Εχω την τύχη να προμηθεύομαι σε φθηνότερες τιμές τα περισσότερα βιβλία που θέλω. Φυσικά, συνεχίζω να κάνω χάζι στην Πολιτεία και κυρίως στην Πρωτοπορία, από την οποία θεωρώ αμαρτία να μην αγοράζω τουλάχιστον ένα βιβλίο το μήνα, αφού την επισκέπτομαι από πολύ πιτσιρικάς. Βλέπω οτι πολλά παιδιά διαλέγουν το Public για τις αγορές τους. Δεν έχω τίποτα προσωπικό με το συγκεκριμένο κατάστημα, άλλωστε δεν έχω ακούσει κάτι πολύ αρνητικό για τη συμπεριφορά των αφεντικών στους υπαλλήλους (πράγμα πολύ σημαντικο για μένα), σε αντίθεση με ένα άλλο σούπερ-μάρκετ βιβλίων στη Σταδίου για παράδειγμα. Είναι κοροϊδία, όμως, καταστήματα με τζίρους εκατομμυρίων να μην προσφέρουν τη νόμιμη έκπτωση του 10% στις νέες κυκλοφορίες, αλλά να την εμφανίζουν ως μεγάλη προσφορά στα διαδικτυακά τους καταστήματα. Να βράσω τις προσφορές σε παλαιότερες εκδόσεις, που στην πραγματικότητα είναι πρωτοβουλίες των εκδοτικών οίκων για να ξεφορτωθούν το στοκ τους. Όλοι μας έχουμε ανάγκη τα γεμάτα ράφια και τις ατελείωτες επιλογές των πολυκαταστημάτων, αλλά καλό είναι να μην επιλέγουμε αυτούς που εκμεταλλεύονται μπροστά στα μάτια μας οχι μόνο εμάς, αλλά και τους ίδιους τους συγγραφείς. Απ' οσο γνωρίζω, για ένα βιβλίο αξίας 15-18 ευρώ κάποιου νέου, μη εμπορικού συγγραφέα, τo ποσό που φτάνει στα χέρια του δημιουργού είναι περίπου 2-3 ευρώ. Δηλαδή, τα πολυκαταστήματα που δεν δίνουν την έκπτωση του 10% έχουν υπερκέρδος περίπου αντίστοιχο με την αμοιβή του ανθρώπου που (άσχετα με το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα) βασανίστηκε για να το γράψει. Το παράδοξο είναι οτι το κράτος έχει θεσπίσει το ανώτερο ποσοστό έκπτωσης σε νέες εκδόσεις στο 10% για να προστατέψει τα μικρά μαγαζιά από τις μεγάλες προσφορές που θα μπορούσαν να κάνουν τα πολυκαταστήματα!