Συλλεκτικά βιβλία

Καλησπερα σε ολους. Στη διδικτυακη περιηγηση μου σε παλαιοβιβλιοπωλεια βλεπω και τα σπανια-συλλεκτικα τα οποια εχουν τιμες σχετικα υψηλες. Εκδοσεις αρκετα παλιες και αναλογως της καταστασης του βιβλιου ανεβαινει και η τιμη. Αρκουν ομως αυτα για να χαρακτηριστει συλλεκτικο η σπανιο; υπαρχουν αλλα κριτηρια;
Υπαρχει για παραδειγμα μια βαση δεδομενων οπου θα βαλεις την εκδοση για να δεις ποσα αντιτυπα υπαρχουν;

Last edited by a moderator:
Αρκουν ομως αυτα για να χαρακτηριστει συλλεκτικο η σπανιο; υπαρχουν αλλα κριτηρια;
Υπαρχει για παραδειγμα μια βαση δεδομενων οπου θα βαλεις την εκδοση για να δεις ποσα αντιτυπα υπαρχουν;
Καλησπέρα,

Κάνω και εγω αναζήτηση "σπανιων" βιβλίων στο διαδίκτυο ψάχνοντας κυρίως εκδοσεις που περιέχουν εικόνες καθώς οι νέες εκδόσεις συνήθως δεν έχουν. Αυτό που κάνω αφού βρω μια έκδοση που μου αρέσει είναι να το γκουγκλαρω. 9 στις 10 φορές το βιβλίο υπάρχει στην ίδια ή διαφορετική "συλλεκτική" έκδοση και σε άλλα παλαιοβιβλιοπωλεία. Οπότε αυτό που έχω συμπεράνει είναι ότι δύσκολα θα βρεις μια γνήσια σπάνια έκδοση καθώς είναι αντίγραφα συνήθως και η μέθοδος παλαίωσης για τα πολυ ακριβά δεν μου φαίνεται απίθανη. Απο την αλλη η έννοια σπανιο μπορεί να πάρει διάφορες ερμηνείες (σπάνια πρώτη έκδοση, σπάνιο μοναδικό αντίτυπο, διαθεσιμότητα, ενυπόγραφα αντίτυπα κλπ αναλογα με το τι ψαχνεις). Ένα πολύ καλό παλαιοβιβλιοπωλείο που έχω βρει είναι το Πελαργός και θα σου πρότεινα να το επισκεφτείς αν μένεις Αθήνα.

Ευχαριστω. Θα το κοιταξω. Η αληθεια ειναι οτι δεν με ενδιαφερει η σπανιοτητα με την εννοια να εχω κατι μοναδικο αλλα με γοητευει να εχω στα χερια ενα βιβλιο 100 χρονων και να ειναι και σε καλη κατασταση. Ας το εχουν και αλλοι 10.000 ανθρωποι.

Last edited by a moderator: