Ρίτσαρντ Ντόκινς (Richard Dawkins): "H μαγεία της πραγματικότητας"

Κουακέρος

Ευγενής Δαγεροτύπης
Τίτλος: H μαγεία της πραγματικότητας(Ο μύθος και η αλήθεια)
Πρωτότυπος τίτλος:The magic of reality (How we know what΄s really true)
Συγγραφέας: Ρίτσαρντ Ντόκινς (Richard Dawkins)
Γλώσσα: Αγγλικά
Μετάφραση: Νίκος Αποστολόπουλος
Εικονογράφηση: Dave McKean
Εκδόσεις: Τραυλός
Έτος έκδοσης: 2011
Έτος πρώτης έκδοσης: 2011 (αγγλικά) πανόδετο
Διαστάσεις: 25,5cm x 19,5cm
Αριθμός σελίδων:271
ISBN: 978-960-6640-78-0Για όσους δεν τον γνωρίζουν,o Richard Dawkins είναι εξελικτικός βιολόγος και έχει γράψει πολλά βιβλία εκλαϊκευμένης βιολογίας. Το παρόν βιβλίο απευθύνεται κυρίως σε εφήβους.Με τη βοήθεια της εξαιρετικής εικονογράφησης του Dave McKean προσπαθεί να εξηγήσει όσο πιο απλά και κατανοητά γίνεται πως λειτουργεί το σύμπαν και η φύση γενικότερα.

Σχεδόν όλα τα κεφάλαια ξεκινάνε με κάποιον μύθο που στη συνέχεια τον απομυθοποιεί και παρουσιάζει την εξήγηση από την επιστημονική σκοπιά.Στο πρώτο κεφάλαιο : «Τι είναι η πραγματικότητα;Τι είναι μαγεία;» επιχειρεί να μας εξηγήσει ότι πραγματικότητα δεν είναι μόνο όσα αντιλαμβάνονται οι αισθήσεις μας και ότι υπάρχουν κι άλλα πράγματα πέρα απ΄όσα μπορούμε να αντιληφθούμε όπως π.χ. ο μικρόκοσμος ή τα ραδιοκύματα.Διαχωρίζει τη μαγεία σε υπερφυσική που βρίσκουμε στους μύθους και στα παραμύθια,στα διάφορα «μαγικά» των πάσης φύσεως τσαρλατάνων και ταχυδακτυλουργών και στην ποιητική μαγεία.Παίζει με τις λέξεις όταν γράφει για την αργή μαγεία της εξέλιξης και μας κάνει την πρώτη εισαγωγή στη διαδικασία της εξέλιξης μέσω της φυσικής επιλογής με πολύ απλά παραδείγματα.

Στο επόμενο κεφάλαιο: «Ποιος ήταν ο πρώτος άνθρωπος» αφού ξεκινάει όπως προείπα με διαφόρους μύθους,μετά μας καλεί να κάνουμε ένα νοητικό πείραμα ,να βάλουμε φωτογραφίες διαδοχικά τη μία πίσω από την άλλη μέχρι να φτάσουμε στον 185 εκατομμυριοστό παππού μας και να συνειδητοποιήσουμε ότι μοιάζει με ψάρι.Στο κεφάλαιο 3 μας εξηγεί τη βιοποικιλότητα.Βήμα-βήμα μας παίρνει από το χέρι και προσπερνώντας μύθους και δοξασίες των προγόνων μας,μας δίνει να καταλάβουμε από τι είναι φτιαγμένα τα πράγματα,γιατί υπάρχουν οι εποχές,τι είναι ο Ήλιος και τι το ουράνιο τόξο,πως γίνονται οι σεισμοί.Μας ταξιδεύει μέχρι τις απαρχές της Μεγάλης Έκρηξης,μας δίνει να καταλάβουμε το πόσο μικροί είμαστε μέσα στο σύμπαν για να μην πω μέσα στο γαλαξία μας.Εξετάζει το μεγάλο ζήτημα της εξωγήινης ζωής και αν υπάρχουν εξωγήινοι πως μπορεί να μοιάζουν-όλα αυτά το ξανατονίζω μέσα από καταπληκτική εικονογράφηση .

Τέλος στο : «Γιατί πραγματικά συμβαίνουν παράξενα πράγματα » αποδομεί τον Νόμο του Μέρφι και αλλάζει το ερώτημα στο γιατί συμβαίνει κάτι γενικώς.Όσο για το τελευταίο κεφάλαιο : «Τι είναι θαύμα» ξεκινά με τον ορισμό του Ντέιβιντ Χιούμ (Σκωτσέζος φιλόσοφος,1711-1776) ο οποίος όρισε το θαύμα ως υπέρβαση των νόμων της φύσης και με έξυπνο τρόπο μέσα από ιστορικά παραδείγματα μας δείχνει γιατί τα θαύματα είναι αδύνατον να συμβούν.

Θεωρώ ότι το βιβλίο αποτελεί ένα εξαίρετο δώρο για εφήβους και όχι μόνο·πολλές από τις διαδικασίες και τους μηχανισμούς που εξηγεί στις σελίδες του είναι άγνωστες σε πολλούς.Αν θέλετε να κάνετε ένα παιδί να αγαπήσει τις φυσικές επιστήμες,ίσως αυτή να είναι η κατάλληλη ευκαιρία!
 
Last edited by a moderator:
Το βιβλίο είναι εξαιρετικό για κάθε ηλικία! Ο Ντόκινς κάνει μαθήματα συγγραφής σε όλους! Για μένα θα έπρεπε να διδάσκεται στα σχολεία.. Οι δύσκολες έννοιες για να εξηγηθούν απλά και εύστοχα, φανερώνουν την βαθιά επιστημονική κατάρτηση του συγγραφέα.

Ο Ντόκινς είναι εκπληκτικός συγγραφέας και κορυφαίος επιστήμονας.. Το αποτέλεσμα αυτού του συνδιασμού φαίνεται πεντακάθαρα στις σελίδες αυτού του βιβλίου!!
 
Top