Σκέψεις για την κατάσταση της Λέσχης του Βιβλίου

Τώρα τελευταία θέλω να μοιραστώ μερικές σκέψεις μου για την τωρινή (ή μάλλον των τελευταίων μηνών) κατάσταση της Λέσχης ως διαδικτυακό μέσο επικοινωνίας και ως φόρουμ με θέμα το βιβλίο και την λογοτεχνία.

Να διευκρινίσω πως με αυτήν την ανάρτηση δεν θέλω ΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΤΡΟΠΟ να προσβάλω ή να πληγώσω οποιοδήποτε από τα υπόλοιπα μέλη ή τους διαχειριστές της Λέσχης, αλλά αντιθέτως να εκφράσω την άποψή μου και να μοιραστώ την οπτική μου για το φόρουμ. Επίσης, με αυτό το νήμα δεν έχω σκοπό να προτείνω αλλαγές ή μεταρρυθμίσεις που κατά την γνώμη μου πρέπει να εφαρμοστούν στο φόρουμ, αλλά να δημιουργήσω μια φιλική συζήτηση όπου θα μου άρεσε να ακούσω και τις σκέψεις των υπολοίπων.

Εγγράφηκα στην Λέσχη στα τέλη του 2020 με αφορμή μια ερώτηση που είχα για κάποιες μεταφράσεις των έργων του Χ. Φ. Λόβκραφτ. Όμως γρήγορα συνειδητοποίησα πως η Λέσχη θα μπορούσε να είναι παράλληλα ένα γόνιμο έδαφος για την ανάπτυξη συζητήσεων με θέμα την λογοτεχνία και το βιβλίο (ένα θέμα με το οποίο, όπως και οι περισσότεροι εδώ, καταπιάνομαι σε μεγάλο βαθμό). Παρόλα αυτά, τους τελευταίους μήνες βλέπω πως μόνο συζήτηση για βιβλίο δεν γίνεται σε αυτό το φόρουμ.

Το ξέρω πως υπερβάλω με την παραπάνω μου δήλωση, όμως δεν μου φαίνεται πως αυτή η ιστοσελίδα φιλοξενεί (πλέον) εις βάθος συζητήσεις για την λογοτεχνία, μονάχα κάποια ουδέτερα σχόλια σε στυλ ‘’Τελείωσα το (βιβλίο) και τώρα ξεκινώ το (βιβλίο)’’ και μερικές πολύ σπάνιες βιβλιοπαρουσιάσεις. Όμως για να λέμε και του στραβού το δίκιο, οι συναναγνώσεις σας είναι πραγματικά πολύ καλές.

Είναι λίγο ειρωνικό και αν μη τι άλλο οξύμωρο, ένα φόρουμ που ονομάζεται Λέσχη του Βιβλίου να έχει απείρως περισσότερες αναρτήσεις σε νήματα για ουδέτερα και γενικά θέματα (Μου αρέσει… Δεν μου Αρέσει…, Νήμα για εφήμερα μηνύματα, Προτάσεις για ταινίες/σειρές, Ράδιο Φάρος, Ιστορίες για το τάδε και το δείνα, Λογοπαίγνια κλπ.) και να έχει παραμερίσει τα βιβλία σε δεύτερη τύχη.

Δεν ξέρω πως ήταν η κατάσταση παλιότερα (είπαμε, ούτε χρόνο δεν έχω κλείσει στο φόρουμ), αλλά μου φαίνεται πως τώρα η ιστοσελίδα οδεύει σε μια κατεύθυνση ουδετεροποίησης.

Τι ‘’φταίει’’ για αυτήν την κατάσταση; Ο σχετικά μικρός αριθμός των ενεργών μελών; Η ψυχολογική πίεση που νιώθουμε όλοι από την καραντίνα που μας έχει να προτιμούμε πιο ‘’ευχάριστες’’ και ‘’καθημερινές’’ συζητήσεις γενικότερα. Δεν ξέρω και σε ουδεμία περίπτωση δεν μπορώ να το απαντήσω.

‘’Και τι κάθεσαι και παραπονιέσαι ρε Βιβλιοπόντικα; Τράβα σε καμιά άλλη παρέα να μιλήσεις για βιβλία και συγγραφείς αφού τόσο πολύ το τραβάει η ψυχή σου’’. Σε αυτό έχετε δίκιο. Ήδη έχω αρχίσει να απομακρύνομαι από το φόρουμ τελευταία, η πιο πρόσφατη ανάρτηση μου έγινε πριν από κανένα μήνα. Έχω βρει άλλα φόρουμ, τα περισσότερα στα αγγλικά, που φιλοξενούν βιβλιοφιλικές συζητήσεις πιο πολύ στα γούστα μου (το r/truelit στο reddit μου έρχεται στο μυαλό).

Δε λέω, είστε πολύ όμορφη παρέα και με γεια σας με χαρά σας να συνεχίσετε όπως σας αρέσει αλλά αυτά από μένα.

Ουφ, έγραψα κιόλας έκθεση ιδεών χωρίς να το πάρω χαμπάρι! Ζητώ συγγνώμη.

Θα ήθελα πολύ να ακούσω τις απόψεις σας πάνω στο θέμα.

Χαιρετισμούς, Βιβλιοπόντικας

Ωχ, μας πήρανε χαμπάρι! :χαχα:

@Βιβλιοπόντικας διάβασα προσεχτικά και με μεγάλο ενδιαφέρον την ανάρτησή σου και σε κάποια σημεία ίσως έχεις δίκιο.

Η Λέσχη είναι σχετικά μικρό διαδυκτιακό στέκι και οι περισσότεροι είμαστε χρονικά συνταξιούχοι εδώ. Προσωπικά μετράω 10+ χρόνια ως μέλος, ο Φαροφύλακας και ο Αντέρωτας ακόμα περισσότερα. Σε όλα αυτά τα χρόνια έχουμε αναλύσει και συζητήσει άπειρες πτυχές της λογοτεχνίας, αν ανατρέξεις σε παλιότερα νήματα θα δεις ότι υπάρχει τεράστια ποικιλία θεμάτων. Επίσης στην αρχή πάντα υπάρχει ένας ενθουσιασμός όπου θέλουμε να μιλάμε για τα αγαπημένα μας βιβλία, να μοιραζόμαστε τις μας αρέσει και τι όχι, να κάνουμε παρουσιάσεις. Προσωπικά, τον πρώτο καιρό, έκανα αρκετές παρουσιάσεις βιβλίων (πολλών εκ των οποίων θεωρώ άθλιες και θα ήθελα να ξεχάσω ότι τις έχω γράψει), στην πορεία επήλθε ένας κορεσμός όμως και πλέον δύσκολα ενθουσιάζομαι με κάποιο βιβλίο, κι ακόμα δυσκολότερα θα έμπαινα στον κόπο να γράψω γι'αυτό. Τα νεότερα μέλη από την άλλη θα μπορούσαν να βάλουν το λιθαράκι τους και να μας συστήσουν τα δικά τους βιβλία και θέματα που θα ήθελαν να συζητήσουν ή να ανατρέξουν σε παλιότερα νήματα όπου μπορούν να καταθέσουν την άποψή τους. Κι αν νομίζουμε ότι μπορούμε να πούμε κάτι νέο θα χωθούμε κι εμείς.

Επίσης τα τελευταία δύο χρόνια με τη πανδημία περνάμε μια ζόρικη και ιδιαίτερη περίοδο και η Λέσχη είναι ένα καλό καταφύγιο όπου μπορούμε να μιλήσουμε για πολλά διαφορά θέματα με άτομα που, έστω και διαδικτυακά, νιώθουμε μια οικειότητα. Ναι, μπορεί να συζητάμε βλακείες τις περισσότερες φορές και πολύ εύλογα κάποιος θα μου έλεγε " τράβα στο φεισμπουκ που είναι πιο κατάλληλο μέρος γι'αυτά", αλλά προσωπικά εδώ νιώθω πιο άνετα να πω κάποια πράγματα. Τουλάχιστον εδώ ρεζιλεύομαι σε μικρότερη κλίμακα. :ρ

Last edited:
Βρίσκω αυτά που λες αυστηρά. Δεν είμαστε δημοσιογράφοι να έχουμε κώδικα δεοντολογίας.
Μου αρέσει που υπάρχει χώρος και για παιχνίδι στο φόρουμ.
Ότι ανάγκη νιώθω για έκφραση σε σχέση με το βιβλίο την βγάζω εδώ γιατί δεν μπορώ να το κάνω αλλού.
Άλλοτε με μια πρόταση, άλλοτε με μια παρουσίαση όπως μου έρθει. Αυτό ήθελα και μου φτάνει

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Συμφωνω με ολους. Η θεματολογια που μπαινει σε ενα φορουμ εχει να κανει με τη διαθεση των ατομων που το αποτελουν. Δεν υπαρχει καποια κεντρικη κατευθυνση οπως "αυτο το μηνα θα εχουμε αφιερωμα στον Καφκα", ουτε εχει καποιο προσωπικο-αρθρογραφους που αναλαμβανουν να γραφουν αφιερωματα ή αρθρα πανω σε κατι.

Εχουμε τα πανω και τα κατω μας και αυτον τον καιρο ειμαστε λιγα ατομα, που μπλεον μπαινουν εδω για να χαλαρωσουν και να πουν καποιες μικρες κουβεντες που αφορουν τα βιβλια. Ισως σαν συνολο να εχουμε κουραστει, δεν ξερω.

Ετσι, ειτε μας απασχολει ενα βιβλιο ειτε ενα θεμα της καθημερινοτητας, θα το γραψουμε εδω επειδη θελουμε να το μοιραστουμε συγκεκριμενα με το Φαροφυλακα, τον Ιαβερη, την Πεταλουδα και τη Χρυσενια, που εκτιμουμε τις αποψεις και τον τροπο που σκεφτονται. Και οχι στο απροσωπο και καφρικο τουιτερ και φεισμπουκ.
(κατα καποιο τροπο και αυτο, ενα ειδος επιτυχιας ειναι, που σαν συνολο, εχουμε κατακτησει)

Αυτα που λες παντως αφορουν πολλα μικρα φορουμ. κατα κανονα.

Αυτό που αισθάνεσαι @Βιβλιοπόντικας το νιώθω κι εγώ. Θα ήθελα να υπήρχε περισσότερη συζήτηση για βιβλία. 'Οχι ότι με χαλάνε τα άλλα άσχετα νήματα, μια χαρά συμμετέχω και σε αυτά πού και πού. Μου άρεσε αυτό που έγραψε ο Ιαβέρης, ότι μπορούμε να βάλουμε και εμείς το λιθαράκι μας, να δημιουργήσουμε συζητήσεις γύρω από τα βιβλία. Απλά δεν υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση γιατί δεν υπάρχουν πολλά ενεργά μέλη, αυτό καταλαβαίνω. 'Αρα, το θέμα είναι να προσελκύσουμε νέα μέλη μόνο που δεν ξέρω πώς θα γίνει αυτό.

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
ότι μπορούμε να βάλουμε και εμείς το λιθαράκι μας, να δημιουργήσουμε συζητήσεις γύρω από τα βιβλία.
Ναι αυτο ηθελα να τονισω. Δεν ειμαστε ενα μπλογκ που εχει καποιο προσωπικο αρθρογραφων και γινεσαι συνδρομητης και καθε τοσο διαβαζεις ενδιαφεροντα πραγματα. Το προσωπικο εσαι εσυ ο ιδιος, οπως ολοι μας. Ο,τι θελουμε να υπαρχει υποτιθεται οτι το γραφουμε/μοιραζομαστε εμεις.

Ως εκ τουτου δεν μπορει να υπαρξει καποια πιεση ή παρακινηση, ουτε γενικα στο φορουμ, ουτε ειδικα στον Ιαβερη ή την Πεταλουδα, να γραψουν κι αλλα αρθρα, οσο κι αν θα ηταν επιθυμητο

Δεν έχω καμια διάθεση να υπερασπιστώ τη Λεσχη ή τα μέλη αλλά, για χάρη της κουβέντας, ενα μικρό (κντπ) σχόλιο:
Οπως οι άνθρωποι κάνουν κυκλους κι έχουν διακυμάνσεις, mood swings κ.δ.σ., συνεκδοχικά λειτουργει κι η λέσχη. Στις παρατηρήσεις σου, κατα βάση, δικιο έχεις. Και χαίρομαι που έχεις βρει άλλο χώρο που ταιριάζει καλύτερα στη διάθεσή σου, τα γουστα σου κ.λπ :πάνω:.

Αυτό που προσωπικά βρίσκω εντυπωσιακό ειναι η ανάγκη που έχουν κάποιες φορες οι άνθρωποι για ένα farewell, ίσως γιατί λειτουργώ με τον ακριβώς αντιθετο τρόπο. Οταν κάτι παυει να με ικανοποιεί και να μου ταιριάζει, αποχωρώ ήσυχα, συνοπτικά και οριστικά -κατά κανόνα.

@Βιβλιοπόντικας, ελπίζω να μην παρεξηγηθείς, εκφράζω σκέψεις πάνω στις σκέψεις σου, με φιλικο τόνο.

Ε.

Δεν μπορω να δικαιωσω ή να κατηγορησω καποιον για τις αποψεις κ τα γουστα. Συνοπτικα να πω οτι στους λιγους μηνες μου στη ΛτΒ εντοπισα χαρη σε αυτη καινουρια αναγνωσματα κ ιδεες. Καταφερανκ χαρη στην ισχυ κ τις γνωριμιες μου εδιωξα καποιον που ειχε αντιθετη αποψη απο μενα:μουάχαχα::μουάχαχα: Εμαθα ορους που αγνοουσα κ εμαθα πραγματα σε σχεση με τα σοσιαλ (που προσωπικα δεν διαθετω). Κυριοτερα απεκτησα νεους φιλους. Μα το πιο σημαντικο! Ειναι οτι οι βιβλιοφιλοι κρατουν παντα ενα επιπεδο που δεν το συναντας σε άλλα φορουμ.
Οποτε θετικο το προσημο, ακομα κ αν η κουβεντα δεν περιστρεφεται παντα ( συχνα ωστοσο) στα βιβλια.

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Προσωπικά, δεν μου αρέσουν καθόλου τέτοια νήματα ούτε και τέτοια farewell, και συμφωνώ με την @Έλλη Μ.

Θες να γράψεις κάτι εδώ σχετικά με βιβλία; Μπορείς. Κάποιος μπορεί να απαντήσει ή όχι. Διότι αλλιώς, τί θέλεις να κάνουμε; Να πασχίσουμε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες σου;

Ο ιστός είναι πραγματικά απέραντος και έχει μέρη για όλους. Υπάρχουν αξιολογότατα φόρουμ για βιβλία, στα Αγγλικά, και με μια μικρή αναζήτηση θα βρεις πολλά που θα καλύψουν τις ανάγκες σου. Θα βρεις ό,τι ζητάς.

Η Λέσχη είναι σχετικά μικρό διαδυκτιακό στέκι και οι περισσότεροι είμαστε χρονικά συνταξιούχοι εδώ. Προσωπικά μετράω 10+ χρόνια ως μέλος, ο Φαροφύλακας και ο Αντέρωτας ακόμα περισσότερα. Σε όλα αυτά τα χρόνια έχουμε αναλύσει και συζητήσει άπειρες πτυχές της λογοτεχνίας, αν ανατρέξεις σε παλιότερα νήματα θα δεις ότι υπάρχει τεράστια ποικιλία θεμάτων. Επίσης στην αρχή πάντα υπάρχει ένας ενθουσιασμός όπου θέλουμε να μιλάμε για τα αγαπημένα μας βιβλία, να μοιραζόμαστε τις μας αρέσει και τι όχι, να κάνουμε παρουσιάσεις. Προσωπικά, τον πρώτο καιρό, έκανα αρκετές παρουσιάσεις βιβλίων (πολλών εκ των οποίων θεωρώ άθλιες και θα ήθελα να ξεχάσω ότι τις έχω γράψει), στην πορεία επήλθε ένας κορεσμός όμως και πλέον δύσκολα ενθουσιάζομαι με κάποιο βιβλίο, κι ακόμα δυσκολότερα θα έμπαινα στον κόπο να γράψω γι'αυτό. Τα νεότερα μέλη από την άλλη θα μπορούσαν να βάλουν το λιθαράκι τους και να μας συστήσουν τα δικά τους βιβλία και θέματα που θα ήθελαν να συζητήσουν ή να ανατρέξουν σε παλιότερα νήματα όπου μπορούν να καταθέσουν την άποψή τους. Κι αν νομίζουμε ότι μπορούμε να πούμε κάτι νέο θα χωθούμε κι εμείς.

Επίσης τα τελευταία δύο χρόνια με τη πανδημία περνάμε μια ζόρικη και ιδιαίτερη περίοδο και η Λέσχη είναι ένα καλό καταφύγιο όπου μπορούμε να μιλήσουμε για πολλά διαφορά θέματα με άτομα που, έστω και διαδικτυακά, νιώθουμε μια οικειότητα. Ναι, μπορεί να συζητάμε βλακείες τις περισσότερες φορές και πολύ εύλογα κάποιος θα μου έλεγε " τράβα στο φεισμπουκ που είναι πιο κατάλληλο μέρος γι'αυτά", αλλά προσωπικά εδώ νιώθω πιο άνετα να πω κάποια πράγματα. Τουλάχιστον εδώ ρεζιλεύομαι σε μικρότερη κλίμακα. :ρ
Να, για παραδειγμα, και προς επιρρωσιν αυτων που εγραψα παραπανω, δεν μου αρεσει που ο -παντα νηφαλιος- Ιαβερης μπαινει στη διαδικασία να εξηγήσει το παρελθον της Λ., σχεδόν ν' απολογηθει γιατι δεν πολυμιλαει (ή, πολυμιλαμε) για βιβλία, γιατι εχει κορεστεί, ή ν' αντιπροτεινει τροπους με τους οποιους μπορει να αναζωπυρωθει το κουβεντολόι. Μοιαζει περιττο. Αχρείαστο. Αυτο.

(@Ιαβερης, καταλαβες τι λεω)

Κι όμως, συνεχίζουμε να μιλάμε για βιβλία, δε χρειάζεται να κάνει κάποιος/α παρουσίαση για να σου δώσει έναυσμα. Έτσι, πολύ φευγαλέα, φέτος ορισμένα από τα βιβλία που διάβασα ήταν άγνωστα για μένα μέχρι που τα είδα στη Λέσχη, έστω κι ονομαστικά. Επίσης, ακόμη και στα πμ έχω ολόκληρες συζητήσεις -καθημερινές- για ορισμένα βιβλία με άνθρωπο που έχει διαβάσει τα ίδια και συζητάμε τι μας άρεσε και τι όχι. Αμ, το άλλο; Σε ποιον/α θα έλεγα πόσο λατρεύω τον Σάντερσον -επί χρόνια- και δε θα μου είχε ήδη ράψει το στόμα; :φιρουλί:

*Θα έλεγα και για το τι υπέροχους ανθρώπους γνώρισα τα τελευταία χρόνια (μέχρι και πριν λίγες βδομάδες) από κοντά αλλά φαντάζομαι αυτό δεν είναι επί του θέματος.

Αμ, το άλλο; Σε ποιον/α θα έλεγα πόσο λατρεύω τον Σάντερσον -επί χρόνια- και δε θα μου είχε ήδη ράψει το στόμα; :φιρουλί:
Είναι που σε συμπαθούμε και δεν το έχουμε κάνει ακόμα. :ρ
Πλάκα κάνω φυσικά. :αγκαλιά:

Διάβασα τις απαντήσεις όλων και σας ευχαριστώ που μπήκατε στον κόπο να τις γράψετε. :)
@Ιαβερης συμφωνώ μαζί σου, είναι απόλυτα λογικό οι χρήστες ενός φόρουμ να το χρησιμοποιούν όπως θέλουν (εγώ ο ίδιος στην ανάρτησή μου δεν αντιτίθεμαι σε αυτό). Συμφωνώ επίσης με αυτό που λες, ότι δηλαδή πρέπει όλοι να βάλουμε το λιθαράκι μας αν θέλουμε να γίνει συζήτηση για τα βιβλία, πόσο μάλλον σε ένα φόρουμ με μικρό αριθμό ενεργών μελών σαν κι αυτό.
@Ειφφελ δεν ήθελα να φανώ αυστηρός με τις απόψεις μου και ζητώ συγγνώμη αν βρήκες την ανάρτηση επιθετική.
Όπως και να 'χει, εννοείτε εύχομαι σε όλους πάντοτε τα καλύτερα.:ναι:

Σε αντίθεση με εμάς που είμαστε επιεικείς με αυτό που συμβαίνει και το θεωρούμε δικαιολογημενο, βρίσκω την αντίθετη άποψη αυστηρή. Σε καμία περίπτωση δεν βρίσκω επιθετικά αυτά που γράφεις.

Και γω σου εύχομαι τα καλύτερα με τη σειρά μου

Εγώ θα συμφωνήσω με τον @Φαροφύλακας, που συμφωνεί με την @Έλλη Μ , που συμφωνεί με την Πολυχρονοπ... (ωπ λάθος)! 🤦‍♂️
Δεν χρειάζεται να κουνάμε μαντίλι σε μερικούς αγνώστους που καλά καλά δεν ξέρουμε ούτε τα ονόματα τους!

Παρ' όλα αυτά, θα ήθελα να προσθέσω και μια δική μου παρατήρηση.
Συνήθως μια παρέα, ένα φόρουμ, μια λέσχη - διαδικτυακή ή και όχι - τα ανανεώνουν τα νέα μέλη. Τη στιγμή που μεταξύ των παλιών μελών έχει επέλθει κάποιος "κορεσμός"σε θεματολογία, συζητήσεις και τα ρέστα ένα νέο μέλος μπορεί να φέρει νέα πνοή και να αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον για καινούργια πράγματα. Όχι πως και αυτό είναι απόλυτο, αλλά το θεωρώ πιο λογικό.
Αυτό φυσικά δεν πρόκειται να γίνει με παρατηρήσεις και υποδείξεις, αλλά με πράξεις.

Ελπίζω να καταλάβατε τί εννοώ, διότι εγώ δεν πολυκατάλαβα! :))))

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Κατι τετοιες στιγμες, μου λειπει ο @Κόρτο Μαλτέζε.
Μου ήρθε στο μυαλό, εδώ σε αυτό το νήμα, πριν γράψεις.

Ήταν πολύ ωραίος τύπος. Ενεργός, με χιούμορ, αληθινός βιβλιοφάγος. Κάναμε εδώ παρέα χρόνια, κι όταν θεώρησε πως ολοκλήρωσε τον κύκλο του έφυγε απλά και σεμνά. :πάνω:

(αν εσύ φαντάζομαι πως αναφερόσουν στο το τί θα έγραφε εδώ πέρα)

Δεν θα σχολίαζα, διότι πρώτον από τον τίτλο μου βγήκε αυτό το χου που κάνουν οι γάτες (κι αυτό που μου προκάλεσε το "κατάσταση" έχει να κάνει με εμένα, όχι με τον Βιβλιοποντικα), και δεύτερον με κάλυψε ο @Ειφφελ, αλλα θα ήθελα να πω δυο πράγματα.
1.Μονο εγώ δεν βλέπω κορεσμό; :ωιμέ:
2.
Κατι τετοιες στιγμες, μου λειπει ο @Κόρτο Μαλτέζε.
Κουρτίνες. Αυτό(ν) σκέφτηκα, επειδή τις είχε αναφέρει στο παρελθόν.

Εμένα πάλι μου αρέσει που συζητάμε και για άλλα θέματα εκτός βιβλία. Το κάνει πιο παρεΐστικο.
Είμαι και σε κάποιες σελίδες στο fb που μιλάμε για βιβλία, αλλά εκτός του ότι είναι πάρα πολλές οι αναρτήσεις καθημερινά, είναι αρκετά απρόσωπο. Σε ποιον να πρωτοαπαντήσεις. Επίσης, εκεί είδα τρομερό κορεσμό.

Οι τοπ συζητήσεις στο φόρουμ φαντασίας είναι:
Ο Τροχός του Χρόνου (είναι ζαλάδες γενικά με συνεχόμενες αναρτήσεις, ειδικά τώρα που γίνεται σειρά:πανικός:)
Το Τραγούδι της Φωτιάς και του Πάγου και The Kingkiller Chronicle (που γενικά κράζουν τον Μάρτιν και τον Ρόθφας)
Malazan the book of the Fallen (γίνεται λίγο σφαγή... βασικά σφάζουν όποιον είναι αρνητικός με τη σειρά)
Cosmere fan (εδώ βρίσκομαι εγώ 🤣🤣 ζαλάδες με τον Σάντερσον).
Πέρα από τα παραπάνω θέματα άντε να δω και κάτι έξτρα όπως Χάρι Πότερ και κανένα νεανικό βιβλίο, που το ξέρω ήδη.

Τώρα στο φόρουμ επιστημονικής φαντασίας τα πράγματα είναι πιο ωραία. Γίνονται συνανάγνωση κάθε μήνα, αλλά μέχρι τώρα δεν μπόρεσα να λάβω μέρος γιατί πάντα διαβάζω κάτι άλλο εκείνο τον καιρό... δε το έχω βάλει και στο πρόγραμμα.

Τώρα σε ότι αφορά εδώ... πολλές φορές θέλησα να ανοίξω κάποιο θέμα σχετικά με βιβλία ή να κάνω κριτική/παρουσίαση κάποιου βιβλίου (και να κράξω κανα δυο άλλα 😇:))))), αλλά είμαι λίγο ντροπαλή :ματιά::ματιά:. Επίσης, δε θα ήθελα να πω κάτι αρνητικό σχετικά με κάποιο βιβλίο και κάποιος να προσβληθεί από αυτό (πολλές φορές το παίρνουν προσωπικά).

Σε αυτά που λες δε ξέρω αν φταίει το γεγονός του ότι πολλοί από εμάς δεν έχουμε τα ίδια αναγνωστικά γούστα. Κατά βάση μου αρέσει αυτό γιατί έχω πρόσβαση σε τίτλους που δε θα έμπαινα καν στη διαδικασία να ψάξω.