Σπιτικές βιβλιοθηκες

Εχω τελειωσει εδω και λιγα χρονια το σχολειο. Τα σχολικα μου βιβλια στο συνολο εχουν σχεδον πεταχτει. Και πεταχτηκαν γιατι δεν χωραγαν στο σπιτι. Οπως και δεν χωραγαν και καποιες συλλογες απο περιοδικα και παλια παλια λογοτεχνικα βιβλια που δεν προσεξα σαν παιδι.

Εχω κρατησει ομως τα βιβλια απο τις σπουδες μου, και εχω μαζεψει με την βοηθεια των αδερφων μου αρκετα απο τα σχολικα μου. Βάλτε και οσα λογοτεχνικα απεκτησα προσφατα και παρτε μια ιδεα απο την βιβλιοθηκη μου. Η οποια πλεον.. δεν χωρα τιποτα αλλο.

Ρωτω : οι δικες σας βιβλιοθηκες ειναι μεγαλες; Χωρουν ολα τα βιβλια σας; Και τι βιβλια ειναι αυτα; Για τι αν ειναι μονο λογοτεχνικα τοτε ενταξει. Εγω δεν εχω ουτε το μεγαλο σπιτι, ουτε την μεγαλη βιβλιοθηκη (αληθεια.. στο σαλονι την εχετε; ) και ουτε θελω να στριμωξω βιβλια σε κουτια στα αζητητα στο παταρι (που δεν εχω).

Με στενοχωρει πολυ αυτη η κατασταση, γιατι, βλεπω πως με τις νεες αφιξεις των βιβλιων θα την πληρωσουν καποια παλια σε οχι και τοσο καλη κατασταση και καποια σχολικα που δεν χωνευα.

Τι να κανω; :λυγμ:

Last edited by a moderator:
Θα πω για την καινούρια μου βιβλιοθήκη, λοιπόν, η οποία είναι "ευάερη και ευήλια" καθώς μετακόμισα πρόσφατα.

Είναι στα σαλόνι, σε ένα μεγάλο έπιπλο που καλύπτει ολόκληρο τον τοίχο και αποτελείται από :

- λογοτεχνία για μεγάλους, ελληνική και ξένη, κυρίως μυθιστορήματα και ποίηση

- παιδική λογοτεχνία

- περιοδικά για τη λογοτεχνία, ένας αρκετά μεγάλος αριθμός

- βιβλία ψυχολογίας, αλλά κλασικά και επιστημονικά, όχι new age

- λίγα φιλοσοφίας, ιστορίας, γλωσσολογίας

- πολλά θεωρητικά για τη λογοτεχνία

και τέλος

- πολλά βιβλία Αγγλικών για τη δουλειά μου και κάμποσα λεξικά.

Πολυξένη,

πρόβλημα χώρου αντιμετώπιζα πολύ έντονο στην παλιά μου κατοικία και σε νιώθω :)

Λορένα

Πολεμίστρια του Φωτός
Αχ ουτε και εγω εχω μεγαλη βιβλιοθηκη. Στο σπιτι υπαρχει μια, που στα ψηλα ραφια ειναι οσα βιβλια απο την παιδικη μου ηλικια ειναι σε καλη κατασταση και τα υπολοιπα βιβλια του σχολειου και των σπουδων (εμενα και της αδερφης μου).

Τα καινουργια βιβλια ειναι σε ξεχωριστο ραφι σε αλλο δωματιο του σπιτιου (ετσι και αλλιως θελω να τα ξεχωριζω).

Ονειρο μου, ειναι και μενα μια μεγαλη βιβλιοθηκη (που δεν το βλεπω..)

Εμένα όνειρό μου πάντα ήταν μια μεγάλη βιβλιοθήκη και κατάφερα να την αποκτήσω μετά πολλών κόπων και βασάνων. Πετάχτηκε καναπές, πολυθρόνα και τραπεζάκι, αλλά η βιβλιοθήκη ήρθε!!!:)))) Πιάνει όλο τον τοίχο ενός δωματίου που το αποκαλώ πλέον σπουδαστήριο. Εκεί κάνω και τα ιδιαίτερά μου. Είναι γεμάτη με βιβλία από τη σχολή μου, πιάνουν 2 ράφια συνολικά, και όλα τα άλλα είναι λογοτεχικά και συλλεκτικές εκδόσεις από National Geographic και τέτοιου είδους γενικά περιοδικά. :μπράβο:

η δικια μου βιβλιοθηκη αποτελειται απο 8 ραφια τοιχου (ποτε δε μ'αρεσαν τα επιπλα-βιβλιοθηκη λογω του οτι πιανουν πολυ χωρο) και περιλαμβανει κυριως λογοτεχνικα βιβλια,λεξικα και μια 24-τομη εγκυκλοπαιδεια.μεχρι στιγμης περιλαμβανει περιπου 120-130 τιτλους,αλλα πιστευω οτι στους επομενους μηνες θα προσθεσω κι αλλα ραφια στον τοιχο επειδη η συλλογη πληθαινει σιγα-σιγα (προσπαθω να αγοραζω 2-3 βιβλια το μηνα,αναλογα και με τις οικονομικες δυνατοτητες μου) κι ηδη δυσκολευομαι να τις στοιβαζω ομορφα και ωραια...κατα τ'αλλα εχω κι αλλα βιβλια τα οποια τα θεωρω αχρηστα προς το παρον αλλα λυπαμαι να τα πεταξω γιατι "ισως" στο μελλον μου χρειαστουν...εκεινα τα'χω σε χαρτοκιβωτια και κατω απο το κρεβατι...

Ένας τρόπος που επινόησα για να μετρήσω τα βιβλία μου ήταν το συνολικό μήκος που καταλαμβάνουν το ένα δίπλα στο άλλο. Κι αυτό γιατί κάποια "μικρόσωμα" βρίσκονται σε δυο σειρές, άλλα σε μια βιβλιοθήκη μικρότερων διαστάσεων, λίγα σε ράφια τοίχου, μερικά στοιβαγμένα σε όρθιες στήλες και καμιά δεκαριά κυκλοφορούν από χέρι σε χέρι στο σπίτι και ανοίγουν ανάλογα με τη διάθεση. Ικανό ποσοστό κατέχουν τα εγκυκλοπαιδικά και τα πανεπιστημιακά βιβλία. Η λογοτεχνία ξεκινάει από αρχαία κείμενα και καταλήγει στην παιδική, αλλά δεν έχει σημαντικό "μήκος". Συμπληρώνεται από περιοδικά και εκτυπωμένα/δεμένα κείμενα που κατεβάζω από το δίκτυο (κατ' εξοχήν ξενόγλωσσα).
Ονειρεύομαι ένα δωμάτιο-βιβλιοθήκη, με ανάκλιντρο για ανάγνωση και το γραφείο με τον υπολογιστή μου.

Το όνειρό μου είναι μία βιβλιοθήκη σαν κι αυτή του Τέρατος στην Πεντάμορφη και το Τέρας.
Ευτυχώς είμαι τυχερή, γιατί συνεχίζω την βιβλιοθήκη των γονιών μου.
Συγκεκριμένα, στο σπίτι μου υπάρχουν 4 βιβλιοθήκες (και 3 μικρά ραφάκια, στα οποία έχω την χρυσογραμμένη σειρά ρομαντικής λογοτεχνίας) που περιλαμβάνουν πολλή πολιτική επιστήμη και πολιτική/πρακτική φιλοσοφία, λογοτεχνία, δοκίμια, επιστημονική φαντασία και ελάχιστη φιλοσοφία και αστρονομία.
Η βιβλιοθήκη επεκτείνεται και στο σπίτι της γιαγιάς μου(το δικό μου δεν έχει πλέον άλλο χώρο και οι κινήσεις μου είναι σχεδόν μπαλετικές όταν κινούμαι πέρα δώθε), όπου έχουμε ένα δωμάτιο, το οποίο πραγματικά το αποκαλώ "βιβλιοθήκη".
Όλοι οι τοίχοι έχουν βιβλία (και κάποια cds) κυρίως πολιτικού περιεχομένου, αλλά δεν λείπει και το μυστικιστικό περιεχόμενο :P
Στο κέντρο του δωματίου υπάρχει ένα γραφείο.
Εκεί διαβάζω την περίοδο της εξεταστικής, αλλά και μελετώ όταν έχω κάποια εργασία να παραδώσω.
Είναι το καταφύγιό μου (:

ΥΓ: όποιος γνωρίζει κάποιο πρόγραμμα ταξινόμησης, απλό στην χρήση, θα ήθελα να επικοινωνήσει μαζί μου.

είναι αγαπημένη ηρωίδα η αλήθεια είναι.
Και μου αρέσει το γεγονός ότι παρά το όνομα της, ο δημιουργός δεν θέλησε να την κάνει ωραιότερη απο τις άλλες πριγκίπισσες.
Εστίασε στον εσωτερικό της κόσμο και την κατέστησε την πιο καλλιεργημένη πριγκίπισσα της Disney , κατά τη γνώμη μου (:

Τί ακριβώς εννοείς; τί ψάχνεις;
Ψάχνω πρόγραμμα στον υπολογιστή που να μπορώ να χρησιμοποιήσω ευκολα, ώστε να καταχωρήσω τα βιβλία μου σε κατηγορίες, να τα οργανώσω και να τα έχω αν θες σε ψηφιακούς καταλόγους.
Για παράδειγμα όταν κάνω μια έρευνα για τον Εμφύλιο Πόλεμο, να πατώ στην αναζήτηση "εμφύλιος" και να εμφανίζονται σαν λήμματα όσα βιβλία κατέχω με αυτή τη θεματική, ώστε να τα προσθέσω στην βιβλιογραφία μου.
Βέβαια με θυμάμαι να το ψάχνω απο τις αρχές του Λυκείου,μια απόφαση είναι, αλλά θέλει το χρόνο της. Θα με ικανοποιούσε πολύ αν το πραγματοποιούσα αυτό το σχέδιο :))

η βιβλιοθήκη μου είναι απλωμένη σε όλο το σπιτι,ακόμα και στην κουζίνα βρήκαν θέση μερικά! (το μπάνιο τη γλίτωσε λογω υγρασίας)
πρόσφατα αποχωρίστηκα μερικά δωρίζοντας τα στη Δημοτική Βιβλιοθήκη γιατί δεν είχα χώρο.

Αν έχουν κι άλλοι το ίδιο πρόβλημα ίσως βρεθεί ενας χώρος εδώ που θα αναρτούμε τους τίτλους που θέλουμε να χαρίσουμε.

παιδια,τυχαινει καποιος απο σας να εχει δυο ή περισσοτερες εκδοσεις ενος βιβλιου στη βιβλιοθηκη του;ο λογος που ρωταω ειναι οτι σκοπευω να αγορασω ολη τη συλλογη απο την ''παγκοσμια λογοτεχνια'' που βγηκε προσφατα(γιατι πραγματικα ξετρελαθηκα με την εν λογω εκδοση!),αλλα 7-8 τιτλους τους εχω ηδη στη κατοχη μου.δεν ειναι λιγο παραξενο;θελω να ξερω αν υπαρχουν κι αλλοι σαν εμενα για να μην νοιωθω...καπως

Μη νιώθεις καθόλου κάπως. Έχω την Φόνισσα του Παπαδιαμάντη σε τρεις διαφορετικές εκδόσεις! Επίσης τη βιογραφία του Παπαδιαμάντη Ο Κοσμοκαλόγερος επί δύο και τη Νανά του Ζολά επί δύο. Και ίσως να έχω κι άλλα που αυτή τη στιγμή δεν θυμάμαι!

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
κι εγώ, ομολογώ πως έχω κάμποσους τίτλους διπλούς...

Θα ηθελα παααααααρα πολυ ενα δωματιο γεματο βιβλιοθηκες,καναπεδες και πολυθρονες για αναγνωση. Αλλα...ονειρα!
Τα βιβλια τα ειχα παντα στο δωματιο μου και ποτε δε χωρουσαν στο μικρο επιπλο που ειχα με αποτελεσμα να τα εχω σε συρταρια, σε κουτια στην ντουλαπα και γενικα οπου μπορουσα να τα χωσω. Οταν μπορεσα αγορασα απο το ικεα ενα γραφειο ενωμενο με επιδαπεδια βιβλιοθηκη. Εχει οχτω ραφια χωρισμενα στη μεση σαν κουτια και χωραει δυο σειρες βιβλιων....συν μερικα ξαπλωμενα πανω στα αλλα.Οποτε ειχα μεγαλη χαρα τακτοποιησα αρκετα.Ενταξει, δεν χωρεσαν ολα αλλα οπως και να ΄χει ειμαι πιο ικανοποιημενη τωρα.

Νομίζω πως όλοι σε αυτό το φόρουμ έχουμε όνειρο ένα δωμάτιο-βιβλιοθήκη, τα βιβλία να καλύπτουν κάθε τοίχο και στη μέση μια απλή πολυθρόνα για ανάγνωση.:γιούπι:
Στο σπίτι έχουμε 4 βιβλιοθήκες: μια στο δωματιό μου με 6 ράφια όπου μου ανήκουν τα τρία και έχω βάλει όλα τα βιβλία της σχολής. Μια μεγάλη στο χωλ όπου έχω όλα τα βιβλία λογοτεχνίας-ποίησης-παιδικά-εγκυκλοπαίδεις κ.ο.κ. Και δύο στο δωμάτιο των γονιών μου όπου η μητέρα μου έχει διάφορα κλασικά, ιστορικά, τα παιδικα της και ό,τι κυκλοφορεί από τις εκδόσεις της Ωκεανίδας. Έχουμε μεταφέρει και πολλά βιβλία στο εξοχικό μας γιατί δεν είχαμε χώρο, να δω τι άλλο θα σκαρφιστούμε όταν εξαντληθούν τα ράφια στις ήδη υπάρχουσες!

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Κατά κάποιον τρόπο το ταβάνι στα δωμάτια μοιάζει ανεκμετάλλευτο και περιμένω κάποιον να έρθει με μια καλή ιδέα για αξιοποίηση.
:ναι: