Ρόμπερτ Φαν Χούλικ (Robert van Gulik): Σειρά "Ο Δικαστής Τι"

Ο Robert van Gulik γεννήθηκε στην Ολλανδία το 1910. Μετανάστευσε με τους γονείς του στην Ινδονησία, όπου και έζησε έως το 1923. Κατά το διάστημα αυτό έμαθε να μιλά Κινέζικα, καθώς και άλλες γλώσσες της Απω Ανατολής. Κατόπιν η οικογένεια επέστρεψε στην Ολλανδία, όπου ο Robert έμαθε Αρχαία Ελληνικά, Λατινικά, Γερμανικά και Αγγλικά και συνέχισε να μελετά τα Κινέζικα. Σπούδασε στην Ουτρέχτη Ινδικό Δίκαιο και Ασιατικές γλώσσες, έλαβε τον τίτλο του Δόκτορος και κατετάγη στο διπλωματικό σώμα. Υπηρέτησε ως πρόξενος της Ολλανδίας στην Μαλαισία και την Ιαπωνία, παντρεύτηκε Κινέζα από μεγάλη οικογένεια μανδαρίνων και απέκτησε μαζί της τέσσερα παιδιά, ζώντας παράλληλα μια πλούσια ερωτική ζωή και διατηρώντας πολλές παλλακίδες, σύμφωνα με το κινέζικο έθιμο. Είχε πάθος με την κινέζικη κουλτούρα και λογοτεχνία, κατά την μελέτη της οποίας ανακάλυψε τις λαικές κινέζικες νουβέλλες με ήρωα τον δικαστή Τι.
Ο δικαστής Τι είναι υπαρκτό πρόσωπο, μέλος της δυναστείας των Τανγκ και έζησε στην Κίνα περί το 630 μΧ. Χρημάτισε επίτροπος μίας απομακρυσμένης κινέζικης επαρχίας και, υπό αυτή του την ιδιότητα, διελεύκανε πλήθος αστυνομικών μυστηρίων της εποχής του. Ο Robert van Gulik βάσισε στο πρόσωπο αυτό μία σειρά εξαιρετικά επιτυχημένων αστυνομικών μυθιστορημάτων -16 συνολικά- όπου ο Δικαστής Τι εξιχνιάζει μυστήρια, ενώ ταυτόχρονα ξεδιπλώνεται με μαεστρία ο πολιτισμός και οι συνήθειες της μεσαιωνικής Κίνας. Μέσα από τα βιβλία αυτά, ο δυτικός αναγνώστης γνωρίζει όλες τις παραδοσιακές υψηλές αρετές του Κινέζου, τον σεβασμό στους προγόνους, τη λατρεία του Κομφούκιου, την πεποίθηση περί ανωτερότητας του Κινέζικου πολιτισμού, το θαυμασμό στις τέχνες της ποίησης και καλλιγραφίας, την πολυγαμία και την αγάπη προς την οικογενειακή ζωή (με τις πολλές συζύγους που συμβιούν αρμονικά) κλπ.
Εγραψε επίσης το βιβλίο "Η Σεξουαλική Ζωή στην Αρχαία Κίνα". Ο Robert van Gulik πέθανε στην Ολλανδία το 1967 από καρκίνο των πνευμόνων.

με πρόλαβες Φένια,πάνω που σκεφτόμουν πως ελειπε ένα νημάτιο για τον δικαστή Τι.:)
μου αρέσουν οι περιπέτειες του,με ξεκουράζουν.οι έρευνες του τον φέρνουν σε επαφή με αυλικους στο παλάτι αλλά και με τις συντεχνίες των ζητιάνων,
ξεδιπλωνοντας για μας όλες τις τάξεις της κινεζικης κοινωνίας.απολαμβάνουμε σκηνές της καθημερινής ζωής παράλληλα με τη δράση των ηρώων.

Προσπαθώ να συμπληρώσω τη σειρά (το τελευταίο βιβλίο που διάβασα είναι "το μαργαριτάρι του αυτοκράτορα"

Πριν λίγες μέρες διάβασα ένα βιβλίο της σειράς (το πρώτο που διάβαζα) το Φόνος στην Καντώνα. Δεν μπορώ να πω ότι με ενθουσίασε, ήταν αρκετά ενδιαφέρον όμως σαν αστυνομικό και αγόρασα άλλα 2, τα Δολοφόνοι και χρυσάφι και το Φάντασμα του ναού. ποια είναι η γνώμη σας για αυτά;

Τυχαία αγόρασα από την Πολιτεία το "Μαργαριτάρι του Αυτοκράτορα". Το βιβλίο δεν είναι αυτό που θα αλλάξει τον τρόπο που βλέπεις τα πράγματα, αλλά για μένα αποτελεί ένα πολύ ωραίο διάλειμμα από άλλα αναγνώσματα, είτε λογοτεχνικά, είτε της σχολής. Αγόρασα πάλι σε προσφορά και απόλαυσα "Το περιδέραιο της Πριγκίπισσας" και "Το σχέδιο με τις Ιτιές". Μου αρέσει ο απλός τρόπος σκέψης του ήρωα και η παρουσίαση της παλιάς Κίνας.

