Καλημέρα και από μένα, ελπίζω να είστε όλοι καλά και υγιείς
Πολύ ενδιαφέροντα ήταν και αυτά τα κεφάλαια.
Στην αρχή ο Χέρτσογκ αναφέρεται πιο πολύ στον Γκέρσμπαχ και πώς μεταβλήθηκε η σχέση του με την Μαντλέν. Ο Γκέρσμπαχ μου φάνηκε αρκετά τυχοδιώκτης, είναι ένας άνθρωπος που μπορεί και εκμεταλλεύεται καταστάσεις, μάλλον χρησιμοποιεί και την αναπηρία του ως προς το όφελος του. Έτσι όπως μας τα λέει ο Χέρτσογκ όταν γνωρίστηκαν ήταν ένας ραδιοφωνικός παραγωγός αλλά μετέπειτα μεταμορφώθηκε σε λίγο- πολύ διάσημη προσωπικότητα στο Σικάγο.
Λάδι στη φωτιά νομίζω πέταξε και ο δικηγόρος του ο Σίμκιν, όχι ότι ο Χέρτσογκ από μόνος του χρειαζόταν και μεγάλη ώθηση για τις πράξεις του, αλλά όσο να ‘ναι η συζήτηση τους άρχισε να τον βάζει σε σκέψεις. Μετά από αυτό πήγε στα δικαστήρια για να τον βρει, όπου συμφωνώ παρά πολύ με την ανάλυση του Νικόλα παραπάνω, παρακολούθησε την δίκη με το αδικοχαμένο παιδάκι και πλέον πήραν μορφή οι -βάσιμοι ή όχι τόσο- φόβοι του. Θεωρεί πλέον την Μαντλέν ψυχολογικά ασταθή, έτσι μου φάνηκε και ότι μπορεί να βλάψει το παιδί τους. Και κάπως έτσι ο θυμός και η οργή τον κατάπιε.
Δε φανταζόμουνα ότι θα έπαιρνε το πιστόλι και θα έκανε τη σκέψη του και πράξη. Μου φαινόταν δύσκολο ο Χέρτσογκ που ξεδιπλώθηκε σε μας μέχρι τώρα να πυροβολήσει κάποιον. Δεν ξέρω αν θα έχει κι συνέχεια αυτή του ορμή, προς το παρόν τη κατάπνιξε κατά πως φαίνεται.
Ζήτησε βοήθεια από τη Φοίβη, η οποία μου φάνηκε ότι ζει στο δικό της κόσμο. Φαίνεται σαν να μην αναγνωρίζει ότι ο άντρας της έχει σχέση με την Μαντλέν. «
Πραγματικά δεν καταλαβαίνω για τι πράγμα μιλάς» του λέει (σελ.364). Πιθανότατα φοβάται να μείνει μόνη και ότι θα χάσει τον άντρα της και ότι θα γκρεμιστεί ο κόσμος της. Βέβαια ο Χέρτσογκ τη δικαιολογεί στις σκέψεις του, παρόλα αυτά δεν είναι πρόθυμη να τον βοηθήσει.
Μάθαμε για τον μπαμπά του και ότι τελικά κάποια στιγμή στη ζωη του κατάφερε να φτιάξει περιουσία, μετά από τις κωμικοτραγικές καταστάσεις που έμπλεκε στα νιάτα του. Γνωρίσαμε την μητριά του που την αγαπάει. Και μας περιέγραψε την ιστορία με τον μπαμπά του να τον κυνηγάει με το όπλο. Μπορεί κατά βάθος αυτό να του έδωσε την ιδέα. Και όπως ο μπαμπάς του δεν υλοποίησε ποτέ την απειλή του, ίσως και ο Χέρτσογκ να μην έχει σκοπό να την υλοποιήσει επίσης.
Γνωρίσαμε και τον Άσφαλτερ από κοντά για τον οποίο τρέφω μια ιδιαίτερη συμπάθεια.Πολύ σκοτεινό ήταν αυτό το κεφάλαιο. Για εμένα ο θάνατος είναι ακόμη μια ιδέα που δύσκολα την επεξεργάζομαι. Η τεχνική του «σκέφτομαι ότι πέθανα και είμαι στο φέρετρο» μου φάνηκε πολύ σκοτεινή. Αν και να ομολογήσω καμμιά φορά, στιγμιαία και για κάποιο λόγο όταν κάνω μπάνιο, μου έχει περάσει από το μυαλό τι θα γίνει αν όντως πεθάνω εγώ νωρίτερα από τους άλλους και πως αυτό θα επηρεάσει τις ζωές τους, αλλά μετά χτυπάω πάντα ξύλο

.
Καταλήγοντας να πω ότι ήταν πολύ ενδιαφέροντα και αυτά τα κεφαλαία, λίγο σκοτεινά αλλά γνωρίσαμε και άλλους χαρακτήρες και είχε και πιο πολλή δράση σε σχέση με τα προηγούμενα.
Ανυπομονώ για τη συνέχεια λοιπόν.
Να είστε καλά.