Εξαιρετικός ο σχολιασμός σου και σε ευχαριστώ πολύ!Αγαπητή Φαίη Μ,
Διάβασα την προτελευταία παράγραφο και δεν σχολίασα διότι η ίδια η ιστορία θα σου δικαιολογούσε την στάση και τον χαρακτήρα του Πιέρ. Διαβάζοντας την τελευταία σου παράγραφο είδα οτι εξακολουθείς να έχεις την ίδια άποψη. Θα ήθελα να επισημάνω ίσως δύο με τρία σκοτεινά σημεία και ίσως το δείς με άλλο μάτι.
Να θυμηθούμε οτι την εποχή εκείνη αν δεν ήσουν γιός απο επίσημο γάμο τότε στιγματιζόσουν και δεν είχες δικαίωμα στην κληρονομιά. Ο Πατέρας του Πιέρ τον αναγνώρισε τελευταία στιγμή αφήνοντας του και την μεγάλη του περιουσία. Ο Πιέρ ζούσε ανάμεσα στην Γαλλία και την Ρωσία και μιλούσε και τις δυο γλώσσες. Ήταν πολύ ντροπαλός με τις γυναίκες και πολύ λεπτεπίλετος στους τρόπους του. Συμπεραίνω οτι ο Πιέρ σε νεαρή ηλικία δεν είχε την απόλυτη αυτοπεποίθεση ως άνδρας απένταντι στους Άνδρες αλλά ούτε απέναντι στις Γυναίκες.
Στην συνέχεια βλέπουμε να διαδραματίζονται κάποια γεγονότα στην ζωή του Πιέρ που του ανοίγουν τα μάτια στην αλήθεια. Έρχεται αντιμέτωπος με την δυστυχία του και τότε εμφανίζεται ως σωτήρας ένας Μασώνος ο οποιός τον καθοδηγεί στην μύηση του Μασωνισμού.
Το έχω διαβάσει το βιβλίο. Δεν θα αποκαλύψω την συνέχεια. Η Προσωπική μου άποψη όμως είναι οτι ο Τολστόϊ δεν θα χάλαγε τόσο μελάνι για έναν βλάξ. Και το μόνο σίγουρο είναι οτι δεν θα του έδινε προταγωνιστικό ρόλο σε ένα τόσο μεγάλο λογοτεχνικό βιβλίο.
Πιστεύω στο τέλος του βιβλίου θα αλλάξεις γνώμη.
Ναι κι εγώ είχα την ίδια απορία και τώρα που συνεχίζω το βιβλίο αρχίζει και μου αρέσει ο Νικολάη ο οποίος ωριμάζει αισθητά και έχει πολύ ωραίες ανησυχίες και αντιδράσεις Ελπίζω να αλλάξω γνώμη και για τον Πιερ ο οποίος μου φαίνεται παντελώς άβουλος και άνευρος ως τώρα/ Ακόμη και μετά την επαφή του με τον μασονισμό που προσπαθεί να αλλάξει κάποια πράγματα βλέπουμε ότι τον εκμεταλλεύονται όλοι! Δηλαδή είναι φως φανάρι ότι είναι ντροπαλός ότι δεν έχει τον αέρα των σαλονιών και δεν γνωρίζει τις "καλές" συμπεριφορές που επιβάλλονται Λογικό γιατί βρίσκεται από νόθος όπως λες νόμιμος κληρονόμος και ζάμπλουτος από την μια μέρα στην άλλη Αλλά ταυτόχρονα είναι τελείως αγαθός και αφήνεται έρμαιο της τύχης του Πραγματικά ελπίζω να αλλάξει γιατί γενικώς έχει καλά και ευαίσθητα στοιχεία
ΥΓ Επίσης ευχαριστώ για τον σχολιασμό γιατί νομίζω έχω μείνει μόνη μου εδώ μέσα
Last edited: