Συνανάγνωση: "Ο θείος Πέτρος και η Εικασία του Γκόλντμπαχ" Απόστολος Δοξιάδης

Πεταλούδα

Θαλασσογέννητη Ελπίδα των Ηλιόμορφων Ονείρων
Θα επανέλθω στο νήμα, αλλά ήθελα να πω ότι μου άρεσε πολύ η ανάλυσή σου @Ειφφελ και θα αναφερθώ για την ώρα σε δύο πραγματάκια.

Αρχικά έψαξα την ταινία που αναφέρεις και είδα ότι βασίζεται σε ένα βιβλίο που είναι εξαντλημένο (το metabook το έχει στην φιλική τιμή των 350 € :)))) ), μόνο ως e-book το βρήκα. Πάντως τα έβαλα στα υπόψην και τα δύο.

Δεν ήξερα την ιστορία των πυρηνικών επιστημόνων που πήγαν να ζήσουν στην Γαύδο. Ο τρόπος ζωής τους μου θύμισαν σε σημεία το βιβλίο "Ο αναρχικός των δύο κόσμων". Διάβασα κάποια άρθρα για τους λόγους που πήραν αυτή την απόφαση, αλλά και για την ζωή τους εκεί και νόμιζα ότι διάβαζα την πλοκή από ένα πολύ ενδιαφέροντα βιβλίο! Βρήκα ένα ντοκυμαντέρ για την ζωή τους που θα το δω με την πρώτη ευκαιρία και το βάζω κι εδώ για όποιον ενδιαφερθεί: "ΟΙ ΑΘΑΝΑΤΟΙ: ΣΤΟ ΝΟΤΙΟΤΕΡΟ ΑΚΡΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ".
 
Το βιβλίο παρουσιάζει τις μαθηματικές έννοιες με πολύ κατανοητό τρόπο, άλλωστε αναφέρει αυτές που είναι απαραίτητες για την πλοκή της υπόθεσης και δεν κουράζει τον αναγνώστη.

Ο ίδιος ο Δοξιάδης έγινε δεκτός στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης όπου σπούδασε μαθηματικά, σε ηλικία δεκαπέντε ετών. Μάλλον έχει βάλει στοιχειά του εαυτού του στους χαρακτήρες του θείου Πέτρου και του αφηγητή.
 
Λέει ο θείος Πέτρος "Κατά την γνώμη, στα Μαθηματικά, όπως και στις τέχνες ή στον αθλητισμό, αν δεν είσαι ο καλύτερος, είσαι ένα τίποτα......μιλάω για τον ερευνητή, φυσικά, όχι για τον δάσκαλο..."
Όπως είναι το εκπαιδευτικό μας σύστημα ένα παιδί ακόμα τις τρίτης λυκείου πρέπει να επιλέξει το μέλλον του χωρίς να γνωρίσει πρώτα τις δυνατότητες που έχει. Οι περισσότεροι έχουμε συναντήσει στο σχολείο ένα μαθηματικό ο οποίος έγινε μαθηματικός γιατί όταν πήγαινε στην τρίτη λυκείου, όχι γιατί θα του άρεσε να διδάσκει μαθηματικά αλλά επειδή του άρεσαν το μάθημα των μαθηματικών. Στην συνέχεια, αφού δεν ήταν το 1/10.000 για να γίνει ερευνητής μαθηματικός έγινε αναγκαστικά καθηγητής. Ο αφηγητής είχε την τύχη να σπουδάσει στην Αμερική, όπου είχε και την δυνατότητα να επιλέξει διαφορετικά μαθήματα των δύο πρώτων χρόνων από το τελικό πτυχίο. Δεν θα μπορούσε να κάνει το ίδιο αν σπούδαζε στην Ελλάδα. Επίσης η φυσική απόσταση από τον θείο Πέτρο επηρεάζουν τις αντιδράσεις του αφηγητή μετά την ανακάλυψη σχετικά με το πρόβλημα που του έδωσε ο θείος του.
 
Last edited:
Θα επανέλθω στο νήμα, αλλά ήθελα να πω ότι μου άρεσε πολύ η ανάλυσή σου @Ειφφελ και θα αναφερθώ για την ώρα σε δύο πραγματάκια.

Αρχικά έψαξα την ταινία που αναφέρεις και είδα ότι βασίζεται σε ένα βιβλίο που είναι εξαντλημένο (το metabook το έχει στην φιλική τιμή των 350 € :)))) ), μόνο ως e-book το βρήκα. Πάντως τα έβαλα στα υπόψην και τα δύο.

Δεν ήξερα την ιστορία των πυρηνικών επιστημόνων που πήγαν να ζήσουν στην Γαύδο. Ο τρόπος ζωής τους μου θύμισαν σε σημεία το βιβλίο "Ο αναρχικός των δύο κόσμων". Διάβασα κάποια άρθρα για τους λόγους που πήραν αυτή την απόφαση, αλλά και για την ζωή τους εκεί και νόμιζα ότι διάβαζα την πλοκή από ένα πολύ ενδιαφέροντα βιβλίο! Βρήκα ένα ντοκυμαντέρ για την ζωή τους που θα το δω με την πρώτη ευκαιρία και το βάζω κι εδώ για όποιον ενδιαφερθεί: "ΟΙ ΑΘΑΝΑΤΟΙ: ΣΤΟ ΝΟΤΙΟΤΕΡΟ ΑΚΡΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ".
Ευχαριστώ για το σχόλιο της ανάλυσης μιας και είναι η πρώτη φορά που συμμετέχω και δεν ήξερα αν μου βγει.

Αλλά δύο βιβλία στο πρόγραμμα για ανάγνωση!! Γι αυτό αγαπώ τη λέσχη. Αν μπορείς στείλε μου που βρήκες το βιβλίο του cloud atlas για να το διαβάσω κάποια στιγμή.
 

Πεταλούδα

Θαλασσογέννητη Ελπίδα των Ηλιόμορφων Ονείρων
Αν μπορείς στείλε μου που βρήκες το βιβλίο του cloud atlas για να το διαβάσω κάποια στιγμή.
Είχα δει βιαστικά και δεν είχα προσέξει δίπλα στην τιμή το "Μη διαθέσιμο" που έγραφε. :ντροπή: Το έψαξα ξανά για να μην έρθω με άδεια χέρια και το βρήκα εδώ αν θες να το ερευνήσεις που το έχει για ανταλλαγή, αλλά δεν λέει με τι.. :))))
 

Πεταλούδα

Θαλασσογέννητη Ελπίδα των Ηλιόμορφων Ονείρων
«Ο Θείος Πέτρος και η Εικασία του Γκόλντμπαχ»

Μέρος 1

Θα ξεκινήσω την άποψή μου για το πρώτο μέρος με ένα σχόλιο για την γραφή του βιβλίου. Δεν ξέρω αν φταίει που διαβάζω πιο λίγο ελληνική λογοτεχνία και περισσότερο μεταφρασμένη και δεν είμαι συνηθισμένη στην γραφή Ελλήνων συγγραφέων ή αν πρόκειται για ιδιαιτερότητα του συγγραφέα του ίδιου. Ενώ η γλώσσα όπως και το λεξιλόγιο που χρησιμοποιεί είναι βατά, ήταν έντονη η αντίθεση για μένα η συχνή χρήση εκφράσεων που προέρχονται από την καθαρεύουσα ή τα αρχαία. Όταν τις πετύχαινα έψαχνα να βρω την σημασία τους γιατί δεν είμαι ιδιαίτερα γνώστης στις πτυχές αυτές της γλώσσας μας, αλλά και για να σιγουρέψω την σημασία τους σε κάποιες εκφράσεις που μου ήταν πιο γνωστές.

