Τί "υποκατάστατο" για την Αγκάθα Κρίστι έχετε να προτείνετε;

Γειά σας παιδιά.
Είμαι φανατικός αναγνώστης της Αγκάθα Κρίστι. Τώρα τελευταία, επειδή έχω διαβάσει αρκετά βιβλία τις και δεν βρίσκω έυκολα άλλα θα ήθελα να βρώ κάποιον αντίστοιχο συγγραφέα με παρόμοιο ύφος.
Εκτός από Κόναν Ντοιλ και Μορίς Λεμπλάν.
Βασικά αυτό που με ενδιαφέρει πάνω απ'όλα είναι να είναι ατμοσφαιρικά ( κατά προτίμηση να διαδραματίζονται στην Αγγλική επαρχία-λέω τώρα ), και το ύφος να μοιάζει όσο είναι δυνατόν στην Αγκάθα Κρίστι.
Ξέρω, Αγκάθα Κρίστι δεν υπάρχει δέυτερη αλλά...
Αν μπορούσατε να προτείνετε και συγκεκριμένο βιβλίο θα το εκτιμούσα δεόντως.
Περιμένω προτάσεις :)

δεν ειναι ιδιο το υφος με της αγκαθα κριστι αλλα πιστευω θα σου αρεσει η τριλογια του τομας χαρις (χανιμπαλ,η σιωπη των αμνων και κοκκινος δρακος) ειναι αστυνομικα

θα σου προτείνω τον "πλωτό ναύαρχο" από τις εκδόσεις ΑΓΡΑ.
είναι συλλογικό αστυνομικό μυθιστόρημα γραμμένο από τα μέλη της λέσχης
αστυνομικών συγγραφέων του Λονδίνου.
δεν είναι το μυθιστόρημα που θα σε καθηλώσει αλλά μπορείς να δεις το ύφος
μερικών άγγλων συγγραφέων και ίσως βρεις κάποιον να σου αρέσει,γράφει και η Αγκάθα Κρίστι
ένα κομμάτι της ιστορίας.
ένα άλλο βιβλίο πάλι από την ΑΓΡΑ είναι η ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ ΑΓΓΛΙΚΟΥ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ ΔΙΗΓΗΜΑΤΟΣ σε δύο τόμους

Δοκίμασε τον κλασσικό Earl Stanley Gardner, δημιουργό του δικηγόρου- ντετέκτιβ Perry Mason. Προτείνω και τον πολυαγαπημένο μου James Hadley Chase, αλλά το ύφος του δεν είναι καθόλου Αγγλική επαρχία, απόστρατοι συνταγματάρχες και καθώς πρέπει γιαγιάδες, αλλά noir Αμερικάνικες Πολιτείες με μοιραίες γυναίκες, αδίστακτους πλούσιους και άτυχους επίδοξους εραστές.

Παιδιά σας ευχαριστώ πολύ για τις προτάσεις σας, μου δώσατε αρκετές ιδέες. Πολυξένη το "ανθολογία αγγλικού αστυνομικού διηγήματος" φαίνεται να είναι η καλύτερη επιλογή και θα το τιμίσω. Είναι σίγουρα ενδεικτικό για διάφορους συγγραφείς, και (άσχετο) το εξώφυλλό μου φαίνεται πολύ γνωστό και οικείο.
Ίσως δοκιμάσω να διαβάσω και κανέναν "δυτικό" συγγραφέα όπως προτείνει η Φένια, μια και πλέον έχω συγγεκριμένες προτάσεις.. ευκαιρία είναι.

Προς το παρόν θα συνεχίσω με Αγκάθα Κρίστι μια και προμηθέυτικα υλικό. Αλλά για μετά έχω απ'ότι βλέπω αρκετές προτάσεις :)
Με την ευκαιρία να αναφέρω ότι πριν καιρό είχα πετύχει σε ένα βιβλιοπωλείο ένα βιβλίο που μου τράβηξε πολύ την προσοχή (δεν ξέρω γιατί). Λέγεται "το κίτρινο δωμάτιο" και είναι νομίζω αυτό
Το έχει διαβάσει κάποιος;

Με μεγάλη θέρμη θα προτείνω μία άλλη Αγγλίδα, τη Ρουθ Ρέντελ. Θα το κάνω όμως έχοντας διαβάσει μόνο ένα βιβλίο της, το εκπληκτικό A Judgement in Stone (Τυφλή ετυμηγορία) για το οποίο έχω ανοίξει ιδιαίτερο νήμα. Ό,τι άλλο γνωρίζω για τη Ρέντελ είναι μέσα από εγκυκλοπαίδειες και βιβλιοκριτικές, που τη θεωρούν άξια διάδοχο τής Κρίστι, και πιστεύω ακόμα καλύτερη και λιγότερο τυποποιημένη.

Και η εξευρωπαϊσμένη Αμερικανίδα Πατρίσια Χάισμιθ είναι, λένε, από τις σημαντικότερες συγγραφείς «αστυνομικής» λογοτεχνίας, αν και τον Ταλαντούχο κύριο Ρίπλεϊ, που τον διάβασα πρόσφατα, δεν θα τον θεωρούσα καθόλου αντιπροσωπευτικό τού είδους. Είναι πολύ περισσότερο ένα θρίλερ - με την έννοια του έργου που σου προκαλεί ένταση και αγωνία, κι όχι με τη διαστρεβλωμένη έννοια που του δίνουμε στην Ελλάδα (έργο τρόμου).

Last edited:
Συμφωνώ με το Γλωσσολάγνο για την Ρουθ Ρέντελ, έχοντας διαβάσει μόνο το Δέντρο με τα Χέρια που μου άρεσε πολύ.

Επίσης, αν και διαδραματίζονται στη Σικελία και όχι στην Αγγλία, πρόσφατα μου έκαναν δώρο τρία βιβλία του Αντρέα Καμιλλέρι με πρωταγωνιστή τον επιθεωρητή Μονταλμπάνο. Δεν τα έχω διαβάσει ακόμα αλλά έχω συναντήσει φανατικότατους αναγνώστες του Καμιλλέρι η οποίοι αγαπάνε εξίσου την Κρίστι.

-Σειρά "Τα Χρονικά του Αδελφού Κάντφελ" τής Έλις Πήτερς Μεσαιωνικη αστυνομικη σειρα...
Ενας πρωην σταυροφορος (αν θυμαμαι καλα) τα αφηνει ολα πισω του και μπαινει σε μοναστηρι οπου βρισκεται αντιμετωπος με διαφορα εγκληματα και μυστηρια!!!! Κι εγω φανατικη της αγκαθα ειμαι...αλλα και ο Καντφελ ειναι απιθανος!!!!

δευτερη επιλογη

"Οι περιπέτειες του Δικαστή Τι" του Robert Van Gullik! Μυστηρια στην αρχαια Κινα!!!!!

νομιζω οτι καπου εχω ξαναγραψει γι αυτους τους δυο... αλλα δεν ειμαι σιγουρη!!!!!

Διάβασα το "the sibling sisters" του Earl Stanley Gardner και το "the daemon in my view" της Ruth Rendel.
Το "the sibling sisters" πολύ ωραίο, στο στύλ που μου αρέσει. Το "the daemon in my view" μπορώ να πω ότι μου φάνηκε ακόμα καλύτερο! Μου θύμισε πολύ το "έγλημα και τιμωρία" του Ντοστογιέφσκι, με τη διαφορά ότι είχε περρισότερη δράση και δεν με έκανε να βαρεθώ καθόλου. Πολύ καλή ψυχολογική ανάλυση, σε κάνει να ζεις το βιβλίο. Ήταν η πρώτη φορά που μίσησα τόσο πολύ τον ήρωα κάποιου βιβλίου. Τώρα διαβάζω το "the killing doll" της Rendel και φαίνεται επίσης ωραίο.
Τελικά βρήκα φαίνεται το υποκατάστατο της Κρίστι και είναι η Ρέντελ. Διαφορετικό στυλ βέβαια, αλλά είναι ευχάριστη αλλαγή¨:))