Συνανάγνωση για την περίοδο μετά το lockdown, την λες και καλοκαιρινή.

Αγαπητά μέλη της Λέσχης μας - νέα και παλιά - το lockdown έληξε, τα sms κοπήκανε αλλά η όρεξη μας για ανάγνωση και για βιβλία δεν λέει να σταματήσει! :))))
Αρκετοί από εμάς είναι "ζεστοί" για μια ακόμα καταπληκτικιΑ +ανάγνωση. Παρόλα αυτά ας κάνουμε μια μικρή διερεύνηση, γιατί από την θεωρία ως την πράξη υπάρχει μεγάλη διαφορά κι έτσι μπορεί να καταλήξουμε τρεις κι ο κούκος.:πανικός:
Το βιβλίο που προτείνω είναι το "Κάτω από το ηφαίστειο" του Μάλκομ Λόουρυ. Γνωστό, απαιτητικό και σε γενικές γραμμές ό,τι πρέπει για ανάλυση και σχολιασμό. Βλέπω πως το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΑΣΤΑΡΤΗ, αλλά δεν ξέρω αν έχει κυκλοφορήσει κι από άλλο εκδοτικό οίκο. Σε κάθε περίπτωση αν μαζευτούμε καλή παρέα και αποφασίσουμε να το διαβάσουμε θα το χωρίσω σύμφωνα με την έκδοση της ΑΣΤΑΡΤΗΣ.

Για να δούμε λοιπόν πως θα πάει κι ετούτη η προσπάθεια!

Υπολόγιζα στην τρίτη ανάγνωση του "Κάτω από το ηφαίστειο" κάπου μέσα στο 2023, όταν και θα έκλεινε η δεκαετία μετά τη δεύτερη ανάγνωσή του, αλλά πιστεύω ότι δύναται να την επισπεύσω δοθείσης της ευκαιρίας.

Καλή (μας) τύχη με την μικρή γραμματοσειρά -τουλάχιστον στην έκδοση που διαθέτω από τα παλιά τα χρόνια στην κατοχή μου- που προσδίδει στον ήδη πυκνό λόγο του Λόουρυ μία επιπλέον πυκνότητα, έχοντας ως αποτέλεσμα τις συχνές παύσεις κατά τη διάρκεια του διαβάσματος λόγω κάποιας κούρασης. Δε γνωρίζω εάν σε μετέπειτα επανεκδόσεις, φρόντισαν να αλλάξουν το μέγεθος ή την επιλογή της.

Last edited:
Δε ξέρω Νικόλας. Αν το συγκεκριμένο βιβλίο δεν αποτελούσε ένα από τα ελάχιστα που με είχε (έχει) στοιχειώσει, θα μπορούσα να οδηγώ κρατώντας πολύχρωμη ομπρελίτσα, κλειστή μέν, ψηλά ανασηκωμένη δέ, και γράφοντας χαρούμενα και "ψαγμένα" σχόλια, κριτικές και spoilers κατά τη διάρκεια της πορείας της συνανάγνωσης. Αλλά δε θα το κάνω, όχι για το "Κάτω από το ηφαίστειο". Θα σας ακολουθώ σιωπηλός.

αναμετρηθεί
Η πιο κατάλληλη λέξη.

Θα αποφασίσω για τον δρόμο που θα ακολουθήσω αυτή την φορά -επτά χρόνια μετά- αναλόγως τους δαίμονες που θα συνοδεύσουν (κι αυτήν μου) την ανάγνωση.

Ειρήσθω εν παρόδω, πιστεύω πως η αναφορά μιας σιωπηλής αντιμετώπισης, προσέφερε επιπλέον κίνητρα και μια αύρα «θετικής» περιέργειας (ή διαφήμισης) στη ξεχωριστή πρότασή σου.

Πληροφορίες για την αξιοπρεπή κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου από τον Huston -εντούτοις κάπως «λίγη» ώστε να κατορθώσει να αντικαταστήσει την αναγνωστική εμπειρία: εδώ.

Το ομότιτλο τραγούδι των Διάφανων Κρίνων με το ιδιαίτερο ηχόχρωμα της φωνής του Ανεστόπουλου: εδώ.

Last edited:
Την έχω δει την ταινία, μου είχε κάνε καλή εντύπωση, τότε δεν ήξερα βέβαια για το βιβλίο αλλά την είδα λόγω του αγαπημένου, John Huston.
Επίσης η δική μου έκδοση δεν γράφει εκδόσεις Αστάρτη αλλά εκδόσεις Αστέρι..:χμ:

Γεια χαρά σε όλους, δεν έχω ξανασυμμετάσχει σε διαδυκτιακή ομάδα ανάγνωσης, είδα κάτω από το ηφαίστειο όμως και χώθηκα, πάμε θα γίνει πάταγος :).

Έχω έκδοση Αστάρτης (που έχει πολλά μεταφραστικά προβλήματα) και αγγλικό πρωτότυπο συν ον λαιν project για πραγματολογικές αναφορές αν χρειαστεί.

Μέσα κι εγώ παιδιά. Το βιβλίο το είχα διαβάσει πριν πολλά χρόνια και δεν μου άρεσε τόσο πολύ. Ίσως αυτη τη φορα με την καταλληλη παρεα να ξεκλειδωσω τα μυστικα αυτου του αμφιλεγομενου βιβλιου.

Είναι από τα βιβλία που δεν μπόρεσα να παλεψω. Ίσως με την συναναγνωση να μου φανει ελκυστικό. Αποφασίστε ημερομηνία για να δω αν θα μπορέσω να σας ακολουθήσω.

Δεν το ήξερα αυτό το έργο. Θα χαρώ να το γνωρίσω μαζί σας. Βλέπω ότι υπάρχουν και έμπειροι οδηγοί στην παρέα.
Χαίρομαι που συναντώ μετά από καιρό αγαπημένα πρόσωπα!
Avanti maestro Νικόλα!