Στο σχολείο πρόλαβα την αλλαγή από πολυτονικό σε μονοτονικό και στα διαβάσματά μου τα χρόνια που ακολούθησαν θα είχα συναντήσει αρκετές γιατί είχα παρατηρήσει το ίδιο πράγμα και στο γράψιμό μου πριν χρόνια, να βγαίνουν αυθόρμητα στην γραφή μου κάποιες πιο λόγιες λέξεις, και επειδή μου «χτυπούσαν» σε σχέση με το υπόλοιπο κείμενο, προσπάθησα, σε όσες υποσυνείδητα μου είχαν εντυπωθεί, να μην τις χρησιμοποιώ.

Και επειδή τις σημείωνα, θα κάνω μια απλή καταγραφή κι εδώ από περιέργεια για το υπόλοιπο βιβλίο και δίπλα θα γράφω μια έννοιά τους (όχι με τόση πολύ σιγουριά), αλλά πάντα με γνώμονα το κείμενο και θα την εμπλουτίζω με όσες βρίσκω στην πορεία:
  • Εξ απαλών ονύχων (σελ. 9) – από νεαρή ηλικία
  • Ειρήσθω (σε. 10) – Έχουν πει
  • Τίνι τρόπω – (σελ. 11) - με αυτόν τον τρόπο
  • Εξεστράτευε – (σελ. 12) – έκανε εκστρατεία
  • Εις μάτην – (σελ. 12) – μάταια
  • Ούτως ειπείν (σελ. 20) – συγκεκριμένα
  • Τα άγια τοις κυσί (σελ. 31) – έκανε ιεροσυλία
  • Το εξ ων ουκ άνευ (σελ. 46) - (δήλωση ότι είναι απαραίτητο κάτι)
  • Όπερ έδει δείξαι (σελ. 50) – αυτό που έπρεπε να αποδείξουμε
  • Εκ του μακρόθεν (σελ. 79) – από μεγάλη απόσταση
Λίγα λόγια για την ιστορία του 1ου μέρους

Στο πρώτο μέρος του βιβλίου γνωρίσαμε τον αφηγητή της ιστορίας, 50 χρονών τώρα, που μας εξιστορεί περιστατικά που αφορούν την επαφή του με τα Μαθηματικά και η οποία ξεκίνησε από την σχέση του με τον θείο του Πέτρο. Από εκείνη την εποχή του έχουν μείνει μόνο 2 έντυπα αναμνηστικά, ένα βιβλίο και ένα περιοδικό, σχετικά με τα Μαθηματικά και τα δύο.

Το 1957, 250 χρόνια από τον θάνατο του μαθηματικού Λέοναρντ Όιλερ, ο έφηβος τότε πρωταγωνιστής, θα πάρει μια πρώτη γεύση από την μαγεία των Μαθηματικών, όταν παρακολουθεί μια εκδήλωση στην οποία είχε προσκληθεί ο θείος του, και στο τέλος της πήρε την απόφαση να γίνει μαθηματικός.

Αυτή την απόφαση με πίκρα την πήρε πίσω μετά το τεστ που του υπόβαλε ο θείος του για να δει, όπως του είπε, αν είναι ικανός να πάρει αυτόν τον δρόμο. Απέτυχε και αυτό τον γέμισε οργή λίγα χρόνια μετά όταν ανακάλυψε την τρικλοποδιά που του είχε βάλει τότε: το τεστ εκείνο ήταν στην πραγματικότητα ένα άλυτο μαθηματικό πρόβλημα που ονομαζόταν η Εικασία του Γκόλντμπαχ και η απάντηση για τον λόγο που του το έκανε αυτό όπως του έγραψε (μετά το θυμωμένο γράμμα που έστειλε στον θείο του) ήταν ότι την απάντηση θα την βρει μέσα στο Θεώρημα μη Πληρότητας του Κουρτ Γκάιντελ. Το καλό βέβαια ήταν ότι πρόλαβε την διορία για να διαλέξει κατεύθυνση στο Πανεπιστήμιο που βρισκόταν και ενώ αρχικά είχε στο μυαλό του τα Οικονομικά, τώρα διάλεξε τα Μαθηματικά.


Η μαγεία μπήκε στην ζωή του

Ο ήρωάς μας καθώς μεγαλώνει μαθαίνει ότι ο θείος του είναι περιθωριοποιημένος από τα αδέρφια του και οι διάσκορπες πληροφορίες που μαθαίνει ως παιδί του φαίνονται εξωτικές: είναι ένας άνθρωπος που διαβάζει πολύ, παίζει σκάκι, ξέρει μαθηματικά. Τα σύμβολα της άγνωστης για εκείνον γλώσσα των μαθηματικών φαντάζομαι θα του μοιάζουν σαν αιγυπτιακή αλφάβητο! Ψυχανεμίζεται ότι κάτι περίεργο συμβαίνει που του το κρατάνε κρυφό, αλλά με την ορμή της εφηβείας ανοίγει με την μέθοδο του ατμού μια πρόσκληση που είχε αποδέκτη τον θείο του -που την είχε διαβάσει σε ένα εφηβικό ανάγνωσμα και μαθαίνει για την εκδήλωση που τον καλούν.

Η εμπειρία του μετά την εκδήλωση που παρακολούθησε τον ώθησε να αριστεύσει στα μαθήματα του σχολείου του και τραγική ειρωνεία ήταν πως σκέφτηκε για τον πατέρα του ότι «Δεν μπορούσε να γκρινιάξει που αρίστευα», μια και αρίστευε πλέον και στα διάφορα μαθήματα των μαθηματικών.

Για εκείνον τα Μαθηματικά και έννοιες όπως Τυπική Λογική, Επαγωγικός Λογισμός, Απαιτήσεις Πληρότητας κτλ., ήταν περιοχές σε μια νέα ήπειρο που περιμένει να ανακαλυφθεί.


Θείος Πέτρος vs Τα αδέρφια του / Πρωταγωνιστής vs Τα ξαδέρφια του

Τα δύο αδέρφια του Πέτρου με τον Πέτρο παρουσιάζουν κάποιες διαφορές, τόσο εξωτερικές όσο και εσωτερικές. Ο Πέτρος έχει πιο ασκητικό παρουσιαστικό με το πιο ευτραφές των αδερφών του. Ο πατέρα του μικρού μας τότε ήρωα, του παρουσιάζει τον θείο του ως έναν άνθρωπο που δεν έχει αισθήματα, είναι ιερόσυλος, πρόδωσε την κλίση του και είναι γενικά παράδειγμα προς αποφυγή.

Με αυτές τις απόψεις γαλουχούν και τα παιδιά τους και ενώ τα ξαδέρφια του μικρού απλά τις αποδέχονται, εκείνος τις επεξεργάζεται και απορεί με τις αντιθέσεις που παρατηρεί.


Σκοπός της ζωής

Τα δύο αδέρφια είχαν διαφορετικό σκοπό στην ζωή τους, από ότι ο Πέτρος και από εκεί απορρέουν και οι επιλογές της ζωής που ακολούθησαν. Και ενώ εκείνοι οι δύο σπούδασαν, έκανα οικογένεια και δούλεψαν στην οικογενειακή επιχείρηση, ο Πέτρος τράβηξε τον δικό του δρόμο.

Πλάνο από ταινία Mr. Nobody

"Τα πάντα μπορούσαν να είναι κάθε τι άλλο, ωστόσο θα είχαν το ίδιο νόημα".
640


Γνωρίζουμε εκ των προτέρων ο δρόμος που οραματιζόμαστε που θα καταλήξει, αν θα εξελιχθεί στην προσωπική μας χίμαιρα, ή θα γίνει το άγραφο πεπρωμένο μας; Και χρειάζεται αυτή η γνώση για να προαποφασίσουμε τι θα κάνουμε; Ή αυτό θα το μάθουμε εμπειρικά αφού ακολουθήσουμε τον δρόμο που υποδεικνύει η ψυχή μας;


Επιτυχία vs Αποτυχία

Χρειάζεται να μας οδηγήσει σε μια επιτυχημένη διαδρομή ο δρόμος που θα επιλέξουμε; Ποιος ορίζει τι είναι επιτυχία; Χρειάζεται να γνωρίζουμε εκ των προτέρων την επιτυχία ή όχι του τολμήματος μας για να το επιλέξουμε;

Ποιος θεωρείται επιτυχημένος στην ζωή και ποιος όχι; Για τα δύο αδέρφια έχει να κάνει με το αν ακολουθεί κανείς τα κοινωνικά πρότυπα που ενστερνίζονται την εποχή τους. Στα μάτια τους, η επιλογή ζωής του αδερφού τους Πέτρου, τον έχει μεταμορφώσει σε έναν ξεπεσμένο Δον Κιχώτη, που όχι μόνο ακολούθησε άλλο δρόμο, αλλά τόλμησε κιόλας να αποτύχει. Διπλό το κακό δηλαδή!


Άνθρωποι Καταλύτες

«Η ζωή, όμως, δεν προχωρεί με μαθηματικούς νόμους και […] η Μοίρα (ποιος άλλος μπορεί να ευθύνεται για τέτοια λογής παρεμβάσεις;) είχε ορίσει ως νέο μου συγκάτοικο στον κοιτώνα τον Σάμυ […] ένα παιδί – θαύμα στα μαθηματικά

Στην ζωή μας έρχονται άνθρωποι που επιδρούν με διάφορους τρόπους. Στον πρωταγωνιστή μας, ίνδαλμα στην παιδική του ηλικία υπήρξε ο θείος του για την απόφασή του να ακολουθήσει τον κλάδο των Μαθηματικών. Ως φοιτητής, ο συγκάτοικός του Σάμυ είναι ο πρώτος που δέθηκε ως φίλος μαζί του, γιατί με αυτόν έζησε πρωτόγνωρες και δυνατές εμπειρίες: με την συμβολή του ανακάλυψε την απάτη του θείου του, στο πρώτο του μεθύσι και κατά την διάρκεια των «πέντε στάδιων του πένθους» που περνούσε λόγω της ανακάλυψης εκείνος του συμπαραστάθηκε, όπως και τον βοήθησε στο τέλος να ακολουθήσει τον δρόμο που είχε επιλέξει από παιδί.
 
...
Δεν ξέρω αν φταίει που διαβάζω πιο λίγο ελληνική λογοτεχνία και περισσότερο μεταφρασμένη και δεν είμαι συνηθισμένη στην γραφή Ελλήνων συγγραφέων ή αν πρόκειται για ιδιαιτερότητα του συγγραφέα του ίδιου. Ενώ η γλώσσα όπως και το λεξιλόγιο που χρησιμοποιεί είναι βατά, ήταν έντονη η αντίθεση για μένα η συχνή χρήση εκφράσεων που προέρχονται από την καθαρεύουσα ή τα αρχαία....​
Ήθελα να το σχολιάσω και εγώ. Έκανα την ίδια σκέψη, ότι διαβάζω περισσότερο μεταφρασμένη λογοτεχνία γι αυτό μου φάνηκε κάπως.
Όμως, παρά τις συνήθειες μου, πρόσφατα διάβασα το ο Χριστός ξανασταυρώνεται του Καζαντζάκη και το η δέκατη φωτογραφία του Παυλίδη, το πρώτο γραμμένο στην καθαρεύουσα, συγκεκριμένα Κρητική καθαρεύουσα και το δεύτερο σύγχρονη νεοελληνική γλώσσα. Τα δύο αυτά είχαν ροή στο γράψιμο τους σε αντίθεση με τον Δοξιάδη που μου θύμισε παιδιά που μαθαίνουν μια δύσκολη καινούρια λέξη και τη χρησιμοποιούν στην απλή τους διάλεκτο. Δεν το σχολίασα γιατί μου διαβάστηκε (ακούστηκε θέλω να πω, αλλά για να κυριολεκτώ :) ) λίγο κακό σαν σχόλιο και δεν ήθελα να υπονοηθεί κάτι αρνητικό για το βιβλίο μιας και φαίνεται πολύ καλό.​

... Πλάνο από ταινία Mr. Nobody

"Τα πάντα μπορούσαν να είναι κάθε τι άλλο, ωστόσο θα είχαν το ίδιο νόημα".
View attachment 640


Γνωρίζουμε εκ των προτέρων ο δρόμος που οραματιζόμαστε που θα καταλήξει, αν θα εξελιχθεί στην προσωπική μας χίμαιρα, ή θα γίνει το άγραφο πεπρωμένο μας; Και χρειάζεται αυτή η γνώση για να προαποφασίσουμε τι θα κάνουμε; Ή αυτό θα το μάθουμε εμπειρικά αφού ακολουθήσουμε τον δρόμο που υποδεικνύει η ψυχή μας;
...
Χα χα!! Πρώτη φορά συναντάω κάποιον που την έχει δει αυτή την ταινία. Όταν μεγαλώσει λίγο το παιδί μου και του περάσουν οι κολικοί ώστε να μπορώ να δω ταινία, θα σε ρωτήσω να μου προτείνεις καμία 🤣🤣
 
Last edited:

Πεταλούδα

Θαλασσογέννητη Ελπίδα των Ηλιόμορφων Ονείρων
Δεν το σχολίασα γιατί μου διαβάστηκε (ακούστηκε θέλω να πω, αλλά για να κυριολεκτώ :) ) λίγο κακό σαν σχόλιο και δεν ήθελα να υπονοηθεί κάτι αρνητικό για το βιβλίο μιας και φαίνεται πολύ καλό.
Το βιβλίο μου αρέσει πολύ, με συνεπήρε η πλοκή του και την αναλύω. Δεν το λέω αρνητικά και καλά που το σχολίασες για να το διευκρινήσω καλύτερα. Η γραφή ρέει και το βιβλίο είναι βατό, ήταν προσωπικός προβληματισμός όπως τον αναλύω πιο πάνω. Ήταν κάτι που αναγνώρισα σε μένα και μου φάνηκε περίεργο ως προς τον τον τρόπο που λειτουργεί η γλώσσα (με αφορμή την εμπειρία μου), σκεπτόμενη δηλαδή ότι όταν χρησιμοποιούσα κάποιες μου είχαν εντυπωθεί διαβάζοντας, δεν τις είχα διδαχθεί.

Μου άρεσε που μπήκα σε αυτή την διαδικασία που έψαχνα, με ενέπνευσε επίσης και κάθησα και διάβαζα ένα μάθημα που βρήκα σε pdf, το "Μαθηματική Λογική" από το Πανεπιστήμιο του Αιγαίου (τις πρώτες σελίδες με τις γενικές αρχές, πριν αρχίσουν τα δύσκολα σύμβολα), όχι για να καταλάβω, αλλά για να τα δω λίγο με τα μάτια του παιδιού εκείνου.

Χα χα!! Πρώτη φορά συναντάω κάποιον που την έχει δει αυτή την ταινία. Όταν μεγαλώσει λίγο το παιδί μου και του περάσουν οι κολικοί ώστε να μπορώ να δω ταινία, θα σε ρωτήσω να μου προτείνεις καμία 🤣🤣
Αλήθεια; Αν θυμάμαι καλά, ο τίτλος με είχε κεντρίσει αρχικά σε αυτήν.
Τώρα το μωρό σας χρειάζεται την αμέριστη προσοχή σας. :) Όταν με το καλό μπορέσεις θα συζητήσουμε για ταινίες, θα σου συστήσω ένα αδελφικό φόρουμ με θέμα τον Κινηματογράφο και εκει θα δεις και αρκετά ψαγμένα μέλη.
 
Θα ξεκινήσω την άποψή μου για το πρώτο μέρος με ένα σχόλιο για την γραφή του βιβλίου. Δεν ξέρω αν φταίει που διαβάζω πιο λίγο ελληνική λογοτεχνία και περισσότερο μεταφρασμένη και δεν είμαι συνηθισμένη στην γραφή Ελλήνων συγγραφέων ή αν πρόκειται για ιδιαιτερότητα του συγγραφέα του ίδιου. Ενώ η γλώσσα όπως και το λεξιλόγιο που χρησιμοποιεί είναι βατά, ήταν έντονη η αντίθεση για μένα η συχνή χρήση εκφράσεων που προέρχονται από την καθαρεύουσα ή τα αρχαία.
σε αντίθεση με τον Δοξιάδη που μου θύμισε παιδιά που μαθαίνουν μια δύσκολη καινούρια λέξη και τη χρησιμοποιούν στην απλή τους διάλεκτο.​
Νομίζω, @Πεταλούδα και @Ειφφελ , αυτό που αναδεικνύετε είναι το πόσο γρήγορα έχει αλλάξει η γλώσσα μας, στην καθομιλουμένη ακόμα, και πόσο πολύ οι νεότερες γενιές έχουν αποξενωθεί από εκφράσεις που θεωρούνταν καθημερινές πριν κάποια χρόνια (ΠΡΟΣΟΧΗ δεν μιλάω για τη γνωστή καραμελίτσα "η γλώσσα που έχει φτωχύνει" και ο "νέες γενιές που είναι αγράμματες" και άλλου τέτοιου τύπου ηθικοδιδασκαλικές ρητορείες). Κάθε γενιά έχει δικές της "λεξικολογικές εγγραφες" θα μπορούσα να το πω. Ισχύει και το ανάποδο, ένας πιο ηλικιωμένος δεν καταλαβαίνει αυτονόητα τις εκφράσεις των νεότερων και εσείς ισώς δεν είστε εξοικειωμένοι με εκφράσεις ακόμα νεότερων.
Όταν το διάβασα το βιβλίο, αυτές οι εκφράσεις μου ήταν τρομακτικά οικείες γιατί τις είχα ακούσει και διαβάσει πολλάκις (όχι Πολάκης) και γνώριζα την έννοιά τους, οπότε δεν με ξένισαν όπως εσάς. Οπότε δεν συμφωνώ με αυτό που λέει ο @Ειφφελ ότι τις χρησιμοποιεί όπως τα παιδιά που μαθαίνουν δύσκολη καινούρια λέξη - για τον Δοξιάδη υποθέτω (όπως και για εμένα) λόγω ηλικίας είναι "εύκολες παλιές λέξεις" και εκφράσεις. Απλώς ίσως απλά δεν είστε εξοικειωμένοι με αυτές στο βαθμό που είναι οι σημερινοί 50-70 ετών.
 

Πεταλούδα

Θαλασσογέννητη Ελπίδα των Ηλιόμορφων Ονείρων
Νομίζω, @Πεταλούδα και @Ειφφελ , αυτό που αναδεικνύετε είναι το πόσο γρήγορα έχει αλλάξει η γλώσσα μας...
...για τον Δοξιάδη υποθέτω (όπως και για εμένα) λόγω ηλικίας είναι "εύκολες παλιές λέξεις" και εκφράσεις. Απλώς ίσως απλά δεν είστε εξοικειωμένοι με αυτές στο βαθμό που είναι οι σημερινοί 50-70 ετών.
Το περιέγραψες πολύ ορθά στην ανάρτησή σου. Το κείμενο του βιβλίου αντικατροπτίζει μια χρονική στιγμή της γλώσσας μας και αυτή την σκέψη θα την κρατήσω από εδώ και πέρα, σε επόμενα βιβλία ελληνικής λογοτεχνίας που θα διαβάσω.
 

Χρυσένια

Αρχαιολόγος του Φόρουμ
@Πεταλούδα τις περισσοτερες λογιες φρασεις, που αναφερεις τις χρησιμοποιω στην καθημερινοτητα αβιαστα. Τις εμαθα στο σχολειο, τις χρησιμοποιούσε και ο περιγυρος και απλα μου εμειναν. Δεν ξερω, αν υπαρχει χωρος εδω, για να αναφερω, πως καποιες λογιες φρασεις ειναι τοσο εκτος της νορμας στην καθημερινοτητα, που αφενος το ευρυ κοινο δε γνωριζει τη σημασια τους, αφετερου η χρηση τους, ισως θεωρηθει απο καποιους προσπαθεια εντυπωσιασμου.:ζντόινγκ:
Παρατηρω, πως στην καθημερινοτητα μου αρκετες φορες αποφεύγω, να χρησιμοποιώ λογιες φρασεις, για να μη θεωρηθει στην καλυτερη ,οτι παριστανω την δηθεν ιντελεκτουελ τυπισσα και στη χειροτερη, πως ειμαι εξωγηινη.:αράχνη:

Α προπο η φραση "εκ του μακοθεν" εχω την αισθηση πως ειναι λαθος. Το σωστο ειναι σκετο "μακροθεν", όπως "παιδιοθεν" κλπ.:)
 
Last edited:

Πεταλούδα

Θαλασσογέννητη Ελπίδα των Ηλιόμορφων Ονείρων
Παρατηρω, πως στην καθημερινοτητα μου αρκετες φορες εχω αποφυγει να χρησιμοποιώ λογιες φρασεις, για να μη θεωρηθει στην καλυτερη ,οτι παριστανω την δηθεν ιντελεκτουελ τυπισσα και στη χειροτερη, πως ειμαι εξωγηινη.:αράχνη:
Νομίζω ότι στην ροή του λόγου σου θα ήταν φυσική η χρήση τους αφού τις γνωρίζεις, αντίθετα αν χρησιμοποιούσα εγώ κάποιες που δεν τις νιώθω οικείες, πιστεύω ότι θα "κλωτσούσε" το κείμενο που θα τις είχα βάλει.

Τώρα για το τι θεωρεί ο καθένας μας για το κάθε τι που απέχει από εμάς, είναι μια άλλη πονεμένη ιστορία! :)
 
Καλησπέρα και από εμένα. :)

Για εμένα το βιβλίο αυτό είναι μια ευχάριστη έκπληξη. Είναι από τα βιβλία που με γεμίζουν και νιώθω πληρότητα.

Ο ανιψιός του Θείου Πέτρου όχι μόνο κληρονόμισε την ίδια κλίση με τον Θείο αλλά διψάει για γνώση.
Ο Θείος Πέτρος παρουσιάζεται σαν ένας μυστήριος άνδρας... χαμένος στις θεωρίες του και στα βιβλία.
Τα δε μαθηματικά για τον ανηψιό είναι σαν ένα σκοτεινό μυστικό που περιμένει να ανακαλυφθεί.

Αυτό που μου έκανε δε εντύπωση είναι το πάθος του ανιψιού όταν ανακάλυψε οτι ο Θείος δεν του έβαλε να λύσει ένα απλό πρόβλημα αλλά την εικασία του Γκόλντμπαχ. Μπορεί στην αρχή να ένιωθε οργή διότι εξαπατήθηκε αλλά αυτό πολύ γρήγορα μετατράπηκε σε πείσμα και πόθο στο να ανακαλύψει έναν μαγικό κόσμο... τον κόσμο των μαθηματικών.

Αναρωτιέμαι γιατί ο αδερφός του Πέτρου τον θεωρεί αποτυχημένο και γιατί ο ίδιος ο Θείος Πέτρος αποτρέπει τον ανιψιό του... να σπουδάσει μαθηματικά... φυσικά αυτά θα τα ανακαλύψουμε στην συνέχεια.

*Δεν θα πλατιάσω καθώς κάνατε πολύ ωραία παρουσίαση.

Υ.Γ Μου αρέσει πολύ η πένα του Δοξιάδη και που χρησιμοποιεί και καθαρεύουσα ενίοτε.
 
Αν και Δευτέρα, προσθέτω σχόλια για το πρώτο μέρος, σχετικά με σχόλια παραπάνω.
Μου έκανε και εμένα εντύπωση οι αρκετές εκφράσεις από τα αρχαία ή την καθαρεύουσα που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας. Δεν έχω διαβάσει κάποιο άλλο βιβλίο του και δεν ξέρω αν είναι γενικά ο τρόπος γραφής του Δοξιάδη. Αν είχε κάνει σπουδές φιλολογίας θα δικαιολογούσα εκεί τον τρόπο γραφής του, αλλά με έκανε να φανταστώ ότι χρησιμοποιεί τέτοιες εκφράσεις ώστε να κάνει τον αφηγητή να είναι μεγαλύτερης ηλικίας από τον συγγραφέα (Το 1957, όταν ο έφηβος αφηγητής επισκέφτηκε το συνέδριο μαθηματικών, ο Δοξιαδης ήταν τεσσάρων ετών).
@Βασίλισσα τα αδέρφια του Πέτρου είναι πραγματιστές. Ο ερευνητής μαθηματικός είναι μια μορφή φιλοσόφου. Όπως αναφέρει ο Σάμυ, ο συγκάτοικος του αφηγητή, ο Πέτρος δεν έχει κάνει δημοσιεύσεις από την ερευνά του πάνω στην εικασία του Γκόλνμπαχ.
Μη βλέποντας αποτέλεσμα στην δουλειά του, και η ζωή του Πέτρου, μέχρι το πρώτο μέρος, δείχνει σαν να τα έχει παρατήσει, τα αδέρφια του Πέτρου τον θεωρούν αποτυχημένο.
 
Το δεύτερο μέρος απογείωσε το βιβλίο. Είναι η ανάλυση της ζωής του Πέτρου και της σχέσης του με την εικασία.

Στο συγκεκριμένο μέρος, χωρίς να είμαι σίγουρος ότι δεν επηρεάστηκα από τα σχόλια για την γραφή του Δοξιάδη, δεν με ξένισαν οι φράσει καθαρεύουσας που χρησιμοποιεί, ίσα ίσα που φάνηκαν ότι ταίριαζαν στο κείμενο.

Από τη συζήτηση του πρωταγωνιστή μας με το θείο του στις πρώτες σελίδες του δεύτερου μέρους, καταλαβαίνουμε την συμπεριφορά του θείου Πέτρου απέναντι στον ανιψιό του. Σε όλους τους δρόμους που επιλέγουμε να διαβούμε στην ζωή μας, έχοντας φτάσει στο τέλος τους, ξεχνάμε την ομορφιά που είχε όταν τον επιλέγαμε και τον διασχίζαμε. Άν μας έχει απογοητεύσει και το αποτέλεσμα που τελικά είχε η επιλογή μας, προσπαθούμε να αποτρέψουμε αυτούς που θα κάνουν το λάθος να ζητήσουν τη γνώμη μας, να τον διαβούν. Ξεχνώντας ότι υπάρχουν διαφορετικά παρακλάδια που μπορεί να επιλέξει κάποιος να διαβεί με καλύτερα προς αυτόν αποτελέσματα ή ακόμα, όπως λέει αργότερα στο βιβλίο, οι στόχοι του ατόμου που ζήτησε την γνώμη μας, να μην είναι τόσο μεγάλοι όσο οι δικοί μας και να ήταν τελικά καλύτερα να τον συμβουλεύαμε να τον ακολουθήσει γιατί θα μείνει ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα που θα έχει η επιλογή του. Μου θυμίζει συμβουλές που άκουγα μικρός, να μην πίνω, να μην οδηγώ μηχανή (δεν θα σταματήσει ποτέ αυτό με τα παραδείγματα οπότε σταματάω), γιατί αυτός που δίνει τις συμβουλές είχε ένα κακό μεθύσι ή είχε ένα ατύχημα ή δεν ξέρω και γω τι άλλο, αλλά πόσες συγκινήσεις μπορεί να σου προσφέρει μία όμορφη βραδιά με τη συνοδεία αλκοόλ και καλής παρέας (βλέπε hangover), για την μηχανή δεν θα μιλήσω γιατί νομίζω δεν φτάνει η χωρητικότητα του server να αναφέρω πόσες συγκινήσεις έχω από ταξίδια βόλτες ταχύτητες παρέες και λοιπά. Εν κατακλείδι, ο Πέτρος έκανε αυτό που θεωρούσε σωστό να κάνει εκείνη τη στιγμή, βάζοντας τον εαυτό του στη θέση του ανιψιού του και συμβουλεύοντας τον με όλη την αγάπη που θα συμβούλευε τον ίδιο του τον εαυτό.

Θα ήθελα να κάνω μια αναφορά στον πατέρα του Πέτρου. Ο οποίος κόντρα σε όλα τα ταμπού της εποχής, όχι μόνο δεν στάθηκε εμπόδιο στην μαθηματική καριέρα του γιού του, τον βοήθησε και τον στήριξε μέχρι τέλους στην απόφαση του με τον καλύτερο τρόπο. Θεωρώ κρίσιμη την συμβολή του πατέρα σε όλη την καριέρα του, ο οποίος με τον τρόπο του κατάφερε να του λύσει πολλά προβλήματα και να τον κατευθύνει παραπάνω ακόμα και από τις δυνατότητες που είχε, συμβουλευόμενος τους κατάλληλους ανθρώπους, κρίνοντας σωστά και σπρώχνοντας το γιό του να μπορέσει να εκμεταλλευτεί όλα τα δυνατά μέσα που μπορούσε να του προσφέρει ένας γονιός. Ακόμα και μετά το θάνατο του φρόντισε να στηρίζει τον Πέτρο, είναι συγκλονιστική η ανιδιοτέλεια του πατέρα του Πέτρου μιας και οι αποφάσεις του βοηθούσαν τον Πέτρο να καταφέρει τους στόχους που είχε θέσει και να είναι ένας ευτυχισμένος άνθρωπος με το μεγάλο τίμημα να απομακρύνεται ο γιός του συνεχώς από αυτόν, γεγονός που στεναχωρεί ένα γονιό.

Διαβάζοντας για τα άλματα λογικής τα οποία έκανε ο Πέτρος και εντυπωσίαζε τους δασκάλους του τους μοναχούς. Ενώ τα άλματα λογικής παρουσιάζονται σαν κομπλιμέντο για τον Πέτρο, στο μυαλό μου αυτή τη φράση την έχω σαν αρνητική. Θυμάμαι σε μία συζήτηση στο παρελθόν που είχαμε κάνει εδώ στη λέσχη, που είχε αναφερθεί αυτή η φράση από τον @Νικολας δε κιντ που το ανέφερε όταν καταλήγει κάποιος σε ένα συμπέρασμα χωρίς να έχει προχωρήσει βήμα βήμα προς το συμπέρασμα του αλλά πηδώντας κάποιο βήμα, με αποτέλεσμα να μην ευσταθεί εν τέλη το συμπέρασμα. Μου φάνηκε άξιο λόγου, γι΄ αυτό και το αναφέρω.

Μου αρέσει που στο βιβλίο οι μοναχοί είναι ανοιχτόμυαλοι και παρουσιάζονται περισσότερο σαν καθηγητές. Σαν σωστοί καθηγητές συγκεκριμένα, διακρίνοντας το ταλέντο του Πέτρου, αντί να τον εκμεταλλευτούν και να το χρησιμοποιήσουν για δικό τους συμφέρον. Βάζουν και αυτοί το λιθράκι τους, σπρώχνοντας τον προς το σωστό δρόμο, τόσο ανιδιοτελώς που προκαλούν υποψίες στον πατέρα του Πέτρου.
Έρως ανίκατε μάχαν… Ο έρωτας είναι ανίκητος στην μάχη των μαθηματικών. Τουλάχιστον για πολύ μεγάλο διάστημα, μέχρι που τον έρωτα της Ιζόλδης αντικατέστησε ο έρωτας για τα μαθηματικα, συγκεκριμένα με την εικασία του Γκόλντμαχ μέχρι που κατάλαβε ότι δεν μπορεί να την κατακτήσει, μετά από πολλά χρόνια και έμεινε με τον καημό. Πάντως, όπως και να ‘χει, ο έρωτας φρόντισε να κινεί τον Πέτρο.

Η ουδετερότητα που κρατάει ο Πέτρος απέναντι στον πόλεμο και τις τότε διαμάχες μου αρέσει πάρα πολύ σαν στάση. Ακόμα περισσότερο μου αρέσει που έχει επικεντρωθεί στην επιστήμη ή για να το θέσω καλύτερα, στην εξέλιξη της ανθρωπότητας, ενώ γύρω του προσπαθούν και δυστυχώς τα καταφέρνουν, να οδηγούν την ανθρωπότητα βήματα πίσω. Αυτές οι σκέψεις βοηθάνε τον αναγνώστη να αναθεωρήσει τις απόψεις του για το τι είναι σημαντικό και τι όχι στη ζωή μας. Δυστυχώς βλέπουμε, ότι τα δώρα που κάνουν αυτοί οι άνθρωποι στην ανθρωπότητα, χρησιμοποιούνται απέναντι σε αυτή, μιας και η μέθοδος Παπαχρήστου, βοηθάει τους συμμάχους στο μέτωπο. Προφανώς, οι δυνάμεις του άξονα, αφού παρουσιάζονται υπερβολικά εύστοχοι, έχουν εκμεταλλευτεί τους δικούς τους μαθηματικούς για να τα καταφέρουν.

Τα κακά σημάδια του παράφορου έρωτα του Πέτρου με την εικασία του Γκόλντμπαχ αρχίζουν να φαίνονται, την θέλει μόνο γι’ αυτόν, απομακρύνει τους φίλους του από αυτήν και από τον εαυτό του. Φτάνει ακόμα και στο σημείο να απορρίψει την πρόταση που του γίνεται να δουλέψει με τους Χάρντυ και Λίτλγουντ στο Καίμπριτζ. Προσπαθεί με κάθε τρόπο και τους διώχνει όλους γύρω από τον έρωτα του και τον διεκδικεί με κάθε μέσο θυσιάζοντας, εκ του αποτελέσματος κρίνοντας, μια ζωή γεμάτη δόξα και ανθρώπινες σχέσεις. Στεναχωρήθηκα λίγο που έφτασε στο σημείο να χαρεί που πέθανε ο Ραμάνατζαν και είχε ένα λιγότερο ανταγωνιστή.

Η εμμονή του καθυστέρησε να φανεί στα όνειρα του, και στον τρόπο που άρχισε να βλέπει πλέον τους αριθμούς, οι οποίοι πλέον είχαν φτάσει να έχουν μια σχεδόν φυσική υπόσταση. Ευτυχώς, πριν είναι πολύ αργά, άρχισε να αλλάζει δρόμο, μιας και η σκληρή πραγματικότητα του χτύπησε την πόρτα με την μορφή του κοσμήτωρ του πανεπιστημίου του Μονάχου, που πήγε να σταθεί εμπόδιο στα σχέδια του Πέτρου θέλοντας να του αρνηθεί την άδεια που χρειαζόταν για να συνεχίσει την έρευνα του. Κάτω από αυτή την πίεση ο Πέτρος αναγκάστηκε για πρώτη φορά να παίξει ομαδικά αποκαλύπτοντας τα σχέδια του και συνέχισε από εκείνο το σημείο και μετά να παίρνει πιο σωστές αποφάσεις ενώ ταυτόχρονα πιθανόν να άρχισε να μειώνεται ο έρωτας του για την Ιζόλδη.

Όσο δυνατό και να παρουσιάζεται το μυαλό του Πέτρου, είχε αρχίσει να λυγίζει, χαρακτηριστικό στοιχείο είναι το γεγονός ότι άρχισε τα υπνωτικά για να κοιμάται. Για καλή του τύχη, άρχισε την επαφή του με το σκάκι, γεγονός που θεωρώ ότι έπαιξε κρίσιμο ρόλο στο να μπορέσει να συνεχίσει χωρίς να τρελαθεί να ασχολείται με την εικασία του Γκόλντμπαχ σαν μέσω ψυχαγωγίας και σε περίπτωση που την έλυνε, να είχε μία πνευματική διέξοδο ώστε να μπορέσει να κρατήσει ακμαίο, όσο γίνεται για την ηλικία του, το πνευματικό του ταλέντο.

Δυστυχώς είχε καθυστερήσει να φερθεί φυσιολογικά και αυτό του στέρησε την δόξα που του άξιζε μιας και δεν είχε δημοσιεύσει τα ενδιάμεσα λήμματα τα οποία είχε αποδείξει. Μια σφαλιάρα από την πραγματικότητα, που τον ώθησε να φερθεί ακόμα πιο φυσιολογικά και να καταλήξει επιτέλους εκεί που ανήκει με τους φίλους του να τον στηρίζουν και να δουλέψει όπως πρέπει, μαζί με άλλους, στην έρευνα του.

Η επιτυχία στη ζωή, μετριέται ανάλογα με τους στόχους που θέτεις για τον εαυτό σου. Μια αυτόνομη πρόταση που αξίζει να αναφερθεί. Μιας και τα λέει όλα δεν έχω να σχολιάσω κάτι.

Επιτέλους ο Πέτρος έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει από την αρχή, κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, αν είχε λύση την εικασία θα συζητάγαμε σε άλλη βάση, πηγαίνοντας εν τέλη στο πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ, δουλεύοντας με τους φίλους του, παρουσιάζοντας την πρόοδο του, αναλύοντας τις μεθόδους του με άλλους επιστήμονες στα μαθηματικά έχοντας πλέον την αντιμετώπιση που πρέπει από τον κύκλο του.

Αχ αυτό το θεώρημα της μη πληρότητας. Μαζί με τα όνειρα, που έκαναν τον Πέτρο να αρχίσει να αμφιβάλλει για την επιτυχία του, ήρθε και αυτός ο νεαρός με το θεώρημα του. Το σοκ ήταν μεγάλο και κορυφώθηκε με την συνάντηση του μαθηματικού που το ανακάλυψε. Πραγματικά, φαντάζομαι πως άλλαξε η ψυχολογία του Πέτρου και όλων των μαθηματικών, μετά από αυτό το θεώρημα. Οι περιγραφές που δίνει ο Πέτρος με τα κλειδιά σε προηγούμενες σελίδες, για να προετοιμάσει τον αναγνώστη, (εεε, τον ανιψιό του θέλω να πω) το κάνουν πιο ξεκάθαρο. Πιστεύω ότι αυτό το θεώρημα είναι που έκανε τον Πέτρο να προσπαθήσει να αποτρέψει τον ανιψιό του να ασχοληθεί με τα μαθηματικά. Θεωρούσε όλη του τη ζωή τα μαθηματικά ένα ολοκληρωμένο σύνολο το οποίο προχωράει σε μια ευθεία γραμμή όσο εσύ θες και έχεις τη νοητική ικανότητα να προχωρήσεις. Ξαφνικά ένα ωραίο πρωινό… όλα καταρρέουν και ότι νόμιζες ότι είναι τα μαθηματικά και η ομορφιά τους , δεν υπάρχει πλέον. Αυτό με κάνει να δικαιολογήσω τη συμπεριφορά του Πέτρου και πιστεύω ότι αν η μετεφηβικές ορμόνες δεν όργιζαν τον ανιψιό του, η κουβέντα που θα γινόταν όταν τελείωσε η προθεσμία που του είχε βάλει για να λύσει την εικασία, θα ήταν περισσότερο εποικοδομητική. Παρόλα αυτά, ο ανιψιός του έκανε αυτό που θα έκαναν οι περισσότεροι στην ηλικία του, άρα τις συνέπειες της πράξης του έπρεπε να τις σκεφτεί από πριν ο Πέτρος.

Μου άρεσε πάρα πολύ η αντίδραση του Πέτρου, τα φάει εν τέλη τα φασόλια που χρησιμοποιούσε στην έρευνα του. Πραγματικά δείχνει το απελπιστικό στάδιο που είχε φτάσει.
 
"Το γοητευτικό αυτό μαθηματικό μυστήριο καθηλώνει απόλυτα τον αναγνώστη. Kι είναι κατανοητό ακόμη και σε κάποιον μαθηματικά αστοιχείωτο! Υπέροχο!" (Daily Mail)
Αν εννοεί πως δεν χρειάζεται να δώσεις καμία βάση στο μαθηματικό κομμάτι, και η προσοχή πρέπει να είναι στραμμένη αλλού (π.χ στο ψυχολογικό κομμάτι, στις οικογενειακές σχέσεις ή στο κασουλέ, την πιο ελεγκάν μορφή φασολάδας 🙄), οκ. Αν εννοεί πως τις μαθηματικές αναλύσεις τις καταλαβαίνει ένας μαθηματικά αστοιχείωτος, ψέμα. Οπότε, όπως θα έπρεπε να οριστεί από την οικογένεια του θείου, τι σημαίνει γι' αυτούς αποτυχημένος, έτσι θα έπρεπε να οριστεί το 'μαθηματικά αστοιχείωτος'. Και για μένα αστοιχείωτος είναι αυτός που 11-12 Σεπτεμβρίου φορτωνόταν το βιβλίο των μαθηματικών για να το πάει σπίτι, δεν το έβαζε ποτέ στην τσάντα, έτσι, για τα μάτια των καθηγητών, στις εξετάσεις αυτών των μαθημάτων πήγαινε για το τζέρτζελο, χωρίς να έχει σημειώσει την ύλη, έτσι, για τα μάτια των συμμαθητών, και ξαναέπιανε αυτά τα βιβλία το καλοκαιράκι, όταν ερχόταν η ώρα για ανακύκλωση. Όποιος δεν ξέρει τα βασικά, θα διαβάζει πολλά αποσπάσματα σα να είναι γραμμένα σε εξωγήινη γλώσσα. Επίσης, Ο θείος Πέτρος μου βγάζει μια ξιπασιά, που μπορώ να τη δικαιολογήσω, καθότι είμαι μεγαλόψυχη, αλλά το ίδιο βγάζει όλη η οικογένεια, κι αυτό με απομακρύνει από τις αγωνίες τους.
Κι ας πάω στο τρίτο, ας το πω, εμπόδιο (που και σ' αυτό φταίω εγώ). Καταλαβαίνω τη μονομανία, αλλά όταν στην εξίσωση (πςςςς, σωστά το χρησιμοποιώ;) μπαίνει η φιλοδοξία, εκεί το χάνω. Παθαίνω Αντουανέτα από την ανάποδη, και είμαι για θείο και ανιψιό "Ας γίνονταν φανοποιοί". Και εννοείται πως οι φανοποιοί είναι φιλόδοξοι (αλλιώς δεν θα έκαναν τίποτα), και καταλαβαίνω πως η φιλοδοξία κινεί τα πάντα, πως χωρίς αυτήν δεν θα υπήρχαν παυσίπονα για να κουμπώνω, αλλά παίζει μεγάλο ρόλο στο βιβλίο, το οποίο δεν είναι σάτιρα, και κάνει τους χαρακτήρες στα μάτια μου αντιπαθητικούς. Παραλίγο να πάθαινα πάρεση, από τη γκριμάτσα αηδίας, όταν διάβασα πως ο Πετράν ανακουφίστηκε με τον θάνατο ενός φίλου του μαθηματικού. Ρεαλιστικό το: ο θάνατός σου η ζωή μου (και για τους κύκλους των χορευτών δεν έχω ακούσει τα καλύτερα), ειλικρινές χτίσιμο χαρακτήρων, δεν δειλιάζει και παίρνει πόντους γι' αυτό, (ώπα, άφησα το φτυαράκι στην άκρη), αλλά δεν συμπαθώ κανέναν. Όχι πως η συμπάθεια είναι απαραίτητη για να απολαύσει κανείς ένα λογοτεχνικό έργο, κάθε άλλο. Απλώς το αναφέρω, για να πω πως είμαι αποστασιοποιημένη από τα "βάσανα" των πρωταγωνιστών. Το διαβάζω με ενδιαφέρον, αλλά με clinical διάθεση.
Γρήγορες παρατηρήσεις:
α) Ο θείος, σε μία άλλη διάσταση έχει gifted kid syndrome.
β) Αυτά που έβλεπε στον ύπνο του, μου θύμισαν τον Στίβενσον, που λέγεται ότι έγραψε το 'Δόκτωρ Τζέκυλ και κύριος Χάιντ' μετά από όνειρο.
γ) Τραγικό το πως ένας τόσο έξυπνος άνθρωπος συνέχισε να είναι ερωτευμένος με την Ιζόλδη, (πολύ μπέιζικ η κακομοίρα), μετά από το τούβλο που του (μας) πέταξε, αλλά και οι έξυπνοι έχουν δικαίωμα να είναι, κάποιες φορές, μπουμπούνες, κύριε Πρόεδρε!

@Πεταλούδα, σε ευχαριστώ. Αν δεν με βοηθούσες με αποσπάσματα στα ελληνικά, δεν θα καταλάβαινα που να σταματήσω το διάβασμα :αγκαλιά:.
 
Θυμάμαι σε μια ταινία που είχα δει με τον Ρόμπιν Ουίλιαμ, που μεγάλωνε με πολύ γρήγορους ρυθμούς σε σχέση με τα υπόλοιπα παιδιά. Στην ηλικία των 10 έδειχνε 40. Μου διαφεύγει ο τίτλος.

Κάποια στιγμή ο καθηγητής του, για να τον κάνει να νιώσει καλύτερα σχετικά με τη διαφορά του με τα υπόλοιπα παιδιά, του είχε πει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι γεννιούνται φυσιολογικοί ενω ελάχιστοι με ιδιαίτερες ικανότητες. Η ζωή αυτών των ελαχίστων, περνάει σαν αστραπή ανάμεσα από τους υπόλοιπους. Το μόνο που μπορούν να κάνουν οι συνηθισμένοι άνθρωποι είναι να σταθούν στην άκρη και να παρατηρούν την αστραπή ανάμεσα τους.

Κάπως έτσι βλέπω τον Πέτρο σε όλη τη διάρκεια της ανάγνωσης γι αυτό τον έχω συμπαθήσει πολύ. Όσο για τον έρωτα, επειδή χρειάστηκα πολλά χρόνια να ξεπεράσω και εγώ τον πρώτο μου τι να πω. Όντως βέβαια τα χρόνια που διαδραματίζεται το κομμάτι αυτό του βιβλίου, είναι πάρα πολλά. Δεν είναι τόσο λογικό να συνεχίζεται ο έρωτας τόσο πολύ.

Όταν αρχίζει να αναφέρει μαθηματικές σκέψεις που δεν καταλαβαίνω, σκέφτομαι, ναι τώρα κάνει κάτι δύσκολο. Πάμε παρακάτω :)))):))))
 
Γρήγορες παρατηρήσεις:
α) Ο θείος, σε μία άλλη διάσταση έχει gifted kid syndrome.
γ) Τραγικό το πως ένας τόσο έξυπνος άνθρωπος συνέχισε να είναι ερωτευμένος με την Ιζόλδη, (πολύ μπέιζικ η κακομοίρα), μετά από το τούβλο που του (μας) πέταξε, αλλά και οι έξυπνοι έχουν δικαίωμα να είναι, κάποιες φορές, μπουμπούνες, κύριε Πρόεδρε!
@Τσίου θα σταθώ μόνο σε αυτό, από όλα που έγραψες -διότι είσαι καταιγιστική - και δύσκολα αντιμτωπίσιμη :ματιά: . Είναι γνωστό πως πολλοί χαρισματικοί άνθρωποι (ιδιαίτερα αυτοί - οι ιδιοφυείς) είναι socially idiots / κοινωνικά ηλίθιοι. Είναι αυτή η διάκριση που γίνεται τα πιο πρόσφατα χρόνια μεταξύ IQ (δείκτης νοημοσύνης) & EQ (συναισθηματικός δείκτης νοημοσύνης). Ο θείος Πέτρος όπως αναλύεται μέσα από το βιβλίο είναι εντελώς χαρακτηριστική περίπτωση τέτοιου χαρισματικού - ηλίθιου. Οπότε το α) δικαιολογεί το γ)
Αυτό δικαιολογεί και αυτό που αναφέρει ο @Ειφφελ "ότι δεν είναι λογικό να συνεχίζεται ο έρωτας τόσο πολύ.
 
@ΚρίτωνΓ , έλα πες, μεταξύ μας τώρα. Παραληρηματική ήθελες να πεις, αλλά είσαι ευγενικός :αγκαλιά:
Θα συμφωνήσω με όσα λέτε, αλλά ειλικρινά τη στιγμή που είπε ότι αυτό που την τράβηξε ήταν η φήμη του Πέτρου ως wunderkind, βγήκε το γκέτο από μέσα μου. Στην ουσία τον αντικειμενοποίησε, και ενώ περίμενα τσουρουφλιστή απάντηση από τον Πέτρο, να την στείλει από κει που ήρθε, δεν του κακοφάνηκε. AW, HELL NAW! Οπότε, δεν έχω πρόβλημα με τη διάρκεια του κολλήματος. Μου χτύπησε άσχημα που δεν ξενέρωσε τελείως, ακριβώς εκείνη τη στιγμή, με κάτι τόσο ξενερωτικό (και, κατά την άποψή μου, άθλιο).
 
Top