Τέρυ Τζόουνς (Terry Jones), Άλαν Ερέιρα (Alan Ereira): "Οι Βάρβαροι"Τίτλος: Οι Βάρβαροι
Ξενόγλωσσος τίτλος: Terry Jones' Barbarians
Συγγραφέας: Τέρυ Τζόουνς (Terry Jones), Άλαν Ερέιρα (Alan Ereira)
Εκδότης: Ψυχογιός
Έτος έκδοσης: 2010 (πρώτη έκδοση 2008)
Σελίδες: 452
Είδος: Ιστορία
ISBN:
978-960-453-443-2

Οι "Βάρβαροι" του Terry Gilliam, γνωστού μέλους της φοβερής ομάδας των Monty Python, και του Alan Ereira, δημιουργού και παραγωγού ιστορικών ντοκυμαντέρ, έρχονται να ξελασπώσουν το όνομα πολλών λαών, όπως οι Ούνοι, οι Βάνδαλοι, οι Γότθοι και οι Κέλτες. Επειδή την ιστορία την γράφουν οι νικητές, έτσι και σε αυτές τις περιπτώσεις οι βασικές πηγές προέρχονται, κυρίως, είτε από Ρωμαίους ιστορικούς όπως ο Τάκιτος, είτε από Ρωμαίους ηγέτες όπως ο Ιούλιος Καίσαρας. Στο πέρασμα των χρόνων λοιπών, κυριάρχησαν απόψεις που παρουσιάζανε τους παραπάνω λαούς ως απολίτιστους, αμόρφωτους, με λίγα λόγια "βάρβαρους".

Οι μεταγενέστερες όμως έρευνες των κειμένων άλλων συγγραφέων, καθώς και η πρόοδος στην επιστήμη της αρχαιολογίας, έδειξαν ότι τα πράγματα δεν ήταν έτσι όπως τα γνωρίζαμε. Ο Jones μαζί με τον Ereira, με εξαιρετική πρόζα και πηγαίο χιούμορ, πραγματοποιούν μία ανασκόπηση της ιστορίας που δικαιώνει όσους υποπτεύονταν ότι τα πράγματα δεν έτσι. Βλέπουμε το πως οι "Βάρβαροι" είχαν ανεπτυγμένο πολιτισμό, εμπόριο, ορυκτό πλούτο. Η θέση των "βάρβαρων" γυναίκων στην κοινωνία ήταν πολύ ψηλότερα απ' ό,τι στη Ρωμαϊκή. Σεβόντουσαν τους άλλους πολιτισμούς, σε αντίθεση με τους "πολιτισμένους" Ρωμαίους. Ο αριθμός των πηγών που στηρίζουν τα παραπάνω είναι μεγάλος και συνοδεύεται από τα απότελέσματα νεότερων ανασκαφών στις περιοχές που είχαν κατακτήσει οι Ρωμαίοι.

Πρόκειται για ένα απολαυστικότατο βιβλίο. Είναι αυτός ακριβώς ο συνδυασμός που με τρελαίνει: γνώση δοσμένη με χιούμορ. Το συνιστώ ανεπιφύλακτα!
 
Last edited:
Από μια παράξενη σύμπτωση το διάβασα κάποτε απανωτά με ένα από τα βιβλία του Δισκόκοσμου του Τέρι Πράτσετ, και έκτοτε αυτομάτως μου δημιουργείται ένας ασυναίσθητος συνειρμός μεταξύ τους, ίσως όχι αδικαιολόγητος, αν ληφθεί υπόψη του χιούμορ αμφοτέρων. Συμφωνώ απόλυτα με όσα είπες στην παρουσίασή σου, όντως απολαυστικότατο βιβλίο.
Έχεις δει και τη σειρά της BBC που παρουσίαζε ο Τέρυ Τζόουνς;
 
Top