Συνεχής χρήση του λεξικού στην ανάγνωση

Καλησπέρα, αγαπητοί μου βιβλιοφάγοι,

Ονομάζομαι Αλέξανδρος και προ ολίγου βρήκα τυχαία την ιστοσελίδα αυτή και αναρωτιόμουν γιατί δεν την είχα ανακαλύψει νωρίτερα!!! Ανυπομονώ να διαβάσω για πολλά θέματα που με ενδιαφέρουν.

Ξεκινώ, λοιπόν, το πρώτο μου νήμα προσπαθώντας να βρω κάποιον/α που να μπορέσει να με βοηθήσει. Μου αρέσει πολύ η αστυνομική λογοτεχνία. Όχι, στην ζωή μου δεν έχω διαβάσει άπειρα βιβλία. Προσφάτως (και με αποκορύφωμα την καραντίνα) ξεκίνησα να διαβάζω πολύ περισσότερο. Έχω όμως ένα θέμα που με απασχολεί σχετικά με μια συνήθεια που έχω στο διάβασμα.

Ανοίγω λεξικό για ΚΑΘΕ λέξη που είτε δεν ξέρω το νόημά της τέλεια (ακόμα κι αν μπορώ να καταλάβω από τα συμφραζόμενα) ή με ενδιαφέρει από περιέργεια η ετυμολογία της. Αποτέλεσμα; Μαθαίνω πολλές νέες λέξεις τις οποίες και χρησιμοποιώ στον καθημερινό μου λόγο, όπως και καταφέρνω από το κείμενο να σχηματίσω στο μυαλό μου μια άριστη εικόνα είτε ενός προσώπου ή ενός χώρου κλπ. Το πρόβλημα είναι Ο ΧΡΟΝΟΣ.

Σταματώντας για ψάξω κάθε λέξη σπαταλώ πολύ χρόνο! Βεβαίως, ευχαριστιέμαι πολύ το να μαθαίνω νέες λέξεις, αλλά νιώθω και ότι καθυστερώντας την ανάγνωση ενός μυθιστορήματος, καταστρέφω την ροή της υπόθεσης! Κι αλλοίμονο αν δεν ευχαριστιόμαστε τα μυθιστορήματα που διαβάζουμε! Ποιό το νόημα;

Νομίζω πως βαδίζω περισσότερο στα χνάρια του ψυχαναγκασμού παρά της περιέργειας. Προσφάτως δε, προσπάθησα να διαβάσω χωρίς λεξικό δίπλα κι ενώ έβγαζε νόημα όλο το κείμενο ακόμα και με λέξεις που δεν ήξερα καλά, ένιωθα ότι δεν μπορώ να διαβάσω έτσι και σταμάτησα...

Θέλω τα φώτα σας, καμμία συμβουλή αν το έχετε περάσει ή αν είμαι ο μόνος... ψυχαναγκαστικός!

Σας ευχαριστώ!
Αλέξανδρος
 
Γεια σου και καλωσορισες! Καταρχην αν καθε τόσο διακοπτεις την αναγνωση για να ψάχνεις την ετυμολογία των λέξεων σιγουρα χανεις την ροή και την απολαυση του βιβλίου. Εφόσον βγάζεις νόημα απο τα συμφραζόμενα μηπως δεν χρειαζεται να το υπεραναλύεις τόσο πολύ; Η αν δεν μπορείς να το κάνεις και σε σπρώχνει κάποιος ψυχαναγκασμός εγώ θα σου προτείνα να εχεις διπλα σου ένα σημειωματαριο να σημειωνεις τις λέξεις που θελεις να ψαξεις και να το κανεις άλλη στιγμή όλες μαζί.
Αν και πάλι δεν τα καταφερεις θα σου προτεινα να αφησεις προς το παρον την λογοτεχνια και να διαβασεις ένα λεξικό. Σοβαρά μιλαω δεν αστειεύομαι. Μηπως τελικά αυτό σου δίνει περισσότερη ευχαριστηση. Θα γνωρίσεις και πολλές λέξεις ετσι ώστε μετα όταν ξαναπας στην λογοτεχνία να μην χρειάζεται να διακόπτεις κάθε τόσο.
 

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Κι εμενα μου φαινεται λιγο ψυχαναγκαστικο (εχουμε ενα νημα για παραξενιες στο διαβασμα).

Απο την αλλη θα σου πω οτι αν νιωθεις ικανοποιηση να ψαχνεις στο λεξικο, χωρις το οποιο να μην απολαμβανεις το διαβασμα, βρες τον τροπο που θα το απολαμβανεις καλυτερα.
 
Καλησπέρα και από μένα και καλωσορισες.
Στη θέση σου και με δεδομένο ότι αντλείς ικανοποίηση από την διαδικασία με το λεξικό, εμπλουτίζεται το λεξιλόγιο σου και γυμνάζεις το μυαλό σου θα συνέχιζα έτσι!
Θα θυσίαζα τη τη ταχύτητα για να έχω όλα τα παραπάνω.
Ας τελειώσεις το βιβλίο 2-3 μέρες αργότερα.
 
Κι εμένα μου αρέσει πολύ να σημειώνω τις λέξεις με ακριβώς τα ίδια κριτήρια που αναφέρεις - ακόμα κι αν τις καταλαβαίνω. Επειδή όμως σπάνια διαβάζω σπίτι μου και το "καλό" μου λεξικό είναι τετράτομο, καταφεύγω στη λύση που προτείνει ο Χρυσόστομος. Είτε στην τελευταία σελίδα του βιβλίου, είτε σε ένα χαρτί που χρήζει κι ως σελιδοδείκτης, σημειώνω τις λέξεις και δίπλα τη σελίδα που τις είχα συναντήσει. Καμιά φορά, όταν τελειώσω το βιβλίο ή το κεφάλαιο, τις κοιτάω και ξαναπάω και διαβάζω το σχετικό σημείο. Συνήθως το αμελώ όμως, αποφευκτική προσωπικότητα γαρ.
Θα συμφωνήσω να το κάνεις όπως νιώθεις ότι θα το απολαμβάνεις καλύτερα. Είναι ψυχαναγκαστικό να μην έχουμε καθόλου ψυχαναγκασμούς, ειδικά αν είναι ανώδυνοι.
 
Αλέξανδρε μην ανησυχείς δεν είσαι μόνος. Και εγώ το κάνω, ιδίως διαβάζοντας γαλλικά βιβλία. Στη γαλλική έχω άριστο επίπεδο και βγαίνει εύκολα η ανάγνωση αλλά λειτουργώντας ψυχαναγκαστικά αν βρίσκω άγνωστες λέξεις σταματώ την ανάγνωση και ψάχνω τις λέξεις. Ίσως αισθάνομαι και ενοχικά που δεν τις ξέρω! Και μετά τις σημειώνω σε τετράδιο, το οποίο φυσικά έχει άπειρες..
 

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Το ερωτημα ειναι, μαθαινετε τιποτα η τις ξεχνατε μετα; λογικα οσο περναει ο καιρος πρεπει να χρειαζεστε το λεξικο ολο και λιγοτερο
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Έτσι κάνω κι εγώ όταν διαβάζω τις ειδήσεις στα Ισπανικά. Όμως εγώ τις διαβάζω κυρίως για να συναντήσω άγνωστες λέξεις. :))))
 
Πάντως, διαβάζοντας ξένα βιβλία και εφημερίδες/περιοδικά στα γαλλικά διαπιστώνω ότι η γαλλική διαθέτει πλήθος ουσιαστικών και εκφραστικών μέσων.
--Η δική μας γλώσσα αν και πανθομολογουμένως πλούσια πρέπει να διαπιστώσουμε ότι έχει ένα σημαντικό έλλειμμα στο καθημερινό λεξιλόγιο. Γι' αυτό άλλωστε νομίζω υπήρξε τόσο μεγάλη ανάγκη να υιοθετήσουμε τουρκικές/ιταλικές/γαλλικές/αγγλικές λέξεις για να καλύψουμε αυτό το κενό, ένα κενό που ίσως οφείλεται στη γλωσσική ασυνέχεια που υπήρξε από το 15ο έως τον 19ο αιώνα (τουρκοκρατία).
--Από την άλλη υπάρχει και το φαινόμενο της λεξιπενίας, δηλαδή η ελληνική να σου προσφέρει τις λέξεις και τα εκφραστικά μέσα αλλά να μην τα χρησιμοποιείς από άγνοια με αποτέλεσμα η καθημερινή μας επικοινωνία να είναι ιδιαίτερα φτωχή. Θεωρώ σε αυτό το δεύτερο οι ξένοι είναι σε καλύτερη μοίρα από εμάς, δηλαδή στον καθημερινό τους λόγο θα χρησιμοποιήσουν μεγαλύτερο εύρος/ποικιλία λέξεων και διαθέσιμων εκφραστικών μέσων. Αυτό τουλάχιστον εισπράττω διαβάζοντας και ήθελα να το μοιραστώ. Δεν ξέρω αν συμφωνείτε.
 
Σε μια εποχή που επικρατεί το διαδίκτυο και η ταχύτητα στην επικοινωνία είναι μοιραίο η έκφραση να γίνει πιο φτωχή, δυστυχώς..
Το δυστυχώς είναι για την επικράτηση του διαδικτύου και της ταχύτητας που μας επιβάλλονται τελικά ,αν το φιλοσοφήσει κανείς.
Οι έφηβοι ειδικά μιλάνε ελάχιστα γράφουν μόνο τα σύμφωνα ,πχ τπτ( τίποτα) , η πολιτεία όχι μόνο αδιαφορεί αλλά προωθεί την δήθεν "τηλεκπαίδευση" και οι γονείς δουλεύουν ατέλειωτες ώρες για να καλύψουν τα αναγκαία (ίσως και μη αναγκαία).
Ο δυτικός πολιτισμός στο απόγειο του... Αυτός που επιλέξαμε να ακολουθησουμε

Οπότε φιλτατε ΒασίληΝ δεν είναι να απορεί κανείς για την πενία της γλώσσας μας.
 
Σας καλησπερίζω όλους και σας ευχαριστώ ειλικρινά πολύ για τις απαντήσεις σας! Με συγχωρείτε που έχω αργήσει να απαντήσω! Θέλω να σας ενημερώσω πως δοκίμασα κάποιες διαφορετικές τεχνικές και τις επέβαλα για να σταματήσω συνεχώς να νιώθω «ενοχές» που δεν ψάχνω τις λέξεις εκείνη τη στιγμή. Σημειώνω τις λέξεις που με ενδιαφέρουν και τις ψάχνω αργότερα, αλλά ποτέ δεν αφήνω να περάσει το τέλος της ημέρας χωρίς να τις έχω ψάξει. Μέχρι στιγμής δουλεύει.

Επίσης, ναι, τις λέξεις που ψάχνω τις θυμάμαι! Π.χ., για όσους έχετε διαβάσει πολλά βιβλία του ίδιου συγγραφέα (στην περίπτωσή μου πολλά αστυνομικά του Πέτρου Μάρκαρη) θα έχετε διαπιστώσει ότι πολλοί συγγραφείς χρησιμοποιούν συχνά κάποιες λέξεις ή έκφράσεις. Συνήθως όμως όταν διαβάζω ένα βιβλίο πιο παλιό, χρησιμοποιώ περισσότερο το λεξικό.
 
Top