Σύγχρονη μεταφρασμένη ψυχολογία

πηρα τους ''βρικόλακες του συναισθηματος'', και γελασα καταρχήν πολυ αλλα και το άλλο του Φαρου, τον ''μυθο της ψυχικης νόσου'', καλα μαυρα μεσανυκτα απο την εννοια της ψυχοθεραπείας, μαυρα όμως αλλα και πάλι δεν κατάλαβα πολλα, τελος πάντων μια αγοραια σχεση ( πελάτη-ψυχοθεραπευτή), μπορει να ειναι μια πραγματικη σχέση; μπορεί να συνδεθεις με καποιον τετοιο άνθρωπο, στην ζωή μας ερχονται και δυσκολες στιγμές και όλοι μα όλοι θα ερθει η στιγμή που θα νιωσουμε ετσι, παλαιοτερα υπήρχε η γειτονιά, οι φιλοι, ηταν πιο αθωα τα πράγματα, σημερα σε οποια πολυκατοικια κοιταξεις θα βρεις και ενα ψυχολογο-ψυχοθεραπευτη, δεν υπάρχει περιπτωση, κατι που δεν γινοτανε το 80''....σημερα ο ανταγωνισμός εφερε και την εξελιξη αυτη..ο Φαρος λεει οτι πρεπει ο θεραπευτης να αγαπησει τον θεραπευόμενο και να συνδεθει μαζί του με σχεσεις στοργης ωστε να τον φερει προ των ευθυνών του..:) αλλα αν μπαινει στην μεση το χρημα και μαλλον θα ζητανε πολλά , τι να κάνεις;:))) θα κοιταξει εσενα η το χρημα..δεν ξερω και ετσι δεν μπορω να εκφερω και αποψη αντικειμενικά..

το πρωτο το απολαυσα, καλα γελασα με την ψυχή μου, αναρωτηθηκα αν εχω συναντησει βρικόλακες του συναισθηματος, χι, χι, αναρωτηθηκα και για τον εαυτό μου..πάντως οι βρικολακες σουπερ -σταρ ειναι όλα τα λεφτά..:χαχα::χαχα:, χι, χι, εχει πλάκα..πάντως σουπερ σταρ βρικολακα δεν γνωρισα..ισως αντικοινωνικο , μπορει..
 
Last edited:
Συγγραφέας: Λιζ Μπουρμπό (Lise Bourbeau)
Τίτλος: Αγάπησε τον εαυτό σου
Πρωτότυπος Τίτλος: Aime-toi!
Μετάφραση: Κωνσταντίνα Μακρή - Ανυφαντάκη
Εκδόσεις: Διόπτρα
Έτος Έκδοσης: 2006
Σελίδες: 478
ISBN: 960-364-319-Χ
ISBN-13: 978-960-364-319-7


οδηγός για τις πνευματικές και ψυχικές αιτίες των ασθενειών
Οι ασθένειες του σώματος είναι η εξωτερίκευση της δυσαρμονίας σε ψυχολογικό και συναισθηματικό επίπεδο. Σ' αυτό το βιβλίο, η συγγραφέας φέρνει στην επιφάνεια τις υποκρυπτόμενες αιτίες για περισσότερες από 500 ασθένειες και μας βοηθά να επιστρέψουμε στο μονοπάτι της υγείας, της αγάπης και της αρμονίας.
Kαθώς η επίγνωση αυξάνεται και το βάθος της κατανόησης του ανθρώπινου σώματος μεγαλώνει, θα γίνεται όλο και πιο φανερό ότι μόνο η θεραπεία στο σωματικό, συναισθηματικό και νοητικό επίπεδο μπορεί να μας οδηγήσει στην υγεία και την πληρότητα

και
Τίτλος: Άκουσε το σώμα σου, τον καλύτερό σου φίλο
Πρωτότυπος Τίτλος: ecoute ton corps
Μετάφραση: Βάσω Σωτηρίου
Εκδόσεις: Διόπτρα
Έτος έκδοσης: 2007
Σελίδες: 269
ISBN: 978-960-364-347-0



Γιατί μας συμβαίνουν ξανά και ξανά οι ίδιες ατυχίες;
Γιατί τα έξοδά μας αυξάνονται μέρα με τη μέρα;
Γιατί το σώμα μας δεν φαίνεται να αντέχει όπως παλιά;
Μα επιτέλους τι δεν κάνουμε καλά;

Στα χέρια μας έχουμε το πιο δυνατό εργαλείο που μπορεί να έχει ένας άνθρωπος, το υποσυνείδητό μας. Μπορεί να γίνει ο μεγαλύτερος φίλος και σύμμαχός μας ή μπορεί να γίνει ο μεγαλύτερος εχθρός και αντίπαλός μας.

Προσέξτε, το υποσυνείδητό μας κάνει τα πάντα προκειμένου να εκπληρώσει τις επιθυμίες μας,
είτε αυτές είναι καλές, είτε είναι κακές.

Το ζητούμενο είναι να δημιουργήσουμε μια βαθιά, αποδοτική και ισχυρή σχέση με το πιο σημαντικό άτομο της ζωής μας -τον εαυτό μας. Μέσα απ' αυτό το βιβλίο, με τη σωστή μεθοδολογία και με απλές κατανοητές οδηγίες, θα γίνουμε οι κυρίαρχοι της ζωής μας.
 
να σου πω οπερα και ο πατηρ-Φαρος λεει κατι τετοιο οτι πολλες φορές το σωμα μας αρρωσταινει γιατι εμεις του το ζητάμε, οταν φυτοζωουμε και δεν μπορουμε να κάνουμε την επιλογη μας στην ζωή ή να πάρουμε την ευθύνη μας! αλλα ποσο σωστό ειναι;

καλα ακουσα και κεινο του Φροιντ για το πρωκτικο σταδιο, οτι πολλοι ανθρωποι γινονται συντηρητικοι στην ζωή τους η πουριτανοί γιατι στο πρωκτικο σταδιο δεν τους αφηναν οι γονεις τους να το κανουν οπως επρεπε, τους σταματουσαν, καλα εδω επαθα πλάκα! κατι τοσο ασημαντο, μπορεί να επηρεασει μια ζωή αργοτερα..
 
Εγώ για πατήρ Φάρο δεν ήξερα, από την Αριάδνη τον άκουσα πρώτη φορά. Και έψαξα να δω ποιος είναι. Είδα λοιπόν ότι έχει γράψει βιβλία, άλλα θεολογικά και άλλα "αυτοβελτίωσης" απ' όσο μπορώ να κρίνω. Αυτό που θέλω να σε ρωτήσω, Αριάδνη, είναι από πού κι ως πού γράφει αυτός ο παπάς βιβλία ψυχολογίας. Έχει κάνει ανάλογες σπουδές; Ή τα γράφει με βάση τη θρησκεία; Και θεωρείς ότι μπορούμε να συγκρίνουμε τον Φρόιντ μαζί του; Γιατί κάτι τέτοιο γίνεται εδώ και συγκεκριμένα στην ανάρτηση #28.
 
τον ειχα δει στα ακρα, αλλα οτι γραφει απο την οπερα το εμαθα..και επειδη δεν ξερω βασικα στοχεια ψυχολογιας ειπα να αρχισω απο εκει και τον Ενσταιν για να μην δυσκολευτω με ορισμούς! ναι εχει σπουδασει ψυχολογια και ηταν και στην Αμερικη..εχει δουλεψει με κοσμο και ιδιαιτερα παιδια! τωρα αν πρεπει να τον συγκρινουμε με τον Φροιντ, ποτε μου δεν διαβασα Φροιντ, τωρα πηρα ενα βιβλιο για τα ονειρα που εχει μεσα κομματια του Φροιντ..και σιγα, σιγά θα μπω στα πιο βαθεια..

Πριν τα Χριστουγεννα περασα μια ασχημη περιπετεια υγειας και απο τοτε βλέπω ονειρα περιεργα, νομιζω οτι ειμαι σε εκεινη την κατασταση, μπορει να το πεις και μετατραυματικο σοκ οποτε θελω να το ψαξω λιγο περισσότερο και μαθαινω για την λειτουργια της απώθησης και την θεραπεια μεσω της ψυχαναλυσης..πως προσεγγιζει τραυματικες εμπειριες μεσω ονειρων!
 

Λορένα

Πολεμίστρια του Φωτός
Χρυς.. ειναι πολλοι οι θεολογοι, μοναχοι κτλ του επαγγελματος, που γραφουν βιβλια ψυχολογιας, αυτοβελτιωσης και συμβουλες για γαμο. Ξερω ατομο που τα διαβαζει.

Εγω.. εχω περιοριστει σε αρθρα που διαβαζω σε τοπικη εφημεριδα. Εχουν ενδιαφερον το πως σου περνουν αμεσα και εμμεσα θρησκευτικα μηνυματα

Σημ. καπως ετσι, εχουν γραφει και τα θρησκευτικα που διδασκονται στα σχολεια σημερα, καθως.. και διαφορα φυλλαδια απο αιρεσεις

(Δεν κατακρινω, απλως παρατηρω)
 
Last edited:
Ναι, δεν έχω αντίρρηση. Όμως, υπάρχει μια τεράστια διαφορά ή μάλλον δύο διαφορετικές κατηγορίες ατόμων: αυτοί που θέλουν να βρουν την ισορροπία της ψυχής τους στην εκκλησία ή μέσω της θρησκείας και αυτοί που θέλουν να θεραπεύσουν τα νοσήματα της ψυχής τους μέσω της ιατρικής και της ψυχολογίας. Γι' αυτό και βρίσκω άτοπο στα νήματα περί ψυχολογίας και Φρόιντ να αναφέρεται ο πατήρ Φάρος. Άλλωστε, υπάρχει ειδικό υποφόρουμ για τα θεολογικά θέματα.

Όσο για τις σπουδές του, αυτά κατάφερα να βρω στο νετ:

"...ο οποίος σπούδασε πολιτικές επιστήμες στην Πάντειο Σχολή, Νομικά στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ποιμαντική Ψυχολογία στις ΗΠΑ και είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων".

Από κει και πέρα, το πόσο κατάλληλος είναι να μιλάει για ορισμένα θέματα επαφίεται στην κρίση του καθενός.
 
Last edited:
μού φαινεται οτι με την αναρτηση μου #10,αθελα μου,συνεβαλα στο να δημιουργηθει ενα μικρο κομφουζιο....κατ`εξαιρεση,αν και το θεμα ειναι «μεταφρασμενη ψυχολογια» ,εγραψα δυο λογια για ενα βιβλιο γραμμενο απο Ελληνα,γιατί το βρηκα πολυ ενδιαφερον...το ο,τι ο ενλογω ειναι παπας δεν εχει ιδιαιτερη σημασια,δεν ειναι ενα βιβλιο θεολογικο ή εκκλησιαστικο,ουτε προτρεπω κανεναν να διαβασει αλλα βιβλια του...οσον αφορα τα ψυχοθεραπευτικα του(και οχι ψυχιατρικα) διαπιστευτηρια τα θεωρω δεδομενα,εχει δουλεψει χρονια κανοντας ατομικη και ομαδικη ψυχοθεραπεια στην Αμερικη και στην Ελλαδα...αυτα για τον ανθρωπο.

