Ρόμπερτ Χάρις : "Imperium"Τίτλος: Imperium
Πρωτότυπος τίτλος: Imperium
Συγγραφέας: Ρόμπερτ Χάρις (Robert Harris)
Μετάφραση: Φανή Πανταζή
Εκδόσεις: Ψυχογιός Α.Ε.
Έτος έκδοσης: 2007
Έτος πρώτης έκδοσης: 2006 (Αγγλικά)
Αριθμός σελίδων: 439
ISBN: 978-906-453-162-2


Imperium: θα το μεταφράζαμε στα ελληνικά η εξουσία. Η επίσημη εξουσία που εκχωρείται από την πολιτεία στα άτομα.

Το Imperium είναι το πρώτο μέρος μιας τριλογίας, αφιερωμένης στην ζωή του Κικέρωνα. Ωστόσο, το τρίτο μέρος αναμένεται να κυκλοφορήσει το 2015. Το δεύτερο μέρος της Τριλογίας, ονομάζεται Conspirata (συνομωσία) και υπόσχομαι να το αγοράσω, να το διαβάσω και να σας το παρουσιάσω με την πρώτη ευκαιρία.

"Παρόλο που το Imperium είναι μυθιστόρημα, τα περισσότερα από τα γεγονότα που περιγράφει έχουν συμβεί πραγματικά. Τα υπόλοιπα θα μπορούσαν κάλλιστα να έχουν συμβεί και ελπίζω (μένοντας όμηρος της τύχης) να μην υπάρχει τίποτε αποδεδειγμένα αδύνατο να έχει συμβεί". – Ρόμπερτ Χάρις -.

"Είναι αμέτρητες οι υπηρεσίες που μου προσέφερες – μέσα και έξω από το σπίτι, στη Ρώμη και στο εξωτερικό, σε προσωπικά και δημόσια θέματα, στις σπουδές και στο φιλολογικό μου έργο…"
επιστολή του Κικέρωνα προς τον Τίρωνα – 7 Νοεμβρίου 50 π.Χ. –

Το μυθιστόρημα ξεκινάει την εποχή περίπου της γέννησης του Χριστού. Ο Τίρωνας, κοντά στα εκατό του χρόνια, προσπαθεί να γράψει την βιογραφία του Κικέρωνα πριν τον προλάβει ο θάνατος.
Ο Μάρκος Τύλλιος Κικέρωνας και ο Μάρκος Τύλλιος Τίρωνας, γεννιούνται το 100 π.Χ. περίπου, στο Αρπίνο, μια ταπεινή κωμόπολη του Λάτιου. Ο Κικέρωνας γεννιέται Ρωμαίος πολίτης ενώ ο Τίρωνας, δούλος στην υπηρεσία της οικογένειας Κικέρωνα.

Ο Κικέρωνας νεαρός νομικός πια συνοδεύεται (τον δανείστηκε από τον πατέρα του, αλλά ξέχασε να τον επιστρέψει) από τον Τίρωνα στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα θα μαθητεύσει ανάμεσα σε άλλες σχολές και στην περίφημη σχολή ρητορικής του Απολλωνίου Μόλωνα στη Ρόδο. Εκεί θα καταφέρει να κτίσει ένα υγιές σώμα, θα εμβαπτιστεί στα νάματα της ελληνικής φιλοσοφίας, θα καταπολεμήσει την τραχύτητα της φωνής καθώς και το τραύλισμα, και θα πάρει τις βασικές αρχές της ρητορικής που τον συνόδευσαν στη ζωή του.
Γυρίζοντας στη Ρώμη, ο Τίρωνας έχοντας ανακαλύψει ένα εκπληκτικό σύστημα στενογραφίας, καταφέρνει να γίνει ο έμπιστος γραμματέας και βοηθός του Κικέρωνα.
Ο Κικέρωνας, αποφασίζει να κατέβει ως υποψήφιος για την σύγκλητο. Η υποψηφιότητα για την σύγκλητο όμως, απαιτεί να έχει ο υποψήφιος περιουσία. Ο Κικέρωνας δεν την διαθέτει και δεν είναι διατεθειμένος να την κλέψει – την περιουσία -, οπότε την παντρεύεται, στο όνομα της Τερεντίας. Με την Τερεντία θα αποκτήσει μια κόρη και ένα γιο.

Με την αφήγηση του Τίρωνα, που φέρνει στην επιφάνεια τα σημαντικά κομμάτια της ζωής του Κικέρωνα, έρχονται στο προσκήνιο και η διαπλοκή και η διαφθορά που επικρατούσε στα ανώτατα αξιώματα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Ο Κικέρωνας γίνεται περιζήτητος και περίφημος ρήτορας, όταν καταφέρνει να μαζέψει στοιχεία και να καταδικάσει τον Ρωμαίο κυβερνήτη της Σικελίας, Βέρρη, ο οποίος είχε καταληστεύσει τις περιοχές της Σικελίας, και κατατρομοκρατήσει ή δολοφονήσει όλους τους οικονομικούς παράγοντες αυτής.
Με την καταδίκη του Βέρρη, ξεκινάει η άνοδος του Κικέρωνα στα διάφορα αξιώματα της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας μέχρι την ανάδειξή του σε ύπατο, στη μικρότερη επιτρεπόμενη ηλικία και χωρίς να έχει την βοήθεια οικογένειας (αριστοκρατικής οικογένειας), περιουσίας ή στρατού.


Η άποψή μου για το βιβλίο: Η αμεσότητα της αφήγησης είναι εντυπωσιακή. Ξεχνούσα ότι το βιβλίο το είχε γράψει κάποιος συγγραφέας δύο χιλιάδες χρόνια μετά. Είχα την εντύπωση ότι διάβαζα την βιογραφία που έγραψε ο Τίρωνας. Ο οποίος Τίρωνας, για την ιστορία, έγραψε την βιογραφία του Κικέρωνα, αλλά αυτή χάθηκε στα χρόνια που ακολούθησαν. Ο Χάρις, βασίστηκε σε ιστορικά στοιχεία, για να παρουσιάσει όχι μόνο την μορφή και τον χαρακτήρα του Κικέρωνα, αλλά και άλλων ιστορικών προσώπων της ίδιας εποχής, όπως ο Πομπήιος, ο Ιούλιος Καίσαρας, ο Λούκουλος και άλλοι.
Διαβάζοντας το βιβλίο είχα την εντύπωση πως άκουγα τον Κικέρωνα να ρητορεύει στην Ρώμη, είδα τους ηττημένους οπαδούς του Σπάρτακου σταυρωμένους, πανηγύρισα συγκρατημένα την θριαμβευτική είσοδο του Πομπήιου στη Ρώμη… Ακόμα και η κριτική για τους άλλους πολιτικούς ή τα αστειάκια του Κικέρωνα, ήταν τόσο αληθοφανή… Οι συζητήσεις, οι εκφράσεις, οι φυσιογνωμίες, οι χαρακτήρες, οι αντιδράσεις, τόσο μα τόσο αληθινές.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα: Γεννήθηκε το 1957 στο Νοτιγχαμ. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος, ρεπόρτερ και αρθρογράφος. Έχει γράψει τα βιβλία :
Γκότσα!, Πωλείται Χίτλερ: η ιστορία των ημερολογίων του, Καλός και πιστός υπηρέτης: η μη εγκεκριμένη βιογραφία του Μπέρναντ Ινγκαμ, Fatherland, Κωδικός: Αίνιγμα, Το μυστικό του Αρχάγγελου, Πομπηία, Παρασκήνια εξουσίας.
 
Last edited by a moderator:
Top