Διαβαζω αυτον τον καιρο το :
Μελετες στην υστερια, οπου ο Φρόυντ και ο Μπραουερ (καπως ετσι), μελετουν κυριως γυναικες με ψυχικα συμπτωματα, τις υποβαλουν σε ψυχαναλυση, υπνοθεραπιες κτλ και καποιες απο αυτες εν τελει θεραπευονται.
Εχω διαβασει και αλλα βιβλια του Φρουντ, ομως πρωτη φορα σταθηκα σ'αυτο που θα σχολιασω τωρα :
Ο Φρουντ, περιγραφει καποιες γυναικες, με συμπτωματα που ομοια τους, δεν εχω ξαναδει, και πραγματικα εχω αρχισει να αμφιβαλλω..
Εντονος βηχας που αποδιδεται σε ψυχικα αιτια, παραλυση των ακρων, προβλημα στην οραση.. Ολα αυτα και πολλα αλλα ακομη, υποτιθεται πως τις εξετασαν οι συμβατικοι γιατροι και δεν βρηκαν καποια γνωστη αρρωστια και τελικα κατεληξαν πως προκειται για ψυχικη διαταραχη.
Ενα ηπιο ασθμα, ανακαλυψα πως εχω και για να το καταλαβω, πηγα σε 4 διαφορετικους γιατρους. Συμπτωματα :
εντονος βηχας! Ο πρωτος ειπε πως ηταν αποτελεσμα ιωσης, ο επομενος οτι εμεινε απο κρυωμα, και ο τριτος οχι εχω εμμονη με τους γιατρους και ειναι η ιδεα μου. Μονο ο τεταρτος (και αφου ειχα εξαντληθει να βηχω), υποψιαστηκε πως εχω ασθμα. Συγκρινοντας τους γιατρους εκεινης της εποχης και τα μεσα που ειχαν τοτε... νομιζω πως θα πηγαινα βουρ για ψυχικη ασθενεια
Καταλαβαινω (οπως και το αναφερει) πως κυρια αιτια αυτων των ψυχολογικων διαταραχων σ'αυτες τις γυναικες, ειναι η καταπιεσμενη σεξουαλικοτητα και η περιορισμενη σε ολους τους τομεις ζωη τους. Και σιγουρα αυτος ο περιορισμος δεν υπαρχει σε τετοιο βαθμο σημερα, αλλα.. και παλι καποιες αμφιβολιες τις εχω. Τα συμπτωματα ειναι παρα πολλα, και ειμαι σιγουρη πως σημερα θα τις τρελαιναν στις ιατρικες εξετασεις και παλι.. σιγουροι δεν θα ηταν οτι ολα αυτα ειναι ψυχολογικα.
Οι περιπτωσεις που αναφερει ειναι παρα πολυ τραβηγμενες. Στον κυκλο μου, και απο οσο ξερω δεν συναντησα ποτε κατι παρομοιο. Ουτε καν και απο ατομα που ξερω πως απευθυνθηκαν σε καποιον ψυχολογο. Σε ολους ειδα καποια συνηθη συμπτωματα, οπως μελαγχολια, εκρηξεις θυμου, αφηρημαδα, υπνηλια κτλ. Τοσο εντονα σωματικα συμπτωματα πρωτη φορα τα συναντω εδω
Επειτα.. η θεραπεια! Αφου αναλυσανε επι ωρες και ειπανε τωρα, στο τελος η Αννα Ο (μια περιφημη ασθενης) ανακαλυψε (επειτα απο υπνωση) πως η αιτια που δεν επινε νερο, ηταν που ειδε τον σιχαμερο σκυλο της νταντας που μισουσε, να πινει νερο απο ενα ποτηρι.. και μολις καταλαβε οτι αυτο ηταν, ξαναπιε νερο.
Ενα θα πω : μακαρι ολα να θεραπευονταν ετσι και τοσο απλα