για το βιβλιο

"Ο μύθος της ψυχικής νόσου : Μια πρόταση για μια διαφορετική θεώρηση και ψυχοθεραπευτική προσέγγιση της ψυχικής διαταραχής"

αντεγραψα μερικα σχολια στο #10 και
αυτο που με ενδιαφερει ειναι τί ειδους ερωτηματα βαζει,αμεσα ή εμμεσα

δικαιολογειται ο μεγαλος αριθμος των υποτροπων αυτων που υποβαλλονται σε ψυχοθεραπεια;
μηπως συχνα δημιουργειται ψυχοθεραπευτικη εξαρτηση;
Ποια ειναι η πιο αποτελεσματικη σχεση ψυχοθεραπευτη-θεραπευομενου ωστε να υπαρξουν αποτελεσματα;
Τα ψυχοφαρμακα ειναι τοσο χρησιμα οσο λενε οι ψυχιατροι; Ή βοηθανε στην αποδραση και στο κλεισιμο σε εναν φαυλο κυκλο;
Οι ανθρωποι ενεργουν ανευθυνα επειδη ειναι αρρωστοι ή ειναι αρρωστοι επειδη λειτουργουν ανευθυνα; Με αλλα λογια,μηπως αυτο που χρειαζεται κυριως ο νευρωτικος δεν ειναι «επιγνωση» και κατανοηση,αλλά δεσμευση και αναληψη ευθυνης;
Ποσο συχνα συμβαινει ο ψυχοθεραπευτης να νανουριζει τον ψυχοθεραπευομενο προκειμενου να εξασφαλισει εναν αιωνιο πελατη(μακροχρονιο σταθερο εισοδημα);
Μηπως χρειαζεται να δημιουργηθει μια εντιμη ανθρωπινη σχεση με ενα ψυχικα διαταραγμενο ατομο προκειμενου να βοηθηθει να ξαναβρει το δρομο του; Μια σχεση που να βασιζεται σε πραγματικο ενδιαφερον και αγαπη και οχι γενικα στη θεωρια περι «μεταβιβασης»,ουτε στην παντογνωσια του θεραπευτη και κυριως μακρια απο την μεθοδο «διαγνωστε,ψεκαστε,σκουπιστε,τελειωσαμε»

Το παρον,το εδω-και-τωρα,η συμπεριφορα ειναι πολυ πιο σημαντικα απο τις ατελειωτες αναδρομες στις ανευθυνοτητες του παρελθοντος και η αναζητηση δικαιολογιων...αλλαγη ερχεται οταν το ατομο βρει τον τροπο να ικανοποιει τις σημερινες του αναγκες επαρκως.
Μεσω της μεταβιβαστικης σχεσης(και με τις καταλληλες τεχνικες:ελευθερο συνειρμο,αναλυση ονειρων,παραδρομων της γλωσσας,παραπραξιων κλπ) ο θεραπευτης μπορει να δειξει στον θεραπευομενο συμπεριφορες και τροπο σκεψης των οποιων ο θεραπευομενος δεν εχει συνειδηση,και ετσι να δει γιατι συμπεριφερεται μ`αυτο τον τροπο...αυτο ομως δεν συνεπαγεται αυτοματα και θεραπεια...θεση του συγγραφεα ειναι οτι η εμφαση στο υποσυνειδητο αντιπερισπα απο το κυριο θεμα που ειναι η «ανευθυνοτητα» του θεραπευομενου και τού προσφερει μια δικαιολογια να αποφυγει την αντιμετωπιση της πραγματικοτητας

Στην ευθυνοκεντρικη ψυχοθεραπεια ο θεραπευτης επιμενει να ζηταει απο τον θεραπευομενο να κοιταξει την τωρινη του συμπεριφορα.Εξεταζει ξανα και ξανα αυτο που κανει τωρα,για να καταλαβει ο θεραπευομενος οτι η τωρινη του συμπεριφορα δεν ικανοποιει τις αναγκες του...
 
Το σχόλιό μου δεν έχει μεγάλη σχέση με τον τίτλο του νήματος, αλλά απαντά στην ερώτηση της Οπερας για τον αριθμό των περιπτώσεων που οδηγούνται σε ψυχοθεραπεία. Κατά τη γνώμη μου, ο θεσμός του ψυχοθεραπευτή μπορεί να ανακουφίσει και ίσως να ωφελήσει τους ψυχικά πάσχοντες. Το πρόβλημα είναι ότι σήμερα γίνεται κατάχρηση, η οποία θεωρώ ότι είναι εσκεμμένη και κατευθυνόμενη από τις φαρμακευτικές εταιρείες. Το πρόβλημα εστιάζεται κυρίως στις "αναπτυγμένες" ΗΠΑ, αλλά προβλέπω να έρχεται και στα μέρη μας σύντομα. Ενα απτό παράδειγμα. Εχω μία ξαδέλφη στην Ν.Υ, κόρη επιφανούς μαιευτήρα και καθηγήτριας στο Columbia (δηλαδή μία μορφωμένη, κοσμοπολίτισσα, ευκατάσταστη γυναίκα). Ο άνδρας της είναι σκηνοθέτης, επίσης καθηγητής σε Πανεπιστήμιο. Αποκτήσαμε τα παιδιά μας σχεδόν ταυτόχρονα. Οταν ήταν μικρά, σε ηλικία νηπιαγωγείου, άρχισε να τους χορηγεί, κατόπιν συμβουλής των σχολικών παιδοψυχολόγων (που υποχρεωτικά παρακολουθούν τα παιδιά σχολικής ηλικίας στις ΗΠΑ), ψυχοφάρμακα (!) τα οποία είχαν σκοπό την καταστολή της υπερκινητικότητας (!!!) των παιδιών της. Σε διαμαρτυρίες μου, όπου της έλεγα ότι είναι πολύ φυσικό παιδιά πέντε ετών να είναι ζωηρά απαντούσε "δεν ξέρεις εσύ". Αποτέλεσμα. Σήμερα η κόρη της, 16 ετών, είναι σχεδόν αυτιστική, έχει εγκαταλείψει το σχολείο, έχει εγκατασταθεί σε ειδική κατασκήνωση κάπου στα βουνά της UTAH μαζί με άλλα παιδιά με αντίστοιχο πρόβλημα, για να έρθει σε επαφή "με τη φύση και τον εαυτό της". Δεν επικοινωνεί καθόλου με τους γονείς της και εκείνοι δεν ξέρουν πότε και αν θα την ξαναδούν. Ο γιός, 19 ετών, παίζει μουσική ή χάνεται στον υπολογιστή του, αρνείται να σπουδάσει και έχει΄δύο μοναδικούς φίλους, αντίστοιχου προφίλ. Ξέρω και άλλες τέτοιες ιστορίες, που φανερώνουν ότι η επόμενη γενιά στις ΗΠΑ θα είναι ιδιάιτερα προβληματική.
Οσο για τα καθ' ημάς, έχω μία παιδική φίλη που πείστηκε από επιτήδειους να καταφύγει σε ψυχοθεραπεία, ώστε να "λύσει τα θέματα" που είχε από την παιδική της ηλικία. Της πήρε πέντε χρόνια, ξόδεψε μια περιουσία και, κατά τη γνώμη μου, είναι περισσότερο διαταραγμένη σήμερα από ότι ήταν πριν την "θεραπεία".
 

