Σάλλυ Ρούνευ (Sally Rooney): Κανονικοί άνθρωποι

963
Τίτλος: Κανονικοί άνθρωποι
Πρωτότυπος τίτλος: Normal Peaople
Συγγραφέας: Sally Rooney
Γλώσσα: Ελληνικά
Μετάφραση: Φακίνου, Μαρία
Εκδόσεις: Πατάκη
Έτος πρώτης έκδοσης: 2018 (στα Ελληνικά 2020)
Αριθμός σελίδων: 352
ISBN: 9789601686257

Η Σάλλυ Ρούνευ, μια νέα σε ηλικία Ιρλανδή συγγραφέας (γεν. 1991) με πολύ άμεση, μοντέρνα και ώριμη γραφή μου συστήθηκε με αυτό το βιβλίο (συνολικά έχει γράψει τρία μυθιστορήματα) και με κέρδισε. Το Κανονικοί Άνθρωποι είναι ένα κοινωνικό μυθιστόρημα.
Αναφέρεται σε δύο παιδιά, τον Κόνελ και τη Μάριαν, μαθητές στην τελευταία τάξη του Λυκείου (highschool) που ενώ πηγαίνουν στο ίδιο σχολείο είναι από εντελώς διαφορετική κοινωνική τάξη (η μητέρα του Κόνελ παραδουλεύτρα στο σπίτι της οικογένειας της Μάριαν). Τα δύο παιδιά είναι επίσης πολύ διαφορετικά στη δική τους κοινωνικότητα. Ο Κόνελ άριστος μαθητής, δημοφιλής και κοινωνικός, παίζει ποδόσφαιρο στην ομάδα του σχολείου. Η Μάριαν απόμακρη, αντικοινωνική, χωρίς φίλους και συχνά αντικείμενο χλευασμού ή αρνητικής κριτικής από τους συμμαθητές. Και όμως ανάμεσά τους αναπτύσσεται μία πρωτοφανής έλξη - ένας έρωτας.
Ωστόσο, κατά βάση, αυτά τα δύο παιδιά έχουν περισσότερα κοινά από όσα φαίνονται. Είναι και τα δύο έντονα ευαίσθητα άτομα με τρομερή ενσυναίσθηση, ανησυχίες κοινωνικές και κάπου με χαμηλή αυτοεκτίμηση. Δύο παιδιά που αισθάνονται μόνα και παράταιρα με το σύνολο, ανεξάρτητα την εξωτερική εικόνα και τους φίλους που τα περιβάλλουν, και απλώς το εκφράζουν με διαφορετικούς τρόπους και το διαχειρίζονται διαφορετικά. Η ιστορία παρακολουθεί την εξέλιξή τους, καθώς πηγαίνουν να σπουδάσουν στο Δουβλίνο και οι όροι αλλάζουν, καθώς η Μάριαν γίνεται η κοινωνική και δημοφιλής και ο Κόννελ ο μοναχικός τύπος (κυρίως λόγω κοινωνικής τάξης και οικονομικής κατάστασης). Δύο παιδιά που τα συνδέει ένα αόρατος ισχυρός δεσμός και που είναι σαν να προσπαθούν να αποφύγουν το κοινό τους πεπρωμένο και σαν να μην θέλουν κάπου την ευτυχία.
Μέσα από την ιστορία εκείνο που φαίνεται πολύ γλαφυρά είναι η εξέλιξη των δύο κεντρικών χαρακτήρων. Η Ρούνει έχει πολύ όμορφη γραφή και η μετάφραση είναι άρτια. Το μόνο που με κούρασε προσωπικά είναι ο κοινός τρόπος εμφάνισης διαλόγου και αφήγησης, ώστε να μην ξεχωρίζεις πάντα από την πρώτη τι είναι τι (εάν διαβάζεις διάλογο ή αφήγηση). Δεν ξέρω αν είναι "άποψη", αλλά εμένα και με ξένισε και με δυσκόλεψε στη ροή της ανάγνωσης και δεν θεωρώ ότι προσφέρει κάτι.
Εν κατακλείδι, ένα πολύ καλογραμμένο βιβλίο που κρατάει ζωντανό το ενδιαφέρον μέχρι την τελευταία σελίδα και ας είναι ένα βιβλίο χωρίς δράση ή ιδιαίτερα δραματικές καταστάσεις αλλά η όλη πλοκή του είναι γύρω από τις εσωτερικές ανησυχίες και συγκρούσεις των δύο ηρώων (ίσως, εξ' ου και ο τίτλος "Κανονικοί Άνθρωποι"). Το συστήνω σε όλους όσους αγαπούν το κοινωνικό μυθιστόρημα αλλά και όσους θέλουν να το προσεγγίσουν μέσα από ένα μοντέρνο σύγχρονο έργο.
Και αφού θέλετε και αστεράκια, θα έλεγα 4-4,5.

Στα Ελληνικά κυκλοφορεί επίσης, από τις εκδ. Πατάκη, το βιβλίο της: Συζητήσεις με φίλους
 
Χρόνια πολλά και καλή χρονιά εύχομαι!
Η Σάλι Ρούνει είναι πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση! Φρέσκια ματιά, δίνει την άλλη άποψη στις ιστορίες της. Είχα διαβάσει το "Συζητήσεις με φίλους", είδα τη μεταφορά στην οθόνη του βιβλιου "Κανονικοί άνθρωποι" Αλλά με χαρά θα το διάβαζα κιόλας. Η γραφή της ειναι ευχάριστη!
 
Top