Σπύρος Μαρκέτος : "Εικονογραφημένη ιστορία της ιατρικής"To Η ζωή είναι σύντομη, η τέχνη απέραντη, η ευκαιρία στιγμιαία και το πείραμα αβέβαιο και το vita brevis, ars longa που έγραψαν η Χρυσηίδα και ο Φιλόσοφος, αντίστοιχα στα αγαπημένα αποφθέγματα από βιβλία, με έκαναν να θυμηθώ το βιβλίο όπου πρώτη φορά είδα τον πρώτο Ιπποκρατικό αφορισμό: «ο βίος βραχύς, η τέχνη μακρή, ο καιρός οξύς, η πείρα σφαλερή και η κρίσις χαλεπή». Πρόκειται για το βιβλίο Εικονογραφημένη ιστορία της ιατρικής του Σπύρου Μαρκέτου.

Ίσως να μην παρουσίαζα αυτό το βιβλίο αν δε μας το είχαν δώσει στη σχολή για το μάθημα της ιστορίας και της φιλοσοφίας της ιατρικής. Είναι από τα πολύ λίγα αξιόλογα συγγράμματα που μας έδωσαν και μάλιστα Έλληνα συγγραφέα! Πέρα από το ό,τι είναι εξαιρετικά καλαίσθητο, είναι και πολύ καλογραμμένο, πλούσιο σε πληροφορίες, αλλά απλό και κατανοητό. Μάλιστα, ο ο συγγραφέας επιλέγει τη μορφή των ερωταποκρίσεων, η οποία κάνει πολύ πιο φιλική την ανάγνωση ιστορικών γεγονότων.

Ξεκινώντας από την προϊστορική εποχή, φτάνει σχεδόν ως τις μέρες μας αναφέροντας όλα τα σημαντικά γεγονότα και τα πρόσωπα στο χώρο της ιατρικής. Είναι πολύ ενδιαφέρον αυτό το ταξίδι στο χρόνο που δείχνει τις αντιλήψεις που κατά καιρούς επικρατούσαν αλλά και πώς κατακτάται σταδιακά η γνώση σε αυτόν τον τομέα της επιστήμης.

Αν κάποιος ενδιαφέρεται, μπορώ να του το δανείσω. (έχω σημειωμένα και τα ΣΟΣ :ρ )
 
Last edited by a moderator:

Λορένα

Πολεμίστρια του Φωτός
Εγω το θελω.. :)

Αποφάσισα στο εξης να διαβαζω βιβλια, κατοπιν συστατικης επιστολης.

Πολύ ενδιαφερον ακουγεται Γαλη. Συν αυτο.. μου αρεσουν τετοιου ειδους βιβλια (φιλοσοφικα, ιστορικα κτλ)
 
Top