Τίτλος: Το Κορίτσι με το Τατουάζ
Πρωτότυπος τίτλος: Man som Katar Kvinnor
Συγγραφέας: Στινγκ Λάρσον (Stieg Larsson)
Μετάφραση: Γιώργος Μαθόπουλος
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Έτος πρώτης έκδοσης: 2005 (Σουηδικά)
ISBN: 978-960-453-520-0
Πριν καναδυο μήνες δέχτηκα μεγάλες πιέσεις από την αδερφή μου να δω την σουηδική ταινία "Το Κορίτσι με το Τατουάζ" γιατί είχε ενθουσιαστεί με αυτήν και ήθελε να την συζητήσουμε. Παράλληλα είχα τον ενθουσιασμό μιας φίλης για την αμερικάνικη κινηματογραφική εκδοχή. Έχοντας διαβάσει κι εδώ τις καλές κριτικές για το βιβλίο ήξερα πως εδώ πρόκειται για κάτι τουλάχιστον ενδιαφέρον. Μόνο που σαν... παλιός αντιστάθηκα στις δίπλευρες πιέσεις να δω τις ταινίες και πήγα κι αγόρασα το βιβλίο. Και, ω, πόσο δικαιώθηκα!
Καταρχήν, να πω πως ενθουσιάστηκα. Το βιβλίο αυτό, καθώς κι η συνέχεια "Το Κορίτσι που Έπαιζε με την Φωτιά" (το τρίτο της τριλογίας δεν το έχω διαβάσει ακόμα αυτήν την στιγμή που γράφω), ενδέχεται να είναι τα καλύτερα αστυνομικά που έχω διαβάσει.
Μετά την ανάγνωση είδα και την σουηδική ταινία που κάπως με απογοήτευσε καθώς τα πάντα γίνονταν πολύ συνοπτικά, σε σχέση με το βιβλίο. Όμως δεν έχω σκοπό να κατηγορήσω την ταινία εδώ. Μια χαρά ταινία ήταν, απλά το βιβλίο, και πάντα κατά την ταπεινή μου άποψη, είναι ανώτατη επίδοση της αστυνομικής λογοτεχνίας!
Είναι ένα σύγχρονο βιβλίο κι αυτό ήταν για εμένα ευχάριστα ανανεωτικό καθώς συνήθως διαβάζω κλασικά αστυνομικά όπως Ντάσιελ Χάμετ και Ζαν-Πατρίκ Μανσέτ. Εδώ έχεις ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, χάκερς και μοτοσυκλέτες. Όμως σύγχρονη είναι κι η θεματολογία καθώς το βιβλίο περιστρέφεται γύρω από σύγχρονα προβλήματα, γενικότερα.
Η ιστορία εκτυλίσσεται, λοιπόν, έχοντας σαν φόντο την οικονομία, τις βιομηχανίες και τα μεγάλα βρόμικα παιχνίδια. Πάνω σε αυτό το φόντο ο Λάρσον πλέκει περίτεχνα δυο-τρεις ιστορίες μεταξύ τους. Η κύρια ιστορία είναι ένα πολύ παλιό ανεξιχνίαστο έγκλημα που ύστερα από δεκαετίες ζητά λύση. Και παράλληλα έχουμε την ήττα και την αντεπίθεση του δημοσιογράφου Μίκαελ Μπλόμκβιστ κόντρα σε έναν μεγαλοκαρχαρία επιχειρηματία κι επίσης την ιστορία ενός εκκεντρικού κοριτσιού που βρίσκεται ξάφνου υπό την εποπτεία ενός κηδεμόνα που είναι κάθαρμα.
Η πλοκή είναι συναρπαστική. Συνδυάζει την ταχύτητα και την ζωντάνια που συναντά κανείς στο μυθιστόρημα τύπου Μανσέτ, κι από την άλλη το βρες-τον-δολοφόνο της Κρίστη. Οι ήρωες ολοζώντανοι κι ενδιαφέροντες. Η Λίσμπετ Σαλάντερ δε (το κορίτσι με το τατουάζ), κατάφερε να γίνει μέσα σε δύο βιβλία με διαφορά η πιο αγαπημένη μου λογοτεχνική ηρωίδα καθώς αποτελεί ένα παράδοξο μα πολύ καλοδουλεμένο κράμα και επιπλέον καταφέρνει να είναι ρεαλιστική παρά τις σχεδόν... υπερηρωικές τις δυνάμεις.
Η Λίσμπετ της σουηδικής ταινίας
Και μέσα σε όλο αυτό το περίτεχνο υφαντό, ο Λάρσον τοποθετεί κεντρικά, σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα: τα οικονομικά σκάνδαλα, την πορνεία καθώς και ένα σουηδικό θέμα, αυτό της κηδεμονίας ενηλίκων που θεωρούνται ανώριμοι. Ειδικά τώρα που τρέχει στην χώρα μας το θέμα με αυτές τις ταλαίπωρες πόρνες, που από παιδιά τις εκμεταλλεύτηκαν άντρες νταβατζήδες κι άντρες πελάτες, δέσμιες στο περιθώριο μια ξένης κοινωνίας και πλέον καταδικασμένες να ζήσουν και να πεθάνουν με έιτζ, ζωές ασήμαντες που δεν θα λείψουν σε κανέναν, το βιβλίο έχει έναν πολύ επίκαιρο χαρακτήρα. Η γυναίκα στέκει κεντρικά σε αυτό το βιβλίο και μάλιστα ο σουηδικός τίτλος είναι "Άντρες που Μισούν τις Γυναίκες".
Δυστυχώς, η ζωή φάνηκε πολύ άδικη σε αυτόν τον συμπαθητικό, προοδευτικό και τόσο ταλαντούχο συγγραφέα. Τον Νοέμβριο του 2004 έπαθε καρδιακή συγκοπή αφού ανέβηκε με τα πόδια τις σκάλες για το γραφείο του που βρισκόταν στον έβδομο όροφο. Μοναχά 50 ετών, δεν πρόλαβε να δει την τριλογία του να εκδίδεται, να κάνει θραύση, να γίνεται ταινίες.
Ο Στιγκ Λάρσον
Με στεναχωρεί πολύ ότι χάθηκε τόσο νωρίς ένας συγγραφέας που είμαι βέβαιος πως θα μας χάριζε κι άλλα καταπληκτικά βιβλία. Από την άλλη, λέω πάλι καλά που αντί για ένα αστυνομικό μάς άφησε τριλογία. Απόλαυσα τα δύο πρώτα και περιμένω δίχως βιάση κάποια στιγμή να ρουφήξω και το τρίτο.
Όποιος αγαπά την αστυνομική λογοτεχνία εδώ θα βρει κάτι που θα του φανεί καλό, πολύ καλό ή αριστούργημα. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, ένας βιβλιόφιλος ας προτιμήσει να διαβάσει πρώτα τα βιβλία γιατί είναι αληθινά πολύ καλογραμμένα κι είναι σαν να τα χαραμίζεις αν δεις πρώτα την ταινία.
Όποιος θέλει μπορεί να δει και παρουσίαση όλης της τριλογίας.
Last edited: