Νομίζω πως δεν έγινα κατανοητός. Δίνοντας "απόλυτο δίκιο" σε δυο αντικρουόμενες απόψεις δείχνει πως η τέχνη είναι προς τον δέκτη και πως είναι μια προσωπική εντύπωση και μια υποκειμενική ερμηνεία, δίνει δηλ. ένα διαφορετικό περιεχόμενο στο "απόλυτο δίκιο".Στο παράδειγμα που αναφέρεις η στάση της δασκάλας είναι εντελώς εσφαλμένη: δεν μπορεί να αφήνει την εντύπωση ότι όλοι έχουν απόλυτο δίκιο! Αυτό θα ήταν εξίσου καταστροφικό και αντιπαιδαγωγικό όσο και το να υποστηρίζει όπως τώρα ότι είναι κάτοχος της απόλυτης αλήθειας (που στη λογοτεχνία είναι αυτό που -τάχα- θέλει να πει ο ποιητής).
Η υποκειμενική διάσταση τής τέχνης είναι στην πραγματικότητα προφανής οπουδήποτε κι αν κοιτάξουμε, και επειδή ο κόσμος περισσότερο βλέπει ταινίες παρά διαβάζει βιβλία, ας φέρω και το σχετικό παράδειγμα. Πολύ συχνά όταν πιάνομαι να μιλάω για κάποια ταινία διαπιστώνω πως κάτι που εγώ το έχω για αριστούργημα ο άλλος το έχει για πατάτα κι αντίστροφα. Αυτό άλλωστε το βλέπεις και στους κριτικούς που δήθεν έχουν κάποια παραπανίσια άποψη: 2 αστεράκια ο ένας, 5 ο άλλος! Ποιος έχει λοιπόν δίκιο; Είναι αριστούργημα το έργο ή σαβούρα; Το έργο είναι όλα! Για τον ένα είναι αριστούργημα και για τον άλλο είναι σαβούρα και είναι αδύνατο να προσδιορίσεις μια κάποια αντικειμενική αξία.
Πάντως έχεις δίκιο, φίλε ΤΑΚ, πως το παιδί πρέπει να πάρει από το σχολείο κάποια σταθερά σημεία αναφοράς, μια καθοδήγηση απλά μάλλον όχι ακριβώς μ' αυτόν τον τρόπο.