Τίτλος: Η συναισθηματική νοημοσύνη (Γιατί το EQ είναι πιο σημαντικό από το IQ)
Πρωτότυπος τίτλος: Emotional Intelligence
Συγγραφέας: Ντανιελ Γκολμαν(Daniel Goleman)
Μετάφραση: Άννα Παπασταύρου
Εκδόσεις: Ελληνικά Γράμματα
Έτος έκδοσης: 1998
Έτος πρώτης έκδοσης: 1995
Αριθμός σελίδων: 462
ISBN: 960-344-230-5, -13, 978-960-344-230-1



Αντιγραφω απο το εσωφυλλο:

Οι αντιληψεις μας σχετικα με την ανθρωπινη νοημοσυνη ειναι στενα περιορισμενες,αφου αγνοουν ενα καιριο πεδιο ικανοτητων που βαρυνουν απιστευτα στη ζωη των ανθρωπων...χρησιμοποιωντας τα ευρηματα απο συστηματικες κλινικες μελετες,ο ψυχολογος και δημοσιογραφος Daniel Goleman προσδιοριζει τους παραγοντες που κανουν καποιους ανθρωπους να πετυχαινουν και καποιους να αποτυγχανουν στη ζωη τους.Αυτοι οι παραγοντες συνθετουν μια εντελως διαφορετικη ευφυια,την συναισθηματικη νοημοσυνη...η συναισθηματικη νοημοσυνη περιλαμβανει αυτοεπιγνωση,ελεγχο των παρορμησεων,επιμονη ,ζηλο,ενσυναισθηση και κοινωνικη προσαρμοστικοτητα...οπως αποδεικνυει ο Goleman,οι ελλειψεις στον τομεα της συναισθηματικης νοημοσυνης οδηγουν σε προβληματα στον ζευγαρι,στην οικογενεια,στο σχολειο,στην εργασια,ενω μπορει να συνεπαγονται ακομη και προβληματα υγειας...τα νεα ειναι αισιοδοξα.Η συναισθηματικη νοημοσυνη μπορει να διδαχθει.Η «συναισθηματικη εκπαιδευση» τρεφει και δυναμωνει τον ανθρωπο,προσφεροντας του τις θεμελιακες δεξιοτητες για να αντιμετωπισει καθε προβλημα στη ζωη του...το μηνυμα αυτο του βιβλιου ειναι οτι η πραγματικη «καμπυλη νοημοσυνης» σε μια κοινωνια πρεπει να μετραει την νοημοσυνη της καρδιας...

και απο τα Περιεχομενα:

Ο συγκινησιακος εγκεφαλος(σε τί χρειαζονται τα συναισθηματα κλπ)
Η φυση της συναισθηματικης νοημοσυνης(ενας εξυπνος βλακας,σκλαβοι του παθους,οι κοινωνικες τεχνες κλπ)
Η συναισθηματικη νοημοσυνη στην πραξη
Συναισθηματικη Παιδεια(το κοστος της συναισθηματικης αγραμματοσυνης κλπ)
 

Τίτλος: Τα εξη καπελα της σκεψης
Πρωτότυπος τίτλος: Six thinking hats
Συγγραφέας: Εντουαρντ Ντε Μπονο(Edward De Bono)
Μετάφραση: Γ Μπαρουξής
Εκδόσεις: Αλκυων
Έτος έκδοσης: 2006
Έτος πρώτης έκδοσης: 1985 (Αγγλικά)
Μέγεθος: 21x14
Αριθμός σελίδων: 198
ISBN:960-326-127-0 , 13 978-960-326-127-8



Ο πολυγραφοτατος αγγλοφωνος Μαλτεζος γιατρος Εντουαρντ Ντε Μπονο σ`αυτο το βιβλιο βαζει σαν στοχο του το να βελτιωσει τον τροπο σκεψης και στο πώς παιρνονται οι αποφασεις...συχνα οταν προκειται να παρουμε μια αποφαση στο μυαλο μας μπλεκονται πληροφοριες, συναισθηματα, λογικη, προσδοκιες, φοβοι, εναλλακτικες λυσεις κλπ και ειμαστε σαν τον ταχυδακτυλουργο που πρεπει να κραταει πολλες μπαλλες ταυτοχρονα στον αερα...η λυση που προτεινει ο Ντε Μπονο ειναι ,πριν αποφασισουμε,να «φορεσουμε» διαδοχικα 6 καπελα διαφορετικου χρωματος: το ΑΣΠΡΟ,της αντικειμενικοτητας,για νουμερα και αλλες πληροφοριες...το ΚΟΚΚΙΝΟ,η συναισθηματικη αποψη,το πώς νοιωθω ως προς την αποφαση...το ΜΑΥΡΟ,κραταω πισινη,ποιες ειναι οι ενδεχομενες αρνητικες συνεπειες της αποφασης.. το ΚΙΤΡΙΝΟ,του ηλιου,οι θετικες πλευρες και αποτελεσματα..,.το ΠΡΑΣΙΝΟ,η γονιμη δημιουργια,οι νεες ιδεες,οι εναλλακτικες λυσεις..και το ΜΠΛΕ,η ηρεμη σκεψη που κανονιζει τον τροπο σκεψης,οριζει ποιο ειναι το προβλημα,εστιαζει την προσοχη μας,με δυο λογια,συντονιζει τα αλλα καπελα

Βεβαια,στο φιναλε ,ολες οι αποφασεις ειναι του ΚΟΚΚΙΝΟΥ καπελου,ωστοσο δεν κανει κακο να μπαινουν μερικα στρωματα πιο συστηματικης σκεψης πανω στο συναισθηματικο υποστρωμα μιας αποφασης....
 
Οι 9 μήνες που επηρεάζουν τη ζωή μας. Τα μόνιμα αποτελέσματα της προγεννετικής εμπειρίας στη ζωή μας. από τον Δρα Ludwig Janus, ψυχαναλυτής, ειδικός στην Προγεννετική ψυχολογία. Μετάφραση : Ελευθερία Μαντζώρου. Εκδόσεις : Διόπτρα.
Λίγα λόγια από το όπισθόφυλλο:"....... Μέσα από πρόσφατες έρευνες και με οδηγό αυτό το βιβλίο οδηγουμαστε σε πληρέστερη κατανόηση των πρώτων σταδίων της ανθρώπινης ψυχολογικής ζωής πριν τη γέννηση, κατά τη διάρκεια της και λίγο μετά απ΄αυτήν......"
 
τιτλος: Συναντησεις με τον Λακάν
τιτλος πρωτοτυπ.(γαλλικα) :Une saison chez Lacan
συγγραφεας:Pierre Rey
εκδ. Κεδρος
1η ελλην εκδοση 2010
αρ.σελ. 240

ο συγγραφεας,πετυχημενος δημοσιογραφος(επι χρονια διευθυντης του Μαρι Κλαιρ και συγγραφεας ενος τουλαχιστον μυθιστορηματος-μπεστσελλερ,που τού επετρεψε να μπορει να πληρωσει την υπερδεκαετη ψυχαναλυση του απο τον Λακαν,που φημιζοταν για τις δυσθεωρατες ταριφες του)ξετυλιγει με γλαφυρο τροπο το κουβαρι της αναλυσης του με τον πιο μεγαλο γαλλο ψυχαναλυτη.Ο Λακαν ξεκινησε σαν κλασσικος ψυχιατρος-ψυχαναλυτης,αλλά γρηγορα αυτονομηθηκε δημιουργωντας δικη του Σχολη,ή μαλλον Σχολές....Δεν ειμαι αρμοδιος να μιλησω για το εργο του και την τεχνικη του,εξ αλλου ακομα και οι ειδικοι θεωρουν οτι ειναι παρα πολυ δυσνοητος και στα γραπτα του και στις μιλητά του......το αυτοβιογραφικο αυτο πονημα δινει μια ιδεα για την ολη πολιτεια του Λακαν
 
"Η συναισθηματική νοημοσύνη", η "Ψυχολογία της συμπεριφοράς " του Michael Argyle και η "Ψυχολογία των μαζών", είναι τρία εξαιρετικά βιβλία ψυχολογίας που αξίζει να τα διαβάσει κανείς. Τα έχω σε e-book.
 
Top