Πώς χρησιμοποιώ τις παύλες;

Γεια σας αγαπημένη Λέσχη του βιβλίου! Πάνε χρόνια τώρα που έχω να γράψω και νιώθω λίγη αμηχανία! Ήρθα να ζητήσω τα φώτα σας!

Έχω απορία σχετικά με το πώς χρησιμοποιώ την παύλα (- ή –) και από μια βιαστική αναζήτηση είδα πως δεν υπάρχει σχετικό νήμα.

Συγκεκριμένες απορίες:

1) Όταν βάζω πρόταση ανάμεσα σε παύλες, οι παύλες μπαίνουν στο κείμενο ας πούμε -κάπως έτσι- και συνεχίζω;
2) Όταν θέλω να βάλω πρόταση σε παύλα και μετά σημείο στίξης – κάπως έτσι; Ή -κάπως έτσι;

Έτσι όπως τα έγραψα παραπάνω τα βγάζει η αυτόματη διόρθωση του word.

Γενικά υπάρχουν κανόνες και, αν ναι, ποιοι είναι; :ωιμέ:

Ευχαριστώ και καλές γιορτές να έχουμε :γιούπι:
 
Στα ελληνικά δεν γνωρίζω τι συμβαίνει*, επίσης δεν βλέπω καλά αλλά μου φαίνεται ότι πληκτρολόγησες τις απλές παύλες, δηλαδή αυτές -
Αυτές (-) ενώνουν λέξεις π.χ long-term.
Υπάρχουν και οι άλλες παύλες, που είναι λίγο πιο μεγάλες από τις απλές ^ (-) και λέγονται em dash (—). Μου εμφανίζονται αυτόματα στο word όταν πληκτρολογώ δύο απλές παύλες (--) ανάμεσα σε δύο λέξεις, χωρίς κενό μεταξύ τους. Αντί λοιπόν να βάλεις κάτι σε παρένθεση ή αντί να βάλεις δύο κόμματα, βάζεις δύο em dash (ένα στην αρχή κι άλλο ένα στο τέλος).
Το μονό em dash, το έχω δει σε κείμενο, όταν κάποιος πάει να πει κάτι και διακόπτεται από τον συνομιλητή του.
Καλές γιορτές :)

Εδιτ: *Όχι πως γνωρίζω τι συμβαίνει στα αγγλικά, αλλά λέμε τώρα :))))
 
Last edited:

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Απο ο,τι εχω ακουσει, στην χειρογραφια και την τυπογραφια χρησιμοποιουνται διαφορες παυλες, ομως για πρακτικους λογους, το πληκτρολογιο των υπολογιστων χωρεσε μονο μια (-) με αποτελεσμα να χρησιμοποιειται η ιδια σε ολες τις περιστασεις, και να ξεχαστουν οι υπολοιπες απο το κοινο.

Μπορεις να διαβασεις στη Wikipedia για τις διαφορες παυλες και τη χρηση τους με παραδειγματα, τσεκαρε για n-dash και m-dash (ειναι στο ιδιο αρθρο). Ειναι καπως περιπλοκοι οι κανονες. Μαλιστα υπαρχουν και καποιοι "υποκειμενικοι" κανονες, οπως μια παυλα μεγαλυτερη απο την m-dash, σε περιπτωσεις που θελεις να δειξεις μεγαλυτερη αποσυνδεση/αποσταση απο το θεμα απο αυτο που παριστανουν οι μκροτερες παυλες :ωιμέ:

Δεν ξερω κατα ποσο ισχυουν τα ιδια στα Ελληνικα
 
Το en dash είναι η "μεσαία" σε μέγεθος παύλα (–). Είναι πιο μεγάλη από την απλή που υπάρχει στο πληκτρολόγιο (-), και πιο μικρή από το em dash (—). Την χρησιμοποιούμε για αριθμούς και τοποθεσίες π.χ Τα καταστήματα στην Αθήνα είναι ανοικτά: Δευτέρα και Τετάρτη 9:00–15:00.
Αθήνα–Θεσσαλονίκη.

Απ'ότι έχω καταλάβει, αυτό που σε ενδιαφέρει, Πολύνιους, δεν είναι ούτε η απλή παύλα που υπάρχει στο πληκτρολόγιο (-), ούτε το en dash (–), αλλά το em dash (—).

1) Όταν βάζω πρόταση ανάμεσα σε παύλες, οι παύλες μπαίνουν στο κείμενο ας πούμε -κάπως έτσι- και συνεχίζω;
Θα βάλεις em dash (—) χωρίς κενά, δηλαδή θα το πας σιδηρόδρομο, π.χ μπλα μπλα—μπλα μπλα—μπλα μπλα.

2) Όταν θέλω να βάλω πρόταση σε παύλα και μετά σημείο στίξης – κάπως έτσι; Ή -κάπως έτσι;
Εννοείς πρόταση σε διάλογο, έτσι; Πάλι θα χρησιμοποιήσεις την μεγάλη παύλα, χωρίς κενό. —Κάπως έτσι;

Εδιτ: Έκανα ένα πρόχειρο ψάξιμο και είδα ότι οι παύλες έχουν πονοκεφαλιάσει πολλούς. Για παράδειγμα, άλλοι στους διαλόγους χρησιμοποιούν em dash, και άλλοι το horizontal bar (λίγο μικρότερο από em dash).
Οπότε το —Κάπως έτσι; μπορεί να το δεις και ―Κάπως έτσι;
Προσωπικά, χρησιμοποιώ το em dash, παντού—όταν θέλω να δώσω έμφαση, όταν δεν θέλω να βάλω κάτι σε παρένθεση ή όταν διακόπτω—διότι με βολεύει.
Αν γνωρίζει κάποιος καλύτερα, ας μας πει.
 
Last edited:

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Αυτό εδώ: -
εγώ το λέω ενωτικό, αν και ίσως είναι η χρήση που το κάνει ενωτικό ή παύλα, παρά το μήκος, το οποίο ειδικά όταν γράφεις με το χέρι, δεν είναι τόσο σταθερό.

Για παύλα, χρησιμοποιώ την μεγάλη: — (μπαίνει με Alt-0151)


Παράδειγμα χρήσης: Αυτό που θέλω να σας πω πάνω-κάτω, —και το λέω με καθαρή την ψυχή— είναι πως αύριο ξεκινάει μια καινούργια χρονιά.
 
Ευχαριστώ πολύ μέλη...!
Οπότε απ' ό,τι καταλαβαίνω χρησιμοποιώ πάντα τη μεγάλη παύλα όταν θέλω να βάλω πρόταση ανάμεσα σε πρόταση και τη μικρή παύλα ή ενωτικό μόνο όταν ενώνω δύο λέξεις.

Τώρα μεγάλη ή πιο μεγάλη θα το αφήσω στην άκρη προς το παρόν...
Και κάποια στιγμή θα διαβάσω και τη wiki..!

Καλή χρονιά!!
 
Top