Και όλο πέφτω πάνω σε βιβλία με τον δικαστή Τι. Θα τα τσεκάρω σύντομα μονο και μονο για την απεικόνιση της παλιάς Κίνας περα απο το αστυνομικό του πράγματος.

Στιλλ, δεν είναι καθόλου άσχημα. Έχω διαβάσει 3-4, μου άρεσε περισσότερο "το αίνιγμα του κινέζικου καρφιού"!

Θα τα τσεκάρω σύντομα μονο και μονο για την απεικόνιση της παλιάς Κίνας περα απο το αστυνομικό του πράγματος.
Τα είχα όλα αλλά δεν θυμάμαι αν τα έδωσα σε ένα μπαζάρ που είχε γίνει για τα αδέσποτα η αν τα έχω καταχωνιασμένα και γι'αυτό δεν τα βλέπω εδώ γύρω. Θα ψάξω και αν βρω έστω ένα, στο δίνω. (Μακάρι να βρω αυτό που πρότεινε το φθινόπωρο)

Με σκλαβώνεις ρε Τσίου, αλλα έχω βρεί κάμποσα στην βιβλιοθήκη οπότε να μη σε ξεβολεύω. Το σπίτι σου πρέπει να είναι φτιαγμένο απο βιβλία ξεκάθαρα. :))))
Συγκράτησα και τον τίτλο που λες Φθινόπωρο, για να δούμε.

Last edited:
Οκ! Πάντως αν αλλάξεις γνώμη πες μου να ψάξω. (Μπα, δεν έχω πολλά. Το σπίτι είναι μικρό. Αν το πλυντήριο ήταν εμπρόσθιας φόρτωσης θα έβαζα κι εκεί βιβλία! :χαχα: )

Φιλιπ

Δαγεροτύπης
Κι εγώ είμαι fan! τα έχω όλα,αλλα δεν εχω διαβασει ακομα το "Φαντασμα του Ναού" και το "Δολοφονιες στη σκια του ζωδιακού κύκλου" θα τα διαβασω κι αυτα.Κι εμενα ειναι απ τα αγαπημενα μου το "Αινιγμα του κινεζικου καρφιου" .
γενικα ειναι καλογραμμενα,αναλαφρα αστυνομικα με αρκετο ενδιαφερον για την ζωη στην κινα εκεινη την εποχή.ποτέ δεν βαρέθηκα να διαβασω κάποιο.

Ναι, για τους φίλους της αστυνομικής λογοτεχνίας, θα έλεγα ότι είναι must να διαβάσουν 3-4 ιστορίες με τον συμπαθέστατο Δικαστή Τι. Μόνο ευχάριστες αναμνήσεις έχω κι εγώ από την (προ 20ετίας) ανάγνωσή τους.

Παρεπιτπτόντως, έχω μερικά από τα βιβλία του στη στίβα που μία των ημερών θα πάει για χάρισμα ή bookcrossing (όταν δεήσω να εκτυπώσω επιτέλους ετικέτες). Αν κάποιος τα θέλει, μπορεί να μου στείλει ένα μήνυμα. Μη με βάζεται να σηκώνομαι τώρα να ψάχνω τους τίτλους όμως, βολεύτηκα! :)) Τα θυμάμαι κι εγώ ως ευχάριστα και χαλαρωτικά, ιδανικό ανάγνωσμα για απογευματινό καφέ στον ήλιο.

Μου αρέσουν πάρα πολύ οι ιστορίες με το δικαστή Τι! Εκτός απ' το αστυνομικό θέμα, φέρνουν σε επαφή τον αναγνώστη με τα ήθη και τα έθιμα, τις παραδόσεις και τη νοοτροπία της παλιάς Κίνας. Και αυτό, δηλαδή η επαφή με έναν σπουδαίο, αλλά όχι πολύ γνωστό πολιτισμό, θεωρώ ότι είναι το πιο σπουδαίο ατού τους.
Δυστυχώς, δεν τα έχω όλα και αναρωτιέμαι και πού μπορώ να τα βρω.

Στην Πολιτεία δείχνει καποια διαθέσιμα απο το Θεμέλιο. Κυκλοφορούν και μερικές ιστορίες απο τις εκδόσεις Μινωας.

Last edited by a moderator: