επώνυμο) ''Παχτίτης''.
Συχνά τα μεσαιωνικά ονόματα, είτε διατηρήθηκαν είτε όχι, προέρχονταν απο κάποιου είδους εννοιολογική και ίσως και γραμματική σύμφυρση (όπως στην περίπτωση της ''λήμνου'' που έγινε ''στα λιμένια''), ενώ το αρθρο, ή η πρόθεση ''εις'' / σε / σ' ή ακόμα και τα δύο ως πρόθεμα, είναι σχεδόν γενικευμένη (Εστίβες οι Θήβες,Σετίνες η Αθήνα, κλπ).
Το ''Νεγρεπόντε'' συμφύρεται βέβαια εννοιολογικά με τη ''μαύρη γέφυρα'' (γέφυρα ασφαλώς υπήρχε στον εύριπο, αλλά ... γιατί μαύρη ; και γιατί ''νεγρεπόντε'' και όχι ''πόντε νέρο'', όπως θα ήταν σε σωστά ιταλικά ;), κι έτσι, νά το αποτέλεσμα.
Το φαινόμενο δέν είναι μόνον ελληνικό, κι ούτε κάν μόνον σύγχρονο. Δύο διασκεδαστικά παραδείγματα : Στους μεσαιωνικούς χρόνους λαϊκά το ''Καπιτώλιο'' ήταν γνωστό σάν ''Campi d' oglio'' (ελαιόκαμποι).
Κι άλλο ένα που παραθέτει ο Τσάντγουϊκ στους ''Μυκηναίους'' (ένα βιβλίο ιδιαίτερα ευχάριστο και πολύτιμο, και που συνιστώ όσο και την κλασσική ''γραμμική β'' σε όσους αγαπούν τη γλώσσα και την ιστορία) : οι πρώτοι έλληνες ονόμασαν την περιοχή ''Μπενεβέντο'' της Ιταλίας ''Μαλόεσσα'', δηλαδή ''γεμάτη με πρόβατα, Προβατούσα'' (μήλον είναι, εκτός απο το φρούτο, και το 'πρόβατο', σε ηχοποίητη λέξη, απο το βέλασμά του, μέεε, μέεε). Και βέβαια, η λέξη έγινε γνωστή στους ιταλούς με τον αρχαϊκό της τύπο, ΜαλοFεντ-α, που θα ακουγόταν κάπως σάν ''Μαλοβέντα/Μαλοβέντο''. Οι Λατίνοι, αγνοώντας αργότερα την προέλευση του ονόματος, που όμως στα λατινικά σήμαινε κάτι σάν ''κακοφερμένος'', ίσως και ''κακότυχος''. Τί έκαναν λοιπόν ; έβγαλαν το ''κακο-'', και έβαλαν το ''καλο-'', κι έτσι έχομε σήμερα το ιστορικό Μπενεβέντο.
Η γλώσσα είναι το ωραιότερο όνειρο που μπορεί να δεί κανείς, σίγουρα ...