Τί μυθιστόρημα μου προτείνετε της περιόδου από 1821 έως τέλη 19ου αι.;

Θα ήθελα τη βοήθεια του φόρουμ προκειμένου να διαλέξω ένα ιστορικό μυθιστόρημα της περιόδου 1821 έως τα τέλη του 19ου αιώνα. Διευκρινίζω ότι με ενδιαφέρει η ελληνική λογοτεχνία καθώς και γεγονότα που διαδραματίζονται στον ελληνικό χώρο. Τι θα μπορούσατε να μου προτείνετε; Ευχαριστώ εκ' των προτέρων :))
 
Last edited by a moderator:
Υπάρχουν ενδιαφέρουσες επιλογές :

- μία κλασική είναι ο "Λουκής Λάρας" του Δημήτριου Βικέλα, αναφέρεται σε μία ιστορία αγάπης στα χρόνια της Επανάστασης του 1821!!!

- πρόσφατα διάβασα τα "Πριμαρόλια" της Αθηνάς Κακούρη, πολύ καλή εικόνα εποχής για την Πάτρα του 1892-95, το Σταφιδικό Ζήτημα και την επακόλουθη μετανάστευση στις ΗΠΑ!!!

Αυτά προς το παρόν, θα επανέλθω με νέες προτάσεις!!!
 
Ευχαριστώ για τις προτάεις. Τα "Πριμαρόλια " τα έχω διαβάσει. Είναι λίγο αργότερα από την εποχή που με ενδιαφέρει. Το άλλο δεν το έχω διαβάσει.
 
Μία καλή επιλογή επίσης είναι ο "Ζητιάνος" του Ανδρέα Καρκαβίτσα. Παρόλο που δεν είναι ιστορικό μυθιστόρημα αλλά νουβέλα, παρουσιάζει την πιο αντιπροσωπευτική εικόνα της ελληνικής επαρχίας σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα που θα μπορούσαμε να φανταστούμε για το β' μισό του 19ου αιώνα. Τα στοιχεία που υπάρχουν στο βιβλίο είναι απολύτως τεκμηριωμένα από ιστορικής πλευράς!!!
 
Ένα καταπληκτικο που διάβασα διαδραματίζεται γύρω στο 1800, δεν ξερω αν σε καλύπτει είναι το:ΖΑΪΔΑ Η Η ΚΑΜΗΛΑ ΣΤΑ ΧΙΟΝΙΑ του ΑΛΕΞΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΥ.
Ακόμη το Η αηδονόπιτα, του Ισίδωρου Ζουργού για την πολιορκία του Μεσολογγίου
Ακόμη:
ΣΑΡΑΝΤΙΤΗ ΕΛΕΝΗ: Ο κάβος του Αγίου Αγγέλου
Ρέα Γαλανάκη: Ο βιος του Ισμαηλ Φερικ Πασα
Καραγατση Μ.: Ο κοτζάμπασης του Καστρόπυργου,
Καραγατση Μ.: Αίμα χαμένο και κερδισμένο,
Καραγατση Μ.: Τα στερνά του Μίχαλου,
Γιάννης Καλπούζος: Ουρανόπετρα: Η δωδέκατη γενιά
Γιάννης Καλπούζος: Ιμαρετ
Καλπούζος Γιάννης: Άγιοι και δαίμονες – Εις ταν Πόλιν
Γερμανος Φρεντυ: Γυναίκα από βελούδο
Καζαντζάκης, Νίκος: Ο καπεταν Μιχαλης
Γρηγόριος Παλαιολόγος –Ο Πολυπαθής


Ελπίζω να βοήθησα. Κατά το προσωπικό μου γούστο είναι όλα αξιόλογα
 
Top